Φερνάντο Αρραμπάλ

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Μετά από έγκριση της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου προωθεί μήνυμα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΤο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ως ελάχιστη αναγνώριση της παρουσίας του στο παγκόσμιο θέατρο, αποφάσισε ομόφωνα να αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορά του, το μεγάλο δραματουργό, Φερνάντο Αρραμπάλ, τιμώντας την ανεκτίμητη προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.


H τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007 και ώρα 19.00μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., κτήριο «Καραθεοδωρή». Την έναρξη της δημόσιας συνεδρίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα κηρύξει η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αντωνία Νενοπούλου-Δρόσου. Η Αντιπρύτανις του Α.Π.Θ. Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου θα προσφωνήσει τον τιμώμενο. Τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει η Λέκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Καλλιόπη Εξάρχου.
Θα ακολουθήσει η επένδυσή του με την τήβεννο, η ανάγνωση και η επίδοση του Ψηφίσματος και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Αντωνία Νενοπούλου-Δρόσου. Την τιμητική πλακέτα θα επιδώσει η Αντιπρύτανις του Α.Π.Θ. Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου. Η δημόσια συνεδρία θα λήξει με αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου δραματουργού Φερνάντο Αρραμπάλ με θέμα «De \'la confusa\'de Cervantes a la confusion panique». Η τελετή θα ολοκληρωθεί με δύο θεατρικά δρώμενα:

1. Σκηνές από το αριστούργημα του δραματουργού, Ο Αρχιτέκτονας και ο Αυτοκράτορας της Ασσυρίας, σε σκηνοθεσία Λίλιας Λύτρα.

Παίζουν οι ηθοποιοί, Μιχάλης Φωτόπουλος και Χρίστος Στυλιανού

Μουσική: Αλέξανδρος Αγγουριδάκης

2. Προσευχή σε σκηνοθεσία Αφροδίτης Ιωαννίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί, Θανάσης Καραθανάσης και Ασπασία Μπιτιλάκη.Η πρωτοβουλία του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. να τιμήσει ένα ρηξικέλευθο δημιουργό, που τόλμησε χάρη στη εξαίρετη δραματική του δεινότητα και πρωτοτυπία να ανοίξει νέους ορίζοντες στην τέχνη του θεάτρου, αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά για το ίδιο το Τμήμα, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους του και τους φοιτητές του, οι οποίοι, σημειωτέον, διδάσκονται το έργο του.

Ο Φερνάντο Αρραμπάλ, ισπανός συγγραφέας με έκφραση γαλλική, γεννήθηκε το 1932 στη Melilla του ισπανικού Μαρόκου. Εγκατεστημένος το 1956 στο μεταπολεμικό Παρίσι, όπου άνθιζε το θέατρο του Παραλόγου, θεωρείται ως ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας εποχής έντονης επαναστατικής δημιουργίας. Θεατρικός συγγραφέας με δυναμικό παρόν στην παγκόσμια δραματουργία τα τελευταία πενήντα χρόνια, συνοδοιπόρος εμβληματικών μορφών του 20ου αιώνα, όπως ο Μπρετόν, ο Μπέκετ, ο Ιονέσκο, ο Πικάσσο, ιδρυτής του Θεάτρου του Πανικού, ο Αρραμπάλ συνεχίζει να διακηρύσσει μέσα από το έργο του την ουμανιστική του στάση ζωής για ισότητα και ελευθερία σε έναν κόσμο καλύτερο.

Σημαντικά του έργα: Ο Αρχιτέκτονας και ο Αυτοκράτορας της Ασσυρίας, Το νεκροταφείο αυτοκινήτων, Το Τρίκυκλο, Ο κήπος των ηδονών, ο Λαβύρινθος κ. άλ.Πληροφορίες: Καλλιόπη Εξάρχου
Λέκτορας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
6942558952
[email protected]