Έχει κάποιος αυτόνομο πολυδιακόπτη;

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Σκεύτομαι να "αναβαθμίσω" κάπως την δορυφορική εγκατάσταση, και κοιτώ για πολυδιακόπτες.
Έχει κάποιος χρησιμοποιήσει πολυδιακόπτες;

Ψάχνω για κάτι όχι ακριβό, με τουλάχιστον 2 δορυφόρους. Για παράδειγμα:

ALCAD MB-202 9/8: 148
IKUSI MS-908: 210
MAXIMUM MS4928 9/8: 170
Triax TMS-98P: Άγνωστη τιμή
Spaun SMS 9807 NF 9/8: 135 + μεταφορικά (231 εδώ)
TECHNISAT GIGASWITCH 9/8 K: 155
TERRA ΠΟΛΥΔΙΑΚΟΠΤΗΣ MSR908: 322
EMP Multiswitch 9/8 Profi Line PUI-5: 110 + μεταφορικά

Άραγε, υπάρχουν διαφορές;
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Η τρέχουσα εγκατάσταση είναι ένα Τ90 (σχετικά μικρό πιάτο - όταν το έβαλα δεν ήξερα από δορυφορικά τίποτα), το οποίο είναι περίπου 9 μέτρα από το σημείο που μπαίνουν τα καλώδια στο σπίτι, και είναι και αρκετά μέτρα το καλώδιο μέσα στο σπίτι. Μπορεί η απόσταση από το LNB στον δέκτη να είναι και 20 μέτρα.
Φανταζόμουν ότι με ένα πολυ-διακόπτη στην μέση θα μοίραζα κάπως τις απώλειες, υποθέτοντας ότι ο πολυ-διακόπτης είναι ενεργό εξάρτημα, και θα προσφέρει μια έστω ασθενική ενίσχυση. Σε εγχειρίδια που κοίταξα, είδα ότι αναφέρεται σαν μέγιστο μήκος καλωδίων γύρω στα 25 μέτρα από την έξοδο του πολυ-διακόπτη, και φαντάζομαι ότι 10 μέτρα καλώδιο μεταξύ LNB-πολυ-διακόπτη, πάλι θα είναι εντός προδιαγραφών.

Ελπίζω με τον πολυ-διακόπτη ανάμεσα να έχω καλύτερη στάθμη στους δέκτες - αφού θα μετρά οι απόσταση από τον πολυ-διακόπτη.

Ισχύει, ή τσάμπα ονειρεύομαι; :ears:

Και σε δεύτερο επίπεδο, να βάλω και το επίγειο στα ίδια καλώδια, αφαιρώντας και τον ενισχυτή ιστού...

8 εξόδους δεν χρειάζομαι, αλλά μιας και αγοράζω πολυ-διακόπτη και οι έξοδοι δεν μεταβάλλουν σημαντικά την τιμή, γιατί να περιοριστώ;

Αυτή την στιγμή κατεβαίνουν μόνο 2 καλώδια, που και τα 2 είναι στον pvr της nova. Το από ένα no-name (praktiker) diseqc 1.0 switch (Α/Α hotbird, A/B hellasat), το 2ο από ένα 8/1 spaun switch, με τους υπόλοιπους δορυφόρους. Που τελικά δεν βλέπω ποτέ (και ο δέκτης της νόβα δεν μπορεί καν να δει...)

Αυτή την στιγμή με τα τόσα μέτρα καλώδιο, τους διακόπτες στην μέση, και με διπλό λευκό MTI LNB (που έβαλα μόνος μου), έχω στάθμη 77/80 στο δέκτη της νόβα, και ακρίβεια 90/100. Με προβληματίζει η ακρίβεια που δεν είναι 100 πάντα, και που ο δέκτης σταμάτησε να κατεβάζει το υλικό on demand.

[Όλα μαζεμένα, χτες ο αέρας γύρισε και το πιάτο... :flipout:]
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Δε θα κερδίσεις αυτό που πιστεύεις με τη χρήση πολυδιακόπτη. Τα 20 μέτρα είναι μικρή απόσταση για τη μεταφορά δορυφορικού σήματος και δεν υπάρχουν αισθητές απώλειες. Με τη επιλογή πολυδιακόπτη και ανάλογα με την ποιότητα που θα διαλέξεις μπορεί να έχεις χειρότερο αποτέλεσμα..

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είναι να μετρήσεις το σήμα σου πρώτα στην έξοδο του lnb και μετά στο καλώδιο που καταλήγει στον δέκτη. Δεν είναι απαραίτητο να πας σε τεχνικό. Μπορείς να μετρήσεις μόνος σου καταγράφοντας την ένδειξη στάθμης του δέκτη σου με τη χρήση μιας μικρής lcd τηλεόρασης.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Άρα, παρότι ενεργά εξαρτήματα, δεν προσφέρουν κάποια ενίσχυση, και το μόνο που θα κερδίσω είναι ευκολία (8 εξόδους με πρόσβαση σε 2 δορυφόρους μέσω diseqc και ταυτόχρονα τηλεοπτικό σε όλα τα καλώδια).
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Με δυσανάλογο κόστος.
Αν σου χρειάζονται οι 8 έξοδοι αλλάζει το πράγμα.

Διαφορετικά, π.χ. για δύο καθόδους λύνεις το θέμα σου με δύο twin lnb, δύο combiner για να περάσεις στο ίδιο καλώδιο και το επίγειο σήμα, ή προμηθεύεσαι διακόπτη diseqc με είσοδο και για επίγειο σήμα. Γενικά έχεις πολλές επιλογές με σχετικά χαμηλό κόστος.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Βασικά, 2 καθόδους έχω ήδη, θα ήθελα περισσότερες για να μπορώ να έχω τον δέκτη και σε άλλη τηλεόραση. 6 θα ήταν το ιδανικό (2 καθόδους σε 3 σημεία).

Αν και ιδανικά θα ήθελα μια συσκευή που να κατεβάζει 1 καλώδιο, και να έχω π.χ. 6 διακριτές εξόδους σε κάποια συσκευή μέσα στο σπίτι (χωρίς όμως να χρειάζομαι unicable δέκτη). Πάντως οι διακόπτες δεν είναι πολύ ακριβοί, στα 150-160 ευρώ βλέπω 3... Τώρα το πόσο καλοί είναι... άλλο θέμα... :flipout:

Βασικά, έκανα το λάθος όταν διάλεγα πιάτο, αλλά είχα πληρώσει 350 ευρώ εγκατάσταση (+140 ευρώ το πιάτο), και λυπάμαι να το πετάξω...
 

NICKMAN9271

Senior Member
22 August 2008
358
Ηρακλειο κρητης
πάντως αν θελεις να ελατωσεις τις απωλειες μπορεις να δεις την λυση ενος καλου καλωδιου RG11 , αντι του συνηθισμένου RG6 για sat εγκαταστασεις . το Τ90 που δεν σε καλυπτει ? σε τι περιοχη εισαι και τι θα ηθελες να βλεπεις ?
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Δεν με καλύπτει η ακρίβεια που δεν είναι 100% και στις 2 υπάρχουσες εξόδους, και η στάθμη που είναι < 80.
Και έχω ήδη αλλάξει ήδη το αρχικό LNB με ένα κάπως "καλύτερο".
Φαντάζομαι ότι θα ανέβαινε λίγο η στάθμη αν ρύθμιζα το κάτοπτρο στον hotbird (αντί του astra 19 που βλέπει τώρα), αλλά δεν περιμένω θαύματα...
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Βάζοντας στην εγκατάσταση σου ένα τέτοιο διακόπτη αχρηστεύεις ουσιαστικά το multifocus πιάτο σου. Πέρα από αυτόν θα χρειαστείς και δύο Quatro LNB. Οσο φθηνότεροι οι πολυδιακόπτες τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες διέλευσης.

Αν αφήσουμε τις μετρήσεις στην άκρη, υπάρχουν κανάλια που δεν πιάνεις σε Astra - Hotbird? Ισως και να θέλει μικρορύθμιση το πιάτο σου.

Ανεξάρτητα από το τι συζητάμε εδώ και τι προτάσεις ακούγονται, η τελική επιλογή είναι δική σου.
Κατά τη δική μου (υποκειμενική άποψη) με τη προσθήκη πολυδιακόπτη υποβιβάζεις σημαντικά το σύστημα σου. Σήμα σε περισσότερους δέκτες μπορείς να δώσεις με τη χρήση lnb πολλαπλών εξόδων.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Ξεκάθαρη τοποθέτηση... :a0210:

Πλέον, και οι 2 κάθοδοι που έχω είναι στον HD PVR της νόβα, οπότε δεν τίθεται θέμα άλλων δορυφόρων.
Πριν τον PVR, δεν είχα δορυφορικό δέκτη παρά μια κάρτα στον υπολογιστή. Σίγουρα δεν πιάνω όλες τις συχνότητες του astra (μου το είχε πει και ο εγκαταστάτης της αρχικής εγκατάστασης), αλλά δεν με βλέπω να βάζω και Sky, οπότε...

Βασικά, το πρόβλημα της εγκατάστασης είναι:

α) Το πιάτο μετακινήθηκε πρόσφατα από τον αέρα. Όχι πολύ, αλλά αρκετά για να μην έχω εικόνα. Το έφερα στο περίπου (με τον δέκτη), αλλά θέλει ρύθμιση της προκοπής. Με βλέπω να αγοράζω ένα πεδιόμετρο: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/23428-Πεδιόμετρο?p=1056426431&viewfull=1#post1056426431 Ίσως το trimax 6600 μόλις βγει, εκτός και αν δεν διαβάσω καλές κριτικές. Δεν έχω αποφασίσει αν θα κρατήσω την τρέχουσα στόχευση (από 5-39 μοίρες με κέντρο στις 19.1) ή θα κεντράρω στις 11.

β) Έχω μόνο 2 καθόδους, και 1 για τηλεοπτικό. Ιδανικά θα ήθελα 6 καθόδους, που να μεταφέρουν και το (ενισχυμένο) τηλεοπτικό.

γ) Θέλω να βελτιώσω την στάθμη σήματος, όχι να την μειώσω. Αυτή την στιγμή, το on demand λειτουργεί όποτε θυμάται, και σύμφωνα με την νόβα η μια κάθοδος είναι ασταθής. Μπορεί να φταίει το LNB, το diseqc switch της καθόδου, ή το καλώδιο (το οποίο είναι πλέον κίτρινο, που σημαίνει ότι ποιοτικά ίσως είναι χειρότερο της 2ης γραμμής που έβαλα εγώ με ένα ιταλικό της cavel και έχει παραμείνει λευκό).

Σίγουρα, αν αγοράσω 2 οκταπλά LNB θα έχω την καλύτερη ποιότητα σε σχέση με οποιαδήποτε παθητικά εξαρτήματα βάλω (και ευχέρεια να κατεβάσω μέχρι 8 καθόδους ανά δορυφόρο). Σκευτόμουν για πολυδιακόπτη επειδή νόμιζα ότι δεν θα υπήρχαν απώλειες διέλευσης (ότι θα προσέφερε ενίσχυση που θα αντιστάθμιζε τις απώλειες) και επειδή θα μιξαριζόταν το τηλεοπτικό (το οποίο επίσης θα ενίσχυε). Αφού βλέπω ότι αυτά δεν ισχύουν, είναι σαφές ότι θα εισάγω στην εγκατάσταση επιπρόσθετες απώλειες βάζοντας έναν τέτοιο διακόπτη.
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Το πιάτο που αγόρασες είναι μια πολύ καλή επιλογή. Στο κέντρο και στους γειτονικούς δορυφόρους έχει επιδόσεις κατόπτρου 1Χ1,10. Από τον Astra 19.2 πρέπει να κατεβάζεις όλες τις συχνότητες πλην αυτών του ισπανικού πακέτου που έρχονται από τον 2C.

Πάρε μια γεύση από το τι κυκλοφορεί σε πολυδιακόπτες και quattro lnb's σε μια πληθωρική και τίμια αγορά όπως είναι η γερμανική.
Οι πολυδιακόπτες 9 εισόδων - 8 εξόδων, ξεκινούν από τα 46,50 και τα lnb από 16,50 !

πολυδιακόπτες:
http://www.idealo.de/preisvergleich/MainSearchProductCategory.html?q=multischalter+8/9

quattro lnb:
http://www.idealo.de/preisvergleich/MainSearchProductCategory.html?q=quattro+lnb