Edision Proton T265.
Ο δέκτης είναι F.T.A. DVB-Τ2/C ψηφιακός επίγειος - καλωδιακός δέκτης Full HD - H.265 HEVC.
Με επεξεργαστή Sunplus, αλλά αν δεν μου έχει ξεφύγει κάτι, δεν ξέρουμε ποιον Sunplus ακριβώς. Αλλά ιδού μερικές φωτογραφίες, και ειδικά της πλακέτας, οπότε ο πλακετολόγος talos_2002 θα μας πει.
Το site της ελληνικής αντιπροσωπείας. Εκεί υπάρχει και η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού, και τυχόν μελλοντικές. Και δύο ελληνικά manual. Μίνι και πιο πλήρες, αν και σε αυτές τις συσκευές δεν υπάρχει πλήρες manual, αλλά από το τίποτα...
https://www.edision.gr/el/detail/proton-t265
Η φωτογραφία της πλακέτας είναι από αυτό το site. Ελπίζω να μην έχει κάνει λάθος. Έχει και άλλες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και πληροφορίες. Εγώ πάντως δεν ανοίγω τον δέκτη γιατί έχει αυτοκόλλητο ασφαλείας, και αν τον ανοίξεις χαλάει το αυτοκόλλητο και χάνεται η εγγύηση.
https://www.lupa.cz/clanky/edision-...itlivy-a-pohodovy-prijimac-pro-dvb-t2-c-hevc/
Και ένα ελληνικό βίντεο που δίνει μία καλή δόση πληροφοριών για το μενού του και τις λειτουργίες του.
https://www.youtube.com/watch?v=EtS3d2yet7k
Ο δέκτης έχει 5 χρόνια εγγύηση. Μαζί με το τροφοδοτικό.
Το τροφοδοτικό του είναι εξωτερικό, και στο κουτί που πήρα εγώ ήταν διαφορετικό από αυτό που δείχνει το ξένο site και το ελληνικό mini manual.
Επίσης ήταν σκισμένο ένα αυτοκόλλητο ασφαλείας που υπάρχει στην συσκευασία. Δηλαδή το κουτί δεν ήταν σφραγισμένο. Αλλά ο δέκτης φαινόταν αχρησιμοποίητος. Μου έχει τύχει και άλλες εταιρίες να ανοίγουν τις συσκευασίες για βελτιωτικές επεμβάσεις σε δέκτη. Για παράδειγμα πέρασμα του τελευταίου λογισμικού. Αυτό και το διαφορετικό τροφοδοτικό με έκαναν να πάρω τηλέφωνο στην ελληνική αντιπροσωπεία. Που με σύνδεσαν με το τοπικό εξουσιοδοτημένο υποκατάστημα πωλήσεων της Edision. Εκεί μία ευγενέστατη και εξυπηρετικότατη υπάλληλος μου είπε ότι συχνά συμβαίνει να σκίζεται το αυτοκόλλητο ακόμα και όταν τους βγάζουν από τις κούτες που τους εισάγουν, γιατί το αυτοκόλλητο είναι πολύ λεπτό. Επίσης μου είπε ότι όντως το τροφοδοτικό είναι διαφορετικό, αλλά είναι και αυτό της Edision, και όλοι οι τελευταίοι δέκτες της εταιρίας έρχονται με αυτό το τροφοδοτικό, γιατί είναι καλύτερης ποιότητας από το παλιό, που είχε βγάλει μερικές ζημιές. Και δεν υπάρχει πρόβλημα μου είπε ότι το παλιό είναι 5V/1,5A και το καινούριο είναι 5V/1A. Και πραγματικά τόσες μέρες που δουλεύει ο δέκτης δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στον δέκτη.
Όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι μπορεί να άνοιξαν οι ίδιοι την συσκευασία για να αλλάξουν το τροφοδοτικό με καλύτερο. Αν και φυσικά δεν μου είπε κάτι τέτοιο όταν την ρώτησα. Το λέω όλο αυτό για να δείξω ότι αν δείτε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόβλημα, και ίσως το έκαναν οι ίδιοι για βελτίωση.
Το τροφοδοτικό είναι αυτό. Υπάρχει και στο site, και πωλείται σε αρκετά μαγαζιά και μόνο του.
Το παλιό είναι αυτό.
Μία γρήγορη άποψη για τους βιαστικούς, είναι ένας εξαιρετικός δέκτης για τα πρότυπα της κατηγορίας. Άψογος και με πολλές πληροφορίες στην θέαση καναλιών, πολύ καλός στις εγγραφές με μόνο μία δύο ασήμαντες μικροελλείψεις που απλά εγώ είχα συνηθίσει από τους δέκτες με επεξεργαστή ALI, και άψογος media player με περισσότερες δυνατότητες πχ από τον θρυλικό Ferguson Ariva T650i με μόνο πρόβλημα ίσως με κάποιες ασυμβατότητες με μερικές κωδικοποιήσεις εξωτερικών υποτίτλων srt που λύνεται με αλλαγή της κωδικοποίησης των υποτίτλων. Διαδικασία δευτερολέπτων με οποιονδήποτε text editor όπως το Σημειωματάριο των Windows ή ακόμα και εφαρμογές text editor σε android κινητό ή τάμπλετ.
Αναλυτικά.
Το πρώτο που είδα όταν άνοιξα τον δέκτη ήταν το πόσο μικρός είναι. Ο μισός από τον παλιότερο Lifeview A2 μου, που ήταν ο προηγούμενος μικρότερος μου. Και το 1/3 από τον αρχαίο κιμπάρικο F&U 2205 μου. Πλαστικός, με ανοίγματα εξαερισμού χαμηλά μπροστά και πίσω, και στο κάτω μέρος. Αρχικά στο κάτω μέρος είναι πλακέ. Δεν έχει ποδαράκια να τον ανυψώνουν λίγο. Οπότε οι κάτω τρύπες εξαερισμού εφάπτονται με το δάπεδο, και δεν υπάρχει σωστός εξαερισμός! Αυτό γίνεται γιατί ο δέκτης μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις. Πχ κρεμαστός στον τοίχο, γιαυτό και έχει δύο εσοχές στο κάτω μέρος για να εφαρμόζονται κεφαλές καρφιών, και να κρεμιέται και στον τοίχο! Ή να τον κολλάτε στο πίσω μέρος της τηλεόρασης.
Είτε κολλητός στο πίσω μέρος, είτε αν θέλετε απλά να τον τοποθετήσετε δίπλα στην τηλεόραση, έχει 4 κομμάτια από χοντρή ταινία διπλής όψεως (2 στρόγγυλα και 2 οβάλ) που τα βάζετε στις 4 βίδες στο κάτω μέρος του δέκτη. Έτσι μπορείτε να τον κολλήσετε όπου θέλετε, και επειδή αυτά τα κομμάτια είναι πολύ χοντρά ανυψώνεται κατά 1-2 εκατοστά και ξεκολλάει από το δάπεδο για να γίνεται και ο σωστός εξαερισμός από τις τρύπες στο κάτω μέρος.
Αμέσως έκανα αναβάθμιση λογισμικού από το αρχικό 1.1.04 που είχε, στο 1.1.07 που είναι το τελευταίο που δίνει το site αυτή την στιγμή.
Μαζί με το αρχείο αναβάθμισης υπάρχει και ένα αρχείο txt που λέει ότι το λογισμικό αυτό είναι για τον Τ265 και τον Τ265 Led. Άρα λειτουργικά οι δύο δέκτες είναι ίδιοι. Εμφανισιακά, από φωτογραφίες ο Led έχει οθόνη στο μπροστινό μέρος, αλλά επειδή είναι και αυτός μικρός έχει την θύρα USB στο πλάι. Δεν ξέρω πόσο βολεύει.
Το αρχείο αναβάθμισης είναι .bin όπως και το αρχείο backup των ρυθμίσεων που φτιάχνει ο δέκτης, και το οποίο θα εξηγήσω αργότερα.
Επειδή ο δέκτης είναι πολύ μικρός, ή γιατί τα θεώρησαν άχρηστα, λείπουν μερικές έξοδοι. Κυριότερη, δεν υπάρχει θύρα Scart! Άρα ο δέκτης δεν μπορεί να μπει σε CRT παλιές τηλεοράσεις.
Επίσης λείπει η έξοδος Loop Antenna, αφού αυτή υπήρχε για να δίνεις σήμα και στην αναλογική τηλεόραση σου, αλλά τώρα πια δεν υπάρχει αναλογική τηλεόραση. Αλλά εγώ έτσι έδινα σήμα σε άλλον ψηφιακό δέκτη, και τώρα δεν γίνεται.
Επίσης λείπει η έξοδος S/PDIF για να δίνεις ήχο σε ηχοσύστημα ή ενισχυτή.
Υπάρχει όμως έξοδος ακουστικών ή ηχείων υπολογιστή jack 3,5 mm. Και μία θύρα που μοιάζει με micro ή mini USB, που την λέει θύρα IR, όπου μπαίνει μία προέκταση για να βγαίνει ματάκι IR για να πιάνει το σήμα του τηλεκοντρόλ. Υπάρχει στην συσκευασία. Γιατί όπως είπα, ο δέκτης μπορεί να μπει και σε άλλα μέρη, όπως πχ πίσω από την τηλεόραση. Αλλά υπάρχει (στα μαγαζιά, όχι στην συσκευασία) και άλλο εξάρτημα που συνδυάζει οθόνη λειτουργιών και ματάκι τηλεκοντρόλ μαζί. Φωτογραφίες και των δύο υπάρχουν στην αρχή του post.
Το τηλεκοντρόλ είναι αρχαίο. Είναι ίδιο με το τηλεκοντρόλ που είχε ο πρώτος MPEG4 δέκτης που πήρα, ο XORO 7600 το 2011. Και ο τελευταίος δέκτης που πήρα (και χρησιμοποιώ ακόμα) που είχε αυτό το τηλεκοντρόλ είναι ο DiGiView DV-913. Γιαυτό και δυστυχώς έχουν και μερικά κοινά κουμπιά και συγκρούσεις οι δύο δέκτες. Ευτυχώς όχι όταν ο ένας από τους δύο είναι κλειστός.
Πάντως οι τελευταίοι δέκτες είχαν προχωρήσει και είχαν καλύτερα τηλεκοντρόλ. Ακόμα και της Edision. Είναι λίγο πισωγύρισμα αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι το τηλεκοντρόλ είναι μικρό, με κακή γωνία λήψης, και με όχι τόσο καλή εμβέλεια.
Εμένα δεν με πειράζει, γιατί πάντα αντιγράφω τα τηλεκοντρόλ σε προγραμματιζόμενα. Είχα πάρει δέκτες στο παρελθόν, όπως ο XORO που προανέφερα, που ο εισαγωγέας είχε απλά εισάγει μία παρτίδα, και δεν υπήρχε ανταλλακτικό τηλεκοντρόλ. Αν χάλαγε ο δέκτης έβγαινε άχρηστος. Βέβαια στην Edision δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Αλλά έτσι πάντα χρησιμοποιούσα προγραμματιζόμενο, και το original το κράταγα στο συρτάρι χωρίς μπαταρίες, για να προγραμματίζω το επόμενο προγραμματιζόμενο όταν χάλαγε το προηγούμενο. Και τα προγραμματιζόμενα έχουν και καλύτερη απόκριση και γωνία λήψης από πολλά original. Αλλά αν θες να χρησιμοποιήσεις το original, δεν είναι από τα καλύτερα.
Με την προέκταση που υπάρχει στην συσκευασία μπορεί να βελτιωθεί πολύ η λήψη οποιουδήποτε τηλεκοντρόλ. Αλλά είναι πολύ φωτεινό και στο σκοτάδι βγάζει έντονο φως. Έντονο είναι και το λαμπάκι του ίδιου του δέκτη.
Και περνάμε στην λειτουργία του δέκτη.
Σε κανάλια είναι πολύ καλός. Δεν έχω την δυνατότητα να δω τι λήψη έχει σε περιοχές με κακό σήμα, εμένα όλα τα κανάλια μου τα βγάζει 100% σήμα και ποιότητα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του.
Τα παράθυρα είναι καλαίσθητα. Μαύρο φόντο με μπλε πλαίσιο παραθύρων (όπου υπάρχει), και άσπρα γράμματα.
Η μπάρα πληροφοριών έχει όνομα και αριθμό καναλιού, τίτλος τρέχουσας εκπομπής και τίτλο επόμενης εκπομπής. Μαζί ώρες που αρχίζουν και τελειώνουν τα δύο προγράμματα, και μία μπάρα προόδου προβολής εκπομπής ανάμεσα στα δύο προγράμματα. Δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκπομπή. Στην αρχή της, ή στο τέλος της. Όπως ο Ferguson T650 μου, αλλά εδώ τουλάχιστον η μπάρα είναι ευδιάκριτη. Οι υπόλοιποι δέκτες μου, όλοι με επεξεργαστή ALI δεν έχουν τόση πληροφόρηση.
Δίπλα υπάρχουν ενδείξεις σήματος καναλιού (πόσο καλό είναι το σήμα), και αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, πχ υπότιτλοι ή Teletext.
Τα γράμματα είναι μικρά. Πιο μικρά από τους ALI μου. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω πρόβλημα να τους δω, αλλά σε μικρές οθόνες ή μεγάλη απόσταση ίσως να υπάρχει πρόβλημα να τους διακρίνει κάποιος. Αλλά επειδή είναι μικρά τα γράμματα μπορούν να προβληθούν και μεγάλοι τίτλοι εκπομπών, που πχ στους ALI μου δεν χωράνε και κόβονται.
Με ένα πάτημα του INFO βγαίνει αυτή η μπάρα που είπα. Με δεύτερο πάτημα βγαίνει παράθυρο με πληροφορίες, περίληψη δηλαδή, του προγράμματος που βλέπουμε. Με το δεξί βελάκι δείχνει πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα. Αριστερό γυρνάει πάλι στο τρέχον. Όπως κάνει και ο Ferguson T650 μου δηλαδή, ενώ οι υπόλοιποι δέκτες μου (ALI όλοι) δείχνουν πληροφορίες μόνο για το τρέχον πρόγραμμα έτσι.
Με το ΟΚ βγαίνει λίστα καναλιών. Που μπορεί να ρυθμιστεί να δείχνει μονή λίστα 10 καναλιών, διπλή λίστα δίπλα δίπλα 20 καναλιών, ή τριπλή λίστα 30 καναλιών. Με τα βελάκια μετακινείσαι ανάμεσα στα κανάλια ή παρακάτω.
Όταν έχω πάει σε ένα κανάλι αυτής της λίστας, πατάς το ΟΚ και αλλάζει κανάλι ο δέκτης στο κανάλι που πάτησες. Χωρίς ΟΚ απλά μετακινείσαι ανάμεσα στην λίστα καναλιών χωρίς να αλλάζει κανάλι. Αλλά στο επισημασμένο κανάλι που έχεις πάει έτσι, με το κίτρινο πλήκτρο βγαίνει το παράθυρο περίληψης του προγράμματος. Και πάλι με βελάκι πας σε τρέχον και επόμενο πρόγραμμα. Στον Ferguson μου σε κάθε κανάλι βγαίνει απλά το όνομα της τρέχουσας και της επόμενη εκπομπής. Στους υπόλοιπους ALI μου υπάρχει μόνο η λίστα καναλιών, χωρίς καμία άλλη πληροφορία. Η σύγκριση με τους άλλους δέκτες μου γίνεται για να δείξω τις διαφορές και που υπερέχει ο Edision.
Με το πλήκτρο EDV πας σε αυτό που ξέρουμε ως EPG. Η Edision το λέει αλλιώς όμως. Έχει 4 διαφορετικές μορφές EPG! Κάθετη λίστα καναλιών όπου δίπλα φαίνεται το όνομα του προγράμματος που δείχνει τώρα κάθε κανάλι. Κάθετη λίστα καναλιών με το επόμενο πρόγραμμα δίπλα από κάθε κανάλι. Κάθετη λίστα καναλιών όπου δίπλα φαίνονται όλα τα προγράμματα του καναλιού, κάτι σαν το EPG των δεκτών με επεξεργαστή M-Star για όσους γνωρίζουν. Και τελευταία μορφή, η κλασσική οριζόντια μορφή EPG των ALI. Τα συνδύασε όλα!
Το zapping είναι περίπου γρήγορο όσο οι τελευταίοι ALI που έχουμε δείγμα. Τους ALI 3801. Ίσως ελάχιστα πιο γρήγορο στον Edision, αλλά με παγωμένη εικόνα για λίγο όταν συντονίζεται το κανάλι. Και στο παρελθόν πολλοί δέκτες διάλεγαν αυτή την λύση αντί της μαύρης εικόνας μέχρι να ξεκινήσει η κίνηση. Αλλά ακόμα και με το πάγωμα, το zapping είναι περίπου το ίδιο γρήγορο. Ίσως ελάχιστα πιο γρήγορος ο Edision. Οι ALI παλιότερα ήταν οι πιο γρήγοροι στο zapping, αλλά οι τελευταίοι ALI είχαν γίνει πιο αργοί. Οι δέκτες με M-Star ήταν παλιότερα οι πιο αργοί, αλλά οι τελευταίοι είχαν γίνει πιο γρήγοροι. O Edision με Sunplus είναι περίπου το ίδιο, ALI με M-Star στο τέλος είχαν σχεδόν πλησιάσει... μου φαίνεται ότι όλοι πια οι δέκτες έχουν περίπου τον ίδιο χρόνο zapping, αλλά έχω μόνο τους παλιούς πια ALI 3801, δεν έχω κανέναν πια M-Star, οπότε μόνο υπόθεση κάνω, δεν μπορώ να κάνω άμεση σύγκριση.
Η εικόνα είναι πολύ υποκειμενική υπόθεση. Όπως είπα εδώ και πολύ καιρό είχα δέκτες μόνο με ALI 3801. Και οι ALI είναι γνωστό ότι έχουν πολύ έντονη αρχική εικόνα. Δεν είναι περίεργο έτσι ότι είχα συνηθίσει στην εικόνα των ALI, και η εικόνα του Edision στην αρχή μου φάνηκε πολύ ξεπλυμένη. Αλλά μπροστά στους ALI ξεπλυμένη εικόνα μου φαινόταν ότι είχε και ο παλιός F&U 2205 μου, και ο M-Star XORO 7600 που προανέφερα. Ήταν ο λόγος που για καιρό είχα μόνο ALI. Μάλλον η εικόνα των ALI είναι περίεργη, και των άλλων πιο φυσιολογική.
Ευτυχώς ο Edision έχει ρυθμιστικά εικόνας, και με αυτά, και με την βοήθεια κάποιων ρυθμιστικών βίντεο εικόνας που έχω, είδα τι ρυθμίσεις χρειάζεται ο Edision για να πλησιάσει την εικόνα των ALI. Και η αλήθεια είναι ότι τώρα δείχνει πια το ίδιο, αλλά οι ρυθμίσεις που χρειάστηκε ο δέκτης είναι ακραίες. Δηλαδή και έτσι όπως είναι να τον αφήσετε είναι μία χαρά. Αν θέλετε κάτι άλλο, με τα ρυθμιστικά μπορείτε να τον κάνετε να δείχνει όπως θέλετε.
Έχει ρυθμιστικά φωτεινότητας, αντίθεσης, και χρωμάτων. Αν είχε και οξύτητας θα ήταν πλήρες το πακέτο.
Επίσης ρυθμίζεται η αρχική μπάρα πληροφοριών. Σε χρόνο που παραμένει, και διαφάνεια της. Όπως σε όλους τους ALI δηλαδή.
Γλίτωσα και το πρόβλημα που έχουν όλοι οι ALI στο διάστημα 12 μεσάνυχτα με 3 το πρωί. Το λιγότερο να χάνονται συνεχώς οι πληροφορίες προγράμματος στην μπάρα πληροφοριών και να χρειάζεται επανεκκίνηση για να επιστρέψει. Και το χειρότερο, αυτό που είχε ο Lifeview A1 μου, να μην κάνει προγραμματισμένη εγγραφή από τις 12 μέχρι τις 3. Ο Edision, και όλοι οι δέκτες με άλλον επεξεργαστή, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, και επιτέλους δεν χρειάζεται να κάνω επανεκκίνηση κάθε τόσο, ή να χάνω εγγραφή αυτές τις ώρες.
Αφού είμαι ακόμα στα κανάλια, να πω ότι όταν πας να αλλάξεις την σειρά των καναλιών της τηλεόρασης πρέπει να είσαι στην λειτουργία τηλεόρασης. Αν θες όμως να αλλάξεις την σειρά των καναλιών του ραδιοφώνου πρέπει να είσαι στο ραδιόφωνο. Όταν είσαι σε λειτουργία τηλεόρασης δεν φαίνονται τα ραδιόφωνα, και αντίστροφα. Μόνο εδώ το έχω δει αυτό.
Και το χειρότερο, όταν κάνεις αναζήτηση καναλιών σε μία συχνότητα χάνεται η σειρά των καναλιών, και γυρνάει στην αρχική σειρά! Οι παλιοί M-Star το έκαναν αυτό, και είχα βολευτεί με τους ALI που δεν είχαν τέτοιο θέμα.
Αλλά ευτυχώς μπορείς να κάνεις backup όλων των ρυθμίσεων του δέκτη. Στο μενού αναβάθμισης λογισμικού, όπου όταν μπεις μέσα σε αυτό σε ρωτάει αν θες αναβάθμιση λογισμικού ή αποθήκευση σε USB. Αποθήκευση σημαίνει backup, και όπως είπα στην αρχή γίνεται ένα αρχείο .bin όπως και το αρχείο αναβάθμισης. Προσοχή λοιπόν όταν έχουμε και τα δύο αρχεία μαζί, όταν θέλουμε να κάνουμε αναβάθμιση θα βγάλει στην λίστα επιλογών και το αρχείο backup.
Δεν ξέρω τι αποθηκεύει στο αρχείο backup, πιθανόν να αποθηκεύει και την σειρά των καναλιών.
Και πάμε στις εγγραφές.
Άμεση εγγραφή με το πλήκτρο rec. Προγραμματιζόμενη εγγραφή είτε από το EPG-EDV, είτε από το άσπρο κουμπί με το ρολόι. Είτε μέσα από την αντίστοιχη επιλογή στο μενού. 27 θέσεις εγγραφής. Μία φορά, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει πολλές εγγραφές, και δεν έχει χάσει καμία. Με άμεση εγγραφή δεν κλείνει ο δέκτης όταν τελειώσει η εγγραφή. Πολλοί δέκτες το κάνουν αυτό. Έχω έναν ALI που κλείνει μετά την εγγραφή, και άλλον ALI που δεν κλείνει. Είναι δηλαδή ανάλογα την εταιρία που φτιάχνει τον δέκτη. Με προγραμματιζόμενη φυσικά κλείνει.
Κατά την προβολή μίας εγγραφής έχει δύο τρόπους μετακίνησης μέσα στην εγγραφή. Δηλαδή να πάω μπροστά ή πίσω από το σημείο που βλέπω. Με το πλήκτρο page+ ή β βγαίνει παράθυρο με μία μπάρα προόδου. Μετακινείσαι πάνω στην μπάρα με τα βελάκια, με το ΟΚ πας στο σημείο που έχεις διαλέξει. Όπως στους ALI δηλαδή. Αλλά όταν έχει βγει αυτό το παράθυρο, με το πάνω βελάκι πας σε ένα ρολόι ας πούμε. Όπου μπορείς με τα αριθμητικά πλήκτρα να γράψεις τον χρόνο ακριβώς που θες να πας. 1 ώρα και 15 λεπτά πχ. Όπως στους M-Star δηλαδή, και ένα από τα χαρακτηριστικά των M-Star που μου έλειπαν στους ALI. Εδώ υπάρχουν και τα δύο. Και φυσικά υπάρχει και μετακίνηση και με τα πλήκτρα ff και fb. Με ταχύτητες 2,4,8,16,32, και μέχρι και την ταχύτητα 4 η κίνηση είναι πολύ ευκρινής. Μπορείς δηλαδή να δεις τι δείχνει η εικόνα κατά την μετακίνηση. Κάτι που υπήρχε στους πρώτους ALI, αλλά με τον καιρό χάθηκε και κατά την μετακίνηση η εικόνα είναι παγωμένη και δεν ξέρεις σε ποιο σημείο έχεις μετακινηθεί.
Δηλαδή σε όλα μέχρι εδώ ο δέκτης είναι καλύτερος από τους ALI μου. Εκεί που χάνει είναι σε δύο σημεία, ίσως ασήμαντα για πολλούς. Τα ανέφερα και στην αρχή. Δεν έχει την λειτουργία μεταπήδησης των ALI, δηλαδή με ένα πλήκτρο να πηγαίνεις άμεσα 30 δευτερόλεπτα μπροστά ή πίσω. Αυτό εμένα τουλάχιστον με βόλευε. Και δεν έχει και την λειτουργία βήμα. Δηλαδή να παγώνει η εικόνα, και με ένα πάτημα να πηγαίνει μόνο ένα καρέ μπρος ή πίσω. Χρήσιμο για να δεις πχ ακριβώς την στιγμή που γίνεται η πάσα, και αν εκείνη την στιγμή υπάρχει οφσάιντ. Και δύο ακόμα μικρότερα. Με το πλήκτρο exit ή το πλήκτρο recall φεύγεις από την προβολή της εγγραφής. Και γυρνάς στην λίστα εγγραφών. Θέλει να προσέχεις μην πατηθούν κατά λάθος. Στους ALI δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στις εγγραφές.
Επίσης όταν σταματήσεις την προβολή εγγραφής δεν κρατάει το σημείο, και ξεκινάει από την αρχή. Κάτι που γίνεται και στους ALI, μόνο ένας δέκτης μου κρατάει το σημείο σε προβολή εγγραφής.
Δηλαδή οι ελάχιστες ελλείψεις του δέκτη υπάρχουν στις εγγραφές, γιαυτό κάνω και την συνεχή αναφορά στους ALI. Αλλά και αυτές οι ελλείψεις για πολλούς σίγουρα θα είναι σήμαντες.
Όταν ο δέκτης γράφει, με πάτημα του rec (ενώ γράφει ήδη), βγαίνει παράθυρο-ρολόι, όπου μπορείς να ορίσεις ακριβώς τον χρόνο εγγραφής που θέλεις. Γιατί μέσα από το μενού μπορείς να ορίσεις τον αρχικό χρόνο σε άμεση εγγραφή, πχ 2,3 ή 4 ώρες. Αν θέλεις η εγγραφή να διαρκέσει διαφορετικό χρόνο, γίνεται με τον τρόπο που είπα. Αυτό ισχύει και στους ALI.
Η λίστα εγγραφών βγαίνει από το κουμπί Αρχεία, μόνο οι εγγραφές όμως, όχι τα βίντεο. Και από την καρτέλα Media του μενού. Στο παράθυρο με την λίστα εγγραφών υπάρχει κύλιση των γραμμάτων, για μεγάλα ονόματα εγγραφών. Στο όνομα της εγγραφής υπάρχει το κανάλι, το όνομα της εκπομπής που γράφηκε, ημερομηνία, και ώρες εγγραφής. Ώρα έναρξης και ώρα λήξης. Διαγραφή εγγραφής γίνεται μόνο από το μενού, στην διαχείριση δίσκου. Μόνο εδώ το έχω δει αυτό, στους άλλους επεξεργαστές η διαγραφή γίνεται από το παράθυρο με την λίστα εγγραφών. Αλλά αυτή η διαχείριση δίσκου δείχνει όλα τα αρχεία που έχει ο δίσκος ή το usb στικ, μαζί με τα αρχεία συστήματος, ή άλλα αρχεία που δεν φαίνονται στις εγγραφές ή στα βίντεο. Για παράδειγμα αρχεία βίντεο που δεν γνωρίζει και δεν αναπαράγει οι δέκτης. Αλλά στην διαχείριση φαίνονται, και διαγράφονται.
Κατά την εγγραφή μπορείς να δεις τα άλλα κανάλια της συχνότητας, όχι όλα τα κανάλια. Και με το κουμπί Αρχεία μπορείς να δεις άλλες εγγραφές που υπάρχουν στην λίστα εγγραφών. Αλλά όπως είπα αυτό το παράθυρο δείχνει μόνο εγγραφές, δεν μπορείς να δεις πχ αρχεία βίντεο όταν γράφει. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι ισχύει εδώ σε άλλους δέκτες, αλλά στους ALI πχ όλα τα αρχεία, βίντεο εγγραφές, μουσική βγαίνουν πάντα όλα σε ένα παράθυρο. Πιθανόν και κατά την εγγραφή.
Δεν υπάρχει ένδειξη εγγραφής κατά την εγγραφή, μην ξεχαστείς όταν γράφεις και θέλεις να τον βάλεις να γράψει κάτι άλλο. Με το Info κατά την εγγραφή υπάρχει μπάρα προόδου της εγγραφής, και ελεύθερος χώρος στον δίσκο, αν και το νούμερο για κάποιο λόγο κόβεται, δεν φαίνεται ολόκληρο. Μάλλον δεν χωράνε πολλοί χαρακτήρες εκεί, αλλά αν το ελεύθερο νούμερο γίνει πολύ μικρό, τότε χωράει και φαίνεται ότι δεν έχεις άλλον χώρο. Περίπου όπως στους ALI, που εκεί υπάρχει μπάρα και ποσοστό ελεύθερου χώρου. Όχι ακριβές νούμερο όπως στον Edision.
Αν θέλεις να αναπαράγεις την εγγραφή που κάνεις εκείνη την στιγμή, η διαδικασία είναι διαφορετική από άλλους δέκτες, και με παίδεψε να το βρω. Απλά πατάς το πλήκτρο Play! Και αρχίζει να προβάλλει από το σημείο που βρίσκεται. Μπαίνεις σε κάτι σαν λειτουργία timeshift, παρότι έχω απενεργοποιήσει το timeshift από το μενού. Και μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πλήκτρα ff και fb. Με stop ή Exit σε ρωτάει αν θες να βγεις από το timeshift, αν ναι ξαναγυρνάει στην εγγραφή.
Ο δέκτης γράφει σε αρχείο .tsv. Πολύ δύσκολο τελικά αρχείο. Τα Windows 7 μου δεν τα παίζουν απευθείας. Θέλει codecs pack λέει κτλ. Ούτε ο VLC τα παίζει. Τελικά αναγκάστηκα να εγκαταστήσω τον SM Player που τα αναπαράγει κανονικά, αν και αρχικά έπρεπε να κάνω μία αρχική επιλογή στον ήχο. Αλλά το Format Factory που χρησιμοποιώ δεν τα επεξεργάζεται διάβασα, οπότε πρέπει να βρω και εδώ άλλο πρόγραμμα.
Κάνει ενιαία αρχεία εγγραφής μέχρι τα 4 GB περίπου. Μετά τα κόβει.
Και πάμε και στον Media Player.
Εκεί πας μόνο με την ειδική καρτέλα στο μενού. Χωρίζεται σε εγγραφές, ταινίες, μουσική και εικόνες. Κάθε τομέας δείχνει μόνο τα αντίστοιχα αρχεία. Δεν μπορείς να δεις φωτογραφίες στον τομέα βίντεο. Όλα τα αρχεία μαζί φαίνονται μόνο στην διαχείριση, μπορείς να τα διαχειριστείς από εκεί, πχ ταξινόμηση ή διαγραφή, αλλά δεν μπορείς να τα ανοίξεις από εκεί.
Έπαιξε ότι αρχείο του έβαλα. Avi, mp4, divx, mkv, vob, και ένα βαρύ mkv που κόλλαγε σε παλιότερους δέκτες μου (όχι τους τελευταίους) και στον παλιό μου υπολογιστή, αρχεία ts από εγγραφές από ALI, ακόμα και ένα αρχείο mts που δεν θυμάμαι πια που βρήκα, και κανένας δέκτης μου δεν είχε παίξει, και ούτε ο αρχαίος υπολογιστής μου μπορούσε. Μόνο εδώ έπαιξε, και το είδα πρώτη φορά τι είχε μέσα. Μία εγγραφή από ιταλικό HD κανάλι! Ούτε που θυμάμαι που το βρήκα.
Όλα τα έπαιξε κανονικά και χωρίς ζόρι. Και η μετακίνηση σε όλες τις λίστες γίνεται χωρίς κόμπιασμα όπως πχ γίνεται στους ALI σε μεγάλες λίστες ή πολλές ταινίες. Και φάκελο με πολλές οικογενειακές φωτογραφίες που έχω, που όλοι οι ALI μου θέλουν λίγα δευτερόλεπτα να ανοίξουν, εδώ ανοίγει άμεσα και μετακινείσαι στα αρχεία χωρίς κόμπιασμα. Και slideshow εικόνων, δυστυχώς με εκνευριστικό μοτίβο εναλλαγής φωτογραφιών όπως σε πολλά προγράμματα για υπολογιστή ή android, όχι άμεσα χωρίς κόλπα όπως στους ALI μου.
Έπαιξε βίντεο με Dolby, με Dolby Plus, αλλά φυσικά δεν έπαιξε ήχο DTS αφού λόγω δικαιωμάτων κανένας δέκτης της κατηγορίας δεν παίζει. Έπαιξε μουσική mp3, flac16 και flac24, μόνο δύο αρχεία βίντεο δεν έπαιξε που κανένας δέκτης μου δεν παίζει με μήνυμα μη υποστηριζόμενης ανάλυσης.
Αν διακόψεις προβολή βίντεο κρατάει το σημείο που σταμάτησες, χωρίς να αφήνει αρχεία στον δίσκο. Όπως πχ ο Ferguson T650 μου που για κάθε βίντεο φτιάχνει και ένα αρχείο bin για να κρατάει το σημείο που σταμάτησε, και γεμίζει έτσι σαβούρα τον δίσκο.
Και στα ονόματα αρχείων πολυμέσων, βίντεο, φωτό κτλ, έχει κυλιόμενα γράμματα για να φαίνεται όλο το όνομα του αρχείου. Από τους ALI μου μόνο ο Ferguson T650 το έχει αυτό.
Όταν προβάλλεις αρχείο βίντεο υπάρχουν οι ίδιοι τρόποι μετακίνησης σε ένα αρχείο (πιο μπροστά ή πιο πίσω από το σημείο που βλέπω) όπως και στις εγγραφές. Με την μπάρα, τον απευθείας ορισμό του χρόνου που θέλω, με τα ff και fb.
Και πάμε στους υπότιτλους. 1-2 αρχεία υποτίτλων srt τα έπαιξε με αλαμπουρνέζικα αντί ελληνικών. Αυτούς τους υπότιτλους τους παίζουν κανονικά όλοι οι ALI μου. Αντίθετα έπαιξε κανονικά υπότιτλους που τους εμφανίζουν αλαμπουρνέζικα όλοι οι ALI μου. Κάποια διαφορά στην συμβατότητα της κωδικοποίησης των υποτίτλων. Που λύνεται αν αλλάξεις την κωδικοποίηση. Ανοίγεις το αρχείο υποτίτλων με το Notepad των Windows, και το αποθηκεύεις ως αρχείο με άλλη κωδικοποίηση. Εμένα έπαιξε κανονικά του προβληματικούς υπότιτλους όταν άλλαξα την κωδικοποίηση σε Unicode. Φαντάζομαι θα παίζει και με άλλες κωδικοποιήσεις. Είναι υπόθεση δευτερολέπτων.
Και το καλύτερο. Δεν έχει ρυθμίσεις στους υπότιτλους. Τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα τρόπο να επέμβεις. Αλλά δεν χρειάζεται!
Οι υπότιτλοι είναι άψογοι. Μεγάλοι, μόνο άσπρο χρώμα είδα ότι τους είχε όλους, αλλά με μαύρο πλαίσιο ξεχωριστά σε κάθε γράμμα για να μην υπάρχει πρόβλημα ότι χρώμα και να έχει η εικόνα από πίσω. Όπως είναι οι υπότιτλοι στην τηλεόραση! Άψογοι.
Να θυμίσω ότι στην αρχή οι υπότιτλοι ήταν άσπροι σκέτοι, και σε άσπρο φόντο δεν φαινόταν τίποτα. Μετά βρέθηκε σαν λύση να υπάρχει μία φάσα σαν background όταν βγαίνει υπότιτλος, χάνοντας όμως έτσι και μέρος της εικόνας. Οι ALI μου εκεί είχαν μείνει, δεν ξέρω τι γίνεται στους τελευταίους ALI.
Και από μέγεθος, μόνο ένα μέγεθος έχει ο Edision, όλοι μεγάλοι όπως της τηλεόρασης. Και για τους εξωτερικούς srt που δοκίμασα, και για τους εσωτερικούς. Να θυμίσω ότι στους ALI μου οι εσωτερικοί υπότιτλοι είναι πολύ μικροί.
Επίσης με το πλήκτρο Ch+ ή Ch- οι υπότιτλοι αλλάζουν θέση, από ψηλά στην οθόνη μέχρι στο κάτω μέρος όπως στα κανάλια. Είναι η μόνη επέμβαση που βρήκα να γίνεται στους υπότιτλους.
Με το πλήκτρο 0 γίνεται μεγέθυνση της εικόνας, και στα βίντεο, και στις εγγραφές. Αυτό αν θυμάμαι καλά υπήρχε και σε κάποιους ALI.
Αποσύνδεση του δίσκου ή στικ γίνεται από το κουμπί με την θύρα USB του τηλεκοντρόλ ή μέσα από το μενού.
Αυτά. Συμπέρασμα όπως είπα, ένας πάρα πολύ καλός δέκτης, στα περισσότερα σημεία καλύτερος από τους ALI μου όπως ο Ferguson T650i, που μέχρι τώρα θεωρούνταν από τους καλύτερους δέκτες.
Ο δέκτης είναι F.T.A. DVB-Τ2/C ψηφιακός επίγειος - καλωδιακός δέκτης Full HD - H.265 HEVC.
Με επεξεργαστή Sunplus, αλλά αν δεν μου έχει ξεφύγει κάτι, δεν ξέρουμε ποιον Sunplus ακριβώς. Αλλά ιδού μερικές φωτογραφίες, και ειδικά της πλακέτας, οπότε ο πλακετολόγος talos_2002 θα μας πει.
Το site της ελληνικής αντιπροσωπείας. Εκεί υπάρχει και η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού, και τυχόν μελλοντικές. Και δύο ελληνικά manual. Μίνι και πιο πλήρες, αν και σε αυτές τις συσκευές δεν υπάρχει πλήρες manual, αλλά από το τίποτα...
https://www.edision.gr/el/detail/proton-t265
Η φωτογραφία της πλακέτας είναι από αυτό το site. Ελπίζω να μην έχει κάνει λάθος. Έχει και άλλες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και πληροφορίες. Εγώ πάντως δεν ανοίγω τον δέκτη γιατί έχει αυτοκόλλητο ασφαλείας, και αν τον ανοίξεις χαλάει το αυτοκόλλητο και χάνεται η εγγύηση.
https://www.lupa.cz/clanky/edision-...itlivy-a-pohodovy-prijimac-pro-dvb-t2-c-hevc/
Και ένα ελληνικό βίντεο που δίνει μία καλή δόση πληροφοριών για το μενού του και τις λειτουργίες του.
https://www.youtube.com/watch?v=EtS3d2yet7k
Ο δέκτης έχει 5 χρόνια εγγύηση. Μαζί με το τροφοδοτικό.
Το τροφοδοτικό του είναι εξωτερικό, και στο κουτί που πήρα εγώ ήταν διαφορετικό από αυτό που δείχνει το ξένο site και το ελληνικό mini manual.
Επίσης ήταν σκισμένο ένα αυτοκόλλητο ασφαλείας που υπάρχει στην συσκευασία. Δηλαδή το κουτί δεν ήταν σφραγισμένο. Αλλά ο δέκτης φαινόταν αχρησιμοποίητος. Μου έχει τύχει και άλλες εταιρίες να ανοίγουν τις συσκευασίες για βελτιωτικές επεμβάσεις σε δέκτη. Για παράδειγμα πέρασμα του τελευταίου λογισμικού. Αυτό και το διαφορετικό τροφοδοτικό με έκαναν να πάρω τηλέφωνο στην ελληνική αντιπροσωπεία. Που με σύνδεσαν με το τοπικό εξουσιοδοτημένο υποκατάστημα πωλήσεων της Edision. Εκεί μία ευγενέστατη και εξυπηρετικότατη υπάλληλος μου είπε ότι συχνά συμβαίνει να σκίζεται το αυτοκόλλητο ακόμα και όταν τους βγάζουν από τις κούτες που τους εισάγουν, γιατί το αυτοκόλλητο είναι πολύ λεπτό. Επίσης μου είπε ότι όντως το τροφοδοτικό είναι διαφορετικό, αλλά είναι και αυτό της Edision, και όλοι οι τελευταίοι δέκτες της εταιρίας έρχονται με αυτό το τροφοδοτικό, γιατί είναι καλύτερης ποιότητας από το παλιό, που είχε βγάλει μερικές ζημιές. Και δεν υπάρχει πρόβλημα μου είπε ότι το παλιό είναι 5V/1,5A και το καινούριο είναι 5V/1A. Και πραγματικά τόσες μέρες που δουλεύει ο δέκτης δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στον δέκτη.
Όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι μπορεί να άνοιξαν οι ίδιοι την συσκευασία για να αλλάξουν το τροφοδοτικό με καλύτερο. Αν και φυσικά δεν μου είπε κάτι τέτοιο όταν την ρώτησα. Το λέω όλο αυτό για να δείξω ότι αν δείτε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόβλημα, και ίσως το έκαναν οι ίδιοι για βελτίωση.
Το τροφοδοτικό είναι αυτό. Υπάρχει και στο site, και πωλείται σε αρκετά μαγαζιά και μόνο του.
Το παλιό είναι αυτό.
Μία γρήγορη άποψη για τους βιαστικούς, είναι ένας εξαιρετικός δέκτης για τα πρότυπα της κατηγορίας. Άψογος και με πολλές πληροφορίες στην θέαση καναλιών, πολύ καλός στις εγγραφές με μόνο μία δύο ασήμαντες μικροελλείψεις που απλά εγώ είχα συνηθίσει από τους δέκτες με επεξεργαστή ALI, και άψογος media player με περισσότερες δυνατότητες πχ από τον θρυλικό Ferguson Ariva T650i με μόνο πρόβλημα ίσως με κάποιες ασυμβατότητες με μερικές κωδικοποιήσεις εξωτερικών υποτίτλων srt που λύνεται με αλλαγή της κωδικοποίησης των υποτίτλων. Διαδικασία δευτερολέπτων με οποιονδήποτε text editor όπως το Σημειωματάριο των Windows ή ακόμα και εφαρμογές text editor σε android κινητό ή τάμπλετ.
Αναλυτικά.
Το πρώτο που είδα όταν άνοιξα τον δέκτη ήταν το πόσο μικρός είναι. Ο μισός από τον παλιότερο Lifeview A2 μου, που ήταν ο προηγούμενος μικρότερος μου. Και το 1/3 από τον αρχαίο κιμπάρικο F&U 2205 μου. Πλαστικός, με ανοίγματα εξαερισμού χαμηλά μπροστά και πίσω, και στο κάτω μέρος. Αρχικά στο κάτω μέρος είναι πλακέ. Δεν έχει ποδαράκια να τον ανυψώνουν λίγο. Οπότε οι κάτω τρύπες εξαερισμού εφάπτονται με το δάπεδο, και δεν υπάρχει σωστός εξαερισμός! Αυτό γίνεται γιατί ο δέκτης μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις. Πχ κρεμαστός στον τοίχο, γιαυτό και έχει δύο εσοχές στο κάτω μέρος για να εφαρμόζονται κεφαλές καρφιών, και να κρεμιέται και στον τοίχο! Ή να τον κολλάτε στο πίσω μέρος της τηλεόρασης.
Είτε κολλητός στο πίσω μέρος, είτε αν θέλετε απλά να τον τοποθετήσετε δίπλα στην τηλεόραση, έχει 4 κομμάτια από χοντρή ταινία διπλής όψεως (2 στρόγγυλα και 2 οβάλ) που τα βάζετε στις 4 βίδες στο κάτω μέρος του δέκτη. Έτσι μπορείτε να τον κολλήσετε όπου θέλετε, και επειδή αυτά τα κομμάτια είναι πολύ χοντρά ανυψώνεται κατά 1-2 εκατοστά και ξεκολλάει από το δάπεδο για να γίνεται και ο σωστός εξαερισμός από τις τρύπες στο κάτω μέρος.
Αμέσως έκανα αναβάθμιση λογισμικού από το αρχικό 1.1.04 που είχε, στο 1.1.07 που είναι το τελευταίο που δίνει το site αυτή την στιγμή.
Μαζί με το αρχείο αναβάθμισης υπάρχει και ένα αρχείο txt που λέει ότι το λογισμικό αυτό είναι για τον Τ265 και τον Τ265 Led. Άρα λειτουργικά οι δύο δέκτες είναι ίδιοι. Εμφανισιακά, από φωτογραφίες ο Led έχει οθόνη στο μπροστινό μέρος, αλλά επειδή είναι και αυτός μικρός έχει την θύρα USB στο πλάι. Δεν ξέρω πόσο βολεύει.
Το αρχείο αναβάθμισης είναι .bin όπως και το αρχείο backup των ρυθμίσεων που φτιάχνει ο δέκτης, και το οποίο θα εξηγήσω αργότερα.
Επειδή ο δέκτης είναι πολύ μικρός, ή γιατί τα θεώρησαν άχρηστα, λείπουν μερικές έξοδοι. Κυριότερη, δεν υπάρχει θύρα Scart! Άρα ο δέκτης δεν μπορεί να μπει σε CRT παλιές τηλεοράσεις.
Επίσης λείπει η έξοδος Loop Antenna, αφού αυτή υπήρχε για να δίνεις σήμα και στην αναλογική τηλεόραση σου, αλλά τώρα πια δεν υπάρχει αναλογική τηλεόραση. Αλλά εγώ έτσι έδινα σήμα σε άλλον ψηφιακό δέκτη, και τώρα δεν γίνεται.
Επίσης λείπει η έξοδος S/PDIF για να δίνεις ήχο σε ηχοσύστημα ή ενισχυτή.
Υπάρχει όμως έξοδος ακουστικών ή ηχείων υπολογιστή jack 3,5 mm. Και μία θύρα που μοιάζει με micro ή mini USB, που την λέει θύρα IR, όπου μπαίνει μία προέκταση για να βγαίνει ματάκι IR για να πιάνει το σήμα του τηλεκοντρόλ. Υπάρχει στην συσκευασία. Γιατί όπως είπα, ο δέκτης μπορεί να μπει και σε άλλα μέρη, όπως πχ πίσω από την τηλεόραση. Αλλά υπάρχει (στα μαγαζιά, όχι στην συσκευασία) και άλλο εξάρτημα που συνδυάζει οθόνη λειτουργιών και ματάκι τηλεκοντρόλ μαζί. Φωτογραφίες και των δύο υπάρχουν στην αρχή του post.
Το τηλεκοντρόλ είναι αρχαίο. Είναι ίδιο με το τηλεκοντρόλ που είχε ο πρώτος MPEG4 δέκτης που πήρα, ο XORO 7600 το 2011. Και ο τελευταίος δέκτης που πήρα (και χρησιμοποιώ ακόμα) που είχε αυτό το τηλεκοντρόλ είναι ο DiGiView DV-913. Γιαυτό και δυστυχώς έχουν και μερικά κοινά κουμπιά και συγκρούσεις οι δύο δέκτες. Ευτυχώς όχι όταν ο ένας από τους δύο είναι κλειστός.
Πάντως οι τελευταίοι δέκτες είχαν προχωρήσει και είχαν καλύτερα τηλεκοντρόλ. Ακόμα και της Edision. Είναι λίγο πισωγύρισμα αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι το τηλεκοντρόλ είναι μικρό, με κακή γωνία λήψης, και με όχι τόσο καλή εμβέλεια.
Εμένα δεν με πειράζει, γιατί πάντα αντιγράφω τα τηλεκοντρόλ σε προγραμματιζόμενα. Είχα πάρει δέκτες στο παρελθόν, όπως ο XORO που προανέφερα, που ο εισαγωγέας είχε απλά εισάγει μία παρτίδα, και δεν υπήρχε ανταλλακτικό τηλεκοντρόλ. Αν χάλαγε ο δέκτης έβγαινε άχρηστος. Βέβαια στην Edision δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Αλλά έτσι πάντα χρησιμοποιούσα προγραμματιζόμενο, και το original το κράταγα στο συρτάρι χωρίς μπαταρίες, για να προγραμματίζω το επόμενο προγραμματιζόμενο όταν χάλαγε το προηγούμενο. Και τα προγραμματιζόμενα έχουν και καλύτερη απόκριση και γωνία λήψης από πολλά original. Αλλά αν θες να χρησιμοποιήσεις το original, δεν είναι από τα καλύτερα.
Με την προέκταση που υπάρχει στην συσκευασία μπορεί να βελτιωθεί πολύ η λήψη οποιουδήποτε τηλεκοντρόλ. Αλλά είναι πολύ φωτεινό και στο σκοτάδι βγάζει έντονο φως. Έντονο είναι και το λαμπάκι του ίδιου του δέκτη.
Και περνάμε στην λειτουργία του δέκτη.
Σε κανάλια είναι πολύ καλός. Δεν έχω την δυνατότητα να δω τι λήψη έχει σε περιοχές με κακό σήμα, εμένα όλα τα κανάλια μου τα βγάζει 100% σήμα και ποιότητα, σύμφωνα με τις ενδείξεις του.
Τα παράθυρα είναι καλαίσθητα. Μαύρο φόντο με μπλε πλαίσιο παραθύρων (όπου υπάρχει), και άσπρα γράμματα.
Η μπάρα πληροφοριών έχει όνομα και αριθμό καναλιού, τίτλος τρέχουσας εκπομπής και τίτλο επόμενης εκπομπής. Μαζί ώρες που αρχίζουν και τελειώνουν τα δύο προγράμματα, και μία μπάρα προόδου προβολής εκπομπής ανάμεσα στα δύο προγράμματα. Δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκπομπή. Στην αρχή της, ή στο τέλος της. Όπως ο Ferguson T650 μου, αλλά εδώ τουλάχιστον η μπάρα είναι ευδιάκριτη. Οι υπόλοιποι δέκτες μου, όλοι με επεξεργαστή ALI δεν έχουν τόση πληροφόρηση.
Δίπλα υπάρχουν ενδείξεις σήματος καναλιού (πόσο καλό είναι το σήμα), και αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, πχ υπότιτλοι ή Teletext.
Τα γράμματα είναι μικρά. Πιο μικρά από τους ALI μου. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω πρόβλημα να τους δω, αλλά σε μικρές οθόνες ή μεγάλη απόσταση ίσως να υπάρχει πρόβλημα να τους διακρίνει κάποιος. Αλλά επειδή είναι μικρά τα γράμματα μπορούν να προβληθούν και μεγάλοι τίτλοι εκπομπών, που πχ στους ALI μου δεν χωράνε και κόβονται.
Με ένα πάτημα του INFO βγαίνει αυτή η μπάρα που είπα. Με δεύτερο πάτημα βγαίνει παράθυρο με πληροφορίες, περίληψη δηλαδή, του προγράμματος που βλέπουμε. Με το δεξί βελάκι δείχνει πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα. Αριστερό γυρνάει πάλι στο τρέχον. Όπως κάνει και ο Ferguson T650 μου δηλαδή, ενώ οι υπόλοιποι δέκτες μου (ALI όλοι) δείχνουν πληροφορίες μόνο για το τρέχον πρόγραμμα έτσι.
Με το ΟΚ βγαίνει λίστα καναλιών. Που μπορεί να ρυθμιστεί να δείχνει μονή λίστα 10 καναλιών, διπλή λίστα δίπλα δίπλα 20 καναλιών, ή τριπλή λίστα 30 καναλιών. Με τα βελάκια μετακινείσαι ανάμεσα στα κανάλια ή παρακάτω.
Όταν έχω πάει σε ένα κανάλι αυτής της λίστας, πατάς το ΟΚ και αλλάζει κανάλι ο δέκτης στο κανάλι που πάτησες. Χωρίς ΟΚ απλά μετακινείσαι ανάμεσα στην λίστα καναλιών χωρίς να αλλάζει κανάλι. Αλλά στο επισημασμένο κανάλι που έχεις πάει έτσι, με το κίτρινο πλήκτρο βγαίνει το παράθυρο περίληψης του προγράμματος. Και πάλι με βελάκι πας σε τρέχον και επόμενο πρόγραμμα. Στον Ferguson μου σε κάθε κανάλι βγαίνει απλά το όνομα της τρέχουσας και της επόμενη εκπομπής. Στους υπόλοιπους ALI μου υπάρχει μόνο η λίστα καναλιών, χωρίς καμία άλλη πληροφορία. Η σύγκριση με τους άλλους δέκτες μου γίνεται για να δείξω τις διαφορές και που υπερέχει ο Edision.
Με το πλήκτρο EDV πας σε αυτό που ξέρουμε ως EPG. Η Edision το λέει αλλιώς όμως. Έχει 4 διαφορετικές μορφές EPG! Κάθετη λίστα καναλιών όπου δίπλα φαίνεται το όνομα του προγράμματος που δείχνει τώρα κάθε κανάλι. Κάθετη λίστα καναλιών με το επόμενο πρόγραμμα δίπλα από κάθε κανάλι. Κάθετη λίστα καναλιών όπου δίπλα φαίνονται όλα τα προγράμματα του καναλιού, κάτι σαν το EPG των δεκτών με επεξεργαστή M-Star για όσους γνωρίζουν. Και τελευταία μορφή, η κλασσική οριζόντια μορφή EPG των ALI. Τα συνδύασε όλα!
Το zapping είναι περίπου γρήγορο όσο οι τελευταίοι ALI που έχουμε δείγμα. Τους ALI 3801. Ίσως ελάχιστα πιο γρήγορο στον Edision, αλλά με παγωμένη εικόνα για λίγο όταν συντονίζεται το κανάλι. Και στο παρελθόν πολλοί δέκτες διάλεγαν αυτή την λύση αντί της μαύρης εικόνας μέχρι να ξεκινήσει η κίνηση. Αλλά ακόμα και με το πάγωμα, το zapping είναι περίπου το ίδιο γρήγορο. Ίσως ελάχιστα πιο γρήγορος ο Edision. Οι ALI παλιότερα ήταν οι πιο γρήγοροι στο zapping, αλλά οι τελευταίοι ALI είχαν γίνει πιο αργοί. Οι δέκτες με M-Star ήταν παλιότερα οι πιο αργοί, αλλά οι τελευταίοι είχαν γίνει πιο γρήγοροι. O Edision με Sunplus είναι περίπου το ίδιο, ALI με M-Star στο τέλος είχαν σχεδόν πλησιάσει... μου φαίνεται ότι όλοι πια οι δέκτες έχουν περίπου τον ίδιο χρόνο zapping, αλλά έχω μόνο τους παλιούς πια ALI 3801, δεν έχω κανέναν πια M-Star, οπότε μόνο υπόθεση κάνω, δεν μπορώ να κάνω άμεση σύγκριση.
Η εικόνα είναι πολύ υποκειμενική υπόθεση. Όπως είπα εδώ και πολύ καιρό είχα δέκτες μόνο με ALI 3801. Και οι ALI είναι γνωστό ότι έχουν πολύ έντονη αρχική εικόνα. Δεν είναι περίεργο έτσι ότι είχα συνηθίσει στην εικόνα των ALI, και η εικόνα του Edision στην αρχή μου φάνηκε πολύ ξεπλυμένη. Αλλά μπροστά στους ALI ξεπλυμένη εικόνα μου φαινόταν ότι είχε και ο παλιός F&U 2205 μου, και ο M-Star XORO 7600 που προανέφερα. Ήταν ο λόγος που για καιρό είχα μόνο ALI. Μάλλον η εικόνα των ALI είναι περίεργη, και των άλλων πιο φυσιολογική.
Ευτυχώς ο Edision έχει ρυθμιστικά εικόνας, και με αυτά, και με την βοήθεια κάποιων ρυθμιστικών βίντεο εικόνας που έχω, είδα τι ρυθμίσεις χρειάζεται ο Edision για να πλησιάσει την εικόνα των ALI. Και η αλήθεια είναι ότι τώρα δείχνει πια το ίδιο, αλλά οι ρυθμίσεις που χρειάστηκε ο δέκτης είναι ακραίες. Δηλαδή και έτσι όπως είναι να τον αφήσετε είναι μία χαρά. Αν θέλετε κάτι άλλο, με τα ρυθμιστικά μπορείτε να τον κάνετε να δείχνει όπως θέλετε.
Έχει ρυθμιστικά φωτεινότητας, αντίθεσης, και χρωμάτων. Αν είχε και οξύτητας θα ήταν πλήρες το πακέτο.
Επίσης ρυθμίζεται η αρχική μπάρα πληροφοριών. Σε χρόνο που παραμένει, και διαφάνεια της. Όπως σε όλους τους ALI δηλαδή.
Γλίτωσα και το πρόβλημα που έχουν όλοι οι ALI στο διάστημα 12 μεσάνυχτα με 3 το πρωί. Το λιγότερο να χάνονται συνεχώς οι πληροφορίες προγράμματος στην μπάρα πληροφοριών και να χρειάζεται επανεκκίνηση για να επιστρέψει. Και το χειρότερο, αυτό που είχε ο Lifeview A1 μου, να μην κάνει προγραμματισμένη εγγραφή από τις 12 μέχρι τις 3. Ο Edision, και όλοι οι δέκτες με άλλον επεξεργαστή, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, και επιτέλους δεν χρειάζεται να κάνω επανεκκίνηση κάθε τόσο, ή να χάνω εγγραφή αυτές τις ώρες.
Αφού είμαι ακόμα στα κανάλια, να πω ότι όταν πας να αλλάξεις την σειρά των καναλιών της τηλεόρασης πρέπει να είσαι στην λειτουργία τηλεόρασης. Αν θες όμως να αλλάξεις την σειρά των καναλιών του ραδιοφώνου πρέπει να είσαι στο ραδιόφωνο. Όταν είσαι σε λειτουργία τηλεόρασης δεν φαίνονται τα ραδιόφωνα, και αντίστροφα. Μόνο εδώ το έχω δει αυτό.
Και το χειρότερο, όταν κάνεις αναζήτηση καναλιών σε μία συχνότητα χάνεται η σειρά των καναλιών, και γυρνάει στην αρχική σειρά! Οι παλιοί M-Star το έκαναν αυτό, και είχα βολευτεί με τους ALI που δεν είχαν τέτοιο θέμα.
Αλλά ευτυχώς μπορείς να κάνεις backup όλων των ρυθμίσεων του δέκτη. Στο μενού αναβάθμισης λογισμικού, όπου όταν μπεις μέσα σε αυτό σε ρωτάει αν θες αναβάθμιση λογισμικού ή αποθήκευση σε USB. Αποθήκευση σημαίνει backup, και όπως είπα στην αρχή γίνεται ένα αρχείο .bin όπως και το αρχείο αναβάθμισης. Προσοχή λοιπόν όταν έχουμε και τα δύο αρχεία μαζί, όταν θέλουμε να κάνουμε αναβάθμιση θα βγάλει στην λίστα επιλογών και το αρχείο backup.
Δεν ξέρω τι αποθηκεύει στο αρχείο backup, πιθανόν να αποθηκεύει και την σειρά των καναλιών.
Και πάμε στις εγγραφές.
Άμεση εγγραφή με το πλήκτρο rec. Προγραμματιζόμενη εγγραφή είτε από το EPG-EDV, είτε από το άσπρο κουμπί με το ρολόι. Είτε μέσα από την αντίστοιχη επιλογή στο μενού. 27 θέσεις εγγραφής. Μία φορά, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει πολλές εγγραφές, και δεν έχει χάσει καμία. Με άμεση εγγραφή δεν κλείνει ο δέκτης όταν τελειώσει η εγγραφή. Πολλοί δέκτες το κάνουν αυτό. Έχω έναν ALI που κλείνει μετά την εγγραφή, και άλλον ALI που δεν κλείνει. Είναι δηλαδή ανάλογα την εταιρία που φτιάχνει τον δέκτη. Με προγραμματιζόμενη φυσικά κλείνει.
Κατά την προβολή μίας εγγραφής έχει δύο τρόπους μετακίνησης μέσα στην εγγραφή. Δηλαδή να πάω μπροστά ή πίσω από το σημείο που βλέπω. Με το πλήκτρο page+ ή β βγαίνει παράθυρο με μία μπάρα προόδου. Μετακινείσαι πάνω στην μπάρα με τα βελάκια, με το ΟΚ πας στο σημείο που έχεις διαλέξει. Όπως στους ALI δηλαδή. Αλλά όταν έχει βγει αυτό το παράθυρο, με το πάνω βελάκι πας σε ένα ρολόι ας πούμε. Όπου μπορείς με τα αριθμητικά πλήκτρα να γράψεις τον χρόνο ακριβώς που θες να πας. 1 ώρα και 15 λεπτά πχ. Όπως στους M-Star δηλαδή, και ένα από τα χαρακτηριστικά των M-Star που μου έλειπαν στους ALI. Εδώ υπάρχουν και τα δύο. Και φυσικά υπάρχει και μετακίνηση και με τα πλήκτρα ff και fb. Με ταχύτητες 2,4,8,16,32, και μέχρι και την ταχύτητα 4 η κίνηση είναι πολύ ευκρινής. Μπορείς δηλαδή να δεις τι δείχνει η εικόνα κατά την μετακίνηση. Κάτι που υπήρχε στους πρώτους ALI, αλλά με τον καιρό χάθηκε και κατά την μετακίνηση η εικόνα είναι παγωμένη και δεν ξέρεις σε ποιο σημείο έχεις μετακινηθεί.
Δηλαδή σε όλα μέχρι εδώ ο δέκτης είναι καλύτερος από τους ALI μου. Εκεί που χάνει είναι σε δύο σημεία, ίσως ασήμαντα για πολλούς. Τα ανέφερα και στην αρχή. Δεν έχει την λειτουργία μεταπήδησης των ALI, δηλαδή με ένα πλήκτρο να πηγαίνεις άμεσα 30 δευτερόλεπτα μπροστά ή πίσω. Αυτό εμένα τουλάχιστον με βόλευε. Και δεν έχει και την λειτουργία βήμα. Δηλαδή να παγώνει η εικόνα, και με ένα πάτημα να πηγαίνει μόνο ένα καρέ μπρος ή πίσω. Χρήσιμο για να δεις πχ ακριβώς την στιγμή που γίνεται η πάσα, και αν εκείνη την στιγμή υπάρχει οφσάιντ. Και δύο ακόμα μικρότερα. Με το πλήκτρο exit ή το πλήκτρο recall φεύγεις από την προβολή της εγγραφής. Και γυρνάς στην λίστα εγγραφών. Θέλει να προσέχεις μην πατηθούν κατά λάθος. Στους ALI δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στις εγγραφές.
Επίσης όταν σταματήσεις την προβολή εγγραφής δεν κρατάει το σημείο, και ξεκινάει από την αρχή. Κάτι που γίνεται και στους ALI, μόνο ένας δέκτης μου κρατάει το σημείο σε προβολή εγγραφής.
Δηλαδή οι ελάχιστες ελλείψεις του δέκτη υπάρχουν στις εγγραφές, γιαυτό κάνω και την συνεχή αναφορά στους ALI. Αλλά και αυτές οι ελλείψεις για πολλούς σίγουρα θα είναι σήμαντες.
Όταν ο δέκτης γράφει, με πάτημα του rec (ενώ γράφει ήδη), βγαίνει παράθυρο-ρολόι, όπου μπορείς να ορίσεις ακριβώς τον χρόνο εγγραφής που θέλεις. Γιατί μέσα από το μενού μπορείς να ορίσεις τον αρχικό χρόνο σε άμεση εγγραφή, πχ 2,3 ή 4 ώρες. Αν θέλεις η εγγραφή να διαρκέσει διαφορετικό χρόνο, γίνεται με τον τρόπο που είπα. Αυτό ισχύει και στους ALI.
Η λίστα εγγραφών βγαίνει από το κουμπί Αρχεία, μόνο οι εγγραφές όμως, όχι τα βίντεο. Και από την καρτέλα Media του μενού. Στο παράθυρο με την λίστα εγγραφών υπάρχει κύλιση των γραμμάτων, για μεγάλα ονόματα εγγραφών. Στο όνομα της εγγραφής υπάρχει το κανάλι, το όνομα της εκπομπής που γράφηκε, ημερομηνία, και ώρες εγγραφής. Ώρα έναρξης και ώρα λήξης. Διαγραφή εγγραφής γίνεται μόνο από το μενού, στην διαχείριση δίσκου. Μόνο εδώ το έχω δει αυτό, στους άλλους επεξεργαστές η διαγραφή γίνεται από το παράθυρο με την λίστα εγγραφών. Αλλά αυτή η διαχείριση δίσκου δείχνει όλα τα αρχεία που έχει ο δίσκος ή το usb στικ, μαζί με τα αρχεία συστήματος, ή άλλα αρχεία που δεν φαίνονται στις εγγραφές ή στα βίντεο. Για παράδειγμα αρχεία βίντεο που δεν γνωρίζει και δεν αναπαράγει οι δέκτης. Αλλά στην διαχείριση φαίνονται, και διαγράφονται.
Κατά την εγγραφή μπορείς να δεις τα άλλα κανάλια της συχνότητας, όχι όλα τα κανάλια. Και με το κουμπί Αρχεία μπορείς να δεις άλλες εγγραφές που υπάρχουν στην λίστα εγγραφών. Αλλά όπως είπα αυτό το παράθυρο δείχνει μόνο εγγραφές, δεν μπορείς να δεις πχ αρχεία βίντεο όταν γράφει. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι ισχύει εδώ σε άλλους δέκτες, αλλά στους ALI πχ όλα τα αρχεία, βίντεο εγγραφές, μουσική βγαίνουν πάντα όλα σε ένα παράθυρο. Πιθανόν και κατά την εγγραφή.
Δεν υπάρχει ένδειξη εγγραφής κατά την εγγραφή, μην ξεχαστείς όταν γράφεις και θέλεις να τον βάλεις να γράψει κάτι άλλο. Με το Info κατά την εγγραφή υπάρχει μπάρα προόδου της εγγραφής, και ελεύθερος χώρος στον δίσκο, αν και το νούμερο για κάποιο λόγο κόβεται, δεν φαίνεται ολόκληρο. Μάλλον δεν χωράνε πολλοί χαρακτήρες εκεί, αλλά αν το ελεύθερο νούμερο γίνει πολύ μικρό, τότε χωράει και φαίνεται ότι δεν έχεις άλλον χώρο. Περίπου όπως στους ALI, που εκεί υπάρχει μπάρα και ποσοστό ελεύθερου χώρου. Όχι ακριβές νούμερο όπως στον Edision.
Αν θέλεις να αναπαράγεις την εγγραφή που κάνεις εκείνη την στιγμή, η διαδικασία είναι διαφορετική από άλλους δέκτες, και με παίδεψε να το βρω. Απλά πατάς το πλήκτρο Play! Και αρχίζει να προβάλλει από το σημείο που βρίσκεται. Μπαίνεις σε κάτι σαν λειτουργία timeshift, παρότι έχω απενεργοποιήσει το timeshift από το μενού. Και μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πλήκτρα ff και fb. Με stop ή Exit σε ρωτάει αν θες να βγεις από το timeshift, αν ναι ξαναγυρνάει στην εγγραφή.
Ο δέκτης γράφει σε αρχείο .tsv. Πολύ δύσκολο τελικά αρχείο. Τα Windows 7 μου δεν τα παίζουν απευθείας. Θέλει codecs pack λέει κτλ. Ούτε ο VLC τα παίζει. Τελικά αναγκάστηκα να εγκαταστήσω τον SM Player που τα αναπαράγει κανονικά, αν και αρχικά έπρεπε να κάνω μία αρχική επιλογή στον ήχο. Αλλά το Format Factory που χρησιμοποιώ δεν τα επεξεργάζεται διάβασα, οπότε πρέπει να βρω και εδώ άλλο πρόγραμμα.
Κάνει ενιαία αρχεία εγγραφής μέχρι τα 4 GB περίπου. Μετά τα κόβει.
Και πάμε και στον Media Player.
Εκεί πας μόνο με την ειδική καρτέλα στο μενού. Χωρίζεται σε εγγραφές, ταινίες, μουσική και εικόνες. Κάθε τομέας δείχνει μόνο τα αντίστοιχα αρχεία. Δεν μπορείς να δεις φωτογραφίες στον τομέα βίντεο. Όλα τα αρχεία μαζί φαίνονται μόνο στην διαχείριση, μπορείς να τα διαχειριστείς από εκεί, πχ ταξινόμηση ή διαγραφή, αλλά δεν μπορείς να τα ανοίξεις από εκεί.
Έπαιξε ότι αρχείο του έβαλα. Avi, mp4, divx, mkv, vob, και ένα βαρύ mkv που κόλλαγε σε παλιότερους δέκτες μου (όχι τους τελευταίους) και στον παλιό μου υπολογιστή, αρχεία ts από εγγραφές από ALI, ακόμα και ένα αρχείο mts που δεν θυμάμαι πια που βρήκα, και κανένας δέκτης μου δεν είχε παίξει, και ούτε ο αρχαίος υπολογιστής μου μπορούσε. Μόνο εδώ έπαιξε, και το είδα πρώτη φορά τι είχε μέσα. Μία εγγραφή από ιταλικό HD κανάλι! Ούτε που θυμάμαι που το βρήκα.
Όλα τα έπαιξε κανονικά και χωρίς ζόρι. Και η μετακίνηση σε όλες τις λίστες γίνεται χωρίς κόμπιασμα όπως πχ γίνεται στους ALI σε μεγάλες λίστες ή πολλές ταινίες. Και φάκελο με πολλές οικογενειακές φωτογραφίες που έχω, που όλοι οι ALI μου θέλουν λίγα δευτερόλεπτα να ανοίξουν, εδώ ανοίγει άμεσα και μετακινείσαι στα αρχεία χωρίς κόμπιασμα. Και slideshow εικόνων, δυστυχώς με εκνευριστικό μοτίβο εναλλαγής φωτογραφιών όπως σε πολλά προγράμματα για υπολογιστή ή android, όχι άμεσα χωρίς κόλπα όπως στους ALI μου.
Έπαιξε βίντεο με Dolby, με Dolby Plus, αλλά φυσικά δεν έπαιξε ήχο DTS αφού λόγω δικαιωμάτων κανένας δέκτης της κατηγορίας δεν παίζει. Έπαιξε μουσική mp3, flac16 και flac24, μόνο δύο αρχεία βίντεο δεν έπαιξε που κανένας δέκτης μου δεν παίζει με μήνυμα μη υποστηριζόμενης ανάλυσης.
Αν διακόψεις προβολή βίντεο κρατάει το σημείο που σταμάτησες, χωρίς να αφήνει αρχεία στον δίσκο. Όπως πχ ο Ferguson T650 μου που για κάθε βίντεο φτιάχνει και ένα αρχείο bin για να κρατάει το σημείο που σταμάτησε, και γεμίζει έτσι σαβούρα τον δίσκο.
Και στα ονόματα αρχείων πολυμέσων, βίντεο, φωτό κτλ, έχει κυλιόμενα γράμματα για να φαίνεται όλο το όνομα του αρχείου. Από τους ALI μου μόνο ο Ferguson T650 το έχει αυτό.
Όταν προβάλλεις αρχείο βίντεο υπάρχουν οι ίδιοι τρόποι μετακίνησης σε ένα αρχείο (πιο μπροστά ή πιο πίσω από το σημείο που βλέπω) όπως και στις εγγραφές. Με την μπάρα, τον απευθείας ορισμό του χρόνου που θέλω, με τα ff και fb.
Και πάμε στους υπότιτλους. 1-2 αρχεία υποτίτλων srt τα έπαιξε με αλαμπουρνέζικα αντί ελληνικών. Αυτούς τους υπότιτλους τους παίζουν κανονικά όλοι οι ALI μου. Αντίθετα έπαιξε κανονικά υπότιτλους που τους εμφανίζουν αλαμπουρνέζικα όλοι οι ALI μου. Κάποια διαφορά στην συμβατότητα της κωδικοποίησης των υποτίτλων. Που λύνεται αν αλλάξεις την κωδικοποίηση. Ανοίγεις το αρχείο υποτίτλων με το Notepad των Windows, και το αποθηκεύεις ως αρχείο με άλλη κωδικοποίηση. Εμένα έπαιξε κανονικά του προβληματικούς υπότιτλους όταν άλλαξα την κωδικοποίηση σε Unicode. Φαντάζομαι θα παίζει και με άλλες κωδικοποιήσεις. Είναι υπόθεση δευτερολέπτων.
Και το καλύτερο. Δεν έχει ρυθμίσεις στους υπότιτλους. Τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα τρόπο να επέμβεις. Αλλά δεν χρειάζεται!
Οι υπότιτλοι είναι άψογοι. Μεγάλοι, μόνο άσπρο χρώμα είδα ότι τους είχε όλους, αλλά με μαύρο πλαίσιο ξεχωριστά σε κάθε γράμμα για να μην υπάρχει πρόβλημα ότι χρώμα και να έχει η εικόνα από πίσω. Όπως είναι οι υπότιτλοι στην τηλεόραση! Άψογοι.
Να θυμίσω ότι στην αρχή οι υπότιτλοι ήταν άσπροι σκέτοι, και σε άσπρο φόντο δεν φαινόταν τίποτα. Μετά βρέθηκε σαν λύση να υπάρχει μία φάσα σαν background όταν βγαίνει υπότιτλος, χάνοντας όμως έτσι και μέρος της εικόνας. Οι ALI μου εκεί είχαν μείνει, δεν ξέρω τι γίνεται στους τελευταίους ALI.
Και από μέγεθος, μόνο ένα μέγεθος έχει ο Edision, όλοι μεγάλοι όπως της τηλεόρασης. Και για τους εξωτερικούς srt που δοκίμασα, και για τους εσωτερικούς. Να θυμίσω ότι στους ALI μου οι εσωτερικοί υπότιτλοι είναι πολύ μικροί.
Επίσης με το πλήκτρο Ch+ ή Ch- οι υπότιτλοι αλλάζουν θέση, από ψηλά στην οθόνη μέχρι στο κάτω μέρος όπως στα κανάλια. Είναι η μόνη επέμβαση που βρήκα να γίνεται στους υπότιτλους.
Με το πλήκτρο 0 γίνεται μεγέθυνση της εικόνας, και στα βίντεο, και στις εγγραφές. Αυτό αν θυμάμαι καλά υπήρχε και σε κάποιους ALI.
Αποσύνδεση του δίσκου ή στικ γίνεται από το κουμπί με την θύρα USB του τηλεκοντρόλ ή μέσα από το μενού.
Αυτά. Συμπέρασμα όπως είπα, ένας πάρα πολύ καλός δέκτης, στα περισσότερα σημεία καλύτερος από τους ALI μου όπως ο Ferguson T650i, που μέχρι τώρα θεωρούνταν από τους καλύτερους δέκτες.