Κανόνες ασφαλείας εργασιών σε ηλεκτρονικά κυκλώματα

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
Κανόνες ασφαλείας εργασιών σε ηλεκτρονικά κυκλώματα

Πρώτα απ όλα η ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

Θέλετε ν ασχοληθείτε με τα ηλεκτρονικά και έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου για διάφορες καταστάσεις που μπορούν να είναι ακόμα και μοιραίες; Λοιπόν, είναι αληθινές! Παρόλα αυτά, με πολύ προσοχή, μπορούμε να απομακρύνουμε σ ένα βαθμό αυτούς τους κινδύνους και να χαρούμε εμείς το χόμπυ μας και οι υπόλοιποι εμάς και τις δημιουργίες μας.

Ο παρακάτω κατάλογος προφυλάξεων να μην θεωρηθεί πλήρης και δεν αποκλείει περιπτώσεις στις οποίες οι ζημιές μπορεί να είναι απο σοβαρές έως και μοιραίες.

Οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε συσκευές/κυκλώματα:
• Ολες οι τάσεις είναι θανατηφόρες. Το ρεύμα είναι που σκοτώνει!

• Ποτέ μην δουλεύετε ενώ κάτι άλλο αποσπά την προσοχή σας! Οι εργασία πάνω σε κυκλώματα, ειδικά αν αυτά είναι σε λειτουργία, απαιτεί την πλήρη προσοχή σας. Αν νιώθετε κουρασμένοι σταματήστε, ξεκουραστείτε και συνεχίστε αργότερα. Μπορεί να σώσει την ζωή σας (και σίγουρα αρκετά χρήματα).

• Οταν δούλευετε σε κυκλώματα υπο τάση κρατάτε το ένα χέρι μακριά απ το κύκλωμα (καλύτερα στην τσέπη σας). Το ρεύμα που θα περάσει απ το ένα χέρι προς το άλλο, μέσα απ την καρδιά, θα σκοτώσει!

• Ποτέ μην δουλεύετε με μικρά παιδιά γύρω σας. Θα κάνουν την κίνηση που δεν περιμένετε την στιγμή που δεν την περιμένετε.

• Μην φοράτε μεταλικά αντικείμενα στα χέρια ή στον λαιμό. Μπορούν να έρθουν σ επαφή με το κύκλωμα την στιγμή που έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη αλλού (μια καλή δικαιολογία για να βγάλετε έστω και προσωρινά την βέρα γάμου…).

• Φοράτε πάντα παπούτσια με λαστιχένια σόλα. Ποτέ μην δουλεύετε χωρίς παπούτσια!

• Μην αφαιρείτε ή δουλεύετε σε συσκευές χωρίς την γείωση συνδεμένη. Η γείωση πάντα πρέπει να είναι σε σωστή επαφή με οποιοδήποτε σημείο της συσκευής μπορεί να έρθει σε επαφή ο χρήστης της.

• Μονώστε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να μονωθεί. Να συμπεριφέρεστε στα σημεία που είναι μονωμένα σαν να μην είναι.

• Διακόψτε την παροχή στο κύκλωμα πριν αρχίσετε να δουλεύετε πάνω του τραβώντας την παροχή. Μην εμπιστεύεστε τους διακόπτες έχουν κι αυτοί όριο ζωής και αστοχίες.

• Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε ένα variac για να ανεβάσετε την τάση σε μια συσκευή. Αν παρατηρήσετε υψηλό ρεύμα απο χαμηλή τάση, διακόψτε την παροχή αμέσως. Αν δεν έχετε variac μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παροχή η οποία έχει συνδεδεμένη μια λάμπα φωτισμού σε σειρά. Αν αυτή ανάβει, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα σας κοστίσει αν το παραβλέψετε.

• Χρησιμοποιείται πάντα ασφάλειες στις συσκευές. Πρώτα απ όλα η ασφάλεια είπαμε, αλλά και η υγεία των υλικών που έχει μέσα η συσκευή. Οταν αλλάζετε ασφάλειες, χρησιμοποιείτε τις τιμές και τύπους που δηλώνει ο κατασκευαστής ή οι απαιτήσεις του κυκλώματος.

• Χρησιμοποιείται λαστιχένια γάντια και γυαλιά ασφαλείας, ειδικά σε συσκευές που τροφοδοδείτε για πρώτη φορά. Ενας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής που θα εκραγεί κοντά στο πρόσωπο σας, μπορεί να κάνει εκτός απο πολύ θόρυβο και πολύ μεγάλη ζημιά - ειδικά στα μάτια.

• Όταν κόβετε καλώδια, ειδικά μονόκλωνα, στρέψτε τον κόφτη μακριά σας. Το κομμάτι που κόβετε μπορεί να σας τραυματίσει. Φορέστε γυαλιά ασφαλείας.

• Πάντα αποφορτίστε το κύκλωμα πριν δουλέψετε πάνω του. Οι πυκνωτές, ηλεκτρολυτικοί και όχι μόνο, κρατάνε θανατηφόρες φορτίσεις. Αποφορτίστε τους χρησιμοποιώντας ένα φορτίο στα άκρα τους. Μην τους βραχυκυκλώνετε με κατσαβίδι. Το φορτίο πρέπει να αντέχει το ρεύμα που έχει το φορτισμένο κύκλωμα. Αφήστε το φορτίο πάνω στο κύκλωμα για όλο τον χρόνο που δουλεύετε πάνω σ αυτό. Θυμηθείτε να διακόψετε την παροχή πριν ξεκινήσετε την διαδικασία αποφόρτισης. Θυμηθείτε να αποσυνδέσετε το φορτίο πριν θέσετε την συσκευή σε λειτουργία.

• Χρησιμοποιείτε υλικά με προδιαγραφή για την τάση και το ρεύμα στο σημείο που θα χρησιμοποιηθούν.

• Οι λυχνίες αναπτύσουν ιδαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε να έρθετε σ επαφή.

• Μην τοποθετείτε λυχνίες σε κυκλώμα που είναι συνδεδεμένο με την παροχή. Μια σπασμένη λάμπα απλά θα σας κόψει, μια σπασμένη με υψηλή τάση θα σας σκοτώσει.

• Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν έχετε ακουμπήσει την κόλληση. Περιέχει μόλυβδο που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.

• Ντυθείτε κατάλληλα. Η κολλήσεις με σορτς δεν είναι ότι καλύτερο.

• Μάθετε απ τα λάθη των άλλων. Είναι σίγουρα ασφαλέστερο και φτηνότερο.
 
Last edited:

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
29,307
Αθήνα
Μανώλη καταπληκτικό!!!!!
Και τώρα κάνω μια σκέψη. Μήπως θα ήταν σωστό να δημιουργηθεί μια κατηγορία πχ "Άρθρα" και να μπαίνουν εκεί τέτοια posts ώστε να μπορεί να τα διαβάσει ο καθένας οποιαδήποτε στιγμή χωρίς τον κίνδυνο να "χαθούν" μετά απο λίγο καιρό;
Τι λέτε;
 
17 June 2006
1,443
Άλιμος
Ο μόλυβδος που περιέχουν όλες οι κολλήσεις όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που όλοι έχουμε θα απαγορευτεί εντός ολίγων μηνών απο την Ευρωπαική Ένωση! Οποιαδήποτε συσκευή περιέχει μόλυβδο στις κολλήσεις της δεν θα εγκρίνεται απο την ΕΕ. Αυτό είναι τρομερή αλλαγή τόσο στην διαδικασία κατασκευής τους όσο και στο κόστος! Έρχονται μεγάλες αλλαγές κύριοι! Ψωνίστε τώρα γιατί αλλάζουν τα πράγματα.
Χωρίς πλάκα, αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας το πεί.
ΥΓ: Σόρυ για το ψιλο-όφ τόπικ.
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
26,760
Land of Dystopia
Eξαιρετικές πληροφορίες που λίγο ή πολύ όλοι τις γνωρίζουμε & ταυτόχρονα δυστυχώς αγνούμε.
 

NNy.

New member
13 December 2007
38
Αυτό με τις κολλήσεις και το σορτσάκι…… άσε…πονά πολύ….από δω και περά μόνο με τζιν!
Και μην ξεχνιόμαστε μακριά από τα συνθετικά, τρυπάνε εύκολα και παίρνουν και φωτιά.

:devil-smiley-029:
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,988

• Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν έχετε ακουμπήσει την κόλληση. Περιέχει μόλυβδο που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας..​


Να προσθεσουμε εδω οτι και οι αναθυμιασεις της κολλησης δεν πρεπει να εισπνεεται .
Και παρ'ολο που οι κολλησεις ROHS δεν εχουν μολυβδο, λεγεται τελευταια οτι δεν ειναι και λιγοτερο βλαβερες απο τις μολυβδου.Επομενως ισχυουν τα ιδια μετρα ασφαλειας.

Για να μενει το νημα ανοικτο διοτι ειναι πολυ καλο.

Μανωλη :a0210:​
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Συνήθως οι diy-δες καλύπτουν το θέμα των αναθυμιάσεων με ανεμιστήρες που απορροφούν τον καπνό περνώντας τον από ένα φίλτρο άνθρακα, κάποιοι άλλοι εντελώς εσφαλμένα δεν παίρνουν καμία προφύλαξη.
Οι κολλήσεις φαίνονται αθώες αλλά τελικά δεν είναι, είτε είναι αμόλυβδες είτε μολυβδωμένες. Σε kester κόλληση που κατέβασα το datasheet, ανέφερε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη εισπνοή.
Επειδή, ολοένα ασχολούμαστε και με τα smd, χρησιμοποιώντας κατάλληλες πάστες και κατάλληλα flux, η χρήση απορρόφησης και εξαγωγής του καπνού εκτός δωματίου είναι επιβεβλημένη.
Θα μου πείτε "τι θα τρυπήσουμε τον τοίχο;".
Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς, προσωπικά σε ένα μικρό χώρο που έχω φτιάξει για την αγαπημένη ενασχόλησή μου, ναι τον τρύπησα και έβαλα ένα μοτέρ που συνήθως βάζουν σε τουαλέτες κλειστού χώρου. Μία κατάλληλη στένωση και μία προέκταση με αλουμινίου εύκαμπτη σωλήνα που βάζουμε σε εξαγωγές καυσαερίων έκανα άριστα τη δουλειά μου και απομακρύνω κάθε καπνό που δημιουργείται στο χώρο της κόλλησης, reflow και των σχετικών.
Κόστος κάτω από 70-80 ευρώ.

Η ασφάλεια πάνω από όλα!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο μόλυβδος που περιέχουν όλες οι κολλήσεις όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που όλοι έχουμε θα απαγορευτεί εντός ολίγων μηνών απο την Ευρωπαική Ένωση! Οποιαδήποτε συσκευή περιέχει μόλυβδο στις κολλήσεις της δεν θα εγκρίνεται απο την ΕΕ. Αυτό είναι τρομερή αλλαγή τόσο στην διαδικασία κατασκευής τους όσο και στο κόστος! Έρχονται μεγάλες αλλαγές κύριοι! Ψωνίστε τώρα γιατί αλλάζουν τα πράγματα.
Χωρίς πλάκα, αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας το πεί.
ΥΓ: Σόρυ για το ψιλο-όφ τόπικ.

Ο μόλυβδος μπορεί να έχει απαγορευτεί, αλλά ευτυχώς οι επισκευές συνεχίζουν με μολυβδωμένη κόλληση.
Η εμπειρία δείχνει ότι η κόλληση που δημιουργεί η μολυβδομένη κόλληση είναι καλύτερη και με αυξημένη αντοχή σε σχέση με την αμόλυβδη.
Οι περισσότερες πλακέτες με ελάττωμα σε "σπασμένες" κολλήσεις, προέρχονται κυρίως από αμόλυβδες γραμμές παραγωγές.

Επίσης, εάν παρακολουθήσετε σχετικά βίντεο "κάθετης" κόλλησης, όλες μα όλες προτείνουν μόνο μολυβδωμένες κολλήσεις για σωστή επιτυχία.
Απλά πρέπει να προσέχουμε τη χρήση της μολυβδωμένης κόλλησης, όπως σωστά έγραψε ο συνωνόματος Μορφέας.
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,988
Για τις αμολυβδες ειναι σημαντικο το κολλητηρι να ειναι αρκετα ισχυρο διοτι ως επι το πλειστον η αμολυβδη χρειαζεται ψηλοτερη θερμοκρασια απο τις μολυβδου,αλλα κυριως οι μυτες να ειναι ειδικα για αμολυβδη κολληση.
Πολλοι δυσκολευονται στις αμολυβδες γι αυτο τον λογο.Κατα τα αλλα, δεν βλεπω κανενα αλλο πλεονεκτημα,πλην ισως σε περιπτωσεις/σημεια στο κυκλωμα οπου αναπτυσσονται ψηλες θερμοκρασιες.