ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΟΜΕ CINEMA-ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

Η εικόνα από τα στούντιο στο σπίτι μας:

Οι σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται σε μακρόστενο κάδρο 1,85:1 (Academy) ή σε 2,35:1 (Cinemascope / Panavision). Απ' την άλλη οι τηλεοπτικές συσκευές έχουν είτε σχεδόν τετράγωνο κάδρο 1,33:1 (ή αλλιώς 4:3), είτε μακρόστενο 1,78:1 (ή αλλιώς 16:9, τις οποίες και γνωρίζουμε ως:"wide").

Η επιλογή του μακρόστενου πλαισίου (1,85:1 ή 2,35:1) βασίζεται στο οπτικό πεδίο του ανθρώπινου ματιού, το οποίο είναι ορθογώνιο και όχι τετράγωνο. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι όταν βλέπουμε μια μακρόστενη εικόνα, αυτή γεμίζει πολύ περισσότερο το οπτικό μας πεδίο απ´ ότι αν βλέπαμε μια τετράγωνη.

Το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ήταν το πώς θα χωρούσαν μια μακρόστενη ταινία μεγέθους 1,85 ή 2,35 στην κατά πολύ στενότερη τηλεοπτική οθόνη (μεγέθους 1,33:1 ή στην καλύτερη περίπτωση 1,78:1). Και οι προσφερόμενες λύσεις που τελικά βρέθηκαν έχουν δυστυχώς και τα αρνητικά σημεία τους...

Η πιο διαδεδομένη λύση στη χώρα μας, που εφαρμόζεται κατά πλειοψηφία στην παραγωγή των βιντεοκασετών, είναι το κόψιμο του μακρόστενου κάδρου (από αριστερά και δεξιά) σε τετράγωνο. Με τη μέθοδο αυτή (που ονομάζεται Pan & Scan) γεμίζει όλη η τηλεοπτική οθόνη προσφέροντάς μας καλή κινηματογραφική αίσθηση. Υπάρχουν όμως πολλές αντιδράσεις, κυρίως από το χώρο των σκηνοθετών, γιατί κόβοντας την εικόνα ουσιαστικά πετάνε μέρος της εικόνας, παρεμβαίνοντας στην ίδια τη δουλειά του σκηνοθέτη. Ας δούμε μια απλή περίπτωση κακής μεταφοράς της ταινίας για να γίνει εύκολα κατανοητό. Φανταστείτε μια σκηνή στην οποία ο σκηνοθέτης έχει προσθέσει και στα άκρα δράση, για παράδειγμα στο κέντρο έχει τοποθετήσει τους δυο πρωταγωνιστές που μιλάνε και στην άκρη έναν τρίτο που τους κρυφακούει. Αν κοπεί η εικόνα στα άκρα, θα χαθεί και αυτός ο τρίτος ηθοποιός και μαζί του ένα μέρος από την εξέλιξη της υπόθεσης. Πέρα από τη δράση, φυσικά, επηρεάζεται και η ίδια η αισθητική, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει ο σκηνοθέτης.

Μια άλλη μέθοδος (την οποία σπάνια συναντούμε στις βιντεοκασέτες στην χώρα μας) είναι το Letterbox στο οποίο προστίθονται μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την μακρόστενη εικόνα μιας ταινίας, έτσι ώστε να διατηρείται το αρχικό κάδρο της. Εδώ όμως χάνουμε σε κινηματογραφική αίσθηση καθότι η τηλεοπτική μας οθόνη δε γεμίζει. Το σημαντικότερο βέβαια μειονέκτημα είναι ότι ελαττώνεται αισθητά και η ανάλυση της εικόνας, η οποία είναι 625 γραμμές για το σύστημα PAL. Οι μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την εικόνα χρησιμοποιούν περίπου 100 γραμμές, περιορίζοντας την ανάλυση της ταινίας σε 525 γραμμές.

Πως η εικόνα αποθηκεύεται στο DVD;

Έχει οριστεί ότι τα καρέ στο DVD θα αποθηκεύονται σε αναλογία 1,33:1 (ή 4:3). Για να χωρέσει η μακρόστενη εικόνα μιας ταινίας στο DVD χρησιμοποιείται η μέθοδος της αναμορφικής συμπίεσης, κατά την οποία συμπιέζεται η εικόνα οριζόντια έτσι ώστε να χωρέσει στα 4:3 καρέ του DVD. Κατόπιν κατά την αναπαραγωγή της ταινίας ο DVD player αποσυμπιέζει την εικόνα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία από αυτήν που είπαμε πρίν.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν DVD με εικόνα 16:9 αναμορφικά συμπιεσμένη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν διαθέτουμε μια τηλεόραση 16:9 (ή αλλοιώς "wide") τότε κατά την παρακολούθηση θα παίρνετε τα μέγιστα σε ανάλυση αλλά και σε κινηματογραφική αίσθηση.

Τα προβλήματα αρχίζουν στην περίπτωση που διαθέτετε μια τηλεόραση 4:3. Η πρώτη μέθοδος που υπάρχει για τη λύση του προβλήματος είναι η Pan & Scan, αλλά αυτή εφαρμόζεται σε ελάχιστα DVD. Τα DVD αυτά έχουν αποθηκευμένες πληροφορίες τις οποίες διαβάζει ο DVD player και τις χρησιμοποιεί για να κόψει την εικόνα στα άκρα σε 4:3 κάδρο κατά την προβολή της ταινίας. Όμως, με τη μέθοδο αυτή, όπως ήπαμε πιο πάνω, χάνουμε σημαντικό μέρος της ίδιας της δουλειάς του σκηνοθέτη.

Μια άλλη μέθοδος είναι το Letterbox, κατά το οποίο η ταινία προβάλλεται ολόκληρη, προσθέτοντας μαύρες μπάρες στο πάνω και κάτω τμήμα της εικόνας, χάνοντας όμως έτσι σε ανάλυση. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση του Pan & Scan, αν δεν υπάρχουν πληροφορίες αποθηκευμένες στο DVD και εμείς επιλέξουμε στο μενού του DVD player μας χρήση του Pan & Scan, τότε η ταινία μας προβάλλεται με τη μέθοδο Letterbox.

Υπάρχει όμως μια λύση, με την οποία θα πάρετε ολόκληρη την εικόνα, αλλά και δε θα χάσετε και την ανάλυση της. Απλά δηλώσετε στο μενού του DVD player σας ότι η τηλεόραση σας είναι 16:9. Στο σημείο αυτό θα δείτε την εικόνα παραμορφωμένη, πατώντας όμως το κουμπί "wide" της τηλεόρασής σας, η εικόνα θα συμπιεστεί (προσθέτοντας μαύρες μπάρες που όμως εδώ δεν θα καταναλώσουν γραμμές από την ανάλυση) και θα παρουσιάζεται με την κανονική της αναλογία.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά μιας ταινίας DVD;

Η εικόνα καλό είναι να είναι αποθηκευμένη με αναμορφική συμπίεση και όχι σε Letterbox γιατί τότε θα είναι χαμηλότερης ανάλυσης (από τις μαύρες μπάρες που προσθέτονται).

Η ταινία που θα αγοράσουμε να μην έχει μεταφερθεί από βιντεοκασέτα, γιατί δε θα έχει εικόνα και ήχο καλής ποιότητας.Στα πρώτα βήματα του DVD στη χώρα μας αρκετές ταινίες δεν ήταν τίποτα άλλο από μια … ψηφιακή βιντεοκασέτα, προσφέροντας εικόνα επιπέδου VHS και ήχο απλά στερεοφωνικό. Τα DVD αυτά προέρχονταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν πάρει και πολύ σοβαρά το νέο αυτό ψηφιακό μέσο. Πάντως, το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε κάπως στην συνέχεια,όμως καλό είναι να προσέχουμε.

Επίσης σε μερικές κυκλοφορίες έγινε η προσπάθεια να στριμωχτεί η ταινία σε ένα απλό DVD-5 (μίας στρώσης, μίας όψης) χωρητικότητας 4,37GB. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ότι η εταιρεία παραγωγής συμπίεσε την ταινία σε υψηλό βαθμό, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα της. Πέρα από την αναφορά στο εξώφυλλο, μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτούς τους τίτλους από το χρώμα τους, αφού η επιφάνεια έχει χρώμα ασημί, σε αντίθεση με το πορτοκαλί/χρυσό των DVD με δύο στρώματα. Θυμηθείτε ακόμη ότι αν αγοράσετε κάποιο DVD στο οποίο η ταινία έχει χωριστεί σε δύο όψεις θα πρέπει να το γυρίζετε κατά το τέλος της μίας όψης.

Θα πρέπει ακόμη το DVD να έχει ήχο σε κατάλληλο φορμά ανάλογα με τον ενισχυτή που διαθέτουμε. Να μην αγοράσουμε για παράδειγμα ένα DVD με ήχο DTS ενώ έχουμε έναν ενισχυτή Dolby Digital χωρίς δυνατότητα DTS. Μην ξεχνάτε όμως ότι αν έχουμε έναν Dolby ProLogic, τότε θα πάρουμε ήχο από ένα DVD σε Dolby Digital. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουμε έναν ενισχυτή Dolby Digital και η ταινία είναι σε Dolby Digital Surround EX.

Πολλές ελληνικές εταιρίες κάνουν εισαγωγές τίτλων από την Ευρώπη, παράλληλα από τους βασικούς αντιπροσώπους. Όμως, το ότι ένας τίτλος είναι περιοχής 2 δε σημαίνει ότι έχει απαραίτητα και ελληνικούς υπότιτλους.

Τα έξτρα που διαθέτει ένα DVD έχουν πολύ ενδιαφέρον και δίνουν προστιθέμενη αξία, ειδικά για σας που σκοπεύετε να κάνετε τη δική σας συλλογή. Ένα καλό DVD συνήθως παρέχει τα τρέηλερ, φιλμάκια για το πώς γυρίστηκε η ταινία (το making of), σχόλια από τους συντελεστές, φωτογραφίες, αφίσες, σκηνές που κόπηκαν, εναλλακτικά φινάλε και άλλα πολλά. Υπάρχουν όμως πολλοί τίτλοι που πέρα από την ταινία και ίσως και το τρέηλερ της δεν διαθέτουν τίποτα παραπάνω.

Αν είστε από τους απαιτιτικούς σινεφίλ προσέξτε και τη συσκευασία ορισμένων τίτλων. Πολλές φορές κυκλοφορούν στη χώρα μας τίτλοι σε μια απλή πλαστική θήκη, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν οι αντίστοιχοι (και με ελληνικούς υπότιτλους) σε πολύ πιο πολυτελής συσκευασίες (παράδειγμα οι X-MEN, το Braveheart, οι τίτλοι του James Bond). Μια βόλτα σε ξένα δικτυακά καταστήματα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Και το σημαντικότερο: προσοχή στα εξώφυλλά τους! Στην ελληνική αγορά και κάποιες φορές και στην ξένη υπάρχουν τίτλοι που άλλα γράφουν στο εξώφυλλά τους αναφορικά με την εικόνα, το φορμά ήχου, τους υπότιτλους, ακόμα και τα έξτρα, και άλλα τελικά προσφέρουν.

Μακάρι σύντομα όλα αυτά να παραμείνουν παιδικές ασθένειες, και μακάρι οι υπεύθυνοι να λάβουν στα σοβαρά την αγορά του DVD στη χώρα μας, άσχετα με το πόσο μικρή είναι αυτή (θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 0,6% της Ευρώπης),έτσι ώστε και να απολαμβάνουμε ποιοτικά πλέον τις ταινίες και στα σπίτια μας αλλά και να αξιοποιούμε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις δυνατότητες των μηχανημάτων μας.
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Η εικόνα από τα στούντιο στο σπίτι μας:

Οι σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται σε μακρόστενο κάδρο 1,85:1 (Academy) ή σε 2,35:1 (Cinemascope / Panavision). Απ' την άλλη οι τηλεοπτικές συσκευές έχουν είτε σχεδόν τετράγωνο κάδρο 1,33:1 (ή αλλιώς 4:3), είτε μακρόστενο 1,78:1 (ή αλλιώς 16:9, τις οποίες ηξ,ξμκξξνμκξκμνμνν, είναι το κόψιμο του μακρόστενου κάδρου (από αριστερά και δεξιά) σε τετράγωνο. Με τη μέθοδο αυτή (που ονομάζεται Pan & Scan) γεμίζει όλη η τηλεοπτική οθόνη προσφέροντάς μας καλή κινηματογραφική αίσθηση. Υπάρχουν όμως πολλές αντιδράσεις, κυρίως από το χώρο των σκηνοθετών, γιατί κόβοντας την εικόνα ουσιαστικά πετάνε μέρος της εικόνας, παρεμβαίνοντας στην ίδια τη δουλειά του σκηνοθέτη. Ας δούμε μια απλή περίπτωση κακής μεταφοράς της ταινίας για να γίνει εύκολα κατανοητό. Φανταστείτε μια σκηνή στην οποία ο σκηνοθέτης έχει προσθέσει και στα άκρα δράση, για παράδειγμα στο κέντρο έχει τοποθετήσει τους δυο πρωταγωνιστές που μιλάνε και στην άκρη έναν τρίτο που τους κρυφακούει. Αν κοπεί η εικόνα στα άκρα, θα χαθεί και αυτός ο τρίτος ηθοποιός και μαζί του ένα μέρος από την εξέλιξη της υπόθεσης. Πέρα από τη δράση, φυσικά, επηρεάζεται και η ίδια η αισθητική, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει ο σκηνοθέτης.

Μια άλλη μέθοδος (την οποία σπάνια συναντούμε στις βιντεοκασέτες στην χώρα μας) είναι το Letterbox στο οποίο προστίθονται μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την μακρόστενη εικόνα μιας ταινίας, έτσι ώστε να διατηρείται το αρχικό κάδρο της. Εδώ όμως χάνουμε σε κινηματογραφική αίσθηση καθότι η τηλεοπτική μας οθόνη δε γεμίζει. Το σημαντικότερο βέβαια μειονέκτημα είναι ότι ελαττώνεται αισθητά και η ανάλυση της εικόνας, η οποία είναι 625 γραμμές για το σύστημα PAL. Οι μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την εικόνα χρησιμοποιούν περίπου 100 γραμμές, περιορίζοντας την ανάλυση της ταινίας σε 525 γραμμές.

Πως η εικόνα αποθηκεύεται στο DVD;

Έχει οριστεί ότι τα καρέ στο DVD θα αποθηκεύονται σε αναλογία 1,33:1 (ή 4:3). Για να χωρέσει η μακρόστενη εικόνα μιας ταινίας στο DVD χρησιμοποιείται η μέθοδος της αναμορφικής συμπίεσης, κατά την οποία συμπιέζεται η εικόνα οριζόντια έτσι ώστε να χωρέσει στα 4:3 καρέ του DVD. Κατόπιν κατά την αναπαραγωγή της ταινίας ο DVD player αποσυμπιέζει την εικόνα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία από αυτήν που είπαμε πρίν.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν DVD με εικόνα 16:9 αναμορφικά συμπιεσμένη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν διαθέτουμε μια τηλεόραση 16:9 (ή αλλοιώς "wide") τότε κατά την παρακολούθηση θα παίρνετε τα μέγιστα σε ανάλυση αλλά και σε κινηματογραφική αίσθηση.

Τα προβλήματα αρχίζουν στην περίπτωση που διαθέτετε μια τηλεόραση 4:3. Η πρώτη μέθοδος που υπάρχει για τη λύση του προβλήματος είναι η Pan & Scan, αλλά αυτή εφαρμόζεται σε ελάχιστα DVD. Τα DVD αυτά έχουν αποθηκευμένες πληροφορίες τις οποίες διαβάζει ο DVD player και τις χρησιμοποιεί για να κόψει την εικόνα στα άκρα σε 4:3 κάδρο κατά την προβολή της ταινίας. Όμως, με τη μέθοδο αυτή, όπως ήπαμε πιο πάνω, χάνουμε σημαντικό μέρος της ίδιας της δουλειάς του σκηνοθέτη.

Μια άλλη μέθοδος είναι το Letterbox, κατά το οποίο η ταινία προβάλλεται ολόκληρη, προσθέτοντας μαύρες μπάρες στο πάνω και κάτω τμήμα της εικόνας, χάνοντας όμως έτσι σε ανάλυση. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση του Pan & Scan, αν δεν υπάρχουν πληροφορίες αποθηκευμένες στο DVD και εμείς επιλέξουμε στο μενού του DVD player μας χρήση του Pan & Scan, τότε η ταινία μας προβάλλεται με τη μέθοδο Letterbox.

Υπάρχει όμως μια λύση, με την οποία θα πάρετε ολόκληρη την εικόνα, αλλά και δε θα χάσετε και την ανάλυση της. Απλά δηλώσετε στο μενού του DVD player σας ότι η τηλεόραση σας είναι 16:9. Στο σημείο αυτό θα δείτε την εικόνα παραμορφωμένη, πατώντας όμως το κουμπί "wide" της τηλεόρασής σας, η εικόνα θα συμπιεστεί (προσθέτοντας μαύρες μπάρες που όμως εδώ δεν θα καταναλώσουν γραμμές από την ανάλυση) και θα παρουσιάζεται με την κανονική της αναλογία.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά μιας ταινίας DVD;

Η εικόνα καλό είναι να είναι αποθηκευμένη με αναμορφική συμπίεση και όχι σε Letterbox γιατί τότε θα είναι χαμηλότερης ανάλυσης (από τις μαύρες μπάρες που προσθέτονται).

Η ταινία που θα αγοράσουμε να μην έχει μεταφερθεί από βιντεοκασέτα, γιατί δε θα έχει εικόνα και ήχο καλής ποιότητας.Στα πρώτα βήματα του DVD στη χώρα μας αρκετές ταινίες δεν ήταν τίποτα άλλο από μια … ψηφιακή βιντεοκασέτα, προσφέροντας εικόνα επιπέδου VHS και ήχο απλά στερεοφωνικό. Τα DVD αυτά προέρχονταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν πάρει και πολύ σοβαρά το νέο αυτό ψηφιακό μέσο. Πάντως, το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε κάπως στην συνέχεια,όμως καλό είναι να προσέχουμε.

Επίσης σε μερικές κυκλοφορίες έγινε η προσπάθεια να στριμωχτεί η ταινία σε ένα απλό DVD-5 (μίας στρώσης, μίας όψης) χωρητικότητας 4,37GB. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ότι η εταιρεία παραγωγής συμπίεσε την ταινία σε υψηλό βαθμό, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα της. Πέρα από την αναφορά στο εξώφυλλο, μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτούς τους τίτλους από το χρώμα τους, αφού η επιφάνεια έχει χρώμα ασημί, σε αντίθεση με το πορτοκαλί/χρυσό των DVD με δύο στρώματα. Θυμηθείτε ακόμη ότι αν αγοράσετε κάποιο DVD στο οποίο η ταινία έχει χωριστεί σε δύο όψεις θα πρέπει να το γυρίζετε κατά το τέλος της μίας όψης.

Θα πρέπει ακόμη το DVD να έχει ήχο σε κατάλληλο φορμά ανάλογα με τον ενισχυτή που διαθέτουμε. Να μην αγοράσουμε για παράδειγμα ένα DVD με ήχο DTS ενώ έχουμε έναν ενισχυτή Dolby Digital χωρίς δυνατότητα DTS. Μην ξεχνάτε όμως ότι αν έχουμε έναν Dolby ProLogic, τότε θα πάρουμε ήχο από ένα DVD σε Dolby Digital. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουμε έναν ενισχυτή Dolby Digital και η ταινία είναι σε Dolby Digital Surround EX.

Πολλές ελληνικές εταιρίες κάνουν εισαγωγές τίτλων από την Ευρώπη, παράλληλα από τους βασικούς αντιπροσώπους. Όμως, το ότι ένας τίτλος είναι περιοχής 2 δε σημαίνει ότι έχει απαραίτητα και ελληνικούς υπότιτλους.

Τα έξτρα που διαθέτει ένα DVD έχουν πολύ ενδιαφέρον και δίνουν προστιθέμενη αξία, ειδικά για σας που σκοπεύετε να κάνετε τη δική σας συλλογή. Ένα καλό DVD συνήθως παρέχει τα τρέηλερ, φιλμάκια για το πώς γυρίστηκε η ταινία (το making of), σχόλια από τους συντελεστές, φωτογραφίες, αφίσες, σκηνές που κόπηκαν, εναλλακτικά φινάλε και άλλα πολλά. Υπάρχουν όμως πολλοί τίτλοι που πέρα από την ταινία και ίσως και το τρέηλερ της δεν διαθέτουν τίποτα παραπάνω.

Αν είστε από τους απαιτιτικούς σινεφίλ προσέξτε και τη συσκευασία ορισμένων τίτλων. Πολλές φορές κυκλοφορούν στη χώρα μας τίτλοι σε μια απλή πλαστική θήκη, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν οι αντίστοιχοι (και με ελληνικούς υπότιτλους) σε πολύ πιο πολυτελής συσκευασίες (παράδειγμα οι X-MEN, το Braveheart, οι τίτλοι του James Bond). Μια βόλτα σε ξένα δικτυακά καταστήματα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Και το σημαντικότερο: προσοχή στα εξώφυλλά τους! Στην ελληνική αγορά και κάποιες φορές και στην ξένη υπάρχουν τίτλοι που άλλα γράφουν στο εξώφυλλά τους αναφορικά με την εικόνα, το φορμά ήχου, τους υπότιτλους, ακόμα και τα έξτρα, και άλλα τελικά προσφέρουν.

Μακάρι σύντομα όλα αυτά να παραμείνουν παιδικές ασθένειες, και μακάρι οι υπεύθυνοι να λάβουν στα σοβαρά την αγορά του DVD στη χώρα μας, άσχετα με το πόσο μικρή είναι αυτή (θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 0,6% της Ευρώπης),έτσι ώστε και να απολαμβάνουμε ποιοτικά πλέον τις ταινίες και στα σπίτια μας αλλά και να αξιοποιούμε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις δυνατότητες των μηχανημάτων μας.

:antlers::fahne90::fahne90:
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Γιάννη, καταπληκτική παρουσίαση :SFGSFGSF::SFGSFGSF::worshippy::worshippy:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
85,941
Εκεί ψηλά.....
καλα ρε σεις, 2 χρονια τα εχει γραψει ο ανθρωπος.....καθε 2ο χρονο το σχολιαζετε κι εσεις ???

λοξυγγα εχετε?
 

Dion999

AVClub Addicted Member
13 November 2006
1,759
Athens-προς τα βορεια
Αμ το ειπα εγω στον Rivers σε ενα αλλο thread πριν 2 μερες οτι παιχνιδια σε 40αρα απο το ενα μιση μετρο δε κανει να παιζουμε!!! :flipout::flipout:


:ernaehrung004:
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΟΜΕ CINEMA-ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ

καλα ρε σεις, 2 χρονια τα εχει γραψει ο ανθρωπος.....καθε 2ο χρονο το σχολιαζετε κι εσεις ???

λοξυγγα εχετε?

Ρε συ...μην βαράς τα παιδιά:rifle:.....-bye-
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Αφού τώρα ξεθάφτηκε και το διαβάσαμε, κάτι είναι κι αυτό παιδιά. :a0210: Πόσα καταπληκτικά κείμενα υπάρχουν θαμμένα στις σελίδες του φόρουμ μας κι αναγκαζόμαστε πολλές φορές να ρωτάμε τα ίδια πράγματα...
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΟΜΕ CINEMA-ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ

το Avforum δεν το πρόλαβα...αλήθεια εκείνα τα αρχεία χάθηκαν τελείως??

Οτι μπορούσα να σώσω απο δικά μου κείμενα στην ίδια κατηγορία που διαχειριζόμουν επι avforum το έκανα και τα πέρασα εδω.
 

ianlat

New member
28 November 2008
1
Αρκετά κατατοπιστικό για μένα. Μπράβο για την προσπάθεια!
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΟΜΕ CINEMA-ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ

Αρκετά κατατοπιστικό για μένα. Μπράβο για την προσπάθεια!

καλώς ήρθες κοντά μας και καλή συνέχεια....σε ευχαριστώ πολύ.