'Light Field' Photography

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Κατά καιρούς η τεχνολογία ‛light field’ επανέρχεται στη δημοσιότητα σε συνδυασμό με τη χρήση υπολογιστών. Ουσιαστικά η προσπάθεια είναι να προσπεράσουμε την απλή δισδιάστατη απεικόνιση του θέματος που παίρνουμε από μια φωτογράφιση, καταγράφοντας περισσότερες παραμέτρους από ότι απλά καταγράφονται σε ένα δισδιάστατο φιλμ ή sensor. Καταγράφοντας περισσότερα χαρακτηριστικά όπως διεύθυνση και πόλωση του φωτός πολλαπλές γωνίες λήψης κ.ο.κ.

Επίκαιρο άρθρο υπενθυμίζει ότι η εταιρία Lytro Inc. βασισμένη σε έρευνα του Stanford συνεχίζει την έρευνα και σκοπεύει να φέρει νέα προϊόντα στη αγορά.

‛Photos taken by prototype Lytro cameras, when viewed through most current Web browsers, allow users to click on different parts of an image to bring different subjects into focus.
Lytro lists other benefits. For one thing, since images are focused after the fact, users don't have to spend time focusing before shooting. Nor do they have to worry if they wound up focusing on the wrong thing.
The technology works in very low light without a flash, Lytro said, while 3-D glasses can add a particularly vivid effect—simulated three-dimensional images that users can adjust to show different perspectives.’

Read more: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304070104576400053004293050.html#ixzz1Q0LT3I1b


Περισσότερα εδώ http://graphics.stanford.edu/papers/lfcamera/
http://graphics.stanford.edu/projects/lightfield/
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
paulmarinis στο άρθρο που έδωσες έχει φωτογραφίες επίδειξης :) Μόλις έπαιζα μαζί τους για να καταλάβω και εγώ λίγο καλύτερα. Με βοήθησε αυτή με το λιβάδι για να βρω το πόσα επίπεδα εστίασης υπάρχουν καθώς είναι ‛βηματικά’.

Ο όλος μηχανισμός πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές φωτογραφίσεις με διαφορετική γωνία και εστίαση. Τώρα κατά πόσο κρατούν και πληροφορίες βάθους με άλλο τρόπο δε μπορώ να είμαι σίγουρος.
Από όσο καταλαβαίνω παλιότερα πειράματα γινόταν με πρισματικούς φακούς τύπου ‛μάτι της μύγας’. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαντάζομαι ότι συζητούμε για πολλαπλές λήψεις και όχι μια. Και πιθανά αυτοματοποιημένες μετακινήσεις του φακού λίγο δεξιά λίγο αριστερά και εστίαση σε διάφορα σημεία.

Η φωτογραφία με το ακόντιο φαίνεται να έχει λιγότερα σημεία εστίασης από ότι άλλες. Γενικά 5 ‛βάθη’ μάξιμουμ βλέπω στις φωτογραφίες επίδειξης.
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,578
ναι οταν εβαλα το λινκ το ξανανοιξα και το ειδα πιο προσεκτικα.
Μπορει να αποφασιζει το συστημα η ο χρηστης ποσα σημεια εστιασης θα εχει μαλλον η τελικη φωτογραφια.
Αυτο που εννουσα εγω ειναι αν μπορεις μετα την ληψη να αποφασισεις τι θα εχεις εστιασμενο και τι οχι, ας πουμε στο πορτρετο μονο τα ματια, η τα ματια και τα αυτια
 

NNOW

AVClub Addicted Member
3 July 2006
1,354
Θεσσαλονίκη
Lytro: φωτογραφίστε χωρίς να εστιάσετε!

http://www.lytro.com/picture_gallery


Μια καινοτομική τεχνολογία φωτογράφησης μπορεί να καταργήσει κάποια μέρα τα συνηθισμένα συστήματα εστίασης των φωτ. μηχανών.

Πνευματικό τέκνο του Δρ. Reg Ng του Παν/μίου του Στάνφορντ, η τεχνολογία Lytro επιτρέπει τη λήψη μιας ψηφιακής φωτογραφίας χωρίς να προηγηθεί φάση εστίασης.

Ο πρωτοποριακός αυτός τρόπος φωτογράφησης βασίζεται στην αρχή, σύμφωνα με την οποία ο φακός συλλαμβάνει όλη τη φωτεινή πληροφορία που μπορεί να συλλέξει από όλο το βάθος πεδίου που εκτείνεται μπροστά του.

Πρακτικά, αυτό καταργεί τη διαδικασία εστίασης αλλά και φωτομέτρησης, με αποτέλεσμα κάθε εικόνα που συλλαμβάνεται να μπορεί, κατόπιν επεξεργασίας, να διαμορφωθεί ανάλογα με το σημείο εστίασης ή το επίπεδο φωτεινότητας που επιθυμεί ο φωτογράφος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κι εσείς μια γκαλερί με διάφορες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με μια πρότυπη κάμερα που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Lytro.

Κάνοντας κλικ σε διαφορετικό σημείο μιας φωτογραφίας, η εικόνα "νετάρει" εκεί και η φυσιογνωμία της αλλάζει δραστικά.

Είναι οπωσδήποτε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, το οποίο, αν προχωρήσει και επιτευχθεί η ενσωμάτωσή του στις καταναλωτικές φωτογραφικές μηχανές, σε λίγα χρόνια θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο βγάζουμε φωτογραφίες.

Φανταστείτε: δεν θα μας απασχολεί αν η φωτογραφία μας βγει "κουνημένη", αν ο φακός θα έχει stabilizer, αν η εικόνα μας βγει σκοτεινή ή υπερβολικά φωτεινή.

Στην πράξη βέβαια μπορεί και να μην είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολα για όλους μας, ειδικούς... και μη!





Απίθανος ο τρόπος που λειτουργεί. Πιθανόν το πραγματικό μέλλον στις μηχανές μας.
 

stgeo

AVClub Enthusiast
20 January 2008
1,136
Re: Lytro: φωτογραφίστε χωρίς να εστιάσετε!

Πολυ εντυπωσιακη εφαρμογη.
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,604
Κερατσίνι
Lytro: φωτογραφίστε χωρίς να εστιάσετε!

Μια καινοτομική τεχνολογία φωτογράφησης μπορεί να καταργήσει κάποια μέρα τα συνηθισμένα συστήματα εστίασης των φωτ. μηχανών.

Πνευματικό τέκνο του Δρ. Reg Ng του Παν/μίου του Στάνφορντ, η τεχνολογία Lytro επιτρέπει τη λήψη μιας ψηφιακής φωτογραφίας χωρίς να προηγηθεί φάση εστίασης. Ο πρωτοποριακός αυτός τρόπος φωτογράφησης βασίζεται στην αρχή, σύμφωνα με την οποία ο φακός συλλαμβάνει όλη τη φωτεινή πληροφορία που μπορεί να συλλέξει από όλο το βάθος πεδίου που εκτείνεται μπροστά του. Πρακτικά, αυτό καταργεί τη διαδικασία εστίασης αλλά και φωτομέτρησης, με αποτέλεσμα κάθε εικόνα που συλλαμβάνεται να μπορεί, κατόπιν επεξεργασίας, να διαμορφωθεί ανάλογα με το σημείο εστίασης ή το επίπεδο φωτεινότητας που επιθυμεί ο φωτογράφος...
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,788
Αθήνα
Re: Lytro: φωτογραφίστε χωρίς να εστιάσετε!

Δείχνει πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, κατ' ουσίαν καταγράφει όλο το "κάδρο" σε τρισδιάστατη μορφή, οπότε μετά μπορείς να "φωτογραφίσεις" ότι θέλεις. Αξίζει τον κόπο να μπείτε στο site και να παίξετε λίγο, νετάροντας σε διάφορα σημεία. Βέβαια από ότι είδα, αν προσπαθήσεις να νετάρεις τέρμα πίσω, το αποτέλεσμα είναι κάπως θολό, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για project σε εξέλιξη... Πολύ ενδιαφέρον!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,518
Re: Lytro: φωτογραφίστε χωρίς να εστιάσετε!

το τέρμα πίσω είναι δραματικά θολό σε σχέση με το τέρμα μπροστά....
 

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
Φωτογραφικές μηχανές Lytro

Η Lytro είναι μια εταιρία πίσω από την οποία βρίσκεται ο Ren Ng, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Stanfort το βραβευμένο διδακτορικό του οποίου αφορά την ψηφιακή φωτογραφία πεδίων φωτός (Digital Light Field Photography). Ο Ng προτίθεται να βάλει στην αγορά φωτογραφικές μηχανές βασισμένες σε αυτή την αρχή λειτουργίας των οποίων οι δυνατότητες είναι εξόχως διαφορετικές από αυτές των συμβατικών μηχανών. Για παράδειγμα, με χρήση λογισμικού είναι δυνατή η εκ των υστέρων εστίαση σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας, η λήψη σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού, η χωρίς προβλήματα καταγραφή γρήγορα κινούμενων αντικειμένων, καθώς επίσης και προβολή σε τρεις διαστάσεις χωρίς την χρήση ειδικών γυαλιών.
Η βασική αρχή λειτουργίας μιας τέτοιας μηχανής είναι η λήψη και αποθήκευση όχι της συνολικής πληροφορίας φωτεινότητας (όπως γίνεται με τους συμβατικούς αισθητήρες) αλλά η λήψη και αποθήκευση πληροφοριών για επιμέρους οπτικές ακτίνες, κάτι που αντιστοιχεί με αποθήκευση ολόκληρου του πεδίου φωτός σε μια σκηνή. Με αυτό ως δεδομένο, δεν φαντάζει απίθανος ο ισχυρισμός περί εστίασης ή άλλων επεξεργασιών οι οποίες σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση γίνονται σε επίπεδο pixel και συχνά είναι απωλεστικές. Πώς, όμως, γίνεται κάτι τέτοιο; Το site της Lytro παραμένει στο hype (λογικόν...), αλλά το διδακτορικό του Ng και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στα γραφικά, λένε περισσότερα. Οι μηχανές της Lytro (θα) ανήκουν σε μια κατηγορία φωτογραφικών μηχανών οι οποίες ονομάζονται μηχανές πεδίου φωτός (light-field cameras) ή plenoptic (ένας όρος για τον οποίο δεν μπορέσαμε να βρούμε μετάφραση). Αυτού του είδους οι μηχανές (η Adobe έχει παρουσιάσει μια τέτοια με ανάλυση 100 megapixels) βασίζονται σε ένα μοντέλο φωτεινών ακτίνων που ονομάζεται 4D Light Field. Το “4D” χρησιμοποιήται για να διαφοροποιήσει το μοντέλο αυτό από το κλασικό 5D (όπου η θέση και η κατεύθυνση κάθε οπτικής ακτίνας ορίζεται μέσω πέντε παραμέτρων, τριών καρτεσιανών και δύο πολικών). Στην περίπτωση του μοντέλου 4D αρκούν οι τέσσερις συντεταγμένες τομής της ακτίνας με δύο παράλληλα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι η λήψη των πληροφοριών γίνεται έξω από αυτό που θα ονομάζαμε όριο της σκηνής (όριο με την έννοια ότι πέρα από αυτό δεν υπάρχουν αντικείμενα που θα επηρεάσουν την πορεία των ακτίνων του φωτός). Αφήνοντας κατά μέρος τα μαθηματικά μοντέλα, στην πράξη, η λήψη μιας τέτοιας φωτογραφίας μπορεί να γίνει με μια συστοιχία στοιχειωδών φακών (η μηχανή της Adobe χρησιμοποιεί 19 φακούς, ενώ το πρωτότυπο του Στάνφορντ 90 χιλιάδες μικροφακούς). Η Lytro αναφέρει ότι η πρώτη της μηχανή θα είναι μικρή και με λογική τιμή και θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς.

πηγή:Avmentor

Eδώ μπορούμε να παίξουμε με τις φωτογραφίες αλλάζοντας την εστίαση, με ένα κλίκ
σε οποιοδήποτε σημείο της λήψης!

Πλάκα έχει!
 

theodoros75

Established Member
11 August 2008
123
Ξάνθη
Shoot first, focus after

Θα μας τρελανουν !!!
Δε το εχω δει να αναφέρεται ξανα εδω και ειπα να σας μεταφερω το link

http://www.lytro.com/picture_gallery

Ενα κλικ και για κανεις νετ το σημειο που θελεις και διπλο και για ζουμάρεις
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,788
Αθήνα
Hero πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, η μηχανή δεν είναι διαθέσιμη εκτός Αμερικής και πρός το παρόν παίζει μόνο με Mac, Windows αρχές του '12. Επίσης αν κατάλαβα καλά είναι μόνο 1mp αλλά ο τρόπος που μετράνε στην ποιότητα-ανάλυση της φωτογραφίας είναι διαφορετικός...