Ένα project ολοκληρώθηκε / μεταμόσχευση ¨καρδιάς¨

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Καιρός να γράψω πως έλυσα το πρόβλημά μου. Επειδή είναι αρκετά, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Κάποια τα είχα ξαναγράψει παλαιότερα στο AVforum καθώς και στο AVsite, τα αναφέρω ξανά όμως για λόγους συνέχειας.

Καταρχήν το σύστημά μου:
πηγή: Rotel 991 (ως transport)
Dac: MF A324
Ενισχυτής: MF A220 (50W/8Ω, 100W/4Ω, τάξη Α στα πρώτα Watt).
Ηχεία: AS Xanadu

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
Όσα από τα παρακάτω αναφέρονται σε περιγραφές ήχου, είναι προσωπικές εκτιμήσεις που αφορούν το δικό μου σύστημα, στον δικό μου χώρο, με τα δικά μου ακούσματα και βεβαίως με τα δικά μου αυτιά. Βέβαια, τα ακουογράμματα που έχω κάνει δείχνουν πως τα τελευταία δουλεύουν αρκετά καλά. Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο για τις ακουστικές μου εμπειρίες οι οποίες σίγουρα είναι λιγότερες απ’όσο άλλων μελών της παρέας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θεωρώ το σύστημά μου απόλυτα ματσαρισμένο, με ήχο πολύ ΜΟΥΣΙΚΟ, τρισδιάστατο, με πολύ γλυκές υψηλές, ζεστές μεσαίες, πλούσιο αλλά όχι υπερβολικό χαμηλό, και με φοβερές χροιές. Δεν είναι πολύ αναλυτικό, προσωπικά όμως προτιμώ το δάσος από το δέντρο.
Έχει επίσης το πλεονέκτημα πως παίζει γεμάτα από πολύ χαμηλές εντάσεις, γεγονός που με διευκολύνει σε ώρες που τα παιδιά κοιμούνται. Ακούω δηλαδή καλά (=ευχάριστα) από εντάσεις 65dB (αν μέτρησα καλά με το νεοαποκτηθέν ντεσιμπελόμετρο).
Συνηθισμένες στάθμες ακρόασης είναι γύρω στα 75-85 dB.

Ευχαριστιέμαι την μουσική από αυτόν και κάθε φορά που πρέπει να σταματήσω λέω "λίγο ακόμη". Όχι βέβαια ότι δεν έχει τα μειονεκτήματά του, αλλά για μένα το μηχάνημα (ή σωστότερα ο συνδυασμός) ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Κάποια watt σε τάξη Α (ψήνεις τοστ και ενίοτε ομελέτα) με μεγάλο ρεύμα ηρεμίας.
Εν ολίγοις κολλημένος με τον ήχο του με το ταίριασμα που κάνει με τα Xanadu.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τα 90 dB και πάνω. Αφενός ο χώρος μου δε σηκώνει υψηλές εντάσεις και αφετέρου τα Xanadu είναι λίγο αναίσθητα. Τουλάχιστον δεν είναι δύσκολα ως φορτίο απ’ότι έχω διαβάσει. Ίσως χτυπήσω και ένα Μπέρι για να ξεδίνω κάποιες στιγμές.
 

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την έλλειψη τηλεχειρισμού του ενισχυτή, που μου ήταν απαραίτητη κυρίως στις χαμηλές στάθμες ακρόασης. Σκέφτηκα να προσαρμόσω μοτοριζέ ποτ με το σχετικό κύκλωμα υπερύθρών, αλλά όπως μπορείτε να δείτε στις φωτό δεν χωρούσε ούτε με σφαίρες.(Ενημερωτικά το στάδιο του τελικού δέχεται +/- 42 V, όχι από δική μου μέτρηση, αλλά από συζήτηση στο diyaudio.com.
Οι μεγάλοι πυκνωτές είναι 10.000 μF/63 V και οι μικροί 3.300 μF/63V)


Αποφάσισα έτσι να τον χρησιμοποιήσω ως τελικό και να δω αν με εξωτερικό προενισχυτή διατηρούσε την ηχητική του ταυτότητα.
Ο ενισχυτής είχε pre out και ανεξάρτητο στάδιο προενίσχυσης, αλλά όχι main in.
Έτσι σε πρώτη φάση, με κάποια σχέδια που βρήκα στο δίκτυο και τη βοήθεια των φόρουμ, έβαλα είσοδο main in, παρακάμπτοντας το στάδιο εισόδου:

Δυστυχώς δεν άνοιγε καπάκι από κάτω στο σασί και έτσι ξεκίνησε το λύσιμο.
Η πρόσοψη δεν χρειάστηκε να αφαιρεθεί τελείως, αν και δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.
Χρησιμοποιήθηκε και ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι ως υποστήλωμα για να προστατευτούν τα ποδαράκια των mosfets από λύγισμα!Δημιουργήθηκε ασυνέχεια στο τυπωμένο μεταξύ προ και τελικού σταδίου.
Στις εισόδους του τελικού χρησιμοποιήθηκε καλώδιο μικρής εσωτερικής διατομής με πυκνό μπλεντάζ, γειωμένο μόνο στα RCA.Ανοίχτηκαν τρύπες για τα RCA, ξαναβιδώθηκαν περίπου 20 βίδες και παξιμάδια και ... έτοιμος.

Πέρασα μια μικρή αγωνία τα δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν από το πάτημα του ΟΝ μέχρι την εντολή από το RELAY.

Αρχικά δοκίμασα τη σωστή λειτουργία του ως ολοκληρωμένο με VDH2 μεταξύ των εξωτερικών RCA. Τίποτα παράξενο, κανένας βόμβος.
 

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Για προ χρησιμοποίησα έναν Rotel 995 που αγόρασα από συνφορουμίτη. (Παναγιώτη δες τη συνέχεια, πέρασε κάμποσα ο προ!)
Τίμιο προενισχυτάκι, καλό για τη κατηγορία του, με καλή ποιότητα υλικών:
Ακουστικά τώρα μετά από κάποιες ακροάσεις:

Ως ολοκληρωμένος έπαιξε με τον γνώριμο τρόπο, με τις υπέροχες χροιές του και τα χαρακτηριστικά που έχω ήδη γράψει.
Ως τελικός συνδεδεμένος με τον Rotel παρατήρησα:

α) για να ακούσω με την ίδια ένταση σε σχέση με τον ολοκληρωμένο MF απαιτούνταν 3-4 λεπτά της ώρας λιγότερα στο ποτ του Rotel (=πιο δυνατό προενισχυτικό στάδιο).

β) πιο ρυθμικό χαμηλό, σαφώς καλύτερα ελεγχόμενο και πιο βαθύ σε σχέση με το εύπλαστο χαμηλό του ολοκληρωμένου MF.

γ) οι υψηλές συχνότητες λίγο πιο τονισμένες, με υποψία ξυρίσματος. Προτιμούσα σαφώς τις απαλές του ολοκληρωμένου MF, που δεν κουράζουν σε οποιαδήποτε ένταση και διάρκεια ακρόασης.

δ) Οι μεσαίες τώρα... λίγο πιο πίσω σε ένταση με αποτέλεσμα λιγότερη μουσικότητα και κάπως πιο μουντό ήχο.

ε) Πιο αναλυτικός ήχος.

Για τους φίλους της ηλεκτρονικής, rock, metal πιστεύω ότι ο συνδυασμός MF-Rotel ίσως άρεσε περισσότερο. Σε εμένα όμως δεν κάθισε. Δεν ένιωθα τη μουσική μέσα από αυτό.
 
Last edited:

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Τι θα ήθελα να κρατήσω από τον συνδυασμό; Σίγουρα το χαμηλό του και τις ευκολίες του τηλεχειρισμού.

Πώς θα μπορούσα να συνεχίσω;
Με δεδομένο ότι ο προ της Rotel είχε διακριτό στάδιο εξόδου σκέφτηκα τις παρακάτω λύσεις:

α) Να επιστρέφω στη χρήση του MF ως ολοκληρωμένου με χρήση εξωτερικού ιντερκονέκτ. Η σίγουρη λύση προκειμένου να μη χάσω τον αγαπημένο μου ήχο.

β) Να μείνω με προ τον Rotel ως έχει. Απορρίφθηκε, διότι πρώτα ο ήχος και μετά ο τηλεχειρισμός.

γ) Να αντιγράψω τον προ του MF, να τον κατασκευάσω με καλύτερα μάλιστα υλικά και τον "φυτέψω" μέσα στον Rotel. Μου φάνηκε εύκολο σχετικά και με σίγουρο αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα του ήχου.

ε) Να κατασκευάσω ανεξάρτητα άλλο προενισχυτικό στάδιο και επίσης να το "φυτέψω" στον Rotel


Εδώ πρέπει να αναφέρω και τα συγχαρητήριά μου στην Τηλεοπτική. Ζήτησα με mail το service manual του προ και σε μία ώρα το είχα!
 

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Κατέληξα έτσι στην τρίτη λύση.
Αντέγραψα αρχικά το στάδιο προενίσχυσης του MF. Επειδή μάλιστα δεν ήθελα να τον ξανανοίξω, το αντέγραψα χρησιμοποιώντας τις φωτό (πάνω μεριά πλακέτας και τυπωμένο) που είχα κρατήσει στο PC.
Το κύκλωμα αποτελούνταν από ένα τετραπλό ολοκληρωμένο μικρής αξίας (ΜC33079) και τυπικά υλικά.
Για όποιον ενδιαφέρεται:

Το ξανάφτιαξα σε πλακέτα γενικών κατασκευών με δύο OPA 2134 και καλής ποιότητας υλικά, ενώ πολύτιμες ήταν οι συμβουλές του Μανώλη (τον οποίο και ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!)

Για τροφοδοσία υπήρχε στον προ Rotel μια παροχή +/- 15V, αλλά είχε ληφθεί μόνο από το ένα ζεύγος ηλεκτρολυτικών του ενός καναλιού. Χρησίμευε για έναν AD712 του balanced κυκλώματος εξόδου.
Έτσι (και πάλι με τις οδηγίες του Μανώλη) έφτιαξα ανεξάρτητο στάδιο σταθεροποίησης με LM133/LM333, ώστε να μπορώ επιπλέον να παίζω και με τις τάσεις:Η τάση ρυθμίστηκε στα 16,5V, για OPA 2134.

Το τελικό αποτέλεσμα της ¨μεταμόσχευσης¨φαίνεται παρακάτω:

Θα μπορούσα να αποφύγω την επιπλέον καλωδίωση αν ξήλωνα το διακριτό στάδιο εξόδου και έχτιζα στη θέση του το νέο. Ήθελα όμως οι αλλαγές να είναι όλες αντιστρεπτές για οτιδήποτε προκύψει.

Επιπλέον: 1ον) αφαίρεσα το ρυθμιστικό ισορροπίας των καναλιών και 2ον) αφαίρεσα τις πολλαπλές παροχές ρεύματος στο πίσω πάνελ του προενισχυτή και αντικατέστησα το καλώδιο τροφοδοσίας του με 1,5 καρέ (από 1 που είχε).
 
Last edited:

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Ακουστικά τώρα τι έγινε;
Μετά από δύο μήνες μη καθημερινής χρήσης όπου το σύστημα έστρωσε, μπορώ να πω ότι δεν έχασα πουθενά (ακουστικά τουλάχιστον) λόγω των αυξημένων καλωδιώσεων. Αντίθετα, λόγω του ΟPΑ 2134 και των καλύτερων υλικών του προενισχυτικού σταδίου, ο ήδη καλός ήχος βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο.
Το μόνο που μου έμεινε από τον μανίσιο Rotel σε σχέση με τον μεταμοσχευμένο είναι εκείνο το απίστευτο χαμηλό που άκουσα στο “Thirteenth Danai Lama” (του Glass από την ταινία Kundun).
Ίσως αν αργότερα βρω χρόνο να προμηθευτώ τους αντάπτορες της BrownDog και να παίξω με 627.

Ευχαριστώ όσους με βοήθησαν στις απορίες μου στην διάρκεια της κατασκευής και βεβαίως ξανά τον Μανώλη (και για την υπέροχη ακρόαση στο σπίτι του!)
 

πανκροκ

AVClub Enthusiast
17 June 2006
783
ΠΑΤΡΙΔΑΑ!!!!!
η τηλεοπτικη ειναι γνωστη για την ανταποκριση της σε τετοιου ειδους αιτηματα: για να καθυστερησει περισσοτερο απο 1 ωρα η απαντηση πρεπει να στειλεις το μειλ σαββατοκυριακο!

ωραια δουλεια αλλα τελικα δεν καταλαβα γιατι δεν εφτιαχνες κατι τελειως απο την αρχη?
 

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
πανκροκ said:
...ωραια δουλεια αλλα τελικα δεν καταλαβα γιατι δεν εφτιαχνες κατι τελειως απο την αρχη?


Μα χρησιμοποίησα όλα τα τηλεχειριζόμενα μέρη του Rotel! (εισόδους και volume) ;)
 
Last edited:
17 June 2006
626
Τα σέβη μου!
Πραγματικά υποδειγματική παρουσίαση(μας λείπουν τέτοιες παρουσιάσεις στην κατηγορία, μήπως κάποιοι από εμάς εδω μέσα να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα?) α! και εξαιρετική κατασκευή!
Πολύ χαίρομαι που τελικά σου άρεσε το αποτέλεσμα, και πάλι συγχαρητήρια για το όλο εγχείρημα!

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το όλο...ταξίδι!:award:
 

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,452
..θα μπορουσες ισως να αναβαθμισεις και τον MF, αλλαζοντας το ολοκληρωμενο με ενα τετραπλο 134 (4134), πραγμα πανευκολο μια και απ οτι ειδα, ειναι σε βαση..
 

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
:aktion033:

Ειδικά για την προσπάθεια μετατροπής, που τις περισότερες φορές είναι πιο δύσκολη απ την εξ αρχής κατασκευή.
 

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Απάντηση: Re: Ένα project ολοκληρώθηκε / μεταμόσχευση ¨καρδιάς¨

dim das said:
..θα μπορουσες ισως να αναβαθμισεις και τον MF, αλλαζοντας το ολοκληρωμενο με ενα τετραπλο 134 (4134), πραγμα πανευκολο μια και απ οτι ειδα, ειναι σε βαση..


Η φασαρία όλη ξεκίνησε για την προσθήκη τηλεχειρισμού!:Banane0:
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μεσιέ Pink Panther , Μπράβο για το επιτυχές "εγχείρημα"
Ωραία και τακτική τοποθέτηση (κατά το δοκούν !! )

Οπότε ...καλές ακροάσεις ! :ernaehrung004:

PS
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
...θα τα πούμε ....