το myth είναι απλό στο χειρισμό, βελάκια enter και escape. αλλά όπως λέει κ ο έτερος Δημήτρης θα χρειαστεί ψάξιμο (aka διάβασμα). Όμως ότι πληρώνεις παίρνεις . Είπαμε πλήρες config κλπ. βέβαια δες και την σελίδα του
http://www.mythtv.org/modules.php?name=MythFeatures μπορεί να μην σε καλύπτει!
---
μακροσκελές post
λοιπόν, είναι λίγο μπέρδεμα το τι θα απαντήσω αλλά αφού το βλέπω να ξεκινάει θα γράψω δυο-τρια πράγματα χωρίς flame χαρακτήρα και απόλυτα ρεαλίστικα για όποιον θέλει έχει μια άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει απο 'καλυτερότητα'.
Είναι απλό: το linux προσανατολίζεται για χρήση κυρίως server, router και γενικά για να κάνει τα πάντα. Τρέχει σε πολλές αρχιτεκτονικές κ ότι γράφεται απο τα σοβαρά του μέρη, πχ kernel, networking, libraries, γραφικό περιβάλλον κλπ είναι γραμμένο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακαδημαικά, δηλαδή δύσκολα θα βρεις τρόπο να ξαναγράψεις κάτι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα, πιο σταθερά και πιο έξυπνα. Αυτό είναι και αναμενόμενο. Αν πάρω εγώ τα semaphores του πυρήνα και τα γράψω σαν τραινάκια της playmobil απλά δεν θα περάσει. Opensource δεν σημαίνει κ μπάχαλο. Η αρχιτεκτονική *nix είναι το άκρο στα λειτουργικά συστήματα. Τώρα, απο θέματα ταχύτητας κερδίζουν τα *nixοειδή ακριβώς επειδή έχουν καλύτερο δέσιμο, compilers, shared library support, module loading κλπ.
Τώρα, επειδή είναι φτιαγμένο να δουλεύει και όχι να πατάς κουμπάκια και να βλέπεις dvd, όλα είναι γραμμένο με μορφή βιβλιοθήκης + κάποιο interface. Για παράδειγμα για την παράλληλη θύρα υπάρχει η libieee1284. Τα προγράμματα που την χρησημοποιούν είναι άλλο καπέλο. Το ίδιο κάνει κ η ms, έχει το dll και το exe που το χρησημοποιεί. Να μιλήσεις με την παράλληλη ένας τρόπος υπάρχει (αυτό έλειπε να μπορείς να μιλάς με το hardware με πολλούς τρόπους). Όμως όταν το exe που ανοίγει το dll έχει γραφτεί στο πόδι απο τον τύπο με την τσίμπλα στο μάτι, θα πάρεις αμμέσως "not responding" κλπ.
Βέβαια ο λόγος για τα κολήματα της MS είναι και πυρηνικός. Η *nix αρχιτεκτονική ωριμάζει πολλά πολλά χρόνια, η MS μόλις το 2000 ξέφυγε απο τις μπλέ οθόνες.
Τώρα για τον 'μέσο χρήστη' ας τα πούμε πιο απλά. Ας υποθέσουμε ότι μου δίνουν το cd windows XP και το dvd του fedora core. Ας υποθέσουμε ότι μου δίνουν μηχανάκια για να κάνω το install. Επειδή εγώ επιπλέον είμαι gadgetακιας θα έχω μαζί μου μια φωτογραφική μηχανή, ένα memory stick, μια βιντεοκάμερα με firewire, μια webcamera, μια κάρτα ήχου usb 5.1 με AC3 encoders και έναν προβολέα με dvi.
Ο χρόνος που θα χρειαστώ με linux (μιλάμε για εμένα που έχω μία Α εμπειρία) να χρησημοποιήσω όλα τα gadget είναι μεγάλος. Δηλαδή θα σου βγει η πίστη να σιγουρευτείς ότι έχεις περάσει την βιβλιοθήκη για το firewire, να βρεις πιο πρόγραμμα απο τα opensource είναι καλύτερο για το fetch, να βρεις και να ονομάσεις τα devices ώστε να μπορείς να δεις τo usb stick κλπ. Η κάρτα ήχου μπορεί και να μην δουλέψει καθόλου ενώ αν πχ δεν έχει fat support o πυρήνας απο την μάνα του θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις για να κάνεις recompile τον kernel. Να σετάρεις τον προβολέα άλλο μανίκι, δηλώνεις δεύτερη οθόνη στο configuration του server γραφικών κ γενικά παίδεμα. Όταν όμως σεταριστούν αυτά, θα δουλεύουν άψογα. Για παράδειγμα με το που συνδέω την φωτογραφική μηχανή επάνω γράφω "fere_tis_photo_mou" και πάει το pc αντιγράφει τις φωτογραφίες σε ένα φάκελο με την σημερινή ημερομηνία και ώρα για όνομα και μου τις κάνει αυτόματα resize όλες σε 2 διαφορετικά sizes, 800χ600, 1024χ768 + αρχικό μέγεθος. Αν θέλω να δω στον προβολέα dvd το κάνω με ένα πλήκτρο απο το τηλεκοντρόλ δεν χρειάζεται να πάω properties->extra settings->super settings->monitors και να ψάχνω.
Αν θέλω να φτιάξω εναν κατάλογο με τα backup dvd μου αυτό το κάνω πάλι δωρεάν, όχι απλά αλλά δεν θα πληρώσω κάποιο πρόγραμμα με 25$ για dvd backup database.
Όλα αυτά γίνονται ευκολότερα σε windows, και το καλό είναι ότι γίνονται
ευχάριστα. Δηλαδή φτιάχνεις τον καφέ σου, αράζεις στην ξαπλώστρα και κουνάς το ποντίκι. Όμως κάθε φορά που θα συνδέεις την φωτογραφική μηχανή επάνω θα πατάς 20 click για αποθηκεύσεις τις φωτογραφίες.
Τέλος στο linux δεν θα βρούμε photoshop/premiere/autocad και άλλα πολύ σοβαρά προγράμματα. Και εγώ για ένα ρημάδι πρόγραμμα και μόνο έχω ένα partition με windows στο laptop.
Πλεονεκτήματα linux:
- Άν ψάχνω σε ένα directory κάτι
γράφω
Code:
find | grep -i "ayto pou psaxnv"
και το βρίσκω. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να περιμένω να εμφανιστεί το βρωμόσκυλο της ms για να ξεκινήσω μια αναζήτηση.
- Θέλω να κάνω resize 100 φωτογραφίες? γράφω
Code:
for i in `ls *.jpg`; do convert -resize 800x600 $i; done
και καθαρίζω. Δεν θα χρειαστεί να αγοράσω το τάδε πρόγραμμα με scripting support για να κάνω ένα απλό resize.
- κάνω
και αναβαθμίζεται όλο μου το σύστημα χωρίς να βγαίνει το ζώον το μπαλλονάκι κάθε 5 λεπτά να μου λέει κάνε restart. Restart κάνω μόνο για να γλυτώσω ρεύμα.
- δεν βρωμίζει με τον καιρό. Νομίζω όλοι έχετε νιώσει την φραση "γέμισε σαβούρα, θέλει format"
- no registry file
Πλεονεκτήματα Windows:
- Χειρισμός απο την ξαπλώστρα.
- Πολλά (αλλά ακριβά) αξιόλογα προγράμματα.
- directx
- παιχνίδια
- κ το γνωστό σε όλους, μπορούν όλοι να το χειριστούν.
Οπότε μια μικρή σύνοψη, τα δυο λειτουργικά αλληλοσυμπηρώνονται ανάλογα με την δουλειά που το θες. Θες με το που βγάλεις απο την σακούλα το mp3 player να παίξει; Βάλε windows και το χέρι στην τσέπη για να αγοράσεις τα προγράμματα που θα χρειαστείς και όλα καλά. Θέλεις να βγάλεις σπυράκια για να μάθεις linux, αλλά να κάνεις τα πάντα τσάμπα? βάλε linux.
(δεν έχω σπυράκια)
τέλος δεν είμαι ειδήμων/προγραμματιστής, τελικός χρήστης είμαι. να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά, και ότι έχω γράψει είναι αυτά που έχω καταλάβει.