Εγκατάσταση δεύτερης κεντρικής κεραίας για ψηφιακά

vertical

Supreme Member
15 November 2011
3,230
Στην πολυκατοικία που μένουμε, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Αγία Παρασκευή κοντά στο Έθνος), οι πολυκατοικίες λόγω του ότι έβλεπαν τον Υμηττό από το πλάι και δεν είχαν οπτική με τις κεραίες, είχαν στραμμένες τις κεραίες προς την Πάρνηθα. Βέβαια, όλα αυτά γίνονταν με την αναλογική λήψη. Πλέον, με την ψηφιακή, κάποιοι στην πολυκατοικία έχουν ζητήσει να βλέπουν ψηφιακά. Επειδή υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να βλέπουν αναλογικά λόγω παλαιών τηλεοράσεων, σκέφτηκα ως διαχειριστής, να προτείνω την εγκατάσταση δεύτερης κεραίας η οποία θα κοιτάει Υμηττό. Πάμε λοιπόν να δούμε τι υπάρχει:

α) 2 κεραίες, μια UHF Fracarro και μια VHF. Με την αγορά νέας κεραίας η VHF (που μας είναι άχρηστη) θα βγει και στο σημείο αυτό θα μπει η νέα κεραία. Θα χρησιμοποιεί και το υπάρχον καλώδιο της VHF για να μην βγάζω την ακρυλική μόνωση από τον τοίχο και ξαναβάφω.

DSCN2276.JPG


β) Το τι βλέπω τώρα. Στην καθαρή φωτό, Πάρνηθα και καταλαβαίνετε γιατί η κεραία κοιτάει εκεί. Στην δεύτερη φωτό, Υμηττός (στα αριστερά). Η άκρη του ιστού κεραία είναι περίπου στο ύψος της αψίδας της πολυκατοικίας αυτής.

DSCN2277.JPG

DSCN2279.JPG


γ) Ενισχυτής κεντρικής. Πάνω τα 2 καλώδια από VHF (αριστερά)-UHF(δεξιά), από κάτω μία έξοδος και παρακάτω (δεν φαίνεται) ένα splitter 4άρι.


DSCN2289.JPG


Οι ερωτήσεις μου:

1) Επιλέγω collinear κεραία (πλέγμα) μιας και δεν θέλω κατεύθυνση και θα παίξω με αντανακλάσεις;

2) Εφόσον εγκατασταθεί η κεραία, τι προτείνετε στο σημείο εισόδου στον ενισχυτή;

-Να μπει ένας μίκτης και να συνδέσω τα δύο καλώδια (υπενθυμίζω ότι πλέον το καλώδιο VHF θα λαμβάνει σήμα από την νέα κεραία) στην είσοδο του ενισχυτή UHF;
-Αν αφήσω το καλώδιο VHF ως έχει (δηλαδή στον ενισχυτή στην είσοδο VHF ΙΙΙ) και μειώσω την ένταση με το ποτενσιόμετρο στο 0, θα μπορέσω να έχω αποτέλεσμα με την νέα κεραία; (το ρωτάω για να αποφύγω απώλειες από το splitter αλλά και πιθανότητα ανομοιόμορφης αυξομοίωσης της έντασης του σήματος)
-Να οδηγήσω το καλώδιο VHF κάτω από τον ενισχυτή (δηλαδή καμία ενίσχυση) και να βάλω εκεί έναν μίκτη μιξάροντας το με την έξοδο από τον ενισχυτή; Αυτό με αγχώνει κυρίως για απώλειες στους χαμηλότερους ορόφους (3όροφη).

Να επισημάνω εδώ ότι τα MPEG2 ψηφιακά της ΕΡΤ τα πιάνω από Πάρνηθα με ένταση/στάθμη 100/100 στον τρίτο, ενώ είναι 80/100 στον πρώτο (με διαφορετικούς δέκτες, εγώ μέσω μια Panasonic Plasma, o πρώτος μέσω receiver των 24 ευρώ). Τα MPEG4 από Υμηττό, τα πιάνω με ένταση/στάθμη 70/40 περίπου κατά ΜΟ στον τρίτο όροφο και δυστυχώς στον πρώτο όροφο δεν μπορεί να τα δει καθόλου με το σήμα να έρχεται και να χάνεται.

Οποιαδήποτε άλλη πρόταση-επισήμανση, δεκτή.
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Δεν νομίζω να μπορείς να βάλεις 2η κεραία UHF στον υπάρχοντα ενισχυτή. Υπάρχουν ενισχυτές με 2 εισόδους για UHF όμως. Αλλιώς ίσως κάποιο μίκτη ιστού, αν και κατά τη γνώμη μου καλύτερα να μπορείς να ενισχύεις ανεξάρτητα τα 2 UHF σήματα. Δες τι θα σου πούνε και οι άλλοι φυσικά γιατί το θέμα με δύο κεραίες ίδιας μπάντας δεν το ξέρω.

Και μια ερώτηση δική μου: Για να μπορείς να λαμβάνεις και αναλογικά και ψηφιακά με δύο κεραίες UHF δεν θα πρέπει να μην υπάρχουν κοινά σήματα στις δύο κεραίες; Δηλαδή αν στο κανάλι 48 από Πάρνηθα υπάρχει πχ το MEGA και στο ίδιο κανάλι (48) στον Υμηττό υπάρχει ένα multiplex πχ της Digea, δεν υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχουν κοινά κανάλια-συχνότητες στα δύο βουνά;

EDIT: Τελικά οι συχνότητες δεν είναι κοινές για τα ψηφιακά και τα αναλογικά.
 
Last edited:

vertical

Supreme Member
15 November 2011
3,230
Σχετικά με αγορά νέου ενισχυτή με δύο εισόδους UHF, είναι κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε λόγω κόστους.

Αυτή τη στιγμή, η Πάρνηθα δεν έχει ψηφιακά πλην των 4 της ΕΡΤ. Βέβαια, από ότι είδα, και Υμηττό και Πάρνηθα είναι στα 690 MHz το ίδιο multiplex MPEG2 της κρατικής.
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Αν δεν θες να αλλάξεις ενισχυτή, τότε θα πρέπει να βάλεις ένα μίκτη. Είτε πριν, είτε μετά τον ενισχυτή, ανάλογα με την ένταση του σήματος που λαμβάνεις από τον Υμηττό.

Μπορείς να στρίψεις την UHF κεραία προς Υμηττό, ακόμα και αν όπως λες δεν έχεις οπτική επαφή, και να δεις τι πιάνεις. Έτσι θα καταλάβεις τι είδους κεραία θα πρέπει να βάλεις και κατά πόσο χρειάζεται ενίσχυση σε αυτή.
 

johnny1

AVClub Enthusiast
-Βάλε διαφορετικό ιστό για τον Υμηττό σε άλλο σημείο στη ταράτσα, για να αποφύγεις τη πολυκατοικία. Οσο ψηλότερος τόσο καλύτερα.
-Τα κανάλια μεταξύ Υμηττού/Πάρνηθας δεν συμπίπτουν πλέον, οπότε μπορείς

Α). να βάλεις μείκτη στην είσοδο UHF του ενισχυτή.
Β). Να βάλεις μείκτη στην έξοδο του ενισχυτή.
Το αν θα επιλέξεις το Α ή το Β εξαρτάται από τη στάθμη σήματος που μπορείς να πετύχεις στον χαμηλότερο όροφο.

ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις την είσοδο VHF του ενισχυτή, γιατί απλά έχει φίλτρο και θα κόβει τα σήματα UHF.
Αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς τα VHF αφαίρεσε το καλώδιο από την είσοδό VHF και γύρισε τη ρύθμιση στο minimum.

Πόσες πρίζες και πόσους ορόφους έχει η εγκατάσταση?
 

johnny1

AVClub Enthusiast
Αφού πιάνεις ψηφιακά MPEG4 με κεραία στραμμένη στη Πάρνηθα, σημαίνει πως ο Υμηττός "παίζει" αρκετά καλά στη περιοχή.
Αν πιάνεις στον τρίτο και τα περιφερειακά (συχνότητες 54, 63, και 65) που είναι γενικά δυσκολότερα στη λήψη, τότε έχεις γερές πιθανότητες να τα κατεβάσεις όλα χωρίς πρόβλημα.

Αρκετά καλά πρέπει να δουλεύει η μεγάλη flash HD της Ikusi, αλλά ΔΕΝ την έχω δοκιμάσει.
Για σημεία που δεν έχεις οπτική επαφή, η ποιό σίγουρη λύση είναι η μεγάλη τρίαινα της televes.
Την έβαλα στη Διώνη αττικής όπου ο Υμηττός δεν φαίνεται καθόλου (ήταν πρίν βγουν τα περιφερειακά) και έχω αδιάλειπτη λήψη.

Βέβαια, είχα πεδιόμετρο......
 
Last edited:

vertical

Supreme Member
15 November 2011
3,230
Καλημέρα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 54, 63, και 65 τα πιάνω. Ναι, με χαμηλότερη στάθμη σήματος (και σπάνια μικροπαγώματα) αλλά τα βλέπω. Αυτά που δεν πιάνω καθόλου είναι ΕΤ1-ΕΤ3 & ERT HD, ούτε καν τα συντονίζει (αν και παλαιότερα σε ένα scan τα είχα πετύχει αλλά έβλεπα παγωμένα παράσιτα).

Σχετικά με τον ιστό, ο υπάρχον είναι ήδη ψηλά. Αυτό που θα κάνω είναι να κατεβάσω χαμηλότερα στον ιστό την κεραία Πάρνηθας και να βάλω κορυφή της του Υμηττού. Η απέναντι πολυκατοικία δεν αποφεύγεται καθώς η δική μας έχει μικρό εμβαδό ταράτσας, δυστυχώς και όπου και να πάω, την βλέπω. Σχετικά με κεραία, επομένως, θέλω κάποια που να παίζει καλά με αντανακλάσεις.

Στην πολυκατοικία είναι 3 πρίζες ανά κάθοδο, 4 συνολικά κάθοδοι (x3 πρίζες η κάθε μία). Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό, ο πρώτος να έχει 79-80/100 στα ψηφιακά MPEG2 της ΕΡΤ, κι εγώ στον τρίτο 100/100. Κάποιος ήθελε παραπάνω, του είπα ότι μου φαίνεται φυσιολογικό. Αν εγώ έπιανα πχ 80/100, τότε θα υπήρχε θέμα εξασθένησης και όχι σωστής ενίσχυσης.
 

astyl

Senior Member
4 June 2007
573
Αθήνα
Επειδή θέλεις να έχεις και σωστή αναλογική λήψη από την Πάρνηθα πολύ φοβάμαι ότι βάζοντας 2η UHF για τα ψηφιακά θα χαλάσεις τα αναλογικά (είδωλα) με ανακλάσεις της Πάρνηθας που θα λαμβάνει η 2η κεραία. Μάλλον η λύση σου είναι μία μόνο κεραία UHF προς Πάρνηθα με καλή απολαβή όμως για να "ανεβάσεις" και την λήψη των ψηφιακών και επιπλέον ένας καλός κεντρικός ενισχυτής με χαμηλό θόρυβο που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα. Υπόψη είμαστε στην ίδια περιοχή και στη δικιά μας πολυκατοικία "βγαίνουν" και τα κανάλια της ΕΡΤ τουλάχιστον στους 2 επάνω ορόφους.
 

arva

AVClub Enthusiast
9 September 2007
1,262
Βάρη Σύρου
Φταίει ότι έχεις καλή κεραία (είναι FRACARRO) και κόβει πολύ καλά τις οπίσθιες λήψεις. Δοκίμασε να αφαιρέσεις τους οπίσθιους ανακλαστήρες. Μία πεταλούδα νομίζω είναι.
 

dimkonst

Established Member
30 September 2010
114
Agia Paraskevi Attika
Φταίει ότι έχεις καλή κεραία (είναι FRACARRO) και κόβει πολύ καλά τις οπίσθιες λήψεις. Δοκίμασε να αφαιρέσεις τους οπίσθιους ανακλαστήρες. Μία πεταλούδα νομίζω είναι.

Ερώτηση, οπίσθιους ανακλαστήρες λέμε το πλέγμα που έχει πίσω;