Εγκατάσταση συναγερμού στο χώρο του Home Theater. Συνδεσμολογία.

Καλησπέρα σε όλους

Βρίσκομαι στη μέση της εκ βάθρων αναμόρφωσης ολόκληρου του ορόφου που φιλοξενεί τον dedicated χώρο του Home Theater. Αρκετή δουλειά οικοδομικών εργασιών (διαμόρφωση διπλανών χώρων με γυψοσανίδες, μονώσεις, πατώματα κουφώματα κλπ.), καθώς και υδραυλικές και ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις, στο μέτρο του δυνατού πάντα.

Μέσα στις υπόλοιπες ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις είναι και η εγκατάσταση καλωδίωσης για τοποθέτηση συναγερμού, που θα καλύψει όλον τον όροφο και φυσικά και το Home Theater. Το κιτ του συναγερμού περιλαμβάνει όλα τα γνωστά και αναμενόμενα επί μέρους εξαρτήματα και στοιχεία, ήτοι κεντρική μονάδα-πληκτρολόγιο-ανιχνευτές κίνησης (ραντάρ)-μαγνητικές παγίδες-φαροσειρήνα κλπ.

Θέλω να εγκαταστήσω εκτός χώρου μια επί πλέον σειρήνα τύπου πυροσβεστικής (με μοτέρ - δείτε εικόνα από κάτι παρόμοιο πιο κάτω), καθώς και ένα επί πλέον φάρο κόκκινο και περιστρεφόμενο, πάλι τύπου πυροσβεστικής που και τα δύο δουλεύουν με 220V AC. Φυσικά, η τροφοδοσία τους θα είναι από το δίκτυο της ηλεκτρικής εγκατάστασης, ενώ η ενεργοποίησή τους θα πρέπει να γίνεται με ένα απλό ρελαί με πηνίο 12V DC, που θα πρέπει να τροφοδοτείται από το κύκλωμα που ενεργοποιεί την φαροσειρήνα του ίδιου του συναγερμού. Μιλώντας με τον κατασκευαστή της μονάδας, μου είπε ότι η φαροσειρήνα ενεργοποιείται μόλις ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και το σήμα από την κεντρική μονάδα είναι 0V. Προσπαθώντας να τον κάνω να μου δώσει να καταλάβω, συνεπέρανα ότι όσο ο συναγερμός λειτουργεί σε κατάσταση αναμονής, υπάρχει ένα διαρκές σήμα 12V DC, που κρατάει ανοιχτό το κύκλωμα ανάμεσα στη φαροσειρήνα και την μπαταρία της, ώστε αυτή να μην λειτουργεί και η μπαταρία να βρίσκεται υπό φόρτιση. Όταν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός - για οποιοδήποτε λόγο - τότε το σήμα παύει να υφίσταται και προφανώς κάποιο ρελαί κλείνει με την απουσία της τάσης (υποθέτω δηλαδή πως είναι ρελαί με συνδεσμολογία "normally open") και έτσι ενεργοποιείται η σειρήνα. Και φυσικά αυτό διασφαλίζει ακόμα και περίπτωση δολιοφθοράς, δηλαδή αν κάποιος θελήσει να απενεργοποιήσει τον συναγερμό κόβοντας καλώδια ή καταστρέφοντάς τον, η σειρήνα να λειτουργήσει έτσι κι αλλιώς με την μπαταρία της.

Πρέπει να πω πως η αρχική μου σκέψη ήταν να πάρω σήμα με ένα απλό διπολικό καλώδιο από τους ακροδέκτες που ενεργοποιούν τη φαροσειρήνα, αμέσως μετά τη μπαταρία της, και να τροφοδοτήσω ένα απλό ρελαί με πηνίο 12V DC, ώστε όταν η μπαταρία δίνει ρεύμα στη φαροσειρήνα να οπλίζει το ρελαί με τήν ίδια τάση και να τροφοδοτείται έτσι η έξτρα σειρήνα και ο έξτρα φάρος. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσω να βρω στο κύκλωμα της φαροσειρήνας αυτές τις επαφές. Έχει κανένας καμιά ιδέα ή μήπως ξέρει κανένας πώς θα μπορούσα να κάνω τη συνδεσμολογία;

Ευχαριστώ.

Η εικόνα της σειρήνας (για να ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε)

minimotorsiren.jpg

-
 
Λύθηκε...

Τις αμφιβολίες μου για το αν θα μπορούσα να βρω στο κύκλωμα της φαροσειρήνας τις επαφές που την ενεργοποιούν τις είχα μέχρι πριν λίγο. Αποφάσισα όμως να ξεπακετάρω τη μονάδα και να αφαιρέσω το καπάκι της για να δω τα εντόσθια. Οι επαφές που λέω είναι φάτσα-κάρτα, οπότε το θέμα έχει τη λύση του άμεσα και γρήγορα.

Το μόνο που πρέπει να δω μόνο είναι ποιά θα είναι η καλύτερη φυσική θέση για την τοποθέτηση της δεύτερης σειρήνας.

Καλό βράδυ.
-
 

Jargon

AVClub Enthusiast
10 February 2008
867
ΑΘΗΝΑ
Να τη βάλεις κάπου που να μην φαίνεται φάτσα κάρτα αλλά ν'ακούγεται όσο το δυνατόν μακρύτερα. Να ξέρεις όμως ότι δεν επιτρέπεται σειρήνα πάνω από κάποια db και νομίζω είναι κάτω από 120. Πρόσεχε λοιπόν τις δοκιμές και τις κατά λάθος ενεργοποιήσεις μη φας καμιά καρφωτή από "καλό γείτονα"