Musical Fidelity VLPS και τροφοδοσία

iliverez

Established Member
2 January 2012
258
Καλησπέρα,

Εδώ και 2 - 2.5 χρόνια παίζω το ταπεινό πικαπάκι μου με το V-LPS, που αντικατέστησε το Rotel RQ970BX και η διαφορά ήταν μέρα με τη νύχτα. Ωστόσο, κάτι η υψηλοέξοδη Goldring 1042, κάτι η ηλικία της (μπόλικα τα χρόνια και η βελόνα θέλει αλλαγή, συχνά πυκνά ο ήχος μου φαινόταν τραχύς και κουραστικός. Οπότε, αποφάσισα να παίξω λίγο με την τροφοδοσία του phono, καθώς είχα διαβάσει διάφορα ενδιαφέροντα στα απανταχού φόρουμ.

Πρώτα μέτρησα την έξοδο του τροφοδοτικού που δίνει η MF, του απλού. Λίγο πολύ αυτό το μαραφέτι βγάζει 18.5 βολτάκια γεμάτα και υποτίθεται θέλει 12.
Μετά έπαιξα με ένα σταθεροποιημένο switching που είχα (κόστος περί τα 20euro και ικανό να αντέξει μέχρι 5Α) , στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

- 13,5 V (13,52V ) : Πιο καθαρό, αλλά ακόμα ζόρικο
- 12 V (11,7V) : Ακόμα πιο καθαρό και λίγο πιο γλυκό
- 9 V (9,33V) : Πιο καθαρό από τα 12, μεγαλύτερο βάθος και εύρος στην εικόνα και αρκετά πιο γλυκό χωρίς να χάνει λεπτομέρεια στις υψηλές.

Τα συμπεράσματα βγήκαν μετά από πολύωρες ακροάσεις στο κάθε setup καθώς και αλλάζοντας γρήγορα από το ένα configuration στο άλλο. Άλλες φορές ήταν προφανή και άλλες πιο δυσδιάκριτα, ανάλογα με την ηχογράφηση.
Έχει παίξει κανείς με το V-PSU και αν ναι, έχει δοκιμάσει να το συγκρίνει με σταθεροποιημένο μετασχηματιστάκι στα 9V; Με άλλα λόγια, αξίζει να πάρει κανείς το VPSU ή τα 9V σταθεροποιημένα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα; Ή μήπως ακόμα καλύτερα DIY 9V τροφοδοτικό;
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,852
επαρχια
Θεωρώ ότι μόνο για κεφαλές ΜΜ μπορεί να ισχύουν οι δοκιμές σου. Νομίζω ότι με ΜC τα απαιτούμενα volt στην τροφοδοσία θα χρειάζεται να τηρηθούν οπωσδήποτε.
 
Last edited:

iliverez

Established Member
2 January 2012
258
Θεωρώ ότι μόνο για κεφαλές ΜΜ μπορεί να ισχύουν οι δοκιμές σου. Νομίζω ότι με ΜC τα απαιτούμενα volt στην τροφοδοσία θα χρειάζεται να τηρηθούν οπωσδήποτε.

Πολύ πιθανό, ιδίως όταν η ευαισθησία του VLPS είναι 0.45 mV και αρκετές MC δεν ξεπερνούν τα 0.3mV. Δεν έχω εμπειρία όμως από MC. Μπορεί να μην ισχύουν και για αρκετές ΜΜ, καθώς εκεί η ευαισθησία είναι 3.5mV και η Goldring έχει έξοδο 6.5 που μάλλον είναι πολλά. Γι αυτό και ρωτάω τι παίζει και σε άλλα συστήματα, προκειμένου να βγουν πιο ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα.
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,852
επαρχια
Δεν το άκουσες στο σύστημά σου πριν το αγοράσεις? Οι ρυθμίσεις του πικάπ είναι Ο.Κ.?

Το κακό είναι ότι δεν έχει ρυθμιζόμενο gain το phono αυτό και ο τρόπος μεταβολής του μέσω της τάσης τροφοδοσίας δείχνει "μπακαλίστικος". Δε συμφωνώ καθόλου με τη μείωση της τάσης τροφοδοσίας γιατί θα χάνεις σε δυναμικά. Ούτε πιστεύω ότι η εξοδος της κεφαλής υπερφορτώνει την είσοδο του phono.

Δύο λύσεις υπάρχουν: ή βάζεις καινούργια βελόνα και δοκιμάζεις, κι αν δεν ικανοποιηθείς τότε πας για άλλη κεφαλή.
 
Last edited:

iliverez

Established Member
2 January 2012
258
Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Δεν το είχα ακούσει πριν το πάρω. Το είχα βρει κοντά στο 1/3 της τιμής σε προσφορά και το τσίμπησα στα τυφλά. Και ήταν τρελό upgrade σε σχέση μ' αυτό που είχα. Το πικαπ είναι ρυθμισμένο σωστά. Ο ήχος δεν είναι πάντα σκληρός, υπάρχουν δίσκοι που παίζουν ωραία και άλλοι που συχνά πυκνά "ξύνουν" το αυτί με το stock τροφοδοτικό. Πέφτοντας στα 12 και στα 9 αυτοί που έπαιζαν καλά συνεχίζουν να παίζουν καλά και οι άλλοι παίζουν καλύτερα από πριν, πιο καθαρά και ξεκούραστα. Στο πρώτο post η διατύπωση μου δεν ήταν πολύ καλή όσον αφορά τα 9V. Οι διαφορές μεταξύ 12 και 9 είναι μικρές, το "μεγαλύτερο βάθος και εύρος στην εικόνα και αρκετά πιο γλυκό χωρίς να χάνει λεπτομέρεια στις υψηλές." που έγραψα στο πρώτο post αναφερόταν σε σύγκριση με το stock, που η διαφορά είναι 9V .

Η μείωση της τροφοδοσίας είναι σίγουρα "μπακαλίστικος" τρόπος, αλλά υπάρχει το μικρό θέμα ότι η αλλαγή βελόνας στην 1042 σημαίνει περίπου 200 ευρώ, οπότε ο πειραματισμός με καινούρια βελόνα δεν είναι και τόσο καλή επιλογή αν δεν "κάτσει".
Αν θυμάμαι καλά, το VLPS τροφοδοτεί το κύκλωμα του κατεβάζοντας την τάση από τα 12 στα 9V εσωτερικά με ένα LM7809, οπότε δε νομίζω ότι τελικά το κύκλωμα λειτουργεί σε χαμηλότερη τάση από την προβλεπόμενη. Θα πρέπει να το τσεκάρω αυτό όμως.
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,852
επαρχια
Επειδή το προηγούμενο phono σου είναι σκοτεινό και στεγνό ειδικά με ΜΜ (με MC καλυτερεύουν τα πράγματα) κι έχει και χαμηλή έξοδο ειναι πιθανό η προσθήκη του καινούργιου να αποκάλυψε πράγματα που το Rotel RQ970BX δεν άφηνε να φανούν. Δοκίμασε το VLPS και με άλλα πικάπ φίλων αν είναι δυνατόν για να δεις πως συμπεριφέρεται.
 

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,225
Βάλε "linear" και οχι "switching"... εκεί ακούγεται η διαφορά,... ή ακόμα καλύτερα βάλε μπαταρία από μοτοσυκλέτα την οποία να φορτίζεις με ένα φτηνό φορτιστή.

(πάιζεις από μπαταρία χωρίς σύνδεση στο ρεύμα)

Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσεις τα βολτάζ, κια όχι του κεφαλιού σου, δεν είναι σωστά τα 9 βολτ, ο λόγος που το απλό τροφοδοτικό έχει 18 είναι ότι υφίσταται πτώση τάσης και χαμηλώνει, όχι μέχρι τα 12 αλλά χαμηλώνει, και το VLPS είναι σχεδιασμένο να αντέχει βολτάζ υψηλότερα, ενδέχεται δε, να παίζει καλύτερα με πιο πολλά βολτ από 12.

Δες τι λένε και στα φορόυμ πολλοί έχουν κάνει αυτό με την μπαταρία, και φυσικά ο κ.Ιωνάς στην Exclusive Audio θα σου πει ότι πληροφορία θες.
 
Last edited:

iliverez

Established Member
2 January 2012
258
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση και τις προτάσεις. Έπηξα λίγο άσχημα με τη δουλειά τον τελευταίο καιρό και δεν ασχολήθηκα με δοκιμές, ωστόσο ακούγοντας τις συμβουλές σας γύρισα στα 12V. Εκεί μου αρέσει πιο πολύ από το stock τροφοδοτικό. Η μπαταρία είναι μια καλή λύση και θα ρίξω τη μελέτη μου, αλλά δεδομένης και της ύπαρξης του V-DAC, με βλέπω να πάω στο V-PSU.

Επίσης μια εν βρασμώ ψυχής αλλαγή καλωδίων ηχείων άλλαξε πολύ τα πράματα προς το καλύτερο, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα που πριν ακούγονταν σαν παραμόρφωση τώρα να έχουν χροιά και όγκο, να είναι χαμηλογραμμένες ακουστικές κιθάρες και άλλα διάφορα τέτοια, ο ήχος να είναι γλυκός, τα μπάσα είναι τώρα σφιχτά με χρώμα (χωρίς μπουμάρισμα) και η ακρόαση ξεκούραστη, ενδιαφέρουσα και ωραία. Έτσι, με τα νέα δεδομένα επανεκτιμώ την κατάσταση, ή μάλλον πιο σωστά ανακαλύπτω απ' την αρχή το σύστημα μου και τη δισκοθήκη μου.