Απάντηση: eBook readers
Δύσκολο θέμα. Υπάρχουν μερικές συσκευές αποκλειστικά για χρήση σαν ψηφιακό βιβλίο, αλλά δεν κατάφερα ως τώρα να διαβάσω πραγματικά από κάτι ηλεκτρονικό. Αναμένοντας λοιπόν το χαρτί του ΜΙΤ που θα μπορείς να το γυρίσεις κιόλας σελίδα νομίζω πως οι παρακάτω συσκευές είναι σχεδόν ότι υπάρχει διαθέσιμο:
- Sony PRS-500
- Sony PRS-505
- Amazon Kindle
- Franklin eBookman EBM-911
- RCA REB1200 eBook
- RCA REB1100 eBook
- Hanlin V3 eReader
- Cybook Gen3
- iRex iLiad
Από τα 2 Sony προφανώς το καινούργιο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του παλαιού. Σε ένα duty free που το είχα δει η οπτική αίσθηση θυμίζει περισσότερο χαρτί από τα άλλα (αλλά δεν είναι χαρτί). Υποστηρίζει pdf αλλά μόνο απλά κείμενα, σε δύσκολα με 2-3 στήλες δεν τα πάει καλά.
Από την άλλη όσα reviews έχω διαβάσει για το Amazon Kindle καταλήγουν πως είναι πιο χρηστικό από τα αντίστοιχα της sony.
Ενδιαφέρον έχει και το παρακάτω βίντεο όπου γίνεται άμεση σύγκριση των δύο.
http://blip.tv/file/get/Gottabemobile-GBMInkShowAmazonKindleAndSonyEReaderHeadToHead578.wmv
Τα 2 ebook της RCA έχουν περιορισμένες δυνατότητες (αν και έχουν μερικά πιασάρικα στοιχεία όπως η έγχρωμη οθόνη του ενός).
Το Franklin eBookman EBM-911 έχει μερικά καλά στοιχεία και κάποιες περιορισμένες λειτουργίες pda.
To Hanlin V3 eReader δεν το έχω δει από κοντά, τα χαρακτηριστικά του είναι καλά σαν τα 2 επόμενα, αλλά γνωρίζω πολύ λίγα για αυτό.
Και φτάνουμε στα 2 τελευταία. Αν και δεν είναι τόσο γνωστά νομίζω πως το δίλημμα τελικά δεν θα είναι μεταξύ sony και kindle, αλλά μεταξύ iLiad και Cybook Gen3. Χρησιμοποιούν για την απεικόνιση την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα δύο πρώτα αντίστοιχα, ενώ υποστηρίζουν περισσότερα φορμάτ αρχείων.
Η βασική τους διαφορά είναι ότι το iLiad έχει και ένα πενάκι με το οποίο μπορούμε να κάνουμε σημειώσεις πάνω στα βιβλία μας. Αποθηκεύονται μετά τα αρχεία σε ένα φορμάτ αρχείο το οποίο όμως σε κάποιον υπολογιστή μπορεί να ξαναμετατραπεί σε pdf. Προφανώς μπορεί κάποιος να κρατήσει σημειώσεις και σε λευκό χαρτί.
Προσωπικά θα έπερνα κάποιο από τα 2 τελευταία, αν και να πω την αλήθεια ακόμα δεν μου γεμίζει το μάτι κανένα τόσο ώστε να σταματήσω να αγοράζω hard copies. Γιατί η ανάγνωση βιβλίου στον ελεύθερο χρόνο είναι μυσταγωγία, η αίσθηση και η οσμή του χαρτιού, το γύρισμα των σελίδων.
Έτσι και αλλιώς για τα επιστημονικά άρθρα που χρησιμοποιώ στη δουλειά το pda-κινητό κάνει τα απολύτως απαραίτητα και δείχνει καλύτερα τα διαγράμματα και τις εικόνες των Pdf.