Ηχομώνωση - θέμα που καίει αρκετούς

 • Αγαπητοί φίλοι

  Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

  Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

  Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

  Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,948
Μελίσσια
Καλησπέρα σε όλους,

σε λίγους μήνες μετακομίζω σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και στα πλάισια κάποιων αλλαγών που έχω προγραμματίσει όσον αφορά την εσωτερική διαρίθμηση του σπιτιού (θα πέσουν ντουβάρια, θα αλλάξουν πατώματα - ντουλάπες, χαμός στο ίσωμα δηλαδή) έχω σκοπό να ασχοληθώ και με το θέμα της ηχομόνωσης για το σαλόνι και εδω θα ήθελα την βοήθεια σας.
Μία κάτοψη (στο περίπου) του σπιτιού φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.
Το πρόβλημα μου είναι ότι πίσω ακριβώς από τον μεγάλο τοίχο (στην εικόνα έχει σημειωθεί ο διάσταση του, 8m περίπου) που θα στηθεί το ηχοσύστημα μου αρχίζει το σπίτι του γείτονα.
Παρόλο που δεν γίνομαι υπερβολικός στις εντάσεις του ήχου πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνω ώστε να ηχομονωθεί ο τοίχος αυτός.
Καταρχήν δεν παίζει να βάλω κάποιο ηχομονωτικό υλικό μέσα στον τοίχο οπότε ότι κάνω θα γίνει εξωτερικά (άρα θα φαίνεται, οπότε αυγοθήκες κτλ αστεία αποκλείονται).
Το κλασσικότερο που μπορώ να σκεφτώ είναι να βάλω μία παχιά-παχιά κουρτίνα πίσω από το ηχοσύστημα μου. Αλλά πέρα από το γεγονός ότι θα "βαρύνει" πολύ η ατμόσφαιρα (από θέμα αισθητικής) δεν ξέρω αν θα κάνει και ουσιαστική δουλειά.
Θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να με ενημερώσει για τα παρακάτω:
1. Υπάρχουν ηχομωνοτικά τα οποία εχουν και κάποια "οπτική" φροντίδα ώστε να μην μοιάζει με στούντιο το σαλόνι? Αν ναι κυκλοφορούν με κάποιο ειδική ονομασία στην πιάτσα?
2. Υπάρχει κάποιο κατάστημα που να ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υλικά και να ναι ποιο?
3. Πιστεύεται ότι χρειάζεται να προστεθεί ηχομονωτικό υλικό σε όλο το μήκος του τοίχου ή μόνο στο μέρος πίσω από το ηχοσυστημα?

Όποιος έχει να προτείνει οτιδήποτε ή να καταθέσει την άποψη του έτσι απλά να ξέρει ότι θα με βοηθήσει γιατί έχω μαύρα μεσάνυχτα με το παραπάνω θέμα.
Πέραν αυτού όμως είναι ένα θέμα το οποίο καίει πολλούς και είναι ευκαιρία να γραφτούν 1-2 πράγματα σχετικά.

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.
 

Attachments

 • email.jpg
  email.jpg
  13.7 KB · Views: 102
Έχω την εντύπωση ότι μονώνοντας μόνο τον ένα τοίχο δεν καταφέρνεις και πολλά πράγματα κυρίως όσον αφορά τις χαμηλές συχνότητες (όπου υπάρχει συνήθως και το μεγαλύτερο πρόβλημα)... Κάνε ένα post στην κατηγορία home cinema... Είμαι σίγουρος οτι παλιότερα (στο avforum) είχαν δημοσιευθεί θέματα σχετικά με το δικό σου οπότε σίγουρα κάποιος θα σε βοηθήσει...

Καλημέρα....
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Ναι θα πρεπει να ηχομονωθει και το πατωμα. Οσον αφορά τον τοιχο, επενδυση με γυψοσανίδα και αναμεσα υαλοβάμβακα. Αλλα αυτη η λύση δεν ξερω αν ειναι εφικτή....
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Eγώ που το συζήτησα εδώ μέσα αρκετά με ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα έβγαλα το συμπέρασμα ότι μάλλον δεν αξίζει και τελικά μπορεί και το αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό. Σκοπεύω να πάω και εγώ σε άλλο διαμέρισμα πολυκατοικίας και τελικά μάλλον δεν θα κάνω τίποτα στο θέμα αυτό.
 

Theotokatos Konstantinos

AVClub Enthusiast
19 June 2006
883
ΜΑΡΟΥΣΙ
Η ηχομόνωση του χώρου είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα.
Η μόνη λύση που υπάρχει είναι το σύστημα Room in Room.
Δηλαδή δεν αρκεί να μονώσεις μόνο τον τοίχο πίσω από το ηχοσύστημα, αλλά και το δάπεδο και την ψευδοροφή, και τους υπόλοιπους τοίχους. Αυτό είναι πολύ ακριβό αστείο και ενδείκνυται μόνο για επαγγελματικούς χώρους , στούντιο κλπ.
Θα μπορούσες πάντα βέβαια να μονώσεις μόνο τον τοίχο που θέλεις με πετροβάμβακα, και τελική επένδυση με πανέλα γυψοσανίδας αλλά το αποτέλεσμα που θα έχεις δεν δικαιολογεί το κόστος αυτής της λύσης.
 

Theotokatos Konstantinos

AVClub Enthusiast
19 June 2006
883
ΜΑΡΟΥΣΙ
Ανεβάζω ένα σκιτσάκι για να δείτε πως μεταδίδεται ο ήχος στην συγκεκριμένη περίπτωση.


ΥΓ Καλημέρα Δημήτρη
Θα αλλάξεις πολυκατοικία?
Άντε ξαναστήνε τον Χ1... :D
 

Attachments

 • A111.jpg
  A111.jpg
  64.8 KB · Views: 106

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
ένα ξύλινο δάπεδο, καρφωτό με κενό περίπου 10 εκ. μεταξύ δαπέδου και πλάκας γεμισμένο με μονωτικό ("φασολάκι" πως το λένε δεν ξέρω), επηρεάζει θετικά/αρνητικά/καθόλου απολύτως την μετάδοση του ήχου στο διπλανό (όχι στο κάτω) διαμέρισμα;
 

Theotokatos Konstantinos

AVClub Enthusiast
19 June 2006
883
ΜΑΡΟΥΣΙ
send said:
ένα ξύλινο δάπεδο, καρφωτό με κενό περίπου 10 εκ. μεταξύ δαπέδου και πλάκας γεμισμένο με μονωτικό ("φασολάκι" πως το λένε δεν ξέρω), Περλίτης επηρεάζει θετικά/αρνητικά/καθόλου απολύτως την μετάδοση του ήχου στο διπλανό (όχι στο κάτω) διαμέρισμα;

Πολύ λίγο.
 
Last edited:

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Theotokatos Konstantinos said:
ΥΓ Καλημέρα Δημήτρη
Θα αλλάξεις πολυκατοικία?
Άντε ξαναστήνε τον Χ1... :D

Σε κανα χρόνο μάλλον θα πάω σε νέα διαμέρισμα. Kαι μάλιστα μέχρι τότε σκέφτομια να αλλάξω και όλο το σύστημα.
 

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
send said:
ένα ξύλινο δάπεδο, καρφωτό με κενό περίπου 10 εκ. μεταξύ δαπέδου και πλάκας γεμισμένο με μονωτικό ("φασολάκι" πως το λένε δεν ξέρω), επηρεάζει θετικά/αρνητικά/καθόλου απολύτως την μετάδοση του ήχου στο διπλανό (όχι στο κάτω) διαμέρισμα;

Το μοναδικό που θα έκανε σε μικρό βαθμό είναι να ακυρώσει το αντιηχείο που θα κάνει το κενό του πατώματος με την πλάκα. Στην μετάδοση του ήχου περίπου τίποτα.

Οι χαμηλές συχνότητες δυστηχώς μαζεύονται δύσκολα και πολλές φορές καταστροφικά για το ίδιο το σύστημα. Αν γίνει μια λύση room in room θα πρέπει να μελετηθεί γιατί μπορεί να καταλήξει πολύ εύκολα σε μια μαύρη τρύπα για τα χαμηλά που ενώ δεν θα ενοχλούν τους γείτονες δεν θα υπάρχουν και τον κάτοχο του συστήματος.

Προσοχή λοιπόν και αν δεν ανακατευτεί κάποιος επαγγελματίας μικρά βήματα και παρατήρηση των αποτελεσμάτων.

Οσο για την αρχική ερώτηση και την πρόταση της κορτίνας πίσω απ το σύστημα είναι μια πολύ καλή περίπτωση ... σε κάθε περίπτωση. Θα μαζέψει ανακλάσεις πίσω απ τα ηχεία με αποτέλεσμα βελτριωμένη εικόνα. Το ανάποδο απ ότι κάνει πχ μια τηλεόραση ανάμεσα στα ηχεία. Οι συνάδελφοι του home cinema σ αυτό έχουν προηγούνται με έναν πόντο έχοντας την οθόνη ανάμεσα σ αυτά.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Morfeas said:
Το μοναδικό που θα έκανε σε μικρό βαθμό είναι να ακυρώσει το αντιηχείο που θα κάνει το κενό του πατώματος με την πλάκα. Στην μετάδοση του ήχου περίπου τίποτα.

πάντως για ξύλινο δάπεδο δεν έχει αντήχηση, εννοώ με βήματα κλπ

Αυτό που ρώτησα, είναι εάν ένα τέτοιο δάπεδο (ξύλινο καρφωτό με 10εκ κενό γεμισμένο με περλίτη -ευχαριστώ για την ονομασία!) είναι χειρότερο/καλύτερο/ίδιο σε σχέση με ένα δάπεδο από μάρμαρο ή πλακάκι. Εννοώ στη μετάδοση του ήχου στο διπλανό διαμέρισμα. Για την ηχητική του δικού μου χώρου θα παίζει ρόλο φαντάζομαι (δεν εννοώ το εάν απομονώνονται αποτελεσματικά τα ηχεία από το δάπεδο αλλά τη συμπεριφορά του τελευταίου στα ηχητικά κύματα)
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Πολυ σωστα τα ειπε ο Μορφέας και υπενθυμίζω στην Αμερικη που τα σπίτια ειναι ολο γυψοσανιδα(πετροβαμβακα) δεν εχουν (ακουν) χαμηλο!
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
@ kosta k

Πέρα απο τίς γενικές συμβουλές που λίγο -πολύ κυκλοφορούν , έχουμε ένα θέμα , αυτό τής ηχομόνωσης για να μήν ενοχλούνται οι παραδίπλα και ένα άλλο που αφορά στα χαρακτηριστικά του χώρου μας

Εχοντας λοιπόν υπ όψιν το σχηματικό που έβαλες στο πρώτο post του thread , θα έλεγα οτι τα βασικά προβλήματα είναι τα εξής :
(...σημείωση , ο προσανατολισμός είναι σε σχέση με το που κοιτά ο ακροατής...)

1) Απο τήν δεξιά πλευρά , έχεις σταθερό όριο σε ολες τίς διαστάσεις , ενώ απο τήν αριστερή δέν υπάρχει το βασικό πλαϊνό οριο

2) Το στήσιμο τών ηχείων σε σχέση με τήν μείζονα επιφάνεια , δέν είναι τοποθετημένο συμμετρικά , μάλιστα απέχει πολύ τής συμμετρικής τοποθέτησης

3) Χωρίς να εξετάσουμε τούς λόγους , έχουμε το σύστημα στημμένο μη συμμετρικά στήν μικρή διάσταση


Χωρίς να μπλέξουμε με θεωρητκά , το βασικό πρόβλημα , είναι η μεγάλη ανομοιομορφία του πεδίου αντήχησης

...Λύσεις υπάρχουν , για ένα ικανοποιητικό / μέσο αποτέλεσμα , το οποίο ούτως ή άλλως είναι και θέμα του κατά πόσο απαιτητικός είναι ο χρήστης

Το πρώτο που χρειάζεται είναι ΜΕΓΑΛΗ απορόφηση στήν δεξιά πλευρά ...έτσι ώστε οι ανακλάσεις να μαζεύονται , λόγω του οτι οι ανακλάσεις απο τήν αριστερή πλευρά θα είναι και διαφορετικές , αλλά κυρίως έξω απο τήν ιδια κρίσιμη ζώνη χρόνου τής δεξιάς
Με αυτό τον τρόπο , θα προσπάθήσεις να ξεγελάσεις το αυτί σου

Ο καναπές (το πλαΪνό) , και αυτός είναι παράκεντρα , αλλά ψιλοβολεύει γιατί απο αυτή τήν πλευρά είναι που θέλεις απορρόφηση

Κουρτίνα πίσω απο τα ηχεία και αν γίνεται σε όλο το κομμάτι του πεδίου που ορίζεται απο τήν απόσταση τών ηχείων

Και το βασικό
Θα πρέπει να πειραματιστείς πολύ με τήν τοποθέτηση του δεξιού ηχείου , έτσι ώστε ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ να μήν είναι ιδια με τήν άλλη και καμμιά απόσταση ιδια ..
Αναφορά σε αυτό θα είναι το κέντρο του τουϊτερ . αυτό θα ορίσει τα μήκη

Αυτά είναι τα πολύ βασικά πρός το παρόν :)
 

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,948
Μελίσσια
Καλησπέρα σε ολους και ειλικρινά σας ευχαριστώ για την έως συγκινητική ανταπόκριση σας στο πρόβλημα μου.

Τό ότι και το ταβάνι καθώς και το πάτωμα συμβάλουν για την μετάδοση του ήχου στο διπλανό διαμέρισμά είναι δεδομένο.
Απλά δεν ξέρω σε τί ποσοστό σε σχέση με την μεσοτοιχία συμμετέχουν το ταβάνι και το πάτωμα στην μετάδωση αυτή. Αν τα ποσοστά ειναι μοιρασμένα διά του 3 τότε όσο και να μονώσω την μεσοτοιχία το αποτέλεσμα δεν θα δικαιολογεί το κόστος μόνωσης της. Αλλά αν η μετάδωση του ήχου οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στην μεσοτοιχία τότε μπορεί και να αξίζει η μόνωσή της.
Οι λύση με υαλοβάμβακα και γυψοσανίδα μπορεί να είναι αποδωτική αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω κόστους.
Το ίδιο ισχύει και για την λύση room in a room και επιπλέον να πω ότι ένα ηχιτικά "νεκρό" δωμάτιο δεν θα το ήθελα.

Σκεφτόμουν αν υπήρχε κάποιο συνθετικό panel το οποίο να έχει και κάποια φροντίδα από θέμα οπτικής ώστε να μην είναι και τελείως κάρφωμα, το οποίο να κωλήσω στον τοίχο και να τελειωνω με αυτό το θέμα.

Με αφορμή το post του Τζωρτζάκη θέλω να προσθέσω καταρχήν ότι λόγω χωροταξικών περιορισμών το ηχοσύστημα περιορίζεται σε αυτόν τον χώρο και δεν υπάρχει θέμα εναλλακτικής τοποθέτησης του.
Το θέμα της ακουστικής του χώρου για μένα πλέον και όχι για τον γείτονα σίγουρα με απασχολεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα η τοποθέτηση του συστήματος στην γωνία. Σίγουρα μιας και στον τοίχο πίσω από τον μικρό καναπέ υπάρχει μπαλκονόπορτα και παράθυρο, θα προστεθεί κατά μήκος όλου του τοίχου χονδρή κουρτίνα. Επίσεις και ο υπόλοιπος χώρος θα γεμίσει με κάποια έπιπλα, βιβλιοθήκες κτλ και αν χρειαστεί θα προσθέσω και κάποια ηχοπαγίδα. Αλλά περιμένω πρώτα να εγκατασταθώ μέσα και να κατασταλάξω στην τοποθέτηση των επίπλων και στην συνέχεια να "παίξω" όσο είναι δυνατό με την ακουστική του χώρου.

Απλά σε πρώτη φάση με απασχολεί τι μπορώ να κάνω για να μην καταλήψω να ακούω με τα sennheiser ενώ υπάρχουν τα Chario.

Φίλε MHTΣ θα σου πρότεινα να περιμένεις να πας στο καινουργιο διαμέρισμα με το καλό και μετά αλλάξεις σύστημα, αλλά καταλαβαίνω ότι αν μπεις στην πρίζα δύσκολο να κάνεις πίσω.

Σας ευχαριστώ και πάλι
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
kostas k said:
Σκεφτόμουν αν υπήρχε κάποιο συνθετικό panel το οποίο να έχει και κάποια φροντίδα από θέμα οπτικής ώστε να μην είναι και τελείως κάρφωμα, το οποίο να κωλήσω στον τοίχο και να τελειωνω με αυτό το θέμα.

ψάχνοντας πριν λίγο καιρό κάπως το θέμα, έπεσε το μάτι μου σε ένα προϊόν της NEOTEX , κάποιο matson

Είναι πλάκες 50χ50 εκ, πάχους 7 χιλ. που μπορούν και να βαφούν. Η εταρία ισχυρίζεται ότι κόβει κάποια db, μέχρι και 9 λέει (εάν ίσχυε δεν θα ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο κέρδος). Τώρα η μηχανικός κουμπάρα μου είπε ότι τέτοιες λύσεις (θα υπάρχουν και άλλα υλικά) σίγουρα αυξάνουν τη μάζα του τοίχου (10 κιλά ανά τ.μ. είναι το υλικό αυτό) το οποίο είναι καλό, αλλά δεν κάνουν τπτ με τις κολώνες και τα λοιπά στοιχεία του φέροντος οργανισμού. Για πόρτα καλό είναι από ό,τι βλέπω, τώρα για την περίπτωσή σου...
 
Καλημέρα και από εμένα. Φίλτατε, δυστυχώς έχουμε το ίδιο πρόβλημα (εμένα είναι ο αριστερός τοίχος κολλητά με το σύστημα, αλλά δεν αλλάζει τίποτα) και θα σε στενοχωρήσω λέγοντάς σου ότι το παλεύω εδώ και δυόμισι μήνες που μετακομίσαμε, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Μάλιστα, επειδή στο δικό μου σπίτι οι μεσοτοιχίες είναι από διπλή γυψοσανίδα/πετροβάμβακα, θα επιβεβαιώσω τα γραφόμενα του Δημοσθένη περί "μαύρης τρύπας" στα μπάσα. Πρόσεξε, δεν είναι αυτό που ενδεχομένως θα σε βόλευε, μαζεύοντας το υπερβολικό χαμηλό που δημιουργείται στη δεξιά σου γωνία, μιλάμε για πραγματική "τρύπα" στις μεσοχαμηλές συχνότητες, σε σημείο να χάνονται επιλεκτικά ορισμένες συχνότητες, κυρίως από τη ντραμς.

Αρα, μοναδική σου ελπίδα είναι αυτό που πρότεινε ο Μανώλης: ενδελεχής πειραματισμός (βήμα - βήμα, πόντο - πόντο, χιλιοστό - χιλιοστό) με τις σχετικές αποστάσεις των ηχείων, απόζευξη των τελευταίων από το δάπεδο (ο συνδυασμός ακίδες / μάρμαρο / blue tac είναι ό,τι πρέπει) και, κυρίως, υλικά απορρόφησης πίσω από το σύστημα και στον δεξιό τοίχο (θα πρότεινα διπλή κουρτίνα, συνδυασμό υφασμάτινης / βελούδινης).

Το πιο βασικό: για κάθε τροποποίηση, έστω και ελάχιστη, φρόντισε να κρατάς σημειώσεις σε ένα μπλοκάκι για την ηχητική συμπεριφορά του συστήματος, εννοείται με τα ίδια πάντα κομμάτια, σε ίδιες στάθμες - άρα καλό είναι να αγοράσεις και ένα ντεσιμπελόμετρο, θα σού χρειαστεί ποικιλοτρόπως στο μέλλον.

Καλή δουλειά και καλή τύχη...//;-)
 
Πάρε δύο ζευγάρια 5,1 ακουστικά ασύρματα της SONY κάνουν φοβερή δουλειά και δεν ταλαιπωρήσε. Αν δεν έχεις υπόγειο μονοκατοικίας φίλε όλα είναι ημίμετρα και πεταμένα λεφτά. Το διαμέρισμα είναι πάντα διαμέρισμα.(Το λέω εκ´πείρας κάθε φορά που κάθομαι να δω ταινία αργά το βράδυ και αναρωτιέμαι αν άξιζε τόσα χρήματα για ήχο αφού δεν μπορώ να το παίξω όπως θέλω).
 

Andronidis Akis

Supreme Member
17 June 2006
3,002
Voula - Greece
Δημητρη σε καταλαβαινω αλλα τα 6.1 ακουστικα της Σονυ (απο περιεργια τα πηρα και εγω) με ολα τα καλουδια dts και prologic 2 δεν μπορουν σε καμμια περιπτωση να πιασουν τον ηχο των ηχειων.

Αν δεν περπαταει το subwoofer ............ ;)
 
Last edited: