Καλώδια σύνδεσης δίσκων SATA (I & II)

Είναι γνωστό ότι οι δίσκοι SATA συνδέονται στη μητρική (ή, όπως στην περίπτωσή μου, σε κάρτα SATA converter ή RAID σε υποδοχή PCI) με τα ειδικά καλώδια σύνδεσης, αυτά με το σχετικά λεπτό και πλατύ βύσμα.

Αυτά τα καλώδια έρχονται συνήθως είτε σαν συνοδά της μητρικής είτε του δίσκου, εφ' όσον αυτός έρχεται σε συσκευασία boxed και είναι από επώνυμο κατασκευαστή (αν και όχι πάντα).

Τις περισσότερες φορές, ειδικά αν θέλει κάποιος να εγκαταστήσει επί πλέον δίσκους, τα αγοράζει από το εμπόριο, άλλωστε είναι ευκολόβρετα και φτηνά.

Τα συνήθη μήκη είναι 50, 75 και 100 cm.

Διαβάζοντας το manual της κάρτας RAID που απέκτησα από τον συνφορουμίτη και φίλο Νίκο Καλ., πληροφορούμαι πως η σύνδεση των δίσκων γίνεται με αυτό το καλώδιο, το οποίο είναι μέχρι (το πολύ) 1m μήκος, ήτοι 100cm.

Η ερώτηση, λοιπόν είναι:

1) Εννοεί πως το μέγιστο μήκος που κατασκευάζεται είναι μέχρι 1 μέτρο;

2) Εννοεί πως δεν πρέπει η σύνδεση να ξεπερνάει ΣΥΝΟΛΙΚΑ το 1 μέτρο;

Ερωτώ, διότι έχω ήδη προχωρήσει στο να εγκαταστήσω τους 6 από τους 8 σκληρούς του RAID 5 έξω από το κυρίως κουτί του PC, σε άλλο ξεχωριστό, και τους οποίους θα τους τροφοδοτήσω, τόσο με ρεύμα τροφοδοσίας (τυπικά αυτό είναι απλό, αν και χρειάζονται κάποιοι αντάπτορες και κάποιες επεκτάσεις καλωδίων, αλλά το παλεύω) όσο και με το σήμα SATA από την κάρτα RAID.

Η τελευταία σύνδεση ακολουθεί την εξής τοπολογία (και λογική):
- Α. Ένα κομμάτι καλώδιο SATA 50cm, αρσενικό-θηλυκό, από την κάρτα μέχρι το πίσω μέρος του κυρίως κουτιού. Διατίθεται σε μορφή αντάπτορα, πάνω σε λαμάκι, που συνδέεται στο κουτί, όπως οι κάρτες PCI ή AGP, με ένα ή δύο καλώδια και υποδοχές. Το βρίσκεις εύκολα και ένα - από τα πολλά - σχετικό link είναι το:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.751386

- Β. Ένα κομμάτι 75cm ή 100cm καλώδιο SATA από το πίσω μέρος του κυρίως κουτιού (δηλ. από την θηλυκή υποδοχή του πρώτου καλωδίου) μέχρι το άλλο κουτί.

- Γ. Ένα ακόμη (το τελευταίο) κομμάτι καλώδιο SATA 50cm, αρσενικό-θηλυκό (ήτοι το ίδιο με το πρώτο), το οποίο θα "τρέχει" μέσα στο δεύτερο κουτί, αυτό που θα στεγάσει τους 6 σκληρούς, μέχρι την είσοδο στον σκληρό.

Σύνολο μήκους καλωδίου SATA = 1,75 έως 2 m.

Υπάρχει πρόβλημα σε μια τέτοια σύνδεση;

Υπάρχει κάπου κάτι γραμμένο, είτε σαν προδιαγραφή, είτε σαν τεχνική οδηγία, που να αναφέρεται σε αυτή την σύνδεση και να θέτει περιορισμούς;

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη

Mercie beaucoup
 

Costas Coyias

Banned
19 June 2006
1,964
Αυστρία
Μέγιστο μήκος αγωγού μεταξύ ελεγκτή και δίσκου 1 μέτρο, όπως το λέει ο Στράτος. Δεν μου λες; Ένα καλώδιο για έξι δίσκους; Το ξεχωριστό κουτί έχει port multiplier, ε;
 
Εάν ο RAID controller σου είναι true eSATA (χλωμό) μπορείς να πας μέχρι τα 2 μέτρα συνολικά καλώδιο (από πόρτα του controller μέχρι πόρτα του δίσκου).

Εάν είναι απλός SATA και τον έχεις "κάνει" eSATA, καλό είναι να μην ξεπεράσεις το 1μ.

Βλέπε και http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
 
Εγω πάντως θα επερνα ενα ειδικο κουτι για wireless server με raid επάνω του

Βολικό / πρακτικό αυτό που λες, αλλά παιχνιδάκι συγκριτικά με τη λύση που υλοποιεί ο Παναγιώτης.

Εύγε Παναγιώτη! :grinning-smiley-043
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,446
Ελευσίνα
Εξαρτάται την χρήση, σε κάποιο απο τα τελευταία RAM ειχε αφιέρωμα σε τέτοιες λύσεις οι οποιες μονο παιχνιδάκια δεν ήταν μιας και ορισμένες ειχαν αστρονομικό -σχεδόν- κόστος κτήσης...
Το diy ειναι άλλο πράμα όμως...
 

 Νίκος

Supreme Member
Απάντηση: Re: Καλώδια σύνδεσης δίσκων SATA (I & II)

Το diy ειναι άλλο πράμα όμως...

Το diy θα δικαιώσει τον Παναγιώτη σαν αποτέλεσμα αλλά και σαν κόστος.. Οι έτοιμες λύσεις παρόμοιου Raid συστήματος απλά είναι αστρονομικές.
H κάρτα για την οποία μιλάμε είναι η Ηighpoint RocketRAid 1820A.
Παναγιώτη έχω μακρυά καλώδια σαν τα μπλε αν χρειαστείς μου λες να μην αγοράζεις άλλα.
 
Σας ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις.

Φαίνεται πως η υλοποίηση με μεγάλα μήκη ΙΣΩΣ παρουσιάσει προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, θέλω να πειραματιστώ, κάνοντας αρχή από τον ήδη υπάρχοντα και εν λειτουργία υπολογιστή μου (ο οποίος βέβαια έχει διαφορετική διαμόρφωση και διάταξη από τον υπό κατασκευή - Win XP Pro, P4-3.6 GHz s.778, Intel D945PSNLK Motherboard, 4 SATA HDDs, κλπ.).

Συγκεκριμένα, θα συνδέσω έναν από τους λειτουργούντες σκληρούς πειραματιζόμενος με διαδοχική αύξηση του μήκους του καλωδίου SATA. Λέω να ξεκινήσω με 1.25m, μετά να πάω στο 1.5m, μετά στο 1.75m και τέλος στα 2m.

Βέβαια, σ' αυτόν τον υπολογιστή δεν υπάρχει κάρτα RAID σε PCI, αλλά η ίδια η μητρική διαθέτει 4 συνδέσεις SATA, οι οποίες έχουν όλες καταληφθεί και προφανώς και οι 4 δίσκοι ΔΕΝ είναι σε διάταξη RAID.

Φαντάζομαι όμως πως τα πράγματα δεν αλλάζουν, οπότε πρέπει να διερευνηθεί αν μια σύνδεση SATA, στον παραπάνω υπό λειτουργία υπολογιστή, μπορεί να λειτουργήσει με ένα καλώδιο που θα αποτελείται από δύο ή τρία κομμάτια συνδεδεμένα εν σειρά με τις εξής εναλλακτικές πιθανές διατάξεις:
Α. 0.5m + 0.75m = 1.25m
ή
Β. 0.5m + 1m = 1.5m
ή
Γ. 0.5m + 0.5m + 0.5m = 1.5m
ή
Δ. 0.5m + 0.75m + 0.5m = 1.75m
ή
Ε. 0.5m + 1m + 0.5m = 2m

Να θυμίσω εν τάχει την βασική διαμόρφωση του υπό κατασκευή υπολογιστή:

Windows XP Pro
P4-2.8GHz-s.478
Intel Motherboard D850EMV2
1 GB RDRAM
AGP με ATI 9700pro
HighPoint RocketRAID 1820A controller σε PCI
(http://www.highpoint-tech.com/USA/rr1820a.htm)
και άλλα γνωστά.

Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρχει διαφορά αν το πείραμα γίνει έτσι όπως το περιγράφω στον υπάρχοντα υπολογιστή ή αν πρέπει να το κάνω στον ανωτέρω υπό κατασκευή;

Σχετικά με την ερώτηση του Κώστα:

Όχι, Κώστα μου, η τοπολογία που περιέγραψα αφορά στη σύνδεση ενός μόνο από τους 6 σκληρούς. Είναι προφανές ότι 6 όμοιες συνδέσεις με 6 καλώδια θα βγούν από το κυρίως κουτί και θα συνδεθούν με τους δίσκους που θα μπουν στο άλλο (το βοηθητικό) κουτί.

Νίκο, σ' ευχαριστώ για την προσφορά σου. Τί μήκος έχουν τα καλώδια που αναφέρεις; 1m ή μικρότερο;
 
Θα έλεγα να βάλεις μέσα στο καλό PC σου τον raid controller και να κάνεις τις δοκιμές με αυτόν και έναν νέο δίσκο.

Θεωρητικά δεν υπάρχουν διαφορές από controller σε controller, αλλά αυτό είναι όταν δουλεύεις εντός των προδιαγραφών. Εάν θέλεις να βγεις εκτός, διαφορετικά chipset είναι πολύ πιθανό να έχουν διαφορετικές ανοχές.. Οπότε καλύτερα να "παίξεις" με τον RAID.

Επίσης, εννοείτε ότι θα έχεις πάρει καλό backup του δίσκου που θα χρησιμοποιήσεις για δοκιμές. Το SATA protocol κάνει CRC checking οπότε θεωρητικά δεν θα κάνεις corrupt τα αρχεία σου αν κάτι πάει στραβά, αλλά καλύτερα να είμαστε σίγουροι..
 
Re: Απάντηση: Καλώδια σύνδεσης δίσκων SATA (I & II)

From: Support <[email protected]>
Date: January 16, 2007 7:33:09 PM GMT+02:00

Hello,

We do not recommend using cables longer than what the ATA spec allows (1 meter).

Regards,

HighPoint Technologies, Inc.

Νίκο, σ' ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σου να ρωτήσεις την High Point.

Την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ σ' αυτούς (στο ίδιο τμήμα, το τμήμα υποστήριξης) και πήρα φυσικά την ίδια απάντηση. Τους ρώτησα ακόμα αν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με το είδος και μοντέλο των σκληρών που θα χρησιμοποιήσω και την μητρική μου (μιας και δεν τα έχουν στη λιστα συμβατότητάς τους) και μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Νάναι καλά οι άνθρωποι, πολύ γρήγορη η ανταπόκρισή τους.

Δεν μου είπες τί μήκος έχουν τα καλώδια που ανέφερες παραπάνω.