Κανάς χριστιανός με Denon?

19 June 2006
35,670
Λοιπόν παλληκάρια.. είμαι κάτοχος (τρομάρα μου) του Denon AVR-1906. To πρόβλημά μου είναι το εξής: επειδή, τα ηχεία μου είναι της πλάκας και έχω πολύ ντάπα-ντούπα ( άσχετο), λοιπόν κάθε φορά που ακούγεται το sub και τα surround πετάγομαι από τη καρέκλα και ακούω κάτι ''γαλλικά'' από κάτω, θα ήθελα να μειώσω το sub και τα surround αλλά να αυξήσω τα κεντρικά γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι πιο πολύ οι διάλογοι και όχι τα εφφέ.

Πως γίνεται αυτό?? (γ$@$@#μω την ασχετοσύνη μου). Διάβασα το manual, πήγα να κάνω κάτι auto set-up με το μικρόφωνο αλλά :damnyou:

Κάθε βοήθεια, σαν να ήμουν 6 χρονών που λέει και ο Denzel, ευπρόσδεκτη...-bye-
 
17 June 2006
3,032
Γιάννη , πιστεύω να έχεις το manual της συσκευής. Πρέπει να διαβάσεις την σελ. 46 και 47 και θα δεις πως γίνετε αυτό που θέλεις .
Δεν χρειάζεται auto calibration αλλα manual επιλέγοντας είτε να ανεβάσεις την στάθμη του κεντρικού είτε μειώνοντας όλα τα άλλα.
Το εαν είναι καλά ή όχι τα ηχεία σου δεν έχει να κανει ´με το ότι δεν ακους με σωστές στάθμες.
Για βραδινες ακράσεις υπάρχει και το night mode το οποίο μειώνει τα δυναμικά αυξάνοντας με ατό τον τρόπο τους διαλόγους .
 
Περί ρυθμίσεων γενικά

Γεια σου Γιάννη,

Λοιπόν, κάτι γενικά περί ρυθμίσεων στους πολυκάναλους.

1. Η αυτόματη ρύθμιση με το μικρόφωνο είναι ίσως ο καλύτερος και ο πιο γρήγορος τρόπος για ένα overall αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι ο καλύτερος για να επιτύχεις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως ΕΣΥ τις επιθυμείς. Δηλαδή, δεν παίρνει υπ' όψη της (η αυτόματη ρύθμιση) τις ιδιαιτερότητες που υπεισέρχονται σε κάθε σύστημα και τις επιθυμίες του χρήστη.

2. Απαιτείται, λοιπόν χειροκίνητη ρύθμιση. Σίγουρα στο manual θα πρέπει να αναφέρεται πως γίνεται αυτή. Η υψηλή κατηγορία των ενισχυτών της Denon διαθέτει εσωτερική γεννήτρια ροζ θορύβου και on screen display για να κάνεις τις ρυθμίσεις για κάθε κανάλι ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του subwoofer. Δεν ξέρω αν ο AVR-1906 διαθέτει on screen display, σίγουρα πρέπει να έχει όμως ροζ θόρυβο και μια ελάχιστη δυνατότητα ρύθμισης του ύψους για κάθε κανάλι.

3. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρειάζεσαι ένα ντεσιμπελόμετρο (πουλάνε στο Radio Shack δυο μοντέλα, ένα αναλογικό και ένα λίγο ακριβότερο με ψηφιακή ένδειξη, αλλά όχι απαραίτητα ακριβέστερο), το οποίο το στήνεις στην θέση ακρόασης με ένα τρίποδο και αφού τοποθετήσεις τα ηχεία σου στην κανονική τους θέση, βάζεις μπροστά την εσωτερική γεννήτρια ροζ θορύβου του ενισχυτή (αν υπάρχει, επιλέγεις την δυνατότητα πλήρους χειροκίνητης ρύθμισης, γιατί μερικοί ενισχυτές παράγουν ροζ θόρυβο για ορισμένα δευτερόλεπτα στο ένα κανάλι - συνήθως ξεκινάνε από το μπροστά αριστερό - και μετά πηδάνε αυτόματα στο επόμενο και μετά στο επόμενο κ.ο.κ.). Εσύ πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση που σου επιτρέπει να διατηρείς το ροζ θόρυβο στο κανάλι όσο χρόνο θέλεις. Αν έχεις το ντεσιμπελόμερο, το βάζεις στο C weighting και Slow Response. Επιλέγεις μια μέση κλίμακα, κάτι μεταξύ 60 και 80 dB και βάζεις τον ενισχυτή να σου παράγει τον ροζ θόρυβο, όπως τον περιγράψαμε παραπάνω. Για όλα σου τα κανάλια πρέπει να τον ρυθμίσεις να σου δείχνει την ίδια στάθμη (σε dB). Για το subwoofer ειδικά θα πρέπει να τον ρυθμίσεις να σου δείχνει 3-4 dB λιγότερο από τα άλλα κανάλια και αφού τελειώσεις να πειραματιστείς στην πράξη, με πραγματικό περιεχόμενο ταινιών (Lord of the Rings, Jurassic Park, Die hard 2, κλπ.). Αν πάλι δεν είσαι ευχαριστημένος, και το sub εξακολουθεί να ενοχλεί, πρέπει να επαναλάβεις τη ρύθμιση, κατεβάζοντας το 2-3 dB ακόμα.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν 2-3 τρόποι, με τους οποίους στήνεις το ντεσιμπελόμετρο. Άλλοι προτιμούν το μικρόφωνό του να κοιτάει το ταβάνι σταθερά, άλλοι να κοιτάει ευθεία μπροστά σταθερά, και άλλοι να το στρέφουν κάθε φορά να κοιτάει κατευθείαν το ηχείο του καναλιού, από το οποίο προέρχεται ο ροζ θόρυβος. Εγώ προτιμώ την τρίτη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Για κάθε 3 dB άνοδο (ή κατέβασμα) το σύνολο της ακουστικής έντασης ανεβαίνει (ή κατεβαίνει, αντίστοιχα) κατά το διπλάσιο.

4. Αν δεν διαθέτεις ντεσιμπελόμετρο ( και το λογικό είναι να μην διαθέτουμε όλοι κάτι τέτοιο), την ρύθμιση μπορείς να την κάνεις με το αυτί. Αλλά σ' αυτή την περίπτωση, απαιτείται αρκετός πειραματισμός, καλή κατάσταση της ακουστικής σου ικανότητας ( οι νέοι άνθρωποι - χωρίς προβλήματα υγείας, βεβαίως - μεταξύ 15 και 25 ετών, έχουν την καλύτερη ακουστική ικανότητα και διαθέτουν ταυτόχρονα και δυνατότητα κρίσης και "ακουστικής μνήμης", ώστε να μπορούν να συγκρίνουν το μέγεθος της στάθμης του ήχου) και επανάληψη ώστε να καταλήξεις στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτά και ελπίζω να βοήθησα
 
19 June 2006
35,670
Mανώλη καταρχάς σ' ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. Επι του προκειμένου τώρα: δυστυχώς το manual που έχω στις σελίδες που περιγράφεις μιλούν μόνο για το troubleshooting, αλλά φαντάζομαι ( γιατί είμαι και ολίγον τι γκάου) ότι αναφέρεσαι στο β' μέρος που περιγράφεται το advanced setup? To night mode ακόμα το ψάχνω!!!:damnyou:

Παναγιώτη σε υπερευχαριστώ για όλες αυτές τις πληροφορίες αλλά για να το θέσω κάπως ποιητικά: εδώ δεν ξέρω καλά-καλά την αλφαβήτα και συ μου δίνεις να μεταφράσω Όμηρο?:bang: Πάντως εκτιμώ πολύ τη βοήθειά σου..-bye-
 
17 June 2006
3,032
Γιάννη, στο remote control στα δεξιά πρέπει να υπαρχει ένα πλήκτρο που ονομάζετε surround parameter. Εαν το πατησήσεις θα βρεις το cinema eq , το D.COPM και άλλα. πές μέσα στο D. COMP και από τις επιλογές επέλεξε το low για βραδινες ακροάσεις.
 
Re: Απάντηση: Κανάς χριστιανός με Denon?

Γιάννης Χατζηγεωργίου said:
Μανώλη είσαι αρχηγός!!! Νάσαι καλά...:ernaehrung004:

Υ.Γ. Το βρήκα και το manual setup!!!! όλα καλά:award: -bye-

Αφού βρήκες το manual set-up, εκεί πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς η μέθοδος. Και σημειωτέον πως δεν πρέπει να απέχει και πολύ από αυτά που έγραψα. Ίσως περιλαμβάνει (και μακάρι να το περιλαμβάνει) και ρύθμιση του delay ή αλλοιώς χρονοκαθυστέρησης. Τώρα τί ειν' αυτό, θα μου πεις. Εξηγούμαι:

Για να φτάνει ο ήχος που παράγεται από κάθε ηχείο στο σωστό χρόνο στο αυτί του χρήστη (ήτοι την ίδια στιγμή από όλα τα ηχεία) απαιτείται να τοποθετηθούν όλα στην ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ απόσταση από αυτόν, πράγμα που τις περισσότερες φορές είναι πρακτικά αδύνατο.

Γι αυτό και οι κατασκευαστές των πολυκάναλων ενισχυτών ή των προενισχυτών AV ενσωματώνουν στις ψηφιακές ευκολίες τους ένα σύστημα που κατά κανόνα ονομάζουν time delay adjustment ή κάπως έτσι.

Τί κάνει αυτό: Παίρνει υπ' όψη του την πραγματική θέση των ηχείων, όπως ακριβώς τα έχει τοποθετήσει ο χρήστης στο χώρο και δημιουργεί τεχνητά μια χρονοκαθυστέρηση (ή μια χρονική προώθηση), ώστε ο ήχος να φτάνει στο χρήστη ταυτόχρονα από όλα τα ηχεία. Μάλιστα, οι πιο σύγχρονοι ενισχυτές (φαντάζομαι και ο 1609) αντί για ρύθμιση χρόνου (που είχαν οι παλιότεροι) δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να δηλώσει την πραγματική θέση των ηχείων του κατ' ευθείαν σε μέτρα απόστασης από την θέση ακρόασης, απαλάσσοντάς τον από πολύπλοκους υπολογισμούς με μέτρα και milliseconds.

Όλο κι όλο που χρειάζεσαι, λοιπόν είναι μια μετροταινία και ένα (ή μια) βοηθό να σου κρατάει τη μιαν άκρη της κολλημένη στο μπροστινό μέρος του ηχείου, ενώ εσύ θα μετράς την απόσταση μέχρι τη θέση ακρόασης. Σ' ένα φύλλο χαρτί σημειώνεις για κάθε ηχείο ξεχωριστά το νούμερο και όταν πας στις ρυθμίσεις, το εισάγεις στο μενού για να δημιουργήσει το πρόγραμμα την ανάλογη χρονοπροσαρμογή.
 
Re: Περί ρυθμίσεων γενικά

Παναγιώτης Μελάς said:
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Για κάθε 3 dB άνοδο (ή κατέβασμα) το σύνολο της ακουστικής έντασης ανεβαίνει (ή κατεβαίνει, αντίστοιχα) κατά το διπλάσιο.

Διευκρίνηση της διευκρίνησης από τον "ψείρα" της παρέας:

Για κάθε + ή - 3 db, διπλασιάζεται ή μειώνεται στο μισό η αποδιδόμενη από τον ενισχυτή ισχύς (σε Watt).

H ένταση του ήχου (ακουστική πίεση) για να μειωθεί στο μισό ή να διπλασιαστεί πρέπει αντίστοιχα να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε 10db.

:grandpa: