Μια γνώμη από τους ειδικούς !

VaSiLiS-T

Supreme Member
10 January 2007
8,209
παλλληηηηηνιηηηη
οχι βεβαια ολα παρουσιαζουν χωριτικότητα αλλα απο τι δειχνουν οι σχεδιασεις απο πολλα ακριβα interconect δεν εχουν μπλενταζ τα περισοτερα ,τουλαχιστον με τη κλασικη ενοια οπως τα ξερουμε εμεις τυπου καλτσας δηλαδη γυρω γυρω
anyway εγω οποτε εβαλα πνιγηκε ολο το φασμα !!!
οτι θετε βάλτε αλλα δοκιμαστε χωρις μπλενταζ και πεστε μου
αλλα αν γουσταρεται μπλενταΖ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΑ TOY ειδους van dehul
sbox-icM.jpg
 
Last edited:

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
(Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω κάποια πράγματα όσο ποιο απλά γίνεται για να τα καταλαβαίνουν όλοι)


Ανάλογα με το είδος της παρεμβολής, EMI ή RFI, ή αν θέλετε την ενέργεια που θέλουμε να αντιμετοπίσουμε ώστε αυτή να μην μπορεί να βρει το δρόμο να εισχωρήσει στους κύριους αγωγούς των καλωδίων που μεταφέρουν το σήμα, επιλέγουμε και τον κατάλληλο τύπο θωράκισης. Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουμε μονή, διπλή ή ακόμα και τετραπλή θωράκιση.

Όταν τα καλώδια σήματος audio οδεύουν παράλληλα και πολύ κοντά με τα καλώδια ρεύματος, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι μόνο η ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή EMI. Το RFI δεν μας ενδιαφέρει τόσο σε αυτή την περίπτωση γιατί η συχνότητα της παρεμβολής EMΙ είναι πολύ χαμηλή ενώ αυτή της RFI είναι πολύ υψηλή.

Το RFI δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κυρίως στα καλώδια που μεταφέρουν σήματα πολύ υψηλής συχνότητας όπως είναι τα video σήματα.

Σε κάθε περίπτωση είτε το πρόβλημα είναι το EMI είτε το RFI, η θωράκιση του καλωδίου οφείλει εφ´ενός μεν να παρέχει την χαμηλότερη δυνατή αντίσταση με την γείωση της συσκευής (low resistance path from shield to ground) αφ´ετέρου την μεγαλύτερη δυνατή επικάλυψη των αγωγών που μεταφέρουν το πολύτιμο σήμα μας.

Η θωράκιση από μπλεντάζ (braid) έχει πολύ χαμηλή αντίσταση και αυτό είναι πολύ καλό στοιχείο. Αφήνει όμως αρκετά κενά (τρύπες) γιατί η δυνατότητα επικάλυψης των αγωγών είναι συνήθως της τάξης του 60-70%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το RFI να διαπερνά την θωράκιση. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν η παρεμβολή τύπου RFI βρίσκεται σε πολύ υψηλή συχνότητα, δηλαδή έχει πολύ μικρό μήκος κύματος, οπότε βρίσκει τον δρόμο της μέσα από τις τρύπες και διαπερνά τη θωράκιση.

Επομένως η θωράκιση από απλό μπλεντάζ με ποσοστό επικάλυψης 60-70% προστατεύει ποιο αποτελεσματικά τις παρεμβολές τύπου EMI παρά αυτές του τύπου RFI πολύ υψηλών συχνοτήτων.
Για την προστασία από το RFI θέλουμε επικάλυψη όσο γίνεται ποιο κοντά στο 100% . Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με θωράκιση τύπου Foil. Δηλαδή ένα λεπτό σε πάχος φύλλο συνήθως από αλουμίνιο το οποίο καλύπτει τους αγωγούς και σε όλο το μήκος του καλωδίου εξασφαλίζοντας επικάλυψη πολύ κοντά στο 100%.

Το μοναδικό μειονέκτημα θα έλεγα του Foil είναι η υψηλότερη αντίσταση σε σχέση με αυτή του μπλεντάζ (braid). Σας υπενθυμίζω ότι ο σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε την ενέργεια της παρεμβολής EMI/RFI ταχύτατα προς την γείωση της συσκευής ώστε αυτή να μην μπορεί να εισχωρήσει στα ενδότερα του καλωδίου μας.
Πρακτικά και για μεγάλα μήκη καλωδίων η αντίσταση της θωράκισης από φύλλο αλουμινίου (foil) αυξάνεται σημαντικά και για αυτό το λόγο μειώνεται και η αποτελεσματικότητά της σαν θωράκιση .

Από την εμπειρία μου με διάφορα καλώδια σήματος και ρεύματος έχω να καταθέσω τα εξής :

H καλύτερη προστασία από παρεμβολές τύπου EMI εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό όταν κρατάμε τις σωστές αποστάσεις από τις πηγές που παράγουν αυτό το EMI. Είτε οι πηγές αυτές είναι τα καλώδια ρεύματος είτε αυτές είναι οι ίδιες οι συσκευές μας που παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στον περιβάλλοντα χώρο.
Συνεπώς τα καλώδια σήματος ποτέ δεν θα πρέπει να οδεύουν παράλληλα με τα καλώδια ρεύματος και η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά. Όταν αυτό δεν μπορεί για πρακτικούς λόγους να εφαρμοστεί, φροντίστε τουλάχιστον οι διασταυρώσεις των καλωδίων σήματος και ρεύματος να γίνονται σε ορθές γωνίες (κάθετες διασταυρώσεις).
.
Η θωράκιση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους των καλωδίων επομένως δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ομαξονικών καλωδίων. Απλώς όλα σχεδόν τα ομοαξονικά καλώδια είναι θωρακισμένα με μια θωράκιση (btaid), ή με δύο θωρακίσεις ( braid + Foil), ή με πολλαπλές θωρακίσεις έως και 4 .

Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων γενικότερα είναι όλα μετρήσιμα . Τουλάχιστον αυτά που ενδιαφέρουν την σύγχρονη επιστήμη των ηλεκτρονικών και των επικοινωνιών.
 
Last edited: