Απάντηση: eBook readers
Μετά από χρήση 2 εβδομάδων και αρκετό διάβασμα για τις δυνατότητες της συσκευής θέλησα να γράψω κάποια συμπληρωματικά πράγματα. Η χρηστικότητα της συσκευής βασίζεται σε 2 άξονες, στην συσκευή καθεαυτή και στο λογισμικό στον υπολογιστή μας.
Αρχίζοντας με τη συσκευή έχω να πω πως είναι τελείως ξεκούραστη για τα μάτια. Καμία σχέση με οποιαδήποτε οθόνη με backlight έχω δει ποτέ. Το μόνο της προβληματάκι προς το παρόν είναι η μη υποστήριξη directories στην εφαρμογή βιβλιοθήκης που έχει. Έτσι, ενώ είναι δυνατή η αρχειοθέτηση σε directories, το καλύτερο που μπορείς να δεις τελικά είναι sort by location, όπου και πάλι θα βγάλει όλα τα ebook, αλλά ανάλογα με το folder στο οποίο βρίσκονται. Αυτό αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναμένεται να διορθωθεί στο επόμενο firmware που λογικά θα κυκλοφορήσει σύντομα. Το άλλο παράπονο όσο αφορά τη συσκευή έχει να κάνει με τα pdf όπου και δεν υποστηρίζεται reflow. Από τη μία θα ήταν μια καλή προσθήκη, αλλά από την άλλη δεν νομίζω ότι ουσιαστικά θα προσφέρει κάτι. Αν είναι ένα ebook σε pdf μπορείς εύκολα με κάποιο πρόγραμμα να το μετατρέψεις σε φορμάτ mobi (που είναι το βασικό φορμάτ υποστήριξης του cybook). Έτσι και αλλιώς τα επιστημονικά pdf ακόμα και με reflow δύσκολα θα γίνουν ευανάγνωστα. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η οθόνη του cybook είναι 9χ12 εκατοστά, σχεδόν το ¼ του Α4. Στο τέλος θα πω και μερικά πράγματα ειδικά για τα επιστημονικά pdf. Το τρίτο που αρκετοί χρήστες αναμένουν είναι η υποστήριξη αρχείων epub. Ενώ σίγουρα θα ήταν θετικό μπορεί να παρακαμφθεί με μετατροπή του epub σε mobi.
Ας μιλήσουμε τώρα για το λογισμικό. Μέχρι πριν λιγότερο από ένα μήνα 2 προγράμματα ήταν αυτά που συνόδευαν το cybook στον υπολογιστή. Αυτά ήταν το mobipocket reader και το mobipocket creator. Το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα να παράξεις mobi από pdf, html, doc και txt ebook. Είναι πανεύκολο στη χρήση και γενικά δουλεύει καλά. Το mobipocket reader είναι το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης σου στον υπολογιστή. Εκεί μπορείς να δεις τα ebooks που έχεις, να τα διαβάσεις στον υπολογιστή και να τα συγχρονίσεις με το cybook. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται μόνο για mobi αρχεία. Επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσεις rss feeds, να τα μετατρέψεις σε mobi και να τα συγχρονίσεις στο cybook. Πάλι εδώ να πω ότι έχει μια ρύθμιση για όλα τα rss feeds όσο αφορά το συγχρονισμό. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ κακό γιατί έχεις περιοδικά που ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες, ημερίσιες εφημερίδες και news feeds που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι αν ορίσεις 15 ημέρες να κρατά αρχείο για να δεις το περιοδικό, σου κρατάει και ειδήσεις 15 ημερών από τα news feeds που είναι πολλές εκατοντάδες κάνοντας την πλοήγηση σχεδόν αδύνατη. Είχα γράψει στο φόρουμ υποστήριξης για αυτό και απάντησαν ότι θα το έχουν υπόψη για την επόμενη έκδοση.
Όμως εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει και μια εναλλακτική ακόμη. Το πρόγραμμα λέγεται calibre και αναλαμβάνει να κάνει ότι και τα παραπάνω μαζί, αλλά με πολλές περισσότερες δυνατότητες. Έτσι το πρόβλημα των rss feeds δεν υπάρχει (κοινή λογική…), ενώ η υποστήριξη φορμάτ είναι πολύ μεγαλύτερη μιας και τώρα υποστηρίζονται μετατροπές και από Lit, epub, prc. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά για να υποστηρίξει τους ebook readers της sony. Πριν από μία εβδομάδα το λογισμικό αναγνώρισε για πρώτη φορά το cybook σαν συσκευή, πριν 4 ημέρες κατάφερε να κάνει σωστά συγχρονισμό και από χθες έχει πλήρη υποστήριξη σε mobi (αν και αναφέρεται ως beta ακόμα). Προφανώς είναι Open source το λογισμικό και για αυτό έχει τόσο γρήγορη εξέλιξη. Πιστεύω πως σε 1-2 εβδομάδες που θα λυθούν και τα περισσότερα προβλήματα θα είναι μονόδρομος. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Εκτός από windows υποστηρίζει Linux και MacOS. Έτσι δεν μένει κανείς παραπονεμένος.
Τώρα να πω και δυο λόγια για τα επιστημονικά pdf. Η διαδικασία μετατροπής του Pdf σε φορμάτ mobi γίνεται σε 2 στάδια. Πρώτα μετατρέπεται σε html και μετά σε mobi. Στη διαδικασία μετατροπής σε html δυστυχώς δεν υποστηρίζονται vector graphics, ενώ και εξισώσεις κλπ χάνονται. Έτσι η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι η ακόλουθη:
- Ανοίγω το pdf με το acrobat (το πλήρες όχι τον reader)
- Κάνω export σε html και σε doc
- Ανοίγω το doc και το html με το word και το επεξεργάζομαι μετατρέποντάς το σε σελίδες των 9 χ 12 εκατοστών (το html έχει λύσει το πρόβλημα των 2 στηλών, ενώ στο export σε doc είναι συνήθως οι εξισώσεις σε καλύτερη μορφή)
- Το αποθηκεύω σε pdf για να μην έχω πρόβλημα με εξισώσεις και διαγράμματα, αφού πια είναι ακριβώς για το μέγεθος της οθόνης του cybook.
Θεωρητικά μπορείς να έχεις κάνει μια μετατροπή σε λιγότερο από 3 λεπτά. Όμως πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πάντως με την εμπειρία γίνεται πιο εύκολη κάθε φορά η διαδικασία μιας και τα προβληματάκια επαναλαμβάνονται και έτσι μπορείς και τα αντιμετωπίζεις μηχανικά.
Τέλος ο αριθμός των νόμιμων δωρεάν ebook που μπορείς να κατεβάσεις είναι τεράστιος. Από πλευράς χρημάτων κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, αρκεί να το συνηθίσεις. Προσωπικά δεν με έχει ξενίσει και μπορώ να πω ότι διαβάζω ξεχνώντας πως είναι ηλεκτρονική συσκευή και όχι βιβλίο. Το μόνο που μου λείπει είναι η σελίδα στην οποία είμαι. Επειδή μπορείς να αλλάξεις και το font καθεαυτό, και το μέγεθος του και να το κάνεις Bold προφανώς σε κάθε πιθανό συνδυασμό αλλάζει δραματικά ο όγκος του βιβλίου σε σελίδες. Κατά αυτό τον τρόπο υπάρχει μια μπάρα προόδου για να βλέπεις που είσαι. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει ένα μεταβλητό νούμερο σελίδων, αλλά και αυτό τελικά μια ιδέα είναι που δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την μπάρα προόδου.
Καταλήγοντας δεν θα σταματήσω να αγοράζω βιβλία, γιατί κάποια θέλω να μείνουν στην –υλική- βιβλιοθήκη μου. Όμως αυτά είναι λιγότερο από 20% του συνόλου των βιβλίων που διαβάζω…