Επίγειοι ψηφιακοί δέκτες Strong - Thomson

kanderas

New member
29 July 2008
4
Καλημέρα σε όλους,

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum.
Ζω στην Αθήνα και με το επικείμενο shut down της μετάδοσης αναλογικών καναλιών από τον Υμηττό στις 6 Ιουλίου 2012 αποφάσισα να κάνω μια έρευνα αγοράς για δέκτη DVB-T.
Απ'όσα έχω διαβάσει εδώ στο forum αλλά και απο προσωπική εμπειρία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη 100% αξιόπιστοι δέκτες (ακόμα και στο θέμα του support). Τα μεγάλα ονόματα της αγοράς δεν ασχολούναι με το θέμα (προφανώς για να μας σπρώξουν να αγοράσουμε νέα TV) κι έτσι μας μένουν μόνο ελληνικές εταιρίες που παίρνουν φασόν κινέζους και τους προσαρμόζουν στα ελληνικά δεδομένα. Κανένα πρόβλημα ως εδώ αλλά στο after sales support υπάρχει θέμα.

Έκανα λοιπόν μια έρευνα για επώνυμους και οικονομικούς παίχτες στην Ευρώπη και έπεσα πάνω στην εταιρία Strong η οποία παρεμπιπτόντως έχει αγοράσει το Set Top Box κομμάτι της Thomson.

Στην Ελλάδα την αντιπροσωπία την έχει μια εταιρία στη Θεσσαλονίκη η οποία όμως αν και αναφέρεται στην ιστοσελίδα της σε κάποια νέα μοντέλα της Strong και της Thomson, εντούτοις από τηλεφώνημα που έκανα κατάλαβα ότι δεν τα έχει φέρει ακόμα και προσπαθεί να σπρώξει παλία κομμάτια Strong SRT-8100 για το οποίο διατείνεται ότι έχει τον καλύτερο δέκτη στην Ελλάδα και πιάνει και στα πιο δύσκολα σημεία απο πλευράς κάλυψης.

Τα μοντέλα στα οποία αναφέρομαι εγώ είναι τα:
- Strong SRT-8102
- Strong SRT-8105
- Strong SRT-8105 ECO
- Strong SRT-8106
- Thomson THT501

Τα μοντέλα αυτά έχουν διαφορές στην επιλογή 0,1 ή 2 Scart , HDMI, Modulator για κεντρική εγκατάσταση κλπ. Δεν έχω δοκιμάσει κάποιο από αυτά αλλά στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά φαίνεται ότι υποστηρίζουν αρκετούς τύπους video και audio όσο αφορά το media player κομμάτι. Επίσης έχουν όλοι δυνατότητα 1080p. Αν τους ψάξετε στο skroutz υπάρχουν κάποια μοντέλα σε γνωστό πανευρωπαϊκό online site. Οι τιμές τους είναι από 40 έως 72 ευρώ + τα έξοδα αποστολής.

Μπορείτε τα τους δείτε εδώ:

http://www.strong.tv/en/products/receivers/terrestrial/high-definition/
http://www.thomsonstb.net/en/products/tht501

Προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας που έχουν στα site τους και τελίκά μετά από αρκετές μέρες μου ήρθε ένα απαντητικό email από το Tech Support της Strong στη Βιέννη. Η ερώτηση μου αφορούσε στην υποστήριξη ελληνικών και μου είπαν ότι υποστηρίζουν όλοι απλά δεν έχουν User Guide στα ελληνικά ακόμα αλλά θα το διευθετήσουν κι αυτό σύντομα.

Αυτά.
Συγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία. Δεν γνωρίζω αν έχουν αναφερθεί ξανά αυτά σε άλλο thread. Ελπίζω να βοήθησα.
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Για την ακρίβεια, η Strong έχει αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης της επωνυμίας «Thomson» από την Technicolor (Thomson).
Οι δέκτες αυτοί είναι κινεζικής κατασκευής, όπως σχεδόν όλοι όσοι κυκλοφορούν στην αγορά. Κατά καιρούς έχουν προμηθευτεί από διάφορους Κινέζους κατασκευαστές, όπως οι γνωστοί μας AMTC και Pannodic (Mico).
Η επωνυμία Thomson χρησιμοποιείται από την Strong για μια σειρά προϊόντων μεγαλύτερου κύρους. Οι δέκτες αυτοί έχουν δική τους σχεδιαστική εμφάνιση, δηλαδή υπάρχει ένα family look σε όλους, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή, με το κουτί να είναι όπως το θέλει η Strong/Thomson και όχι ότι έχει διαθέσιμο ο κατασκευαστής. Έτσι δεν θα δούμε άλλον δέκτη του ίδιου Κινέζου να έχει αυτή την εμφάνιση, αν και υπάρχουν ομοιότητες στην πίσω πλευρά.
Όμως ακόμα κι εκεί διαφοροποιούνται οι Thomson, αφού έχουν υποδοχή για καλώδιο που έχει στην μια άκρη αισθητήρα υπερύθρων για το τηλεχειριστήριο, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τον τοποθετήσει όπου του δίνει καλύτερη λήψη από το τηλεχειριστήριο. Πρακτική λύση για το πρόβλημα που έχουν αρκετοί δέκτες.
Το τηλεχειριστήριό τους είναι επίσης διαφορετικό των υπόλοιπων κινέζικων δεκτών.

Οι δέκτες που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα είναι αυτοί που αναφέρει ο kanderas, χρησιμοποιούν όλοι τον επεξεργαστή ALi M3601 και είναι της Pannodic.

Ο Strong 8105 είναι ολόιδιος με τους Cabletech URZ0083 και Crypto 220, οπότε θα έχουν συμβατό λογισμικό.
Το λογισμικό των Strong και Thomson να είναι αρκετά προσαρμοσμένο αισθητικά κυρίως, και όχι μόνο, στις απαιτήσεις της εταιρίας.
Λόγο διαφορετικού τηλεχειριστηρίου, ο Thomson μάλλον χρησιμοποιεί και διαφορετικά σήματα σε αυτό, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλον δέκτη. Η αναβάθμισή του δεν υπάρχει στη σελίδα του, αλλά μπορεί να ζητηθεί για να το στείλουν. Η νεότερη αναβάθμιση είναι η THT501-V1.0.9.abs και κυκλοφόρησε πριν περίπου ενάμιση μήνα.


kanderas, μήπως μπορείς να δώσεις τα στοιχεία της Ελληνικής αντιπροσωπίας;
 

kanderas

New member
29 July 2008
4
Talos_2002, ίσως έκανα κάποιο λάθος στα γραφόμενά μου πιο πάνω.
Εγώ μίλησα με την OneTrade (www.onetrade.gr) ή οποία εμπορεύται τους Strong, Sab και Thomson. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ξέρω αν έχει την αντιπροσωπεία της Strong.
Σύμφωνα με το περιοδικό DigitalTvInfo.gr αποκλειστικός αντιπρόσωπος από το 2007 είναι οι Αφοι Ματζαρίδη (www.majar.gr) στη Θεσσαλονίκη και αυτοί οι οποίοι διαθέτουν στην λιανική τα προϊόντα τους μέσω του www.e-expert.gr

Απ' ότι βλέπω όμως κι αύτοί μόνο τον SRT 8100 έχουν.

Επίσης ενώ η ολανδική SAB (http://www.sabsatellite.nl/) κατασκευάζει μόνο δορυφορικούς δέκτες έχει κάνει ειδική συμφωνία με την onetrade (έτσι μου είπαν τουλάχιστον) και φέρνουν κατα παραγγελία τους επίγειους SAB Cronus HD και SAB Atlas. Γι' αυτό και τους έχουν δώσει ονόματα από την μυθολογία μας.

Τέλος, από το απαντητικό email της Strong Βιέννης μου έδωσαν δύο email επικοινωνίας για πωλήσεις και τεχνικά θέματα στη Βουλγαρία:
[email protected]
[email protected]
 
Last edited:

kanderas

New member
29 July 2008
4
Καλημέρα,

τον τελευταίο μήνα δοκίμασα να δω ψηφιακή με τον συνδυασμό Mac mini, Terratec H5 usb tuner, Eye TV software και Panasonic Plasma 42'' με την ελπίδα να γλιτώσω την αγορά ψηφιακού δέκτη. Κατέληξα στο συμπέρασμα (ίσως πρώιμο και αυθαίρετο) ότι τα USB TV tuners δεν είναι για μόνιμη και πολύωρη χρήση. Τις τελευταίες μέρες η εικόνα χάνει frames ακόμα και στα SD κανάλια. Η εικόνα ειδικά στην formula 1 προχθες ήταν απαράδεκτη.

Προκειμένου λοιπόν να κάνω σύγκριση με κανονικό δέκτη, χθές έβαλα παραγγελία σε γνωστό ιντερνετομάγαζο για τον Strong SRT 8105. Σε σχέση με τον 8102 έχει SPDIF Coax έξοδο (και Scart αλλά δεν με ενδιαφέρει) για να την οδηγήσω στον ένισχυτή του Home Cinema.

Επιφυλάσσομαι λοιπόν να σας ενημερώσω...
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Επειδή ενδιαφέρεσαι για την ψηφιακή έξοδο, τα ALi δεν εξάγουν από αυτή τα format ήχου που δεν αναγνωρίζουν. Έτσι, δεν μπορεί να σταλεί από αυτή κάποιο σήμα όπως το DTS, σε άλλη συσκευή.

Έχε ένα σύνδεσμο προς την νεότερη αναβάθμισή του: http://www.strong.tv/downloads/software/SRT_8105_v1.3.4_20120306_EN.zip
 

kanderas

New member
29 July 2008
4
Ευχαριστώ talos_2002.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ένδιαφέρομαι να το χρησιμοποιήσω σαν media player με δικά μου αρχεία. Εχω το Mac mini γι'αυτή τη δουλειά. Εγώ απλά θέλω να κάνω passthrough στον ενισχυτή ότι σερβίρει η τηλεόραση (είτε ζωντανό είτε PVR) και να μην το κάνω με αναλογικό σήμα.
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,739
Πάντως αυτό το ταμπελάκι που βλέπω στο thread του δέκτη ότι έχει ο Strong 8105, που γράφει "Strong &Co Japan" πολύ μου αρέσει. Μετά την αναβολή έλευσης του M-Vision 450T δείχνει το αμέσως επόμενο μαξιλαράκι ποιότητας. Για τα προιόντα Strong-Thomson, αν και είναι κατασκευής Κίνας. Μία Ιαπωνική εταιρία λογικά θα έχει βάλει κάποια στάνταρ ποιότητας. Και από τα βιντεάκια του Digital TV Info, όπως και από τις σημειώσεις των αναβαθμίσεων τους, φαίνεται ότι τα λογισμικά τους ενσωματώνουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά που ζητάμε στα λογισμικά των ALI.