Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

Αυγερινός Παπαδάκης

AVClub Addicted Member
29 November 2006
1,621
Νέα Ιωνία, Αθήνα
Ο τίτλος τα λέει όλα, εδώ συζητάμε τα πάντα που αφορούν Hardware για το χτίσιμο και λειτουργία ενός XBMC – HTPC.

Αν και έχει συζητηθεί πολλές φορές και σε διαφορετικά νήματα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νήμα με κάποιες συνθέσεις HTPC, είτε σε μορφή mini-PC (αλλά ZOTAC) είτε σε μορφή κομματιών μεμονωμένων για συναρμολόγηση. Διευκρινίζω πως δεν θεωρώ HTPC ένα οποιοδήποτε Desktop PC το οποίο παίζει ένα XBMC ή ένα MPC-HC καθώς πρέπει να περιέχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά όπως 1) Να είναι αθόρυβο 2) Να έχει τηλεχειρισμό 3) Να είναι αισθητικά αποδεκτό παρέα με τις υπόλοιπες συσκευές στο ρακ μας 4) Να είναι ικανό να παίζει όλα τα αρχεία εικόνας και ήχου καθώς και όλα τα Format ήχου.

Ξεκινώ απ’ τη μη διαδεδομένη κατηγορία στην Ελλάδα αλλά ευρέως διαδεδομένη κατηγορία στο εξωτερικό αυτή των mini-PC:

ZOTAC ZBOX ID80
41BFXKB52eL._AA300_.jpg
Πάρα πολλά μοντέλα απ’ τον επικεφαλή της συγκεκριμένης κατηγορίας και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Για πρακτικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους θα επιστήσω την προσοχή μου σε ένα και μόνο μοντέλο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτουμεhttp://www.amazon.co.uk/Zotac-ZBOX-...VOFK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1337323556&sr=8-1 με CPU INTEL ATOM D2700 2.13 GHz, GPU NVIDIA GeForce GT 520M, LAN 10/100/1000, WiFi 802.11 n/g/b + Bluetooth 3.0, 1 x SATA 3.0, 2 x USB 3.0, DVI-HDMI-VGA, Analog Stereo Output – S/PDIF Προσθέτουμε μνήμες, Memory Card Reader 6 in , MCE Compatible Remote.

Δεν περιέχει μνήμες, παίρνει SODIMM 2 x 204 pin DDR3 1066 MHz μέχρι 4 GB και σκληρό δίσκο 2,5”. Το κόστος του με τιμή Amazon είναι 277 ευρώ περίπου χωρίς μεταφορικά και βέβαια χωρίς μνήμες και σκληρό σε αυτό.

Προσωπικά με μια προσεκτική ανάγνωση των χαρακτηριστικών αλλά και διαβάζοντας τις απόψεις χρηστών πιστεύω πως είναι εξαιρετική επιλογή για το XBMC και σε επίπεδο Win 7 αλλά ακόμα περισσότερο σε Linux – Openelec (Λειτουργούν όλα Out Of The Box).

XTREAMER ULTRA 2

41m0CVru+zL._AA300_.jpg
Ίδιο σασί με το Xtreamer Ultra 1 με σημαντικές όμως διαφορές στα χαρακτηριστικά και βέβαια υποστήριξη Bitstreaming HD Audio Formats.Παρόμοια χαρακτηριστικά με το ZOTAC με διαφορά ότι στην έκδοση DELUXE περιέχει 4 GB DD3 RAM και έναν SSD 32 GB MSATA με προεγκατεστημένο το OPENELEC. Η τιμή του είναι στα 299 ευρώ + 35 ευρώ (Fixed shipping costs) απευθείας απ’ το Shop της XTREAMER http://shop.xtreamer.net/products/Xtreamer-Ultra2-DELUXE.html Απ’ τα χαρακτηριστικά και εδώ όπως και στο ZOTAC, η σύνθεση του είναι πλήρης για XBMC-HTPC και λειτουργεί με προεγκατεστημένο το OPENELEC (Λειτουργούν όλα Out Of The Box υποθέτω!!).

Περνάω στην κατηγορία των ξεχωριστών κομματιών, που συνθέτουν συναρμολογώντας τα, ένα πλήρες HTPC δίνοντας βαρύτητα στα χαρακτηριστικά που αναφέρω πιο πάνω. Προσοχή!!! Κάθε κομμάτι πρέπει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα και να αλληλεπιδρά με όλα σαν ένα όπου είναι εφικτό. Θα πρότεινα πριν παραγγείλετε το οτιδήποτε πρώτα να συνθέσετε το PCάκι σας μέσα στο μυαλό σας και να έχετε επιλέξει τα πάντα με παραμικρή λεπτομέρεια.

1.Κουτί - PSU: Εδώ σας παραθέτω το εξαιρετικό νήμα του Portioli http://www.avclub.gr/forum/showthre...-systems-Διαθέσιμα-κουτιά-στην-ελληνική-αγορά με πολλά και εξαιρετικά κουτιά κυρίως mini-itx για να πάρετε ιδέες.

Πρόταση μου το ANTEC ISK 300-65 ή 300-150 : 41HgIWebfsL._SL500_AA300_.jpg
Πολύ καλό μικρό κουτί με όμορφη εμφάνιση και με την ποιότητα της ANTEC (μικρή παραφωνία η πλαστική πρόσοψη). Έρχεται σε εξαιρετική τιμή με ενσωματωμένο μικρό 65-watt adapter + DC to ATX board για το 300-65, το οποίο αν προσθέσετε και ένα Power Brick Adapter (σαν αυτά των Laptop) θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες σας. Επιπρόσθετα με μικρή επιβάρυνση μπορείτε να αντικαταστήσετε το υπάρχον τροφοδοτικό με ένα Pico-PSU σαν αυτό http://www.ebay.co.uk/itm/PicoPSU-1...upplies_EH&hash=item35b962b225#ht_1935wt_1132
για πλήρως αθόρυβη λειτουργία. Το τροφοδοτικό τώρα του 300-150 είναι 150w και είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων επεξεργαστών για τις ανάγκες μας καθώς και μιας τυπικής και ικανοποιητικής κάρτας γραφικών (Nvidia GT 430 ή GT 520 ή ΑΤΙ 6450) για το PC μας. Προσωπικά το δουλεύω αψεγάδιαστα με έναν INTEL PENTIUM G620 και με μια Nvidia GT 430. Τιμή πρώτου από Amazon.co.uk τα 89 ευρώ και του δευτέρου 104 ευρώ.

2. CPU – GPU: Άπειρες επιλογές σε συνδυασμούς, αλλά θα επικεντρωθώ σε κάποιες παραμέτρους.
α) Αν χτίζουμε ένα HTPC μόνο για XBMC τότε η λύση για Openelec θεωρώ ότι πλέον είναι μονόδρομος (με την προϋπόθεση της επερχόμενης υποστήριξης HD Audio ) διότι λειτουργούν όλα Out Of The Box σαν Media Player με καμία παρέμβαση στο λειτουργικό και όλα γίνονται με αστραπιαία ταχύτητα και μεγάλη σταθερότητα. Θεωρώ πλεονασμό επίσης να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις ένα λειτουργικό 18 Gb περίπου Windows 7, με δεκάδες ρυθμίσεις να πρέπει να γίνουν για να έρθει σε επιθυμητό επίπεδο, για να πάρεις αυτό που ακριβώς παίρνεις σε ελάχιστα λεπτά με το Openelec. Για να δουλέψει άψογα όμως το Openelec θέλει αποκλειστικά και μόνο για την ώρα κάρτες γραφικών Nvidia. Οπότε ο συνδυασμός ενός π.χ. επεξεργαστή Pentium G620 (58 ευρώ) και μιας Nvidia GT 520 ή GT 430 (54 ευρώ) μας δίνει άψογα αποτελέσματα.
41bi+MoKy+L__SL500_AA300_.jpg511fUqwATZL__SL500_AA300_.jpg

β) Αν χτίζουμε ένα HTPC όχι μόνο για XBMC αλλά και για χρήση με MPC-HC - Madvr – Lav Filters ή SVP, τότε μας κάνουν και οι δύο εταιρίες, οπότε ιδανική λύση θεωρείται και η ATI είτε σε μορφή εξωτερικής κάρτας γραφικών (π.χ. ΑΤΙ 6450) αλλά και των νέων AMD A6 APU-3500 με ενσωματωμένη την Radeon 6530. Βεβαίως και εδώ με τη χρήση του συνδυασμού INTEL & NVIDIA πετυχαίνουμε άριστα αποτελέσματα και στις δύο (2) πλατφόρμες και επιπλέον μας δίνεται και η δυνατότητα μετάβασης απ’ τη μια στην άλλη κάτι που δεν γίνεται με τις κάρτες της ATI (Windows προς το παρόν only).

3. Μητρική: Mini-itx για μένα και μόνο. Εξηγώ:
Οι mini-itx μητρικές κατεμέ σηματοδοτούν το μέλλον, από πλευράς πωλήσεων κυρίως, διότι συνδυάζουν πολλά απ’ τα χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων μητρικών (με προσοχή πάντα στην επιλογή υλικών λόγω μεγέθους) χωρίς να γίνονται παραχωρήσεις στην ποιότητα και επιδόσεις. Προσωπικά έχω συναρμολογήσει δύο (2) τέτοια κουτάκια και τα έχω ευχαριστηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο παρελθόν. Εξοπλισμένες σαν αστακοί γίνονται καλύτερες από γενιά σε γενιά και οι τιμές τους πλέον γίνονται ανταγωνιστικές με τις υπόλοιπες μητρικές.
Δύο (2) λοιπόν προτάσεις μια για κάθε επεξεργαστή INTEL & AMD α) Asrock Z68M-ITX-HT β) Asrock A75M-ITX με ένα review http://www.techspot.com/review/438-amd-vs-intel-mini-itx/ .

a75m.jpgz68-itx.jpg
Υπερπλήρεις και οι δύο (2) προτάσεις σε επίπεδο εξοπλισμού και πραγματικά είναι καθαρά θέμα επιλογής σε επίπεδο γραφικών Nvidia ή ΑΤΙ. Προσωπική επιλογή αυτή της Asrock Z68M-ITX-HT καθαρά λόγω δυνατότητας συνδυασμού της με κάρτες της Nvidia καθώς και του παρεχόμενου Remote.

$(KGrHqN,!osE-vflzCL6BPswr6PJz!~~60_12.jpg
4. Remote: RC6 Microsoft Compatible (16 – 20 ευρω) και μόνο, για να δουλεύει άψογα και σε Win 7 αλλά και σε Openelec. Από κει και πέρα λύσεις τύπου IMON, IRTrans κ.λ.π. δουλεύουν και στις δύο πλατφόρμες αλλά όχι με εγγυημένα αποτελέσματα και βέβαια όχι χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας.
Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στη δυνατότητα τηλεχειρισμού με ANDROID PHONES – TABLETS ή IPAD – IPHONE με θαυμαστά και πραγματικά State Of The Art αποτελέσματα τηλεχειρισμού που παραπέμπουν σε HI-END καταστάσεις.

Υ.Γ. Το παρών έγινε βιαστικά και βέβαια δεν είναι ολοκληρωμένο αλλά έκρινα πως είναι η ώρα να ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τα νήματα του XBMC για να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι νέοι χρήστες του.
 
Last edited:

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Επειδη βλεπω οτι το θεμα ειναι απο το προηγουμενο Μαρτη, υπαρχει τιποτα φρεσκο , κατι που εχει αλλαξει οσον αφορα τα mini-PC ?

Εχω μπει ασχημα στη πριζα με το xbmc, και σκεφτομαι να αντικαταστησω το netgear που εχω τωρα στη τηλεοραση, και να φτιαξω ενα mini-PC.

Θελω κατι μικρο σε μεγεθος και μαζεμενο !!

Ευχαριστω
 

escozul

Established Member
17 December 2012
251
Αυτό που έχω δει εγώ είναι ότι από ηλεκτρονικό κατάστημα στην ελλάδα μπορείς να βρεις το ZOTAC ZBOX ID81 Που δεν έχει nvidia αλλά intel graphics. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό αλλά το μηχάνημα κάνει κάτω από 250 και αυτό το κάνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα καλύτερα media players που μερικά περνάν και τα 350 .

http://www.specialprice.gr/shop/item.asp?itemid=23166&catid=58
 

leo06

Supreme Member
14 October 2007
6,654
Πάτρα
Αυτό που έχω δει εγώ είναι ότι από ηλεκτρονικό κατάστημα στην ελλάδα μπορείς να βρεις το ZOTAC ZBOX ID81 Που δεν έχει nvidia αλλά intel graphics. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό αλλά το μηχάνημα κάνει κάτω από 250 και αυτό το κάνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα καλύτερα media players που μερικά περνάν και τα 350 .

http://www.specialprice.gr/shop/item.asp?itemid=23166&catid=58

χωρίς ξεχωριστή κάρτα γραφικών (nvidia)μην το αγοράσεις
 

@lexandros

New member
18 February 2013
32
Πολυ καλη ιδεα κ χρησιμη...
Κ εγω ημουν ετοιμος να ανοιξω ενα ιδιο θεμα...
Εχω 3 pc κ τωρα λεω να βαλω κ ενα 4ο για να το συνδεσω με 3d LED tv κ projectora...
Θελω να βλεπω ταινιες απο αρχειο ή απο δισκακι, θελω να παιζω κ κανα PRO κ ισως να σερφαρω κ λιγο....

Λιγο που εχω καταλαβει.. Πρεπει να παω σε λυση win7 για τα παιχνιδια κ το ιντερνετ αλλα για τις ταινιες βοηθα το XBMC.
Θελω να βλεπω 3d κ 1080p κ το συγκεκριμενο pc θα ειναι πανω σε ενσυρματο δικτυο.
Τα λεφτα που διαθετω ειναι κανα 500ρι.

Για δωστε λιγο κατευθυνσεις...

Ευχαριστω
 

naxian

AVClub Enthusiast
30 October 2007
1,091
htpc.JPG


εκει γυρω στο 200αρι μπορουν να γινουν αρκετες δυνατες, κομψες υλοποιήσεις που να παιζουν τα παντα.........
 

lykman

Supreme Member
29 June 2006
5,798
Aθήνα
Απάντηση: Re: Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

εκει γυρω στο 200αρι μπορουν να γινουν αρκετες δυνατες, κομψες υλοποιήσεις που να παιζουν τα παντα.........

αν καταλαβαίνω καλά, το κουτί είναι για mini-itx, ενώ η MoBo είναι micro-ATX...
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
23,674
Southern Coast of Tavros beach
Re: Απάντηση: Re: Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

αν καταλαβαίνω καλά, το κουτί είναι για mini-itx, ενώ η MoBo είναι micro-ATX...

σωστή η παρατήρηση, δεν υπάρχει στην σύνθεση τροφοδοτικό βέβαια, τώρα εάν με αυτό cruzer blader usb stic, καταφέρεις να περάσεις λειτουργικό και προγράμματα έχει καλώς........................
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Re: Απάντηση: Re: Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

σωστή η παρατήρηση, δεν υπάρχει στην σύνθεση τροφοδοτικό βέβαια, τώρα εάν με αυτό cruzer blader usb stic, καταφέρεις να περάσεις λειτουργικό και προγράμματα έχει καλώς........................

Σε 8GB χωράει άνετα Linux-based XBMC.

Το θέμα είναι αν το μηχανάκι σηκώνει παθητική ψύξη.
 

naxian

AVClub Enthusiast
30 October 2007
1,091
ε ναι σορρυ για την motherboard...my bad :) παντως δεν αλλαζει το κοστος...ειχα βαλει και λιγο ποιο παλια παρομιες συνθέσεις απο 160 ευρα .... οπως γραφει ο Kostas_Y Σε 8GB χωράει άνετα Linux-based XBMC... το κουτι εχει τροφοδοτικο αν δεν κανω λαθος.... αμαν πεσατε να με φατε :p το ρεζουμε ειναι οτι στα 200 γιουρια στηνετε αξιολογο μηχανακι με xbmc ;)

http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=119351 review απο το κουτακι (απλα το εβαλα ως παραδειγμα γιατι μου αρεσε...υπαρχουν απειρες λυσεις)
 

georho32

Senior Member
2 January 2012
593
Υπάρχει κάποιο μίνι pc που να παίζει 3d;υποστηρίζει ο xbmc;η δεν παίζει ρόλο.
 

naxian

AVClub Enthusiast
30 October 2007
1,091
Δεν έχω 3d TV, αλλά ξέρω ότι *. mkv 3d παίζει αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιεί το tmt ως εξωτερικό player ;)
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
 

naxian

AVClub Enthusiast
30 October 2007
1,091
μια λιγο ποιο προσεγμενη προταση (το αμαζον απλα βολευει, τα ιδια ισως και σε καλυτερη τιμη μπορει να βρεθουν και ελλαδα)

te.JPGμε openelec-xbmc σε αυτα τα χρηματα δεν εχουν λογο υπαρξης τα media players........ :tongue::tongue::tongue:
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Κάτι πιο light σε επεξεργαστή δεν έχετε; :smile:
Τα 3,4Ghz είναι λίγο υπερβολικά για XBMC, ανεβάζουν και τη θερμοκρασία.
 

lykman

Supreme Member
29 June 2006
5,798
Aθήνα
Απάντηση: Re: Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

Κάτι πιο light σε επεξεργαστή δεν έχετε; :smile:
Τα 3,4Ghz είναι λίγο υπερβολικά για XBMC, ανεβάζουν και τη θερμοκρασία.

κι όμως, είναι το μικρότερο APU αυτό! -bye-
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Πιστεύεις δηλαδή ότι όποιος πάρει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή θα μείνει με αυτον μέχρι να έρθουν τα 4Κ; :p
 

NiKa

AVClub Addicted Member
11 June 2008
2,487
Απάντηση: Re: Οδηγός χτισίματος (Hardware Only) ενός XBMC - HTPC

μια λιγο ποιο προσεγμενη προταση (το αμαζον απλα βολευει, τα ιδια ισως και σε καλυτερη τιμη μπορει να βρεθουν και ελλαδα)

te.JPGμε openelec-xbmc σε αυτα τα χρηματα δεν εχουν λογο υπαρξης τα media players........ :tongue::tongue::tongue:

Επείδη δεν έχει Nvidia δεν έχουμε DTS HD και True HD... (σε openelec) - να μην το ξεχνάμε... :)