Ματσαρισμένες λυχνίες.

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

jpaudio

AVClub Enthusiast
19 June 2006
765
Μεσσόγεια
Χαιρετώ τους φίλους συνφορουμίτες. Σχετικά με ματσαρισμένες λυχνίες ο λόγος. Από ότι ξέρω το ταίριαγμα έχει να κάνει με το Ip της κάθε λάμπας. Όμως αυτό διαφέρει από ομάδα σε ομάδα. Αν ξέρουμε πόσο είναι αυτό το ρεύμα στο προς επιλογή ζυγάρι και έχουμε πολλά ζευγάρια ή και τετράδες να διαλέξουμε τότε ποιές διαλέγουμε αυτές με την μεγαλύτερη τιμή-ρεύμα ή αυτές με την μικρότερη; Ή δεν παίζει ρόλο φτάνει να είναι για όλες η ίδια; Και κάτι τελευταίο, πως τις ματσάρουν, εννοώ με τι όργανα και σε τι συνθήκες;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Φιλικά,
Γιάννης
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Επειδή δεν είμαι και σχετικός, αλλά από αυτά τα λίγα που ξέρω, το ματσάρισμα μπορεί να γίνει μόνο αφού στρωθούν οι λάμπες και όχι καινούργιες, αφού με το κάψιμο των νημάτων τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν. Άσχετο με την ερώτηση, αλλά ίσως χρήσιμο στην πορεία. -bye-
 
Το ματσάρισμα συνήθως γίνεται, όπως αναφέρεις, μετρώντας το ρεύμα καθόδου (ή ανόδου) για συγκεκριμένες τιμές τάσης ανόδου και πόλωσης πλέγματος. Αν έχεις ταιριασμένα ζευγάρια με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, διάλεξε αυτά που είναι κοντά στην "σωστή" από τον κατασκευαστή τιμή. Όσο πιο κοντά είναι αυτές οι τιμές στις αναφερόμενες στο data sheet της λυχνίας τόσο καλύτερα.

Ένα καλύτερο ταίριασμα είναι αυτό, όπου μετράται επίσης και η διαγωγιμότητα, καθώς αυτή είναι μία δυναμική μέτρηση και όχι στατική, όπως η τιμή του ρεύματος, και μας δείχνει τη συμπεριφορά της λυχνίας σε κάποιες συνθήκες δυναμικής λειτουργίας.

Οι στατικές μετρήσεις γίνονται εύκολα με ένα μεταβλητό τροφοδοτικό υψηλής τάσης, ένα τροφοδοτικό χαμηλής τάσης για την αρνητική πόλωση και ένα βολτόμετρο και ένα μιλιαμπερόμετρο. Για τη μέτρηση της διαγωγιμότητας χρειάζεται ένα λυχνιόμετρο.