Έφυγε η ηθοποιός Ζωζώ Ζάρπα.

bykrie

Πρόεδρος Δ.Σ.
Staff member
«ΕΦΥΓΕ» Η ΖΩΖΩ ΖΑΡΠΑ

Ηθοποιός με «Θεμέλιο» και δασκάλα του αρχαίου δράματος


Ηθοποιός με θητεία τόσο στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο όσο και σημαντική δασκάλα υπήρξε η Ζωζώ Ζάρπα, η οποία, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.
 

Simos.I

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
22,338
Southern Coast of Tavros beach
Αυλαία για την Ζωζώ Ζάρπα

Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 73 ετών, από καρδιακό επεισόδιο, η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια της Αριστεράς Ζωζώ Ζάρπα.

Με μακρά δημιουργική διαδρομή στο θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση, υπήρξε από τους συνιδρυτές, το 1981, του θεάτρου Θεμέλιο (μαζί με τον Ν. Βασταρδή και τους Έντα Δημοπούλου και Γιάννη Νεγρεπόντη), ενώ από το 1992 δίδασκε αρχαίο δράμα στην ομώνυμη δραματική σχολή.

Η Ζωζώ Ζάρπα ήταν αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όπου πήρε μέρος ως μέλος και κορυφαία του χορού σε όλες τις τραγωδίες και κωμωδίες σε σκηνοθεσίες Ροντήρη, Μινωτή, Μουζενίδη, Σολωμού κ.ά. Αργότερα συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, όπως το θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου, το θέατρο Λαμπέτη του Γιώργου Λεμπέση, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα κ.ά., ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε για το θέατρο, με τελευταία της δουλειά το Μερικοί τον προτιμούν νεκρό, του του Β. Δουκουτσέλη, στο θέατρο Θεμέλιο.

Ακόμη πήρε μέρος αρκετές ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη, Ιωάννης ο βίαιος της Τόνιας Μαρκετάκη, Οι τέσσερις εποχές της Μαρίας Ηλιού κ.ά. Στην τηλεόραση εργάστηκε σε σημαντικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων Κίτρινος φάκελος, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Πρόβα νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη κ.ά.

Η Ζωζώ Ζάρπα υπήρξε από τα νεανικά της χρόνια πιστή και συνεπής αγωνίστρια της Αριστεράς. Ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη (μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής), ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ Εσ. και του Συνασπισμού. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ χαρακτηρίζει τον αδόκητο θάνατό της "μια ακόμα απώλεια για τον χώρο της τέχνης". "Η ηθοποιός και αγωνίστρια της Αριστεράς δεν είναι πια μαζί μας. Η Ζωζώ Ζάρπα υπηρέτησε με ήθος και διακριτικότητα την τέχνη της, σε όλους τους χώρους. Ήταν πάντα πρωτοπόρα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες", καταλήγει εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τους συναδέλφους της. Με ανακοίνωσή της την Ζ. Ζάρπα αποχαιρέτησε με μεγάλη θλίψη και η Δημοκρατική Αριστερά: "Η Ζωζώ πάλεψε μέχρι το τέλος, δοσμένη στις δυο μεγάλες της αγάπης, την Αριστερά και το θέατρο. Θα τη θυμόμαστε πάντα", αναφέρει.

Οι συγγενείς και οι φίλοι της θα την αποχαιρετήσουν σήμερα στις 4.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=682612