Ενοχλητικό πρόβλημα με αρχεία εικόνας *.tiff

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Τελευταία διαπίστωσα ένα ενοχλητικότατο φαινόμενο με αρχεία tiff ανεξάρτητα από το μέγεθος τους. Συγκεκριμένα όταν ο windows explorer (Vista Ultimate) "συναντήσει" σε οποιοδήποτε φάκελλο τέτοιο αρχείο σταματάει να λειτουργεί και κάνει επανεκκίνηση (κρασάρει δηλαδή). Λέγοντας "συναντήσει" εννοώ όταν ο δείκτης του ποντικιού "χαϊδέψει" το αρχείο χωρίς καν να πατηθεί δεξί ή αριστερό κλίκ, όταν το ποντίκι δεν πλησιάσει δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα αρχεία tiff δεν μπορούν να διαχειρισθούν σε περιβάλλον windows, ούτε καν να διαγραφούν μέσα από μενού κάποιου άλλου προγράμματος, παρά μόνο σε περιβάλλον DOS (Command line). Αν αλλάξει η extension του αρχείου πχ σε .ti όλοι οι χειρισμοί είναι απροβλημάτιστοι. Το ερώτημα είναι φυσικά αν σας έχει τύχει τέτοια "κουλή" περίπτωση και τί κάνουμε τώρα;
 

Fok13

Established Member
9 October 2010
190
Ίσως, για κάποιο λόγο, ξεμένεις απο RAM όταν παει να επεξεργαστεί TIFF αρχεία.Δες μήπως κάποιο πρόγραμμα σου τρώει πολύ μνήνη.
 
Last edited:

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
...Όχι δεν πρόκειται γιά επεξεργασία μόνο με την ύπαρξή τους τα αρχεία προκαλούν το κρασάρισμα του εξπλόρερ, κάτι σαν αποτυχημένη απόπειρα ανοίγματος του thumbnail..!
 

NtinNton

Supreme Member
8 September 2008
3,281
Δοκίμασες να απενεργοποιήσεις το thumbnail preview?
Και επίσης για πόσα αρχεία μιλάμε στο folder?
 
Last edited:

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Εκείνο που έκανα ήταν να απενεργοποιήσω το preview pane ή να διαλέξω την προβολή αρχείων σε λίστα. Τίποτ' απ' αυτά δεν έλυσε το πρόβλημα! Τα tiff αρχεία δεν ήταν παραπάνω από 2-3 και ήταν μικρά ( <16 Μβ ) να διευκρινίσω πάλι ότι το κρασάρισμα γίνεται όταν το ποντίκι αρχίζει να τα "γυροφέρνει" χωρίς κλικάρισμα. Αν το κλικάρισμα γίνει αστραπιαία το αρχείο ανοίγει κανονικά στο φωτομάγαζο. Οι εικόνες και τα thumbnail φαίνονται κανονικά στον πολύ καλό Fast Stone Image viewer, που χρησιμοποιώ και απ' όπου μπορείς να ανοίξεις το αρχείο σε διάφορους editors, δεν μπορεί όμως να διαγραφεί το αρχείο, παρά μόνο σε DOS mode !!!!!!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Κλασική περίπτωση βλάβης
Χρόνια τώρα
Με διάφορες γενιές Windows
Πες μας σε τι λειτουργικό είσαι?
Δεν είναι πρόβλημα με όλα τα tiff να φανταστώ αλλά μόνο με συγκεκριμένα tiff που προέρχονται από την ίδια αλυσίδα/πηγή.
Σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο γίνεται με avi κ.ο.κ.

Συνηθισμένες Επιλογές:
Σβήνεις τα αρχεία (dos, lockhunter etc.) :D
ή τα μετατρέπεις σε psd / png
ή τα μετατρέπεις σε png και μετά πάλι Tiff με άλλο πρόγραμμα από το συνηθισμένο σου
ή τα κρατάς μέσα σε ένα winrar

Δοκιμάζεις για να λύσεις το πρόβλημα:
Απενεργοποίηση thumbnails http://www.sevenforums.com/tutorials/11738-thumbnail-previews-enable-disable.html
Στα γρήγορα (win7): Alt +F -> Folder Options -> View Tab -> Always show icons, never thumbnails
Uninstall όσα προγράμματα μπορείς που γνωρίζουν από tiff και προσπαθούν να δουλέψουν σε συνεργασία με τον explorer (graphics viewers, graphics editors, scanners, quicktime whatever). (Πιθανα μη εφαρμόσιμο ο στην περίπτωσή σου)
Διαβάζεις άλλες ιστορίες ψάξε στο google ‛Windows 7 - Cannot delete or rename file και μπορείς να δοκιμάσεις λύσεις τύπου unlocker ή άλλο utility
Σπανιότατο, κλείσε το Antivirus ή άλλες εφαρμογές.
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,058
Bratislava
Και εγω ειχα αυτο το προβλημα με raw... ευτυχως τελευταια φορα ηταν πριν πολλους μηνες... μια στο τοσο χτυπουσε καποιο αρχειο... το ειχα αναφερει και εδω νομιζω... η λυση ηταν να εντοπιζω το προβληματικο αρχειο και να το διαγραφω, αφου γυρνουσα τον φακελο σε detail mode απο thumbnail γιατι αλλοιως δεν προλαβαινα καν να το κλικαρω...
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Μερικές διευκρινήσεις:
1. Λειτουργικό : Windows Vista Ultimate SP2
2. Δεν υπάρχει διάκριση σχετική με την προέλευση των *.tiff, όλα είναι το ίδιο απαράδεκτα γιά τον windows explorer ούτε καν διαγράφονται στο περιβάλλον του.
3. Διαγράφονται και χειρίζονται όπως θέλουμε στο DOS, αν δε αλλάξουμε την extension ούτε ο explorer έχει πρόβλημα!
4. Ένα κολπάκι γιά τον "χειρισμό" των αρχείων είναι να τικάρουμε στις Επιλογές Φακέλλων - Προβολή τη "Χρήση πλαισίου επιλογής...", οπότε αν τη πέσεις στα αρχεία απ' τ' αριστερά και κλικάρεις το κουτάκι πας στο πάνελ προεπισκόπισης και στο εικονάκι του tiff κάνεις τη δουλειά σου, διαγραφή πάντως δεν γίνεται!
5. Billy, την επαναφορά του συστήματος τη σκέφτηκα, αλλά δεν κρατώ αρχεία επαναφοράς παραπάνω από 30-40 μέρες γιατί γεμίζει ο δίσκος!
6. Υποψιάζομαι ότι χρειάζεται "πείραγμα" το registry!
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Re: Απάντηση: Ενοχλητικό πρόβλημα με αρχεία εικόνας *.tiff

Δοκίμασες τα παραπάνω κολπάκια (λ.χ. Thumbnails off) ?
....Βέβαια, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν δούλεψε! Καλά το να τα μετατρέψω σε png/psd με το παραπάνω κολπάκι ( Νο 3 ) ή να τούς αλλάξω την επέκταση ( πχ από τιφφ>τι ) και μετά να τούς αλλάξω τον "αδόξαστο" γίνεται!! Αλλά η μεγάλη τσατίλα παραμένει : το χούϊ τού εξπλόρερ με τα τιφφ αρχεία. Καμμιά άλλη καλή ιδέα;
 

NtinNton

Supreme Member
8 September 2008
3,281
refresh thumbs σε αφήνει?
Δοκίμασες να αλλαξεις το default προγραμμα για tiff?
Τι version PS έχεις?
 
Last edited:

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
refresh thumbs σε αφήνει?
Δοκίμασες να αλλαξεις το default προγραμμα για tiff?
Τι version PS έχεις?
...refresh thumbs : πώς γίνεται δε μου λέει κάτι;
Με τις αλλαγές τών προεπιλεγμένων δεν είδα προκοπή!
Παλιά έκδοση CS2.
.. Δικίμασα και μιά "μπλόφα" : άσχετο αρχείο του έδωσα την extension .tif :δε μάσησε ο explorer δεν αντέδρασε με κρασάρισμα!
 

NtinNton

Supreme Member
8 September 2008
3,281
Δεν πιστευω να έχεις κανένα δίσκο με +90% πληρότητα?
Δοκίμασες να πάρεις όλο το folder και να το μεταφέρεις κάπου αλλού π.χ(κάτω από το root?)
Βγάζει κάποιο συγκεκριμένο μηνυμα στο event viewer οταν σκάει?
Check mem και Check disk έχεις κάνει?
Θυμάσαι τι εγκατέστησες περίπου όταν πρωτοεμφανίστηκε το προβλημα? (και update μπορεί να κάνει ζημια)

Περισσότερο στα τυφλά είναι όλες αυτές οι ερωτήσεις
 
Last edited:

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
....Νεώτερες εξελίξεις : Μετά από ψάξιμο με τη βοήθεια του ShellExView (Nirsoft) βρέθηκε μιά προσωρινή λύση με την απενεργοποίηση της "βιβλιοθήκης" PhotoMetadataHandler.dll (βρίσκεται στο \Windows\System32\) που απ'ότι φαίνεται δεν είναι ο κύριος φταίχτης, αλλά είναι αυτή που ωθεί τα windows να "προσπαθήσουν" να κάνουν προεπισκόπηση του αρχείου *.tiff και ....οδηγούν στην κόλαση με διαδοχική κατάρρευση των windows Gallery & Explorer. Η απενεργοποίηση της "βιβλιοθήκης" χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει κάποιες άλλες ορατές συνέπειες επιτρέπει τον χειρισμό των tiff με δεξί κλίκ , τη διαγραφή, ιδιότητες, αντιγραφή κλπ. Εκείνο, που μένει να βρεθεί είναι κάποια λύση, ώστε να δουλέψει σωστά η photo-gallery. Όποιος ξέρει κάτι παραπάνω, όπως πχ ποιό αρχείο τρέχει τη Gallery των Vista, εδώ είμαστε και αναμένω βοήθεια!
....Το πρόβλημα, βέβαια κατάντησε περισσότερο κομπιουτερίστικο παρά φωτογραφικό, αλλά νομίζω ότι τελικά δεν μπορεί κανείς, όταν φύγει απ'την κάμερα και πάει στη...κονσόλα να κάνει πλήρη διαχωρισμό!
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Η συγκεκριμένη ενημέρωση υπάρχει στο ιστορικό, αλλά υπάρχει(-ουν) και μεταγενέστερες αφού η έκδοση της συγκεκριμένης "βιβλιοθήκης" στο μηχάνημά μου είναι η 7.0.6002.18107, που είναι και η τελευταία κοινή στα Vista SP2 & Win7. Πιστεύω πάντα ότι δεν φταίει το συγκεκριμένο αρχείο και έχω υποψίες γιά την πλατφόρμα ΚΒ971644 (28/10/2009), που όμως δεν βρίσκω τρόπο να απενεργοποιήσω, έστω δοκιμαστικά!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Αυτή είναι όντος η βιβλιοθήκη που σκανάρει tiff (και άλλα) στα win vista/7.
Σε άλλο υπολογιστή vista/7 συμβαίνει το ίδιο με τα αρχεία αυτά?
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
......Νεώτερες διαπιστώσεις : Η Photo-gallery των windows vista λειτουργεί σαν προκαθορισμένο πρόγραμμα προεπισκόπησης γιά όλα τα αρχεία εικόνας, γιά τα οποία δεν έχει καθορισθεί άλλο πρόγραμμα, προσοχή όχι ανοίγματος, αλλά προεπισκόπησης . Τούτο δεν μπορεί να γίνει με τη γνωστή εφαρμογή προεπιλεγμένων προγραμμάτων και συσχέτισης τύπου αρχείων των windows, γιατί αυτή καθορίζει προγράμματα μόνο γιά το άνοιγμα συγκεκριμένου τύπου, πχ tiff. Τη λύση τελικά την έδωσε η ελεύθερη εφαρμογή Default Programs Editor.exe, που βρίσκεται στο ομώνυμο σάϊτ και η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, μπορεί να επέμβει και να διορθώσει το context menu του δεξιού κλίκ προσθέτοντας πχ επιλογή preview με άλλο πρόγραμμα και παρακάμπτοντας έτσι το τρισάθλιο Gallery της Microsoft. Προσωπικά έβαλα το XnView, που ανοίγει κάθε είδους φωτο-αρχείο, ακόμα και raw και έχει αρχιτεκτονική ανάλογη, μπορεί να κανει παρουσίαση κλπ. καλούδια.
Εννοείται ότι η PhotoMetadataHandler.dll παραμένει απενεργοποιημένη...:award:
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Το βρήκες το μονοπάτι τελικά!!!!
Μπράβο για την επιμονή σου!!!