Η γιορτή της επιστημονικής φαντασίας στην Αθήνα

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,817
Δίπλα στον Pseiras.....
Ξεκινά αύριο Τετάρτη το 7ο SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας, που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ). Φέτος η διοργάνωση θα διαρκέσει 8 ημέρες αντί για 7 και στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης, τον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λ. Συγγρού 106), προστίθεται ένας νέος χώρος, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πέρυσι. Έτσι, φέτος οι φίλοι της διοργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ (ταινίες διαγωνιστικού) και στην αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός) από 8 έως 13 Μαρτίου.

Το SFF-rated Athens φέτος είναι πιο αυστηρό στα κριτήρια επιλογής των ταινιών και από τις 290 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν (έναντι 225 πέρυσι), θα παρουσιαστούν μόνο 53 ταινίες από όλο τον κόσμο. Επιπλέον στη φετινή εκδήλωση δίνεται έμφαση στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους, όπου για πρώτη φορά, εκτός από τα γνωστά βραβεία κοινού, εγκαινιάζονται και βραβεία κριτικής επιτροπής, συγκεκριμένα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και την ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας υπερπαραγωγής της Walt Disney Pictures «John Carter» που θα προβληθεί στις 7 Μαρτίου, μια μέρα πριν την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες και πριν το ντεμπούτο της για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ακόμη, θα δούμε το «Radio Free Albemuth» (ΗΠΑ, 2010) σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα, παρουσία του σκηνοθέτη της, Τζον Αλαν Σάιμον. Η ταινία βασίζεται στο τελευταίο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ, ενός απ' τους σημαντικότερους συγγραφείς και ανανεωτές της επιστημονικής φαντασίας, σε έργα του οποίου βασίστηκαν ταινίες όπως το «Μπλέιντ Ράνερ» ή το «Minority Report». Η υπόθεση αναφέρεται σε μια σχεδόν φασιστική Αμερική της δεκαετίας του '80, όπου ο ήρωας, ένας μουσικός παραγωγός, σε συνεργασία με μια ροκ σταρ προσπαθεί να φτιάξει ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι θα απευθύνονται στο υποσυνείδητο του κοινού, καλώντας το να εξεγερθεί ενάντια στον δικτάτορα. Η τραγουδίστρια Αlanis Morissette συμμετέχει στην ταινία σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζει η ταινία «Σούπερ Δημήτριος», μια κωμική ταινία υπερηρώων με ανεξέλεγκτο σουρεαλισμό και αιχμηρή σάτιρα της Θεσσαλονίκης και των ιδιαιτεροτήτων της. H ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει τον Louis Savy, διευθυντή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού του Λονδίνου (SCI-FI LONDON), ο οποίος την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 18.00 θα μιλήσει για το «ερεθιστικό» θέμα (για φερέλπιδες κινηματογραφιστές) «Επιστημονική φαντασία με μηδενικό προϋπολογισμό». Το ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο είναι στα 8 ευρώ, και το φοιτητικό στα 5 ευρώ.


ΠΗΓΗ