Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Οι περισσότεροι ψηφιακοί δέκτες έχουν πια δυνατότητες αναπαραγωγής πολυμέσων, από εξαιρετικά στοιχειώδεις στους τυπικής ευκρίνειας έως αξιοπρεπέστατες σε κάποιους υψηλής ευκρίνειας.

Δυστυχώς, ως Ελλάδα, άρχισαν τα «βήματα προς τα πίσω». Αντί της κυκλοφορίας δεκτών με όλο και περισσότερες δυνατότητες, κάποιοι νέοι δέκτες στερούνται τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης ήχου Dolby Digital, γνωστού και ως AC3. Αυτή η έλλειψη προστέθηκε στην έλλειψη δυνατότητας αποκωδικοποίησης DTS που ήδη υπήρχε σε όλους τους δέκτες, εξαιρουμένου του κορυφαίου Crypto ReDi 250.

Αρκετοί που δεν διαθέτουν τηλεόραση με υποστήριξη AC3 ή DTS μέσω HDMI, ή εξωτερικό δέκτη-αποκωδικοποιητή ήχου, αναζητούν τρόπο να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα ώστε να έχουν ήχο από τα αρχεία βίντεο που διαθέτουν AC3 ή DTS κωδικοποίηση ήχου.
Η πρότασή μου για τη λύση αυτού του προβλήματος, είναι η μετατροπή μόνο του ήχου της ταινίας σε τύπο που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από αυτούς τους δέκτες, όπως π.χ. MP3, με το δωρεάν πρόγραμμα meGUI.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα από το http://sourceforge.net/projects/megui/. Εξάγετε τα αρχεία σε ένα φάκελο και είναι έτοιμο να λειτουργήσει με διπλό κλικ του MeGUI.exe, χωρίς εγκατάσταση.
Μόλις ξεκινήσει θα ελέγξει εάν είναι εγκατεστημένο το AviSynth στον υπολογιστή σας και θα προτείνει την εγκατάστασή του εάν δεν το εντοπίσει. Το AviSynth είναι απαραίτητο, οπότε δεχτείτε την πρόταση. Στη συνέχεια θα ενημερώσει αυτομάτως τα αρχεία του και θα σας ρωτήσει για να επανεκκινήσει στην ενημερωμένη έκδοσή του.

Επειδή η μετατροπή λειτουργεί μόνο για αρχεία MKV, είναι απαραίτητη η μεταφορά των βίντεο άλλων container (π.χ. AVI, MP4) σε MKV. Η μεταφορά είναι πολύ σύντομη και περιγράφεται στα ακόλουθα τρία βήματα. Φυσικά, αν το βίντεό σας είναι ήδη MKV, μπορείτε να τα παραλείψετε.


Μεταφορά σε MKV
Με τα τρία ακόλουθα βήματα θα δημιουργηθεί στον φάκελο του βίντεό σας ένα αντίγραφό του σε mkv:
1) Ανοίξετε στο μενού tools.JPG το υπομενού muxer.jpeg και επιλέξτε mkvmuxer.jpeg.
2) Επιλέξτε το αρχείο προς μετατροπή (Video Input) χρησιμοποιώντας το πλήκτρο button1.jpg.
3) Εκκινήστε την μεταφορά πιέζοντας το queue.jpeg, στη κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
MUXingMKV.jpegΜετατροπή του ήχου σε άλλη μορφή
Αφού το αρχείο του βίντεό μας είναι σε MKV, μπορεί εύκολα να μετατραπεί ο ήχος του σε μορφή που υποστηρίζει ο δέκτης, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά -ελπίζω- βήματα:
Α) Πιέστε το πλήκτρο buttonOneClick.jpg, κάτω δεξιά στο κεντρικό παράθυρο.
Β) Στο νέο παράθυρο επιλέξτε το αρχείο προς μετατροπή (Input file), μέσω του πλήκτρου button1.jpg.
Γ) Αμέσως μετά, μπορείτε να επιλέξετε το προς μετατροπή κανάλι ήχου (Track 1) με το πλήκτρο button2.jpg. Επιλέξτε με πρώτο κριτήριο τη γλώσσα που επιθυμείτε και δεύτερο την ύπαρξη 2 καναλιών ήχου (2 Channels).
3.jpg

Δ) Λίγο πιο κάτω υπάρχει το πλήκτρο button3.jpg που ανοίγει νέο παράθυρο, στου οποίου τη καρτέλα «Encoding Setup», πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιλογή «Don't encode video» και να τεθεί ως «Audio Codec» η επιλογή «LAME MP3: *scratchpad*». Με το πάτημα του πλήκτρου button3.jpg που υπάρχει πιο κάτω, μπορούν να εξοικονομηθούν επιπλέον λεπτά ανάλογα του πόσο μεγαλύτερος αριθμός τεθεί στο «CBR», αλλά και με την απενεργοποίηση του «Normalize Peaks to».
Σε περίπτωση που είχατε επιλέξει κανάλι ήχου με Dolby Digital Plus (E-AC3) ή μετά την μετατροπή είχατε άλλο πρόβλημα ήχου στο αρχείο, δοκιμάστε να αλλάξετε την επιλογή του «Preferred Decoder».
6.jpg

Ε) Με διαδοχικά πατήματα του πλήκτρου buttonOK.jpg θα επαναφερθεί το παράθυρο της οδηγίας Γ, όπου με το πάτημα του πλήκτρου buttonGO.jpg θα εκκινηθεί η διαδικασία!
11.jpg
 
Last edited:

stilgar

New member
11 May 2011
57
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

Σαν κάτοχος του CA Micro-HD, εμπίπτω στην κατηγορία. Το πρώτο πράγμα που θα δοκιμάσω, επιστρέφοντας σπίτι.

Χίλια ευχαριστώ για τον κόπο σου!!!
 

gogos1

New member
24 May 2012
54
Εγώ χρησιμοποιώ το MKV2AC3 1,03,03 και το πρόβλημά μου λύθηκε.Υπάρχει και το Pop corn MKV audio converter 1.87.2,αλά σαυτό πρέπει να προσθέσετε το MKVToolnix,με το οποίο συνεργάζεται.Σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!:2thumb22sup:

Επεξεργασία:
:bigcry:Τα δοκίμασα όλα όσα λες αλά δεν έγινε τίποτα.Ακόμα και το «Preferred Decoder».Δοκίμασα να μετατρέψω τον ήχο σε ένα ΜΡ4 αρχείο βίντεο
από AC3 mooltichanel se AAC mooltichanel.Πάτησα το GO και δεν έγινε τίποτα.
 
Last edited by a moderator:

kakavia

New member
4 July 2012
11
Εγώ χρησιμοποιώ το MKV2AC3 1,03,03 και το πρόβλημά μου λύθηκε.Υπάρχει και το Pop corn MKV audio converter 1.87.2,αλά σαυτό πρέπει να προσθέσετε το MKVToolnix,με το οποίο συνεργάζεται.Σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!:2thumb22sup:

Μπορείς να μου πεις λίγο περισότερα για το πως θα το κάνουμε;
Εγώ δουλεύω το popcorn για DTS->AC3. Δεν έχω καταφέρει να το κάνω σε mp3 ή AAC ή ότι άλλο διαβάζει.
 
Last edited by a moderator:

juno12

New member
24 July 2012
37
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

επειδή το έψαξα λίγο, σε όσους δεν κάνει τη μετατροπή το megui όπως και σ'εμένα,
το πρόγραμμα στην μπάρα εργαλείων στο tools έχει επιλογή HD streams extractor
με την οποία μπορεί να εξάγει τον ήχο dts ή ac3 σε ένα αρχείο. αυτό το αρχείο στη συνέχεια
το μετατρέπουμε από dts/ac3 σε mp3 με το xilisoft audio maker 3
ή το xilisoft video converter ultimate ή αντίστοιχα προγράμματα. τέλος είναι πανεύκολο να
ενσωματώσουμε το νέο Mp3 στο mkv μας με το mkvmerge gui.
αυτά έκανα εγώ και παίζουν τέλεια οι ταινίες σε crypto redi 215.
 

OVELLIX

New member
7 August 2012
4
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

καλησπερα σας, θα ηθελα να ρωτησω,
με το meGUI εκανα μετατροπη του ηχου απο 6καναλο σε 2καναλο ηχο μια χαρα και μαλιστα πολυ γρηγορα, ουτε 5 λεπτα σε ταινια MKV....
Σε ταινιες ομως avi ή Mp4 αργει παρα πολυ σε καθε μετατροπη, 1 ωρα περιπου, γιατι μετατρεπει και το Video σε mkv (οχι μονο το audio και ας εχω τικαρισμενο το να μην κανει μετατροπη του Video) τι προτεινεται να κανω για να γινει πιο γρηγορη η διαδικασια??? Κανονικα δεν θα επρεπε απο την στιγμη που ειναι τικαρισμενο το Να μην γινει μετατροπη του video, να μην την κανει????
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Δοκίμασε να επιλέξεις το παραγόμενο αρχείο να είναι ίδιου container (AVI, MKV, MP4) όπως το αρχικό.
 
Last edited by a moderator:

Tomahawk1989

New member
17 February 2008
49
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

Καλησπέρα! Προσπάθησα να κάνω την εν λόγω μετατροπή σε xvid avi ταινία 1.88gb με τις ρυθμίσεις του topic starter αλλα το εξαγόμενο αρχείο είναι 15gb περίπου...
Έχετε να προτείνετε κάποια λύση;

:)
 

juno12

New member
24 July 2012
37
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

δοκίμασε αυτό που λέω πιο πάνω.
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Re: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

Καθώς το πρόγραμμα κάνει μετατροπή μόνο του ήχου αποκλειστικά για αρχεία MKV, o οδηγός ενημερώθηκε με προσθήκη της μεθόδου μετατροπής αρχείων βίντεο άλλων container σε MKV.
 

teacher

New member
5 February 2012
56
talos_2002, καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που μας προσφέρεις.

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Δεν έχω πρόβλημα αναπαραγωγής AC3 ήχου, οπότε ίσως να βρίσκομαι σε λάθος thread, αλλά αυτό που θέλω να κάνω *ίσως* να γίνεται με το προγραμματάκι που προτείνεις.

Συγκεκριμένα, θέλω να μετατρέψω κάποια .mp4 και .flv αρχεία που έχω σε οποιαδήποτε μορφή (ή και στην ίδια, δεν χρειάζεται καν να γίνει μετατροπή από τη μία επέκταση σε μία άλλη), αλλά θέλω να βγουν συμπιεσμένα, δηλαδή να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η ποιότητα θα πέσει, ελπίζω όχι πολύ, αλλά αυτό δεν με πολυπειράζει.

Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω, μπορώ να κάνω αυτή τη συμπίεση μέσω του meGUI; Αν όχι, ποιο (δωρεάν) πρόγραμμα μου προτείνεις να χρησιμοποιήσω;

Ευχαριστώ
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Όντως είσαι σε λάθος thread, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ειδικό thread για αυτό που ρωτάς. Οπότε ας συγχωρεθεί το off topic. Δεν θες πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου αλλά επεξεργασίας γενικώς βίντεο. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια προγράμματα. Εγώ χρησιμοποιώ το Format Factory. Μπορείς να αλλάξεις μορφή βίντεο, αλλά μπορείς και να κρατήσεις την ίδια μορφή και απλά να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του. Ανάλυση εικόνας, Bitrate, Framerate κτλ. Έτσι κατά βούληση αλλάζεις την ποιότητα και κατά επέκταση το μέγεθος του αρχείου. Και είναι και δωρεάν. Και δεν είναι μόνο για βίντεο, αλλά και για ήχο, υπότιτλους ταινιών κτλ. Και για αρχεία μόνο ήχου. Ένα από τα προγράμματα που υπάρχουν το οποίο χρησιμοποιώ εγώ. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα ικανά.
 

atillas24

Senior Member
14 July 2011
581
Αθήνα/Ελλάδα
Εγω εχω ενα μικρο θεματακι: εχω mkv βιντεακια τα οποια ναι μεν εχουν εσωτερικους υποτιτλους αλλα εμφανιζονται σαν εξωτερικοι(δεν ειναι forced δηλαδη, αλλα δεν υπαρχει σε ξεχωριστο αρχειο. σαν να ειναι μεσα στο container) και με τη μετατροπη δεν εμφανιζονται. Μηπως υπαρχει καποια λυση;
 
Last edited:

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
Μολις τελειωσα ενα πειραμα. Μετατροπη DTS σε AC3.
Δεν χρησιμοποιησα το meGUI μαλλον γιατι ηθελα να χρησιμοποιησω το mkvmerge. Θα το χρησιμοποιησω αργοτερα ομως.

Εχουμε και λεμε, χρειαστηκαν τα κατωθι:
α) MKV με DTS ηχο.
β) MKV2AC3
γ) mkvmerge απο το σετ εργαλειων MKVtoolnix

Διαδικασια:

α) Τρεχουμε το MKV2AC3, παμε στην καρτελα audio options, ξετικαρουμε το AC3 normalize, και τικαρουμε το Keep temporaries. Το προγραμμα θα βγαλει τον DTS ηχο και θα τον μετατρεψει σε AC3. Το προσωρινο αρχειο δεν θα διαγραφει ωστε να μπορεσουμε το χρησιμοποιησουμε αργοτερα.
Σημειωση, το MKV2AC3 μπορει να ενσωματωσει το AC3 στο MKV, αλλά για καποιο λογο το αρχειο δεν επαιζε μετα σωστα ή/και καθολου.

β) Τρεχουμε το mkvmerge. Προσθετουμε (add) το αρχικο MKV. Προσθετουμε και το προσωρινο αρχειο AC3 που δημιουργησε το MKV2AC3.
Επιλεγουμε κανοντας κλικ επανω του το AC3 stream ηχου. Παταμε το UP και το βαζουμε πανω απο το stream DTS, ωστε το stream αυτο να ειναι το κυριο. Ωστε αν ο δεκτης μας για καποιον λογο δεν υποστηριζει αλλαγη stream ηχου τοτε το κυριο να ειναι και το περισσοτερο συμβατο (με δεκτες).
Κανουμε muxing και το τελικο αρχειο περιεχει και AC3 και DTS ηχο. Με σωστο συγχρονισμο ηχου.

Αργοτερα θα δοκιμασω και το meGUI.
 

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
Re: Απάντηση: Μετατροπή ήχου AC3 (Dolby Digital), DTS κ.τ.λ. με το meGUI

Αυτη ηταν η πρωτη δοκιμη. Μετα απο δυο-τρεις δοκιμες και για να δω για ποιον λογο το MKV2AC3 1.03.04 δεν βγαζει τελικο αρχειο που να παιζει σωστα βρηκα τα εξης:

α) καλυτερα να χρησιμοποιησουμε την μετατροπη σε AC3 μεσω του eac3to 3.24. Το βρισκουμε εδω και αποσυμπιεζουμε ολα τα αρχεια που εχει μεσα στον φακελο εγκαταστασης του MKV2AC3. Επιλεγουμε στο MKV2AC3 να χρησιμοποιηθει το eac3to και του δινουμε την διαδρομη αρχειου (που το βαλαμε μεσα στον φακελο εγκαταστασης του MKV2AC3) .
Το τελικο αρχειο πλεον παιζει σωστα.

β) αν δεν χρησιμοποιησουμε το eac3to αλλά το aften τοτε μια διορθωση: δεν ξετικαρουμε το AC3 normalize
 

georgebi

New member
19 October 2011
21
Σημερα αφου απετυχα 2 φορες να μετατρεψω τον ηχο μιας mkv ταινιας απο dts σε ac3 με το δοκιμασμενο πολλες φορες mkv2ac3 και μετα απο πολυ -χωρις αποτελεσμα- διαβασμα σκεφτηκα το απλουστερο ,αν και λιγο μπακαλιστικο, που το χα χρονια μπροστα μου... δηλ. εξαγωγη του ηχου με mkvmerge gui ,μετατροπη σε aac με το, για ολες τις δουλειες, format factory και επαναεισαγωγη με mkvmerge gui. Συνολικη διαρκεια εργασιας 40.00 για αρχειο 8.7 gb (που εγινε 6.6 gb) και ολα καλα στον xoro7500. Το αναφερω ως μια ακομα εναλλακτικη γι οποιον ενδιαφερετε...
 

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
Αλλη μια αξιολογη προταση για μετατροπη DTS ή AC3 σε downmix to stereo ή απο DTS σε AC3 ειναι και το xilisoft mkv converter. (μετατρεπει και απο MKV σε MKV αν και νομιζω πως στην σελιδα του δεν το αναφερει)
To προγραμμα δυστυχως δεν ειναι δωρεαν αλλά εμπορικη εφαρμογη.

Το αξιολογο ειναι οτι μετατρεπει την ταινια χωρις να χαλαει το aspect ratio ή το framerate αλλά μεσω της μετατροπης (επανακωδικοποιησης / transcoding) φτιαχνει και τα κακογραμμενα mkv που παρουσιαζουν κολληματα ή/και μεγαλη χρηση επεξεργαστη. Με την τελικη ποιοτητα εικονας να ειναι αριστη.
Και το δευτερο στοιχειο που το χαρακτηριζει αξιολογο προγραμμα ειναι οτι υποστηριζει πολυπυρηνους επεξεργαστες αλλά και CUDA και ATi GPUs.
Σε εναν Q6600 + GTS250 για μια τυπικη σε διαρκεια 720p ταινια η μετατροπη διαρκει 30 - 35 λεπτα.
Οχι πολυ πιο πανω απο το MKV2AC3 που μετατρεπει μονο τον ηχο (βεβαια το MKV2AC3 δεν εχει απαιτησεις υλικου).

Μπορουμε να επιλεξουμε bitrate, φορμα ηχου, κτλ. Ειναι βεβαια καπως κρυμενα ολα αυτα, απλα παταμε το βελακι πανω δεξια να ανοιξει το εξτρα παραθυρο ρυθμισεων.

Αν εχετε καινουριο υπολογιστη με ικανη καρτα γραφικων τοτε ειναι πολυ καλη λυση.Βεβαια στην ιδιο υπολογιστη η ιδια ταινια ειχε τον ιδιο χρονο μετατροπης και με το HandBrake, που ειναι και δωρεαν...
Και αυτο κανει επανακωδικοποιηση του βιντεο. (ακομα δεν εχω δοκιμασει το αποτελεσμα του HandBrake ομως)
 
Last edited by a moderator: