Εγχειρήσεις.

sam_spade

New member
30 August 2006
26
Λοιπόν... έχω ένα mini core duo στα 1,66 ghz με 512 ram. Στον σκληρό εκτός από το tiger παίζουν και τα vista. Δε το σκεφτόμουν καν για αναπαραγωγή 1080p μέχρι που δοκίμασα το corpse bride με τον Kmplayer κι έπαιζε μια χαρά στο superfast mode. Έχω και φορτωμένη itunes library, θέλω και το trimension on στο windvd, άρχισα να το σκέφτομαι για αναβάθμιση. Διάβασα και το σχετικό άρθρο στο γνωστό περιοδικό που αναφέρει πως με 2 giga ram kai 2ghz core2duo έπαιζαν 1080p "νερό". Ωραία όλα αυτά αλλά ποιός την κάνει την αναβάθμιση? Καμια μνήμη πες την παλεύω αλλά αλλαγή cpu και thermal paste και ιστορίες δε νομίζω! Τα ερωτήματα λοιπόν είναι, έχει επιχειρήσει κανείς κάτι παρόμοιο και ξέρουμε κανένα "μάστορα" που κάνει τέτοια δουλειά? Για να μη κάνουμε και διαφήμιση σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, pm. Ευχαριστώ.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
H προσπάθεια αναβάθμισης του επεξεργαστή στο mac mini αξίζει τον κόπο αλλά υπό προυποθέσεις. Αρχικά αν πειράξεις τον επεξεργαστή ξεχνάς την εγγύηση. Δευτερον, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην κάνεις ζημιά. Οδηγοί υπάρχουν πολλοί στο διαδίκτυο, με ένα google βρίσκεις τα πάντα.

Το θέμα είναι πως αν προτίθεσαι να κάνεις την αναβάθμιση επεξεργαστή και μνήμης για να πάρεις 1080p αναπαραγωγή "νεράκι", ξέχνα το! Δεν ξέρω ποιο περιοδικό διάβασες αλλά το πρόβλημα του Mac mini στην αναπαραγωγή 1080p δεν οφείλεται ούτε στον επεξεργαστή, ούτε στην ποσότητα μνήμης αλλά στην κάρτα γραφικών.

Υπάρχει περίπτωση να δείς σχετικά καλό 1080p (σε καμμία περίπτωση πάντως "νερό") μόνον αν είναι h264 φορμά το βίντεο και η αναπαραγωγή γίνεται μέσω του Quicktime.
 

OGV73

New member
22 June 2006
16
Μπορείς να δεις κάτι σχετικό και στο φόρουμ του insomnia, στην υποκατηγορία για apple (τίτλος: "από mac mini σε maxi").
 

sam_spade

New member
30 August 2006
26
Το περιοδικό είναι το hitech και συγκεκριμένα έγραφαν πως έπαιζαν 1080p νερό με την αναβαθμισμένη cpu να βρίσκεται ίσα στο 50%. Βέβαια να δεχθούμε ότι έλεγαν μπαρούφες αλλά με το ταπεινό mini μου έπαιξα 1080p, με τον kmplayer κι όχι με το quicktime, με πολύ καλά αποτελέσματα. Εξάλλου η κάρτα της intel δεν χρησιμοποιεί και τη main memory? Δε μιλάμε για 64 λοιπόν αλλά για 256 νομίζω. Καλά τα how-to αλλά δε θέλω να μπλέξω ο ίδιος γι' αυτό ρώτησα για κανένα "μάστορα".
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Το βλέπω 1080p νερό είναι σχετικό. Οτι θα παίξει θα παίξει. Το θέμα είναι πως.. και στο Mac mini G5 που έχω εγώ παίζει 1080p αλλά πως το παίζει. Τώρα αν μου φέρνεις το hitech ώς έγκυρο περιοδικό για Μac.... μάλλον πρέπει να αυτο:slapface: κιστώ!

Αυτόν τον kmplayer που τον βρήκες; Μήπως εννοείς τον mplayer; Διότι ο kmplayer που ξέρω δεν παίζει σε Mac OS αλλά μόνο σε windows και linux. Σίγουρα ο επεξεργαστής έχει ρόλο στην αναπαραγωγή HD αλλά ο intel core duo είναι αρκετός μαζί με μια δυνατή κάρτα γραφικών. Οπότε οποιαδήποτε αναβάθμιση σε αυτό τον τομέα είναι άχρηστη.

Η μοιραζόμενη κάρτα γραφικών που περιέχει το Mac mini δηλ. το Intel GMA 950, και 256Μb δεν φθάνει σε καμμία περίπτωση. Μπορεί να φθάσει έως 224Mb αλλά αυτό δεν ρυθμίζεται από τον χρήστη αλλά από τις ανάγκες του συστήματος που σημαίνει πως δεν θα δώσει απαραίτητα και τα 224 Mb στην αναπαραγωγή. Περισσότερα εδώ. Τώρα βέβαια όπως συνηθίζω να λέω περί ορέξεως...
 

sam_spade

New member
30 August 2006
26
Μιχάλη τον kmplayer στα vista που 'χω dual boot τον δοκίμασα. Νερό εννοώ χωρίς dropouts στα frames και με τέλειο audio sync. Για αυτό τρέφω τις όποιες ελπίδες για την αναβάθμιση σε κάτι ακόμα πιο δυνατό, το Hitech το ανέφερα ως επιπλέον στοιχείο όχι ως απόδειξη. Το θέμα είναι, ξέρουμε κανέναν με mac "maxi" να ακούσουμε τη γνώμη του απο πρώτο χέρι? Εγώ την αναβάθμιση θέλω να την κάνω έτσι κι αλλιώς, κολλάω στο πρακτικό (εγχείρηση).
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,627
Μέση γη
Πάντως εγώ που τηλεφώνισα στη systemgraphs, ήταν μάλλον διστακτικοί στο να μου αλλάξουν τη cpu από core duo σε core 2 duo...
 

dali13gr

New member
15 February 2007
4
Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί παίζει ρόλο η κάρτα γραφικών στην αναπαραγωγή βίντεο; Δεν είναι δα και τόσο υψηλή η ανάλυση του βίντεο για να μην μπορεί να το παίξει.
 
22 June 2006
34,347
NEO HRAKLEIO
Δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο η καρτα γραφικων σε αναπαραγωγη βιντεο, μονο σε απαιτητικες video - 3D εφαρμογες.
Ο macmini kai ο μικρος φορητος macbook δεν τρεχουν καν το Motion (video εφαρμογη) και καποιες ακομη .