Περί ρυθμίσεων γενικά
Γεια σου Γιάννη,
Λοιπόν, κάτι γενικά περί ρυθμίσεων στους πολυκάναλους.
1. Η αυτόματη ρύθμιση με το μικρόφωνο είναι ίσως ο καλύτερος και ο πιο γρήγορος τρόπος για ένα overall αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι ο καλύτερος για να επιτύχεις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως ΕΣΥ τις επιθυμείς. Δηλαδή, δεν παίρνει υπ' όψη της (η αυτόματη ρύθμιση) τις ιδιαιτερότητες που υπεισέρχονται σε κάθε σύστημα και τις επιθυμίες του χρήστη.
2. Απαιτείται, λοιπόν χειροκίνητη ρύθμιση. Σίγουρα στο manual θα πρέπει να αναφέρεται πως γίνεται αυτή. Η υψηλή κατηγορία των ενισχυτών της Denon διαθέτει εσωτερική γεννήτρια ροζ θορύβου και on screen display για να κάνεις τις ρυθμίσεις για κάθε κανάλι ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του subwoofer. Δεν ξέρω αν ο AVR-1906 διαθέτει on screen display, σίγουρα πρέπει να έχει όμως ροζ θόρυβο και μια ελάχιστη δυνατότητα ρύθμισης του ύψους για κάθε κανάλι.
3. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρειάζεσαι ένα ντεσιμπελόμετρο (πουλάνε στο Radio Shack δυο μοντέλα, ένα αναλογικό και ένα λίγο ακριβότερο με ψηφιακή ένδειξη, αλλά όχι απαραίτητα ακριβέστερο), το οποίο το στήνεις στην θέση ακρόασης με ένα τρίποδο και αφού τοποθετήσεις τα ηχεία σου στην κανονική τους θέση, βάζεις μπροστά την εσωτερική γεννήτρια ροζ θορύβου του ενισχυτή (αν υπάρχει, επιλέγεις την δυνατότητα πλήρους χειροκίνητης ρύθμισης, γιατί μερικοί ενισχυτές παράγουν ροζ θόρυβο για ορισμένα δευτερόλεπτα στο ένα κανάλι - συνήθως ξεκινάνε από το μπροστά αριστερό - και μετά πηδάνε αυτόματα στο επόμενο και μετά στο επόμενο κ.ο.κ.). Εσύ πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση που σου επιτρέπει να διατηρείς το ροζ θόρυβο στο κανάλι όσο χρόνο θέλεις. Αν έχεις το ντεσιμπελόμερο, το βάζεις στο C weighting και Slow Response. Επιλέγεις μια μέση κλίμακα, κάτι μεταξύ 60 και 80 dB και βάζεις τον ενισχυτή να σου παράγει τον ροζ θόρυβο, όπως τον περιγράψαμε παραπάνω. Για όλα σου τα κανάλια πρέπει να τον ρυθμίσεις να σου δείχνει την ίδια στάθμη (σε dB). Για το subwoofer ειδικά θα πρέπει να τον ρυθμίσεις να σου δείχνει 3-4 dB λιγότερο από τα άλλα κανάλια και αφού τελειώσεις να πειραματιστείς στην πράξη, με πραγματικό περιεχόμενο ταινιών (Lord of the Rings, Jurassic Park, Die hard 2, κλπ.). Αν πάλι δεν είσαι ευχαριστημένος, και το sub εξακολουθεί να ενοχλεί, πρέπει να επαναλάβεις τη ρύθμιση, κατεβάζοντας το 2-3 dB ακόμα.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν 2-3 τρόποι, με τους οποίους στήνεις το ντεσιμπελόμετρο. Άλλοι προτιμούν το μικρόφωνό του να κοιτάει το ταβάνι σταθερά, άλλοι να κοιτάει ευθεία μπροστά σταθερά, και άλλοι να το στρέφουν κάθε φορά να κοιτάει κατευθείαν το ηχείο του καναλιού, από το οποίο προέρχεται ο ροζ θόρυβος. Εγώ προτιμώ την τρίτη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Για κάθε 3 dB άνοδο (ή κατέβασμα) το σύνολο της ακουστικής έντασης ανεβαίνει (ή κατεβαίνει, αντίστοιχα) κατά το διπλάσιο.
4. Αν δεν διαθέτεις ντεσιμπελόμετρο ( και το λογικό είναι να μην διαθέτουμε όλοι κάτι τέτοιο), την ρύθμιση μπορείς να την κάνεις με το αυτί. Αλλά σ' αυτή την περίπτωση, απαιτείται αρκετός πειραματισμός, καλή κατάσταση της ακουστικής σου ικανότητας ( οι νέοι άνθρωποι - χωρίς προβλήματα υγείας, βεβαίως - μεταξύ 15 και 25 ετών, έχουν την καλύτερη ακουστική ικανότητα και διαθέτουν ταυτόχρονα και δυνατότητα κρίσης και "ακουστικής μνήμης", ώστε να μπορούν να συγκρίνουν το μέγεθος της στάθμης του ήχου) και επανάληψη ώστε να καταλήξεις στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυτά και ελπίζω να βοήθησα