Κατασκευάστηκε τρανζίστορ σε ατομική κλίμακα !!!

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,450
atomtransistorbuilt.jpgΜια ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει το μικρότερο τρανζίστορ στον κόσμο. Η συσκευή αποτελείται ουσιαστικά από ένα μόνο άτομο. Το επίτευγμα αποδεικνύει ότι ο νόμος του Moore μπορεί να παρακαμφθεί.

Το τρανζίστορ αποτελείται από ένα μόνο άτομο φωσφόρου και αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Purdue. Η ερευνητική ομάδα λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να φτιαχτεί κανένα άλλο μικρότερο τρανζίστορ για το άμεσο μέλλον, ίσως και ποτέ.


Για χρόνια, οι επιστήμονες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση Να ελαττώσουν τις διαστάσεις των τρανζίστορ. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν συσκευές με μέγεθος λίγα νανόμετρα μόνο, αλλά πάντα υπόκεινται σε περιορισμούς από το Νόμο του Moore.

Η πρόβλεψη αυτή έλεγε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ θα διπλασιάζεται σε απόδοση, ενώ το μέγεθος του θα μειώνεται στο μισό, κάθε 2 χρόνια. Η τάση αυτή άρχισε με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, και επρόκειτο να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science πριν από λίγο καιρό έδειξε ότι η ανάπτυξη αυτή των τρανζίστορ θα σταματήσει το 2013. Μετά από εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ θα διπλασιάζεται κάθε 3 χρόνια μόνο. Το κυριότερο θέμα που επηρεάζει τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η εμφάνιση νέων φαινομένων που επηρεάζουν τα τρανζίστορ.

Όταν τα τρανζίστορ, για παράδειγμα, ελαχιστοποιηθούν υπερβολικά, οι συσκευές αρχίζουν να βιώνουν τη δράση δια- και ενδο-μοριακών δυνάμεων, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνάμεις της μεγάλης κλίμακας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τεχνολογίες των μικροεπεξεργαστών, για παράδειγμα, δεν μπορούν να επιτευχθούν κάτω από 20 νανόμετρα.


https://physics4u.wordpress.com/2012/02/23/ά-ί-3/
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,844
Το διάβασα χθες. Είχαν κατασκευαστεί και στο παρελθόν αλλά από τύχη ή μετά από πολλές δοκιμές μέχρι να το πετύχουν ενώ για το συγκεκριμένο
αναφέρεται πως μπορούν να το κατασκευάσουν κατ'επανάληψη έχοντας τον έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής.
http://www.electronics-eetimes.com/...s-repeatedly.html?cmp_id=7&news_id=222911368#
Ωρέ που πάμε!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Πρόσφατα το Nature είχε αφιέρωμα με μπόλικα άρθρα για το μέλλον των Multigate τρανζίστορ, που είναι το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα που φτάνει αυτές τις μέρες στα χέρα μας από τα εργοστάσια της intel και σταδιακά και άλλων. Δυστυχώς όχι δωρεάν http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7373/full/nature10676.html (ενα απο τα άρθρα του αφιερώματος, έχω το έντυπο για όποιον το ψάχνει))
Στην τελευταία ISSCC υπήρχαν και μπόλικες λεπτομέρειες για τα finFET ενώ στο http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT050511195446 θα βρείτε στα forum του καταπληκτικές συζητήσεις για τις επερχόμενες τεχνολογίες.
 

llion

Established Member
10 September 2007
180
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Eνισχυτής με τρανζίστορ ατόμου. χαχα. Iσχύς 1.000 ηλεκτρονιοβόλτ/sec.

Λυχνίες ατόμου να φτιάξουν τότε θα τους παραδεχτώ.
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Όσο αυτοί ψάχνουν για μικρότερα τρανζίστορ εμεις ψάχνουμε για μεγαλύτερες λάμπες............τι νόμιζες προχωράει η επιστήμη.
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
πέρα απο την πλάκα ομως τέτοιες ανακαλύψεις θα μειώσουν τοσο το μέγεθος των υπολογιστών που θα δούμε απίστευτα πράγματα στην ρομποτική και στην ιατρική κατά συνέπεια.
 

llion

Established Member
10 September 2007
180
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Σίγουρα λίγη πλάκα έκανα, ιδίως για τα ψηφιακά θα είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις, αν και μεγαλώνοντας τελικά αυτή η πολύ γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας αρχίζει να με προβληματίζει και να με κουράζει τελικά. Τόπο στα νιάτα.