ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΗΧΕΙΑ YAMAHA RX-V361

panmath87

New member
15 September 2008
18
Γεια σας. Ειμαι κατοχος του παραπάνω 5καναλου ενισχυτη κι εχω προβληματιστει πολυ στην αγορα ηχειων. Διαθετω βια 300 ευρω. Τα ηχεια τα θελω πιο πολυ για μουσικη παρα για ταινιες. Εξαλλου οτι ηχειο και να βαλεις στο home theater θα παιξει πολυ καλα πιστευω. Το προβλημα ειναι οτι ο εν λογω ενισχυτης δε με εχει αφησει και πολυ ικανοποιημενο στην ποιοτητα ηχου (για μουσικη παντα). Συγκρίνοντας το ιδιο τραγουδι στα ιδια ηχεια, με τον αλλο μου ενισχυτη, technics sa-ex140, το αποτελεσμα ειναι πολυ διαφορετικο. Οποτε πολυ συχνα θα κανω αλλαγη των ηχειων, απο τον yamaha στον technics. Επι της ουσιας ομως, θέλω ηχεια που να εχουν πραγματικη υψηλη ευαισθησια για να ακουγονται και λιγο δυνατα. ο χωρος μου ειναι περιπου 50τ.μ. Ακουσα σ ενα καταστημα (δεν εχω και πολλες επιλογες, ειμαι επαρχια) τα koda ex-588f, δεν τρελαθηκα απο θεμα εντασης, 91db λενε.. μαλλον δεν ειναι! Και κατι ακομα, γνωριζει καποιος την διαφορα απο 2.83V/1m και 1W/1m;;; ευχαριστω!
 
Last edited:

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,132
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Και κατι ακομα, γνωριζει καποιος την διαφορα απο 2.83V/1m και 1W/1m;;; ευχαριστω!

Περί ευαισθησίας ηχείων:

Σε γενικές γραμμές, με τον όρο "ευαισθησία" εκφράζεται ο βαθμός απόδοσης ενός ηχείου, το ποσοστό δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας που μετατρέπεται σε ακουστική.

Η ευαισθησία μετριέται σε dB SPL/W/m (db = ντεσιμπέλ, SPL = Sound Pressure Level) και ορίζεται ως η ακουστική ένταση σε db που παράγει ένα ηχείο σε απόσταση 1 m, όταν το τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρική ισχύ 1W RMS.
Ετσι, αν η ευαισθησία ενός ηχείου είναι 85dB SPL/W/m, αυτό σημαίνει ότι αν το τροφοδοτήσουμε με 1W ηλεκτρικής ισχύος θα πάρουμε μια στάθμη 85dB SPL σε απόσταση ενός μέτρου απ’ αυτό.

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι μεταξύ δύο ηχείων διαφορετικής ευαισθησίας, αυτό με την μεγαλύτερη ευαισθησία θα αποδίδει υψηλότερη ηχητική στάθμη από το αντίστοιχο χαμηλότερης ευαισθησίας όταν τροφοδοτηθούν με την ίδια ισχύ.

Η ευαισθησία των περισσοτέρων ηχείων της αγοράς κυμαίνεται από 85 db SPL έως 92 db SPL (ίσως και λίγο παραπάνω αν μιλάμε για Klipsch).
Συνεπώς ένα ηχείο σχετικά ευαίσθητο (> 89 dbSPL) οδηγείται ευκολότερα από έναν μικρό ενισχυτή. Αντίθετα, ηχεία χαμηλής ευαισθησίας απαιτούν μεγαλύτερους ενισχυτές για να οδηγηθούν καλύτερα.

Πλέον για λόγους τυποποίησης και ευκολίας στη σύγκριση, η ευαισθησία μετριέται με τάση 2.83 Volts στην είσοδο του ηχείου (που είναι ίση με κατανάλωση ισχύος 1Watt στα 8Ω). Ποια η διαφορά του 1W με τα 2,83V? Καμία όταν αναφερόμαστε σε αντίσταση 8Ω.

Και εξηγώ:

Ισχύς W=VxI. Αν λοιπόν η ισχύς είναι 1Watt, τότε: VxI=1

Απ' τον νόμο του Ωμ έχουμε: I=V/R

Αντικαθιστώντας την ένταση Ι στην 1η εξίσωση της ισχύος, έχουμε: V[SUP]2[/SUP]/R=1 -> V[SUP]2[/SUP]=1xR -> V[SUP]2[/SUP]=1x8 (αφού αναφερόμαστε σε αντίσταση 8Ω).

Συνεπώς V[SUP]2[/SUP]=8 -> V=√8 -> V=2,83 Volt
 

panmath87

New member
15 September 2008
18
Ευχαριστώ για την επεξήγηση περί db. Υπάρχει η περίπτωση σε ηχεία όπως αυτά που άκουσα, η ευαισθησία που ορίζει ο κτασκευαστής να μην είναι πραγματική? Ο τύπος στο κατάστημα μου είπε πως στο σπίτι θα τα ακούω πολύ πιο δυνατα, απότι στο χώρο του μαγαζιού. Ισχύει αυτό? Η αλήθεια είναι πως τα ηχεία δεν στήθηκαν κατάλληλα, απλά τα έβαλε το ένα δίπλα στο άλλο στη μέση του μαγαζιού..
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,132
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Το να δίνει ψεύτικο νούμερο ευαιασθησίας ο κατασκευαστής δεν μπορώ να το αποκλείσω, αν και δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό.

Και προφανώς με τις συνθήκες που άκουσες τα ηχεία στο κατάστημα δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα......