Κατασκευάστηκε τρανζίστορ σε ατομική κλίμακα !!!

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,454
atomtransistorbuilt.jpg



Μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει το μικρότερο τρανζίστορ στον κόσμο. Η συσκευή αποτελείται ουσιαστικά από ένα μόνο άτομο. Το επίτευγμα αποδεικνύει ότι ο νόμος του Moore μπορεί να παρακαμφθεί.

Το τρανζίστορ αποτελείται από ένα μόνο άτομο φωσφόρου και αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Purdue. Η ερευνητική ομάδα λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να φτιαχτεί κανένα άλλο μικρότερο τρανζίστορ για το άμεσο μέλλον, ίσως και ποτέ.


Για χρόνια, οι επιστήμονες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση Να ελαττώσουν τις διαστάσεις των τρανζίστορ. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν συσκευές με μέγεθος λίγα νανόμετρα μόνο, αλλά πάντα υπόκεινται σε περιορισμούς από το Νόμο του Moore.

Η πρόβλεψη αυτή έλεγε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ θα διπλασιάζεται σε απόδοση, ενώ το μέγεθος του θα μειώνεται στο μισό, κάθε 2 χρόνια. Η τάση αυτή άρχισε με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, και επρόκειτο να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science πριν από λίγο καιρό έδειξε ότι η ανάπτυξη αυτή των τρανζίστορ θα σταματήσει το 2013. Μετά από εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ θα διπλασιάζεται κάθε 3 χρόνια μόνο. Το κυριότερο θέμα που επηρεάζει τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η εμφάνιση νέων φαινομένων που επηρεάζουν τα τρανζίστορ.

Όταν τα τρανζίστορ, για παράδειγμα, ελαχιστοποιηθούν υπερβολικά, οι συσκευές αρχίζουν να βιώνουν τη δράση δια- και ενδο-μοριακών δυνάμεων, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνάμεις της μεγάλης κλίμακας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τεχνολογίες των μικροεπεξεργαστών, για παράδειγμα, δεν μπορούν να επιτευχθούν κάτω από 20 νανόμετρα.


https://physics4u.wordpress.com/2012/02/23/ά-ί-3/
 
Το διάβασα χθες. Είχαν κατασκευαστεί και στο παρελθόν αλλά από τύχη ή μετά από πολλές δοκιμές μέχρι να το πετύχουν ενώ για το συγκεκριμένο
αναφέρεται πως μπορούν να το κατασκευάσουν κατ'επανάληψη έχοντας τον έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής.
http://www.electronics-eetimes.com/...s-repeatedly.html?cmp_id=7&news_id=222911368#
Ωρέ που πάμε!
 
Πρόσφατα το Nature είχε αφιέρωμα με μπόλικα άρθρα για το μέλλον των Multigate τρανζίστορ, που είναι το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα που φτάνει αυτές τις μέρες στα χέρα μας από τα εργοστάσια της intel και σταδιακά και άλλων. Δυστυχώς όχι δωρεάν http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7373/full/nature10676.html (ενα απο τα άρθρα του αφιερώματος, έχω το έντυπο για όποιον το ψάχνει))
Στην τελευταία ISSCC υπήρχαν και μπόλικες λεπτομέρειες για τα finFET ενώ στο http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT050511195446 θα βρείτε στα forum του καταπληκτικές συζητήσεις για τις επερχόμενες τεχνολογίες.
 
Eνισχυτής με τρανζίστορ ατόμου. χαχα. Iσχύς 1.000 ηλεκτρονιοβόλτ/sec.

Λυχνίες ατόμου να φτιάξουν τότε θα τους παραδεχτώ.
 
Όσο αυτοί ψάχνουν για μικρότερα τρανζίστορ εμεις ψάχνουμε για μεγαλύτερες λάμπες............τι νόμιζες προχωράει η επιστήμη.
 
πέρα απο την πλάκα ομως τέτοιες ανακαλύψεις θα μειώσουν τοσο το μέγεθος των υπολογιστών που θα δούμε απίστευτα πράγματα στην ρομποτική και στην ιατρική κατά συνέπεια.
 
Σίγουρα λίγη πλάκα έκανα, ιδίως για τα ψηφιακά θα είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις, αν και μεγαλώνοντας τελικά αυτή η πολύ γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας αρχίζει να με προβληματίζει και να με κουράζει τελικά. Τόπο στα νιάτα.