Γάτος με πέταλα!

17 June 2006
14,350
donald-fagan.jpg


‛Well, you bring some church, but you leave no doubt
As to what kind of love you love to shout about’

Είναι ο Donald Fagen, το ήμισυ των Steely Dan στο καινούργιο του άλμπουμ ‛Morph The Cat’ που μιλάει στο φάντασμα του Ray Charles.
Μακάρι όλοι αυτοί που χαρακτηρίζουν Εντεχνο όποιο ελληνικό τραγούδι ξεφεύγει από την κατηγορία Προϊόν να μπορούσαν να ακούσουν αυτό το άλμπουμ. Για να μπούνε μερικά πράγματα στη θέση τους όσον αφορά το Τι είναι μιά Εντεχνη εκφραστική φόρμα στις μέρες μας. Το ‛Morph The Cat’ είναι ορισμός.
Είναι ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Fagen με 13 χρόνια απόσταση από τον δεύτερο (Kamakiriad). Κράμα ρυδμ’ν’μπλούζ, τζάζ και urban funk, λεπτοδουλεμένο εξονυχιστικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και έξοχα ηχογραφημένο. Οι ενορχηστρώσεις ειδικά στις κιθάρες και στα πνευστά σου δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι γραμμένες τουλάχιστον κατά 90% και τίποτα δεν έχεις την εντύπωση ότι αφέθηκε στην τύχη. Ο δίσκος θα ήταν σκέτα εντυπωσιακός αλλά τα τραγούδια είναι σαγηνευτικά: τα ακούς να ξετυλίγονται γύρω από θελκτικές μελωδίες, να κάνουν κύκλους γύρω από εκπληκτικά ρυθμικά άγκιστρα, να διακοσμούνται από εξαιρετικά συνοδευτικά φωνητικά – όλα αυτά από ένα ‛οπλοστάσιο’ εξαιρετικών μουσικών, στην πλειοψηφία τους ‛τσαμπιόνια’ των Νεοϋορκέζικων studios. Αλλά αυτό που σου μένει είναι η επιμέλεια και το φιλόπονο καθώς και η εκφραστική ακρίβεια του όλου εγχειρήματος. Μια ακρίβεια που δε μοιάζει να γνωρίζει όρια και περιορισμούς από ιδιώματα, τεχνοτροπίες και μόδες. Και δεν μιλάω για ξερή, ψυχρή, επίπλαστη καλλιέπεια: ακούς διάχυτη μιά χαλαρή, τζαζέ και ‛χύμα’ αίσθηση που πάει χέρι-χέρι με την εκζήτηση και την επιτήδευση των ενορχηστρώσεων και κάνει τα τραγούδια να περιπλανώνται κομψεπίκομψα και ταυτόχρονα Ανθρώπινα ως εκεί που δεν παίρνει: σπίρτα και ‛ξουράφια’, άλλοτε κυνικά, άλλοτε καταφερτζίδικα, άλλοτε να κάνουν μαύρη πλάκα με το φόβο του θανάτου, άλλοτε να ανησυχούν για μικροπράγματα κι άλλοτε να το ρίχνουν έξω απερίσκεπτα, παράτολμα, όλο αμέλεια. Ο Fagen είναι ένας από αυτούς τους σπουδαίους μάστορες που αντιδρούν σαν σεισμογράφοι στο Πνεύμα των καιρών ακόμα κι όταν δεν το ξέρουν: όσο κι αν στίβω το μυαλό μου δε μπορώ να βρώ δίσκο που να αντιπροσωπεύει καλύτερα την Αμερική του Σήμερα, μετά τις 11/9: αποσβολωμένη, έκπληκτη, μπερδεμένη, πάντα αφρόντιστη και να πετάει τη σκούφια της για fun που όμως δεν το βρίσκει πάντα.
Ενα Πόπ κομψοτέχνημα για ακραία απαιτητικούς.
 
Last edited by a moderator:
17 June 2006
14,350
Δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στα αυτιά μου τελευταία. Οσον αφορά το hi-fi εννοώ. :D
Γεγονός είναι πως ο "γάτος" εμένα μου αρέσει περισσότερο από το Nightfly. Τον βρίσκω πιό funky και ασυζητητί το καλύτερο προσωπικό άλμπουμ του Fagen.
Υπ όψιν ότι προσωπικό άλμπουμ του Fagen για μένα είναι ...αναγκαίο κακό. Μου λείπει πάρα πολύ ο άλλος και αυτά που εκείνος έφερνε στους Steely Dan. Η πιό σκοτεινή πλευρά τους.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Γάτος με πέταλα!

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
Δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στα αυτιά μου τελευταία. Οσον αφορά το hi-fi εννοώ. :D
Γεγονός είναι πως ο "γάτος" εμένα μου αρέσει περισσότερο από το Nightfly. ΚΑΛΑ , ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ . ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ .Τον βρίσκω πιό funky και ασυζητητί το καλύτερο προσωπικό άλμπουμ του Fagen. ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ Υπ όψιν ότι προσωπικό άλμπουμ του Fagen για μένα είναι ...αναγκαίο κακό. Α ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΩ Μου λείπει πάρα πολύ ο άλλος και αυτά που εκείνος έφερνε στους Steely Dan. Η πιό σκοτεινή πλευρά τους.WHATEVER ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Γι αυτό μ' αρέσεις : είσαι ελαστικός . Πάντα ψάχνεις το συγκριτικά καλύτερο . Εσύ θα μπορούσες να γίνεις καλός δικαστής . Εγώ όχι:D
 
17 June 2006
14,350
...δεν είναι άλλωστε τυχαία και η βουτιά που κάνει το γκρούπ κάπου εκεί γύρω στο Royal Scum: είναι η εποχή που ο Μπέκερ αρχίζει να βυθίζεται σ ένα κυκεώνα από προσωπικά προβλήματα και μαζί στο χημικό εφιάλτη. Από τότε το γκρούπ αρχίζει και "γέρνει μονόπαντα". Οι κακές γλώσσες λένε ότι στα Aja και Gaucho η συνεισφορά του Μπέκερ ήταν μηδαμινή, σε ένα μάλιστα από τα δύο θρυλείται ότι δεν έπαιξε ούτε πενιά (!).
Εχει "καθαρίσει" βέβαια τώρα. Απλά, νομίζω ότι ο Μπέκερ είναι από αυτούς τους καλλιτέχνες που δεν σηκώνουν rehab: γίνονται κοινότυποι και βαρετοί, χάνουν αυτό ακριβώς που τους έκανε ξεχωριστούς - ό τι κι αν είναι αυτό.
Αλλα μεγέθη αλλά...μπορεί κανείς να φαντασθεί έναν "καθαρό" Richards;
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,227
Γιά το Gaucho δεν παίρνω όρκο.
Στο aja πρέπει η συμμετοχή του να ήταν καθοριστική, όπως φαίνεται από τις συνενετέυξεις τους στο aja - classic albums dvd... κάτι σαν το making of....
που το έχω μάθει σχεδόν απ έξω...

Το royal scum ήταν μιά από τις κορυφές.....

Ευτυχώς που διασώθηκε το θρεντ.
Δυστυχώς τα δικά μου σχόλια δεν τα έσωσα
 
17 June 2006
14,350
Δ. Παναγιωτίδης said:
Δυστυχώς τα δικά μου σχόλια δεν τα έσωσα

κρίμα γιατί ήταν εξαιρετικά. Η πλευρά του μουσικού - κανείς μας δεν θα μπορούσε να τη γράψει.
Αλλη φορά αυστηρά Word και μετά ποστάρουμε.
Εσωσες τους Σαντάνα τουλάχιστον;
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,227
ναι, ό,τι ήταν σε μορφή αφιερώματος που ξεκίνησα εγώ, (καμιά 20αριά κομμάτια) υπάρχουν.
Απλά να βρεθεί και λίγος χρόνος....
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,102
Αλιμος
έχετε υπ' όψιν την μεγάλη πατατιά του katy lied?
Από λάθος κάποιου τεχνικού καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα masters
με αποτέλεσμα να γίνει της..
αλεπούς.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
7,951
Αιγάλεω
Τελικά (εννοώ μετά απο πολλές παράλληλες ακροάσεις, διαβάζοντας τις απόψεις όλων σας αλλά και τα τεχνικά του chief Παναγιωτίδη στο προηγούμενο..σπίτι) και μένα μου αρέσει περισσότερο απο το Nightfly.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,227
όπως είχα γράψει, ή τέλως πάντων όπως θυμάμαι να τα έχω μεσα στο μυαλό μου μπορεί να αρέσει το cat περισσότερο, ίσως επειδή είναι φρέσκο και σε ήχο και ενορχήστρωση κλπ. (και μένα μου αρέσει...)
Αλλά δεν παύει να είναι άνισος δίσκος.
Με 3-4 πολύ δυνατά κομμάτια και τα άλλα σχεδόν χώμα (με βάση τα καλά... να συνεννοούμαστε).
Αντίθετα το nihgtfly έχει πλήρη ομοιογένεια.
Το kama επίσης. Ίσως όχι πλήρη αλλά περισσότερη.
 
Απάντηση: Re: Γάτος με πέταλα!

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
...Μου λείπει πάρα πολύ ο άλλος και αυτά που εκείνος έφερνε στους Steely Dan. Η πιό σκοτεινή πλευρά τους.

Ξέρεις πως αποκαλούσε τον εαυτό του: Γκούσταβ Μάλερ!
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Απάντηση: Re: Γάτος με πέταλα!

Δ. Παναγιωτίδης said:
ναι, ό,τι ήταν σε μορφή αφιερώματος που ξεκίνησα εγώ, (καμιά 20αριά κομμάτια) υπάρχουν.
Απλά να βρεθεί και λίγος χρόνος....

Καλά, από "θα" ξέρουμε....
Τώρα που έγινες και ....πρασινάνθρωπος:p
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Απάντηση: Re: Γάτος με πέταλα!

Δαμιανός Δημητριάδης said:
Ξέρεις πως αποκαλούσε τον εαυτό του: Γκούσταβ Μάλερ!

Οι οπαδοί του πως αποκαλούνε άραγε τον Μάλερ;...:rolleyes: