eBook Readers

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
e-Book-Readers.png



Εχει κάποιος γνώμη γι αυτά;

Εχω βρει τα Sony PRS-500 και Amazon Kindle.
Το κακό με το δεύτερο η έλλειψη υποστήριξης PDF format.

Ευχαριστώ
 
Last edited by a moderator:
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Δύσκολο θέμα. Υπάρχουν μερικές συσκευές αποκλειστικά για χρήση σαν ψηφιακό βιβλίο, αλλά δεν κατάφερα ως τώρα να διαβάσω πραγματικά από κάτι ηλεκτρονικό. Αναμένοντας λοιπόν το χαρτί του ΜΙΤ που θα μπορείς να το γυρίσεις κιόλας σελίδα νομίζω πως οι παρακάτω συσκευές είναι σχεδόν ότι υπάρχει διαθέσιμο:
- Sony PRS-500
- Sony PRS-505
- Amazon Kindle
- Franklin eBookman EBM-911
- RCA REB1200 eBook
- RCA REB1100 eBook
- Hanlin V3 eReader
- Cybook Gen3
- iRex iLiad
Από τα 2 Sony προφανώς το καινούργιο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του παλαιού. Σε ένα duty free που το είχα δει η οπτική αίσθηση θυμίζει περισσότερο χαρτί από τα άλλα (αλλά δεν είναι χαρτί). Υποστηρίζει pdf αλλά μόνο απλά κείμενα, σε δύσκολα με 2-3 στήλες δεν τα πάει καλά.
Από την άλλη όσα reviews έχω διαβάσει για το Amazon Kindle καταλήγουν πως είναι πιο χρηστικό από τα αντίστοιχα της sony.
Ενδιαφέρον έχει και το παρακάτω βίντεο όπου γίνεται άμεση σύγκριση των δύο.

http://blip.tv/file/get/Gottabemobile-GBMInkShowAmazonKindleAndSonyEReaderHeadToHead578.wmv

Τα 2 ebook της RCA έχουν περιορισμένες δυνατότητες (αν και έχουν μερικά πιασάρικα στοιχεία όπως η έγχρωμη οθόνη του ενός).
Το Franklin eBookman EBM-911 έχει μερικά καλά στοιχεία και κάποιες περιορισμένες λειτουργίες pda.

To Hanlin V3 eReader δεν το έχω δει από κοντά, τα χαρακτηριστικά του είναι καλά σαν τα 2 επόμενα, αλλά γνωρίζω πολύ λίγα για αυτό.

Και φτάνουμε στα 2 τελευταία. Αν και δεν είναι τόσο γνωστά νομίζω πως το δίλημμα τελικά δεν θα είναι μεταξύ sony και kindle, αλλά μεταξύ iLiad και Cybook Gen3. Χρησιμοποιούν για την απεικόνιση την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα δύο πρώτα αντίστοιχα, ενώ υποστηρίζουν περισσότερα φορμάτ αρχείων.
Η βασική τους διαφορά είναι ότι το iLiad έχει και ένα πενάκι με το οποίο μπορούμε να κάνουμε σημειώσεις πάνω στα βιβλία μας. Αποθηκεύονται μετά τα αρχεία σε ένα φορμάτ αρχείο το οποίο όμως σε κάποιον υπολογιστή μπορεί να ξαναμετατραπεί σε pdf. Προφανώς μπορεί κάποιος να κρατήσει σημειώσεις και σε λευκό χαρτί.

Προσωπικά θα έπερνα κάποιο από τα 2 τελευταία, αν και να πω την αλήθεια ακόμα δεν μου γεμίζει το μάτι κανένα τόσο ώστε να σταματήσω να αγοράζω hard copies. Γιατί η ανάγνωση βιβλίου στον ελεύθερο χρόνο είναι μυσταγωγία, η αίσθηση και η οσμή του χαρτιού, το γύρισμα των σελίδων.
Έτσι και αλλιώς για τα επιστημονικά άρθρα που χρησιμοποιώ στη δουλειά το pda-κινητό κάνει τα απολύτως απαραίτητα και δείχνει καλύτερα τα διαγράμματα και τις εικόνες των Pdf.
 
Last edited:

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,392
t3.large
Re: eBook readers

To iliad το έχει πάρει ένας φίλος μου.

Στα θετικά του είναι η πραγματικά πολύ ξεκούραστη οθόνη. ότι καλύτερο έχω συναντήσει για διάβασμα από ηλεκτρονική συσκευή. Φυσικά λόγο τις ιδιότητάς της (e-paper) είναι πάααναργη (χρόνος απόκρισης 1-2second).

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η ταχύτητα. Αν σε ενδιαφέρει να διαβάζεις pdf με εικόνες κτλ, απλά ξέχνα το. Είναι εκνευριστικά αργό. Για κείμενο μόνο τα πράγματα είναι εντάξει.

...και φυσικά η τιμή του που τσούζει λίγο
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Περίπου 6 μήνες μετά από όσα γράφαμε παραπάνω τελικά αγόρασα το πρώτο μου ebook reader. Το είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό, αλλά λίγο η άγνωστη χρηστικότητά του, λίγο η πολύ ακριβή τιμή του με έκαναν να κάνω πίσω. Όμως τις γιορτές η λίρα ακούμπησε το 1:1 σχεδόν με το ευρώ και ταυτόχρονα υπήρχαν και μερικές καλές προσφορές από online καταστήματα στο νησί. Μπελάς βέβαια γιατί πήγε σε φίλο μου που μένει εκεί και μετά ήρθε σε δεύτερο χρόνο σε εμένα, αλλά άξιζε τον κόπο.
Ήμουν μεταξύ των Hanlin V3 και Cybook Gen3 μιας και ήταν τα μόνα που έπαιζαν κοντά στις 200 λίρες (ευρώ) και είχαν και τα χαρακτηριστικά που ήθελα. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται και για τις 2 συσκευές σχεδόν παντού. Τελικά βρήκα και πήρα το Cybook.
Αν και δεν ασχολήθηκα πολύ ως τώρα λόγο περιορισμένου χρόνου μπορώ να πω:
- Η οθόνη είναι πραγματικά σαν να διαβάζεις εφημερίδα.
- Η συσκευή από μόνη της είναι τόσο ελαφριά που φοβάσαι ότι είναι και πολύ ευαίσθητη. Με τη θήκη της όμως έρχεται σε νορμάλ κατάσταση
- Η υποστήριξη των pdf είναι ακόμη μέτρια. Στην ουσία έχεις μεταβλητό zoom στο αρχικό pdf και όχι reflow (το οποίο εδώ και λίγες ημέρες υποστηρίζει το sony 505). Για βιβλία που είχα σε αυτή τη μορφή είναι πιο εύκολο να τα μετατρέψεις σε mobipocket φορμάτ και να τα διαβάσεις έτσι με όλες τις ευκολίες του reader. Βέβαια περιπλέκεται αν υπάρχει κάποιο σταθερό header/footer γιατί δεν ξέρεις πότε στη μέση κάποιας σελίδας θα σου εμφανιστεί. Επίσης μεγάλο πρόβλημα με τις εξισώσεις σε επιστημονικά pdf. Πρέπει να μπουν ως εικόνες και όχι ως Objects μέσα. Εκεί που καταλήγω και μετά από διάβασμα αρκετών θεμάτων σε φόρουμ είναι ότι πρέπει να βρω μόνος μου τη διαδικασία που θα βολεύει εμένα περισσότερο. Μπορεί να χρειαστούν 2 ή και 3 προγράμματα (Acrobat, Word, Mobipocket Creator) αλλά αν τα αυτοματοποιήσεις μπορεί να παίρνει κάτω από 60 δευτερόλεπτα η μετατροπή του κάθε επιστημονικού pdf.
- Η μπαταρία φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ αν το κλείνεις στο τέλος του διαβάσματος.
- Η επιλογή για χρήση ως mp3 player είναι μάλλον για εφέ. Όντως μπορείς να παίξει αν αγοράσεις ακουστικά με 2.5mm jack ή αν κάνει πατέντα σε adaptor αλλά η μπαταρία θα βγάλει μερικές ώρες αντί για αρκετές εβδομάδες.
- Η καθυστέρηση στην αλλαγή σελίδας είναι τελικά κάτι που το συνηθίζεις μιας και μαθαίνεις να πατάς το κουμπί για αλλαγή σελίδας λίγο πριν φτάσεις στο τέλος και έτσι δεν νιώθεις ότι καθυστερεί.
- Η βιβλιοθήκη που έχει για την επιλογή των ebooks είναι πάρα πολύ καλή, αλλά για τα pdf πρέπει να βάλεις χειροκίνητα εξώφυλλο αν θέλεις να υπάρχει.
- Δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη για ταξινόμηση σε folders μέσα στη μνήμη. Γίνεται κάπως από το Mobipocket software να κάνεις κατηγοριοποίηση αλλά δεν έχω ασχοληθεί ακόμη αρκετά να μάθω πως. Θα με βόλευε απλώς να φτιάχνω folder και να πετώ μέσα ότι θέλω με copy-paste.
- Οι εικόνες με δεδομένο τις 4 αποχρώσεις του γκρι είναι μια χαρά.
- Κείμενο στα ελληνικά παρουσιάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα
- Έξυπνη η λειτουργία του λεξικού. Αν έχεις εγκαταστήσει ένα λεξικό και διαβάζεις ένα ebook μπορείς να επιλέξεις μια λέξη που δεν ξέρεις και να σου δώσει άμεσα την ερμηνεία της. Με ένα κλικ επιστρέφεις στο κανονικό σου κείμενο χωρίς καθόλου καθυστέρηση. Αυτό με κανονικό λεξικό απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο σίγουρα.
Καταλήγοντας το πρώτο μικρό review έχω να πω ότι κάποια βιβλία σίγουρα θα συνεχίσω να τα αγοράζω σε συμβατική μορφή για να μπουν στη βιβλιοθήκη μου. Όμως ένα μεγάλο μέρος βιβλίων που τύπωνα και τελικά κατέληγαν στην ανακύκλωση μετά από μία και μόνο ανάγνωση θα σταματήσει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Όπως επίσης και βιβλίων τα οποία θέλω να τα διαβάσω αλλά δεν με απασχολεί να τα έχω μόνιμα στη βιβλιοθήκη μου.
Υπάρχουν χιλιάδες κλασσικοί τίτλοι που προσφέρονται δωρεάν για κατέβασμα, ενώ και μεγάλο μέρος των καινούργιων βιβλίων υπάρχει προς πώληση από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μαγαζιά (ειδικά αν αγοράζεις από Αμερική με δολάριο πολλά βιβλία μπορούν να βγουν κάτω των 5 ευρώ).
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Απάντηση: eBook readers

Αυτη ειναι μία αγορά που θα κάνω οπωσδήποτε αλλά όταν ωριμάσουν και υποστηρίξουν τα πάντα, υποθέτω σε καμιά διετία...
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Μετά από χρήση 2 εβδομάδων και αρκετό διάβασμα για τις δυνατότητες της συσκευής θέλησα να γράψω κάποια συμπληρωματικά πράγματα. Η χρηστικότητα της συσκευής βασίζεται σε 2 άξονες, στην συσκευή καθεαυτή και στο λογισμικό στον υπολογιστή μας.
Αρχίζοντας με τη συσκευή έχω να πω πως είναι τελείως ξεκούραστη για τα μάτια. Καμία σχέση με οποιαδήποτε οθόνη με backlight έχω δει ποτέ. Το μόνο της προβληματάκι προς το παρόν είναι η μη υποστήριξη directories στην εφαρμογή βιβλιοθήκης που έχει. Έτσι, ενώ είναι δυνατή η αρχειοθέτηση σε directories, το καλύτερο που μπορείς να δεις τελικά είναι sort by location, όπου και πάλι θα βγάλει όλα τα ebook, αλλά ανάλογα με το folder στο οποίο βρίσκονται. Αυτό αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναμένεται να διορθωθεί στο επόμενο firmware που λογικά θα κυκλοφορήσει σύντομα. Το άλλο παράπονο όσο αφορά τη συσκευή έχει να κάνει με τα pdf όπου και δεν υποστηρίζεται reflow. Από τη μία θα ήταν μια καλή προσθήκη, αλλά από την άλλη δεν νομίζω ότι ουσιαστικά θα προσφέρει κάτι. Αν είναι ένα ebook σε pdf μπορείς εύκολα με κάποιο πρόγραμμα να το μετατρέψεις σε φορμάτ mobi (που είναι το βασικό φορμάτ υποστήριξης του cybook). Έτσι και αλλιώς τα επιστημονικά pdf ακόμα και με reflow δύσκολα θα γίνουν ευανάγνωστα. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η οθόνη του cybook είναι 9χ12 εκατοστά, σχεδόν το ¼ του Α4. Στο τέλος θα πω και μερικά πράγματα ειδικά για τα επιστημονικά pdf. Το τρίτο που αρκετοί χρήστες αναμένουν είναι η υποστήριξη αρχείων epub. Ενώ σίγουρα θα ήταν θετικό μπορεί να παρακαμφθεί με μετατροπή του epub σε mobi.
Ας μιλήσουμε τώρα για το λογισμικό. Μέχρι πριν λιγότερο από ένα μήνα 2 προγράμματα ήταν αυτά που συνόδευαν το cybook στον υπολογιστή. Αυτά ήταν το mobipocket reader και το mobipocket creator. Το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα να παράξεις mobi από pdf, html, doc και txt ebook. Είναι πανεύκολο στη χρήση και γενικά δουλεύει καλά. Το mobipocket reader είναι το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης σου στον υπολογιστή. Εκεί μπορείς να δεις τα ebooks που έχεις, να τα διαβάσεις στον υπολογιστή και να τα συγχρονίσεις με το cybook. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται μόνο για mobi αρχεία. Επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσεις rss feeds, να τα μετατρέψεις σε mobi και να τα συγχρονίσεις στο cybook. Πάλι εδώ να πω ότι έχει μια ρύθμιση για όλα τα rss feeds όσο αφορά το συγχρονισμό. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ κακό γιατί έχεις περιοδικά που ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες, ημερίσιες εφημερίδες και news feeds που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι αν ορίσεις 15 ημέρες να κρατά αρχείο για να δεις το περιοδικό, σου κρατάει και ειδήσεις 15 ημερών από τα news feeds που είναι πολλές εκατοντάδες κάνοντας την πλοήγηση σχεδόν αδύνατη. Είχα γράψει στο φόρουμ υποστήριξης για αυτό και απάντησαν ότι θα το έχουν υπόψη για την επόμενη έκδοση.
Όμως εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει και μια εναλλακτική ακόμη. Το πρόγραμμα λέγεται calibre και αναλαμβάνει να κάνει ότι και τα παραπάνω μαζί, αλλά με πολλές περισσότερες δυνατότητες. Έτσι το πρόβλημα των rss feeds δεν υπάρχει (κοινή λογική…), ενώ η υποστήριξη φορμάτ είναι πολύ μεγαλύτερη μιας και τώρα υποστηρίζονται μετατροπές και από Lit, epub, prc. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά για να υποστηρίξει τους ebook readers της sony. Πριν από μία εβδομάδα το λογισμικό αναγνώρισε για πρώτη φορά το cybook σαν συσκευή, πριν 4 ημέρες κατάφερε να κάνει σωστά συγχρονισμό και από χθες έχει πλήρη υποστήριξη σε mobi (αν και αναφέρεται ως beta ακόμα). Προφανώς είναι Open source το λογισμικό και για αυτό έχει τόσο γρήγορη εξέλιξη. Πιστεύω πως σε 1-2 εβδομάδες που θα λυθούν και τα περισσότερα προβλήματα θα είναι μονόδρομος. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Εκτός από windows υποστηρίζει Linux και MacOS. Έτσι δεν μένει κανείς παραπονεμένος.
Τώρα να πω και δυο λόγια για τα επιστημονικά pdf. Η διαδικασία μετατροπής του Pdf σε φορμάτ mobi γίνεται σε 2 στάδια. Πρώτα μετατρέπεται σε html και μετά σε mobi. Στη διαδικασία μετατροπής σε html δυστυχώς δεν υποστηρίζονται vector graphics, ενώ και εξισώσεις κλπ χάνονται. Έτσι η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι η ακόλουθη:
- Ανοίγω το pdf με το acrobat (το πλήρες όχι τον reader)
- Κάνω export σε html και σε doc
- Ανοίγω το doc και το html με το word και το επεξεργάζομαι μετατρέποντάς το σε σελίδες των 9 χ 12 εκατοστών (το html έχει λύσει το πρόβλημα των 2 στηλών, ενώ στο export σε doc είναι συνήθως οι εξισώσεις σε καλύτερη μορφή)
- Το αποθηκεύω σε pdf για να μην έχω πρόβλημα με εξισώσεις και διαγράμματα, αφού πια είναι ακριβώς για το μέγεθος της οθόνης του cybook.
Θεωρητικά μπορείς να έχεις κάνει μια μετατροπή σε λιγότερο από 3 λεπτά. Όμως πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πάντως με την εμπειρία γίνεται πιο εύκολη κάθε φορά η διαδικασία μιας και τα προβληματάκια επαναλαμβάνονται και έτσι μπορείς και τα αντιμετωπίζεις μηχανικά.
Τέλος ο αριθμός των νόμιμων δωρεάν ebook που μπορείς να κατεβάσεις είναι τεράστιος. Από πλευράς χρημάτων κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, αρκεί να το συνηθίσεις. Προσωπικά δεν με έχει ξενίσει και μπορώ να πω ότι διαβάζω ξεχνώντας πως είναι ηλεκτρονική συσκευή και όχι βιβλίο. Το μόνο που μου λείπει είναι η σελίδα στην οποία είμαι. Επειδή μπορείς να αλλάξεις και το font καθεαυτό, και το μέγεθος του και να το κάνεις Bold προφανώς σε κάθε πιθανό συνδυασμό αλλάζει δραματικά ο όγκος του βιβλίου σε σελίδες. Κατά αυτό τον τρόπο υπάρχει μια μπάρα προόδου για να βλέπεις που είσαι. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει ένα μεταβλητό νούμερο σελίδων, αλλά και αυτό τελικά μια ιδέα είναι που δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την μπάρα προόδου.
Καταλήγοντας δεν θα σταματήσω να αγοράζω βιβλία, γιατί κάποια θέλω να μείνουν στην –υλική- βιβλιοθήκη μου. Όμως αυτά είναι λιγότερο από 20% του συνόλου των βιβλίων που διαβάζω…
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Re: eBook readers

Αρχαιολογική Ανασκαφή…

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που χρησιμοποιούσα το psion mx και για Book reader με το TR.
http://www.tomeraider.com/ebooks/wi...4.php#showStaticPage:download_select_ppc.html

Το pdf ήταν πολύ βαρύ για τον επεξεργαστή του, το Html σχεδόν ανέκδοτο (αν και δούλευε).

Η τότε οθόνη με αποχρώσεις του γκρι και χωρίς backlit ήταν επαρκής για ανάγνωση σε τραίνα. Εκείνη την εποχή περνούσα 2-3 ώρες καθημερινά στο μετρό του Λονδίνου. Είναι απίστευτο το πόσο μπορεί να βολέψει ένας ηλεκτρονικός book reader. Θυμάμαι να διαβάζω πολύ από Project Gutenberg… αλλά και πολλές εκδόσεις σε μορφή TR . Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ο Book reeader σαν application αλλά η βιβλιοθήκη του με αποζημίωσε.

Σίγουρα θα μπορούσα να διαβάζω από απλό χάρτινο βιβλίο, και θα μου είχαν μείνει και πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη. Αλλά κάθε μέρα 3 ώρες θα είχα καταναλώσει πολύ - πολύ χαρτί… θα είχα σχεδόν πρόβλημα Logistics… το psion είχε διαστάσεις μικρότερες από ένα βιβλίο, χώραγε στην τσέπη του μπουφάν και πάντα με περίμεναν νέα βιβλία έτοιμα για διάβασμα.



Γιατί τα καταγράφω τα παραπάνω αρχαία…

Οι Book readers βολεύουν , υπό προϋποθέσεις πάρα πολύ. Δεν νομίζω ποτέ να αντικαταστήσουν τα βιβλία, άλλα σίγουρα συνιστάτε για παράλληλη χρήση με βιβλία. Ειδικά εάν η θεματολογία του project Gutenberg και μια σειρά από ελεύθερα βιβλία σας καλύπτουν, τότε είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Ούτε στα αρχεία mobi ούτε στα pdf έχω συναντήσει πρόβλημα προς το παρόν. Αρκεί βέβαια να υποστηρίζει Ελληνικά η γραμματοσειρά που έχουμε επιλεγμένη.
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Αυτό που επίσης ακούγεται σημαντική είδηση είναι ότι σχεδόν όλοι οι ebook reader που κυκλοφορούν στην επόμενη έκδοση firmware θα υποστηρίζουν epub και reflow στα pdf. Αυτό εκτός από το Sony 505 μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε αδύνατο γιατί όσες εταιρίες υποστήριζαν DRM μέσω mobipocket format είχαν υπογράψει συμφωνητικό αποκλειστικότητας με αυτό. Τώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για συνεργασία με την Adobe μάλλον άλλαξε το συμφωνητικό γιατί δεν νομίζω να προσφερθεί απλώς υποστήριξη χωρίς υποστήριξη προστατευμένων με DRM ebooks.
Πρακτικά όπως το βλέπω οι διαφορές μεταξύ των ebook readers στον επόμενο χρόνο θα έχουν να κάνουν με χαρακτηριστικά όχι βασικά με τη χρηστικότητα των συσκευών και με το design.
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Η πρώτη υλοποίηση της τεχνολογίας Whispersync. Αναμένουμε να δούμε αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες πλατφόρμες ενώ οι δυνατότητες που έχει φαίνονται σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται στην πρώτη εφαρμογή της.
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Τα windows CE είναι νομίζω μόνο για το hype αφού η οθόνη έχει τραγικά αργό refresh rate για εφαρμογές. Όμως με το μέγεθός της διαβάζεις πολύ άνετα pdf και γενικότερα Α4, το χρώμα σίγουρα βοηθάει (κοινώς πια μπορείς να διαβάσεις όποιο περιοδικό θέλεις) και μπορείς να κρατήσεις και σημειώσεις πάνω.
Πάντως όσο περισσότερο ζω με τον ebook reader τόσο περισσότερο νομίζω πως και οι σημερινές συσκευές κάνουν αυτά που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τα paperbacks. Ξεχνάω να το φορτίσω (ζήτημα 1 φορά το μήνα) και δεν κουράζει καθόλου τα μάτια. Ελπίζω κοντά στο 2012 να μπορείς να αγοράζεις ένα τέτοιο με κάπου 200 ευρώ ώστε να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε τόσους τόνους χαρτί για την καθημερινή εφημερίδα και τα περιοδικά.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Re: Απάντηση: eBook readers

Τα windows CE είναι νομίζω μόνο για το hype αφού η οθόνη έχει τραγικά αργό refresh rate για εφαρμογές. Όμως με το μέγεθός της διαβάζεις πολύ άνετα pdf και γενικότερα Α4, το χρώμα σίγουρα βοηθάει (κοινώς πια μπορείς να διαβάσεις όποιο περιοδικό θέλεις) και μπορείς να κρατήσεις και σημειώσεις πάνω.
Πάντως όσο περισσότερο ζω με τον ebook reader τόσο περισσότερο νομίζω πως και οι σημερινές συσκευές κάνουν αυτά που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τα paperbacks. Ξεχνάω να το φορτίσω (ζήτημα 1 φορά το μήνα) και δεν κουράζει καθόλου τα μάτια. Ελπίζω κοντά στο 2012 να μπορείς να αγοράζεις ένα τέτοιο με κάπου 200 ευρώ ώστε να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε τόσους τόνους χαρτί για την καθημερινή εφημερίδα και τα περιοδικά.

Από την άλλη καμία φορά σκέπτομαιi πώς καλύτερα 1-2 δέντρα βιβλία που θα διαβάσω… παρά τα παραπροϊόντα και η μόλυνση που προκύπτει από την παραγωγή, χρήση και ελλιπή ανακύκλωση των ebooks… :chinscratch::hmmmm2:
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Μεγάλη συζήτηση για το αν η βιομηχανία στην Κίνα τηρεί περιβαλλοντικούς όρους στην γραμμή παραγωγής και αν εμείς μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους τις πετάμε στα σκουπίδια ή τις ανακυκλώνουμε. Πάντως από τα πράγματα που έχω διαβάσει για τις e-ink οθόνες νομίζω ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά.
 
17 June 2006
10,183
Απάντηση: eBook readers

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο Puzzle των ebook readers μπήκε στη θέση του. Όπως γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλος αριθμός σκαναρισμένων ebook σε pdf χωρίς όμως να έχει γίνει αναγνώριση χαρακτήρων και έτσι έχουμε μια σειρά εικόνων σε pdf. Επίσης είναι πολλά τα pdf με πολλές στήλες, είτε σαν τα επιστημονικά άρθρα είτε σκαναρισμένες σελίδες βιβλίων δίπλα-δίπλα. Πιο πάνω περιέγραψα τρόπους για να γίνει αυτό, όμως ήταν χρονοβόροι και ήθελαν και "να είσαι από πάνω" σε κάθε βήμα. Ένας χρήστης όμως ebook reader είδε τις ανάγκες του και έφτιαξε ένα πρόγραμμα από την αρχή για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη.
Με πολύ απλά λόγια το προγραμματάκι αυτό σκανάρει το pdf σαν φωτογραφία, επιλέγει έξυπνα τις στήλες, τις αποθηκεύει προσωρινά σαν εικόνες σε σειρά και τις δίνει τελικά ως pdf. Στο αυτόματο σε κείμενο 400 σελίδων σκαναρισμένων σαν 2 σελίδες δίπλα δίπλα έκανε 2-3 λάθη που ήταν στο να βάλει τη δεξιά σελίδα πρώτη και την αριστερή δεύτερη επειδή υπήρχε μεγάλη διαφορά στο ύψος που ξεκίναγε το κείμενο. Με χειροκίνητη ρύθμιση δεν υπάρχει το παραμικρό.
Μόνο μειονέκτημα του προγράμματος αυτού είναι το μεγάλο μέγεθος αρχείου. Ένα βιβλίο 500 σελίδων σε μορφή mobipocket είναι συνήθως 800-1000 ΚΒ, ενώ το ίδιο βιβλίο αν περαστεί σαν pdf με εικόνες πιάνει περίπου 20 ΜΒ. Φυσικά αυτό μπορεί να μικρύνει λίγο αν έχουμε τον acrobat και κάνουμε optimize.
Συνολικά με αυτό το πρόγραμμα πια δεν αναμένω ουσιαστικά κανένα firmware update και -σχεδόν- όλες οι μορφές κειμένου πια μπορούν να διαβαστούν άμεσα και η χρηστικότητα του ebook έφτασε στα ύψη.
Μετά το διάβασμα 8 βιβλίων τον τελευταίο μήνα που ταξίδευα μπορώ να πω πως είναι το απόλυτο gadget που έχω αγοράσει μιας και χρειάστηκε να το φορτίσω μόνο μια φορά (χωρίς να έχει τελειώσει η μπαταρία) και φυσικά τα λίγα γραμμάρια που ζυγίζει δεν έχουν καμία σχέση με τα κιλά και τον όγκο κανονικών βιβλίων.
Έφτασα στο σημείο να διαβάσω σε ηλεκτρονική μορφή βιβλίο το οποίο είχα αγοράσει καιρό τώρα σε έντυπη και όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο περισσότερο δεν σου λείπει η αίσθηση του βιβλίου.
Και το site του λογισμικού (GPL)
http://jupiter.kaist.ac.kr/~taesoo/projects/paperCrop/index_eng.html