Οδηγός εγκαταστασης δορυφορικου κατοπτρου Nova/Cosmote και χρηση πεδιόμετρου

kostikos

Supreme Member
14 February 2012
3,960
Εισαγωγή

Σε αυτό το νήμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απλές οδηγίες για την εγκατασταση ενός δορυφορικού κατόπτρου. Ο οδηγός είναι ακριβώς τόσο αναλυτικός όσο χρειάζεται, ώστε κάποιος με μηδενική εμπειρία να καταφέρει επιτυχώς να ρυθμίσει τον εξοπλισμό του. Στον συγκεκριμένο οδηγό θα επικεντρωθούμε στη ρύθμιση του κατόπτρου σε έναν μόνο δορυφόρο. Οι δορυφόροι με ελληνικό ενδιαφέρον, ειναι οι:

- Eutelsat 3B (Μεσω του οποιου γινεται η επιγεια τροφοδοσία της Digea, περισσοτερα εδώ
- Eutelsat 9B (Cosmote Tv)
- Eutelsat Hot Bird 13B/13C/13E (Nova)

Eutelsat ειναι η διαχειριστρια εταιρία των συγκρεκριμένων δορυφόρων, το νουμερο μετέπειτα (3, 9, 13) υποδηλώνει τη θέση τους (σε μοίρες) πανω από τον Ισημερινό και το Ε (East) σημαινει "€ανατολικά"€ σε σχέση με τον πρωτο μεσημβρινό του Γκρινουιτς. Απο εδώ και στο εξής θα αναφερόμαστε στους δορυφόρους ως 3Ε, 9Ε και 13Ε. Παρακάτω θα δωσουμε καποιες γενικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως λειτουργεί η δορυφορική λήψη, κάτι που θα βοηθήσει τους νέους χομπιστες ή νεους συνδρομητές να καταφέρουν μονοι την πρωτη τους εγκατασταση.

Λίγες γενικές πληροροφίες

Όλοι οι γεωστατικοι δορυφόροι βρισκονται κατανεμημένοι στο ίδιο ύψος απο το έδαφος σε ένα τόξο, ακριβώς πανω σε μια νοητή γραμμή πανω απο τον Ισημερινό. Κινούνται ταυτόχρονα με την γη, οπότε σε εναν παρατηρητή στο εδαφος, φαίνονται ακίνητοι. Η ονοματοδοσια καθε δορυφορου, γινεται βάσει της θέσεως του σε μοιρες στο τόξο, πανω απο τη νοητή γραμμή του ισημερινου, οπως αναφεραμε και πριν. Η αρίθμηση των μοιρών ξεκινάει απο τον πρώτο μεσημβρινό του Γκρινουιτς.


1.jpg
Τοποθετηση δορυφόρων σε γεωστατικη τροχιά, πηγη: https://space.stackexchange.com


Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει πως κοιτώντας τον ουρανό απο τα δεξιά προς τα αριστερά (ή απο τα δυτικά στα ανατολικά) θα συναντησουμε κατα σειρά εμφάνισης τον 3Ε, στη συνέχεια τον 9Ε και τέλος τον 13Ε (υπάρχουν παρα πολλοί δορυφόροι ενδιαμεσα αυτών, αλλα εδω αναφερόμαστε μονο σε αυτους τους τρεις προς χαρη οικονομίας). Λόγω της σφαιρικότητας της γης, απο το έδαφος οι δορυφόροι φαίνεται να βρίσκονται πανω σε ένα τόξο όπως φαινεται παρακάτω:


2.jpg
Τροχιακες θέσεις δορυφορων οπως φαινεται απο την γη, πηγή: https://www.quora.com


Αυτό σημαινει πως αν θέλουμε να μετακινήσουμε τη στοχευση του κατοπτρου μας απο τον δορυφόρο στις 9 μοιρες στον δορυφόρο που βρισκεται στις 13 μοιρες εκτος απο την αριστερή στροφή του κατόπτρου, θα πρεπει να ρυθμίσουμε και την ανύψωση (κατακόρυφη ρυθμιση). Θα μιλήσουμε αναλύτικά παρακάτω γι αυτό όμως.


Απαιτούμενα

Αρκετά με την εισαγωγή όμως, παρακάτω θα δουμε τι απαιτείται για την εγκατασταση και ρύθμιση του κατόπτρου.

1. Ενα δορυφορικό κάτοπτρο, το κοινώς αποκαλούμενο "πιάτο"
3.jpg
Παραδειγμα δορυφορικου κατοπτρου

Με νέες συνδρομές σε Nova και Cosmote Tv, οι συνδρομητές λαμβάνουν (συνήθως) δώρο τον εξοπλισμό. Στην Nova, o εξοπλισμός αποτελείται απο ενα κάτοπτρο διαμέτρου 80εκατοστών και η Cosmote παρεχει ενα κατοπτρο 60εκατοστών. Οι κατοικοι εξωτερικού θα πρεπει να προμηθευτούν ένα κάτοπτρο του εμπορίου. Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα νήμα όπου γίνεται συζήτηση σχετικά με τα καλύτερα κατοπτρα της αγοράς.

Όσοι αποφασισουν (ή αναγκάζονται) να χρησιμοποιήσουν δικο τους εξοπλισμό, πρεπει να γνωρίζουν την ελάχιστη διάσταση του κατοπτρου που απαιτείται για την τοποθεσία στην οποια κατοικούν. Σε αυτό μας βοηθά μια καταπληκτική ιστοσελίδα, το http://satbeams.com/footprints. Επιλέγοντας τον δορυφόρο που μας ενδιαφέρει και κάνοντας κλικ στον χαρτη βλέπουμε το προτεινόμενο μέγεθος κατόπτρου.
4.jpg
Παραδειγμα χαρτη καλυψης δορυφορου 13Ε για εγκατασταση Nova, πηγή: www.satbeams.com

Ενα κάτοπτρο καλής ποιότητας, όχι μόνο εχει καλύτερη απόδοση, αλλά παρουσιαζει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, οπότε προτείνεται ως αρχική επένδυση.

2. LNB ή αλλιως αποκαλούμενο "μάτι"
5.jpg
Παράδειγμα LNB​


To LNB είναι εκείνο που ουσιαστικά λαμβάνει το σημα απο τον δορυφόρο και το μετατρέπει σε μια μορφή που μπορεί να καταλάβει ο δορυφορικός δέκτης. Μια συζήτηση για LNB μπορειτε να βρείτε εδώ.
Ειναι αρκετά οικονομικά και συχνά αγοράζουμε χαμηλής ποιοτητας LNΒ. Θα δουλεψουν μια χαρά, ωστόσο ενα λιγότερο ποιοτικό, ίσως προκαλέσει περιεργα προβλήματα στο μέλλον (να μη λαμβάνει καποιες συχνότητες, κατ’επέκταση να μην παιζουν καποια καναλια κ.ο.κ. ).

3. Ομοαξονικό καλώδιο


6.jpg
Παραδειγμα δορυφορικου καλωδιου

Οπως και στα κατοπτρα, συστήνεται να αγοραστεί ποιοτικό καλώδιο το οποιο θα μπορει να αντέξει τις καιρικές συνθήκες και το περασμα του χρόνου. Τα καλώδια συχνά καιγονται υπο τον δυνατό ήλιο της Ελλάδας. Η φθορά τους οδηγεί σε απωλεια ισχύoς σηματος, η οποια με τη σειρά της μπορει να οδηγήσει σε προβληματα λήψης. Η ΒΙΟΚΑΛ ειναι μια ελληνική εταιρία με ποιοτικοτατα καλώδια (σειρά VECTOR) που συστήνουμε ανεπιφυλακτα.


4. Βυσματα "F Type"

7.jpg
Παραδειγμα βυσματων "F Type"


Ειναι οικονομικά. η τοποθέτηση τους ειναι απλή και καποιες οδηγίες εγκατάστασης ειναι διαθέσιμες εδώ:Γενικά απαιτούνται μόνο δυο, αλλα ισως να χρειαστει να ετοιμάσετε και ενα κομματι καλωδιου για το πεδιομετρο (για το οποιο θα μιλήσουμε αμεσως), οπότε πάρτε 4.


5. Πεδιόμετρο ή satfinder

Το satfinder ειναι μια πάρα πολύ οικονομική και απλή συσκευη (5ευρω απο το ebay) η οποία θα σας λύσει τα χέρια και σκοπός της ειναι να σας ειδοποιησει κατα τη ρύθμιση του πιάτου όταν έχετε στοχευσει σε κάποιον δορυφόρο. Αναλυτικότερα θα αναφερθούμε παρακάτω.


8.jpg
Satellite finder


Πεδιόμετρο

Το πεδιόμετρο ειναι οργανο ακριβείας και μπορει να σας ενημερώσει ακριβώς σε ποιον δορυφόρο έχετε στοχευσει, σε αντίθεση με το satfinder, το οποιο απλά ενημερώνει πως εχετε στοχευσει σωστά σε κάποιον (τυχαιο) δορυφόρο. Το δικό μας πεδιόμετρο (satlink 6933) ειναι παρα πολύ απλό και ήρθε στα χερια μας απο το ebay με 30ευρώ. Για την λειτουργια του θα αναφερθουμε αναλυτικά σε καποιο αλλο νημα. Για οποιονδηποτε θελει να κανει ο ιδιος την εγκατασταση, αλλα και τη συντηρηση της, αξίζει η αγορά αυτής της συσκευής. Ειναι απλή στη χρηση και δεν απαιτεί τηλεοράση και δέκτη κατα τη διαρκεια της ρύθμισης.

9.jpg
Παραδειγμα πεδιόμετρου


6. Ενας υπολογιστή, ταμπλετ ή κινητό

Ο υπολογιστής θα χρειαστει για να δούμε στο www.dishpointer.com την χονδρική κατευθυνση του κατοπτρου μας σε σχέση με την ακριβή διευθυνση κατοικίας μας. Στο πεδίο "Your location"€ γραφουμε τη διευθυνση μας και στο παρακατω πεδίο επιλέγουμε τον δορυφόρο που μας ενδιαφέρει, πατώντας τέλος στο "GO". Θα μας εμφανιστεί ένας χάρτης στον οποιο φαινεται η τοποθεσία μας, καθως και μια πρασινη γραμμή που υποδηλώνει την κατευθυνση που θα πρεπει να έχει το κάτοπτρο μας. Επίσης θα δουμε και ένα κουτάκι με πληροφοριες οπως αζημούθιο, ανυψωση, κτλ τις οποιες θα συζητήσουμε αμεσως μετά. Οι χρήστες smartphones μπορουν να κατεβασουν αντιστοιχες εφαρμογές οι οποιες να δειχνουν τη στοχευση. Το satellite director για android ειναι μια καλή επιλογή.


10.jpg

Στοχευση κατοπτρου με χρηση Google Maps, πηγή: www.dishpointer.com


7. Μια μικρη τηλεοραση και τον αποκωδικοποιητη κοντα στο χώρο που θα γινει η εγκατασταση του κατοπτρου.

Αυτό θα χρειαστεί για να μπορείτε να ελέγχετε συνεχώς το σήμα που λαμβάνει ο αποκωδικοποιητης κατα τη διαρκεια της ρύθμισης του κατόπτρου. Διαφορετικά έναν ανθρωπο σας στο χωρο που βρισκεται η τηλεοραση για να σας φωνάζει τις ενδείξεις (δεν ενδείκνυται).

8. Υπομονη

Υπομονή-Υπομονή-Υπομονή. Σε κάποιον που δεν έχει ξαναεπιχειρήσει να ρυθμισει δορυφορικό κατοπτρο μπορεί να φανεί τρομακτικό. Ωστόσο με ψυχραιμία και ακολουθώντας τον οδηγό, θα δειτε πως δε χρειάζεται να φοβάστε τιποτε.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: SWBiiLive

kostikos

Supreme Member
14 February 2012
3,960
Οδηγός εγκαταστασης δορυφορικου κατοπτρου Nova/Cosmote

Εγκατάσταση

Το πρωτο και κυριότερο ειναι να διαλέξετε το σημείο στο οποιο θα τοποθετηθεί το κάτοπτρο. Τίποτα δεν έχει τόση σημασία όσο η θέση του κατοπτρου. Επιλέγουμε σημειο το οποιο έχει καθαρή θέα προς τον νότο και αποφευγουμε σημεια μπροστά απο τα οποια υπάρχουν ψηλά κτήρια ή δέντρα. Τα δέντρα μπορουν να μειωσουν δραματικά έως και απόλυτα την ισχυ του δορυφορικου μας σηματος. Στη συνέχεια, αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέγουμε ένα σημειο το οποιο θα ταλαιπωρείται όσο το δυνατόν λιγότερο απο τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως απο τον ισχυρό αερα. Σε νησιωτικές περιοχές ή περιοχές με μεγάλο υψόμετρο η προστασία απο αέρα ειναι σχεδόν υποχρεωτική. Με την παροδο του χρόνου η στοχευση του κατοπτρου θα χαλάει, με αποτελεσμα καποια στιγμή να πρεπει να ασχοληθούμε με επαναρύθμιση. Εκτος των αλλων, σε ακραια φαινόμενα, μπορει καποιο αντικείμενο να χτυπήσει το κατοπτρο μας και ουσιαστικά να το καταστήσει αχρηστο.

Αφου επιλέξαμε το σημείο το οποιο πληρεί οσα συζητησαμε μόλις, πρεπει να εγκαταστησουμε την βάση πανω στην οποια θα βιδωθεί το κάτοπτρο. Όλα τα κάτοπτρα έρχονται με καποια βάση στήριξης, συνήθως τριγωνική με αντιριδες.

11.jpg
Παραδειγμα βάσης στηριξης, πηγή: www.ergo-tel.gr


Η βάση ειναι εξίσου σημαντική, καθότι μια βαση στηριξης η οποια μπορει να ταλαντωθεί θα προκαλέσει προσωρινές απώλειες σήματος υπό κακές καιρικές συνθήκες. Οι αντιριδες βοηθούν πολύ, προσθέτοντας δυσκαμψία στην κατασκευή μας. Κάτι που παίζει επίσης ρόλο ειναι η καθετότητα της βάσης. Με ενα αλφάδι (αποφύγετε εδω τις εφαρμογές στα κινητά, δεν ειναι τόσο αξιοπιστες, εκτος και αν δεν υπαρχει αλλη εναλλακτική) ρυθμίστε τις αντιρίδες σας έτσι ωστε το σημείο στο οποιο θα βιδωθεί το κάτοπτρο να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στις 90 μοιρες. Αυτό θα μας βοηθήσει απίστευτα στο επόμενο βήμα, το οποιο ειναι να βιδώσουμε το κάτοπτρο στη βάση μας και να ρυθμισουμε την ανύψωση (κατακορυφη στοχευση).

Δε θα μιλήσουμε για τη συναρμολόγηση του κατοπτρου, μιας και όλα έρχονται με τις δικές τους οδηγίες. Ωστόσο είμαστε στο σημειο οπου το κάτοπτρο ειναι συναρμολογημένο και ελαφρώς βιδωμένο στη βάση στήριξης, τόσο ώστε να μπορει να περιστραφει τόσο δεξια-αριστερά (το λεγόμενο αζιμουθιο), όσο και πάνω κάτω (η λεγόμενη ανύψωση).

12.jpg
Τοποθέτηση διαφόρων μερών δορυφορικού κατόπτρου, πηγή: http://puntodepartida.com/


Το LNB είναι επισης βιδωμένο (επίσης χαλαρά, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορει να μετατοπιστεί ευκολα) χωρις καποιο καλώδιο πάνω του. Επίσης το σημείο του LNB οπου θα βιδώσει το καλώδιο το περιστρεφουμε μέχρι να κοιτά κάθετα προς το εδαφος.

Τώρα ειναι η ώρα να συνδέσουμε το satellite finder μας στο LNB και να ξεκινήσουμε τη ρυθμιση. Θα υποθέσουμε πως εχουμε μονο ενα απλό οικονομικό satellite finder. Τα satellite finders έρχονται συνήθως με ένα μικρό κομμάτι καλωδιου το οποιο θα συνδέσει το LNB με το satellite finder. Αν όχι, τότε θα φτιαξουμε εμεις ένα κομματι (20 εκατοστά ειναι μια χαρα) με F Type βυσματα στα δυο άκρα. Το satellite finder εχει δυο σημεια σύνδεσης-το ένα οδηγείται στο LNB και το άλλο ακρο στον δέκτη μας. Η καθε συνδεση ειναι συγκεκριμένη και αναγραφεται συνήθως στο πισω του μέρος με τις ενδείξεις "To LNB"€ και "€œTo Rec"€.
13.jpg
Οπίσθια όψη satfinder, πηγή: www.ebay.com


Πλεον έχουμε συνδέσει το LNB με το satellite finder και το δευτερο με τον αποκωδικοποιητή Nova/Cosmote. Βαθιά αναπνοή και ξεκινάμε λοιπόν με τη ρύθμιση.

Το πρώτο ειναι η ανύψωση (κατακόρυφη στοχευση).
Το κάτοπτρο στη βάση του έχει ενα βαθμονομημενο μοιρογνωμονιο, οπως φαινεται παρακάτω και το οποίο ρυθμίζει την ανύψωση του κατόπτρου. Η ανυψωση ειναι σημαντική καθότι κάθε δορυφόρος απαιτεί διαφορετική γωνια κλισης, αναλογα με το μέρος που ειμαστε πανω στη γη.

14.jpg
Βαθμονομημενο μοιρογνωμονιο κατοπτρου, πηγή: https://turbofuture.com

Για να βρουμε τη γωνια ανυψωσης, επανερχόμαστε στο www.dishpointer.com στον υπολογιστη μας, γραφουμε την διευθυνση μας, επιλέγουμε δορυφόρο, και παταμε Go. Προσοχη. Καποιες φορές, το google maps δε θα μας δείξει ακριβώς τη διευθυνση μας στη σελιδα. Γι’ αυτό, μπορουμε κανοντας αριστερό κλικ πανω στη πρασινη πινεζα, να την μεταφέρουμε ακριβώς πανω στο σημειο στο οποιο σκοπευουμε να κανουμε την εγκατασταση μας.

10.jpg

Από τη σελίδα διαβαζουμε πως για το μερος στο οποιο ειμαστε, η ανυψωση πρέπει να είναι 44.6 μοιρες για την περιοχή μας (Τυχαια στο παραδειγμα ειναι η Αθηνα).

Επιστρεφουμε στο κατροπτρο και ρυθμίζουμε την ανυψωση χονδρικά στις 45μοιρες χρησιμοποιωντας το μοιρογνωμόνιο που αναφεραμε προηγουμενως. Εδώ ειναι που η απολυτη καθετότητα της βάσης στήριξης θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την ανυψωση του κατόπτρου. Σφιγγουμε τα παξιμάδια ρυθμισης ανυψωσης και σχεδον η μισή δουλεια έχει γίνει.

Τώρα πρέπει να ρυθμίσουμε το αζιμουθιο (οριζοντια στοχευση).
Στο satellite finder ρυθμίζουμε την ενταση του ήχου, ουτως ώστε ίσα να μπορουμε να ακουμε το χαρακτηριστικό σφυριγμα. Αρχίζουμε να περιστρεφουμε το κατοπτρο. Αν έχουμε μια πυξίδα, τότε προσπαθουμε να περιστρεψουμε το κατοπτρο στην τιμή που μας δίνει το dishpointer.com για το μαγνητικο αζιμούθιο (Azimuth (magn.)). Στο παραδειγμα μας, αυτό ειναι 192.8 μοιρες. Εφόσον κανουμε την ρυθμιση με τη πυξίδα μας ενδιαφέρει το μαγνητικό αζιμουθιο και όχι το πραγματικο αζιμουθιο. Παράλληλα απο τον χαρτη προσπαθουμε να βαλουμε καποια σημάδια (καποιο κτηριο, δεντρο, κτλ).
Καθώς περιστρεφουμε το κατοπτρο, θα παρατηρήσουμε πως η ενταση του σφυρίγματος του satellite finder άλλοτε αυξάνει και αλλοτε φθήνει. Κάθε που αυξάνει η ένταση του satellite finder, αυτο σημαίνει πως έχουμε στοχευσει σε κάποιον δορυφόρο. Αυτό βεβαια δε σημαίνει πως ειναι εκεινος που θέλουμε. Βοηθά να έχουμε ορίσει ενα σημάδι για την στοχευση. Απο το dishpointer, μπορουμε να παμε κατα μηκος της πρασινης γραμμης και να δουμε αν μπορουμε να βρουμε καποιο σημάδι (καποιο μπαλκονι, παραθυρο, καμιναδα, δεντρο, κτλ). Αυτο το σημάδι και θα προσπαθησουμε να εχουμε ως κέντρο για την ευρεση του δορυφόρου.

Σε αυτό το σημείο ειναι που ενας δέκτης του εμπορίου μας λύνει τα χέρια. Ωστόσο εάν στα χέρια μας διαθέτουμε μόνο έναν δέκτη Nova ή Cosmote, τότε κάνουμε τα εξης:

Εαν διαθέτουμε Nova:

Παιρνουμε τον δέκτη μας και πάμε σε καποιον φιλο/συγγενή που να έχει ήδη ένα ρυθμισμένο κατοπτρο. Ο λόγος ειναι πως ο δέκτης θα κατεβάσει τα κανάλια του πακέτου. Αυτό θα μας βοηθήσει στο εξής: στο δικό μας αρυθμιστο κατοπτρο, πατώντας MENU, Βοηθεια, Ανιχνευση σηματος, θα έχουμε ηδη τα καναλια, απλά θα εμφανίζονται με μηδενικό σημα. Περιστρεφοντας σιγα σιγά το κατοπτρο, με τη βοηθεια και του satellite finder, και παρατηρώντας την μπάρα ΙΣΧΥΣ, γυρνάμε εως ότου απο 0%, παει σε οποιαδήποτε αλλη τιμή. Αυτό σημαίνει πως έχουμε επιτυχώς στοχευσει στον δορυφορο 13Ε. Αν δεν εχουμε "κατεβασει" απο πριν τα καναλια, δυστυχως ο δεκτης δε θα εχει συντονιστεί σε κανένα και δε θα μπορουμε να δουμε ενδειξη σηματος

16.jpg
Ενδειξη ισχυος σηματος Nova​

Εαν ωστόσο δεν εχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε τα κανάλια σε καποιο αλλο κατοπτρο πριν της δικής μας εγκαταστασης, πρεπει να βασιστουμε στο χαρτη του dishpointer.com, την πυξιδα και στο satellite finder μας. Σε αυτή την περιπτωση, σε κάθε ανιχνευση δορυφόρου κατα την περιστροφή (κάθε φορά δηλαδή που αυξάνεται εντονα η ενταση του satellite finder) θα πρεπει να κάνουμε και μια Σάρωση καναλιών απο το μενου του δέκτη: MENU, Βοηθεια, Σαρωση Καναλιών. Εαν εχουμε στοχευσει σε λαθος δορυφόρο, προφανως η σαρωση θα γυρίσει μηδέν καναλια. Επαναληψη λοιπον: περιστροφη εως ότου βρεθει καποιος δορυφόρος, Σαρωση, ξανα περιστροφη, κτλ.


Απο τα παραπάνω γίνεται ευκολα αντιληπτό πως η πρώτη επιλογή μας λύνει τα χέρια.


Εαν διαθέτουμε Cosmote:

Για την εγκατασταση του εξοπλισμου Cosmote, ακολουθουμε ακριβως την ιδια διαδικασία (περίπτωση 1 και 2) με εκείνη της Nova.
Η διαδρομή που μπορει να βρεθεί η αντιστοιχη επιλογή ελέγχου σηματος στους δεκτες της ειναι η εξής: Menu, Ρυθμίσεις, Σύστημα, Έλεγχος σήματος.

17.jpg

Αυτό θα μας οδηγήσει στην εξής καρτέλα, οπου μπορουμε παλι να δουμε τις γνωριμες μέχρι τώρα ενδειξεις "Ισχυς" και "Ποιοτητα"€ σηματος.

18.jpg
Ενδειξη ισχυος σηματος Cosmote Tv​

Ανεξαρτητα με το αν έχουμε Nova ή Cosmote, όταν εντελει καταφερουμε και στοχέυσουμε στον σωστό δορυφορο, προσπαθουμε με μικρορυθμίσεις τόσο στο αζιμουθιο όσο και στην ανυψωση να επιτύχουμε το υψηλότερο ποσοστό στο πεδίο Ισχύς. Οταν ειμαστε ικανοποιημένοι, σφίγγουμε καλά όλα τα παξιμάδια. Τέλος, πρεπει να ρυθμίσουμε την περιστροφή του LNB, το αλλιως αποκαλούμενο LNB skew. Ξανα, απο το dishpointer.com, για το παραδειγμα μας (Nova, περιοχή Αθήνας) το LNB πρεπει να περιστραφει κατα 13.4 μοιρες αριστεροστροφα (κοιτώντας πισω απο το κατοπτρο). Πρακτικά, το περιστρεφουμε μέχρι να μεγιστοποιηθεί η ισχυς του σήματος. Οταν ειμαστε ικανοποιημένοι, σφιγγουμε και την βιδα του LNB, αφαιρούμε το καλώδιο του satellite finder, συνδέουμε το μόνιμο καλώδιο και είμαστε έτοιμοι!

Πρακτικές συμβουλές. Προσπαθείστε όσο το δυνατό περισσότερο τα κοψιματα στο καλώδιο σας προς αποφυγή απωλειών. Κατά τη ρύθμιση, μην πειράζετε ταυτόχρονα αζιμουθιο και ανύψωση. Οι κινήσεις σας να ειναι παρα πολύ λεπτές και αργές. Μια-δυο μοιρες περιστροφής παραπάνω και η στοχευση σας θα χάνει τον δορυφόρο κατα καποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Πλεον έχετε όσες πληροφορίες χρειαζεστε για να τα καταφέρετε μόνοι. Ωστόσο τοσο η ΔΟ όσο και όλα τα μέλη του AVClub.gr ειναι εδώ για να προσφέρουν περισσότερη βοηθεια σε όποιον τη χρειαστεί.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: SWBiiLive and Sthol

kostikos

Supreme Member
14 February 2012
3,960
Re: Οδηγός εγκαταστασης δορυφορικου κατοπτρου Nova/Cosmote

Σε αυτό το ποστ, θα μιλήσουμε για τη χρήση λιγο προχωρημένου πεδιόμετρου και όχι ενος απλού satellite finder. Για αρχάριους, η χρηση ενος πεδιομετρου θα κανει την εγκατασταση παιχνιδάκι. Οι τιμές τους εξάλλου πλεον ειναι απόλυτα προσιτές ακομη και για καποιον που θελει να αποφυγει το κοστος ενος εγκαταστατη, τόσο για τη πρωτη ρυθμιση, όσο και για πιθανη επαναστοχευση στο μέλλον.

Για τις αναγκες του οδηγου, προμηθευτήκαμε ενα SATLINK WS-6933 πεδιόμετρο. Το συγκεκριμένο, ειναι ιδανικό εξαιτίας της χαμηλής του τιμής (υπαρχει και κοντα στα 30 ευρω) σε ιντερνετικά καταστηματα, οπως επισης εξαιτίας των λειτουργιων που παρεχει. Το συγκεκριμένο δεν ειναι επαγγελματικό εργαλειο (υπαρχουν φασματογραφοι πολλών εκατοντάδων ευρώ), ωστόσο για τις δικές μας αναγκες μας καλύπτει απόλυτα. Επίσης ειναι συμβατο με προτυπα DVB-S2. Προσοχή, πολλά απο τα παλαιοτερα πεδιομετρα της αγοράς υποστηρίζουν το παλαιοτερο προτυπο DVB-S. Αυτό σημαινει πως δε μπορουμε να τα χρησιμοποιησουμε για να ανιχνευσουμε καναλια (οπως εκεινα των Nova και Cosmote Tv) σε συχνότητες οι οποιες εκπεμπουν σε S2 προτυπο.

Αν απο λάθος, ή τύχη ερθει στα χερια μας ενα DVB-S πεδιομετρο, τόσο στον δορυφορο 3Ε (Digea) όσο και στους 9Ε (Cosmote Tv) και 13Ε (Nova) υπάρχουν ακομη (Οκτωβριος 2017) καποιες λιγες συχνότητες που εκπεμπουν σε DVB-S, οποτε θα μπορεσουμε να κανουμε τη δουλεια μας. Στο μέλλον, ολοένα και λιγότερες συχνότητες θα εκπεμπουν σε αυτο το προτυπο, οποτε δε μπορουμε παρα να προτεινουμε με κλειστα ματια ενα πεδιομετρο που να λειτουργει υπο DVB-S2.

Η αρχή λειτουργιας ειναι η εξής: Το πεδιομετρο (επαναλαμβάνουμε ενα απλό, δε μιλάμε για φασματογραφους κτλ), ειναι ουσιαστικά ένας δορυφορικός δέκτης, ο οποιος συντονίζεται σε συχνότητες που θα του ορισουμε εμείς. Αφου εισάγουμε στο πεδιομετρο τα χαρακτηριστικά του αναμεταδότη που μας ενδιαφέρει, παρακολουθούμε την ένταση του σηματος καθως ρυθμιζουμε τη στοχευση του κατοπτρου. Οταν δουμε καποια ενδειξη, αυτο σημαινει πως ειμαστε στο σωστό δορυφόρο. Αυτό που το διαφοροποιεί απο ενα απλό satellite finder ειναι πως το WS-6933 θα μας ειδοποιησει μόνο όταν στοχευσουμε στο σωστό δορυφόρο, και όχι σε καποιον διπλανό.

Για τη χρηση του, χρειαζεται μια μικρη προετοιμασία. Πρεπει απο πριν να γνωρίζουμε τη συχνότητα στην οποια θα συντονίσουμε το πεδιομετρο μας. Συνήθως τα πεδιομετρα έρχονται με προεγκατεστημένες ρυθμίσεις για τους περισσότερους εμπορικους δορυφόρους. Ωστόσο, δεν ειναι πάντα ενημερωμένοι, εφόσον αλλαγές γίνονται συνεχώς. Οποτε θα κανουμε μια μικρή προετοιμασία. Τις συχνότητες μπορουμε να τις βρούμε απο την εξης πολύ καλή ιστοσελίδα: https://www.lyngsat.com. Για παραδειγμα, θα επιλέξουμε τον 13Ε.

lyngsat.png
Ολοι οι διαθεσιμοι αναμεταδότες ανα δορυφόρο, πηγή: www.lyngsat.com

Στη σελιδα την οποια θα μας βγαλει, θα βρουμε όλες τις συχνότητες οι οποιες εκπεμπονται απο αυτό τον δορυφόρο. Επι της ουσιας θα μπορουσαμε να διαλέξουμε οποιαδηποτε απο αυτές και να συντονίσουμε το πεδιομετρο μας. Ωστόσο, ολες οι συχνότητες δεν εκπεμπουν παντου (ή καλύτερα δε λαμβάνονται απο παντού). Καθε δορυφόρος, ειναι εξοπλισμένος με τους λεγόμενους αναμεταδότες οι οποιοι εκπεμπουν σε δεσμες (beams). Για να γλιτώνουν ενεργεια, χρήματα, κτλ, τόσο οι πάροχοι όσο και η διαχειριστρια εταιρια των δορυφόρων κατανεμει τους αναμεταδότες σε δέσμες οι οποιες μπορει να έχουν περιορισμένη τοπική καλυψη. Δηλαδή καποιος στην σκανδιναβια να μη μπορει να κανει λήψη των αναμεταδοτών της Cosmote Tv μιας και η εταιρια εχει επιλέξει μια σχετικά στενή δεσμη εκπομπής.

Ως εκ τουτου, θα επιλέξουμε μια συχνότητα βάσει της πλατφόρμας που μας ενδιαφέρει. Παμε πάλι πίσω στο lyngsat, με το παραδειγμα της Nova. Στη σελίδα με όλες τις συχνότητες του δορυφορου 13Ε κανουμε μια αναζήτηση (Ctrl+F, ή Command+F) για Nova. Στα αποτελέσματα μπορουμε να πατήσουμε στο λογότυπο της εταιριας οποτε και θα οδηγηθουμε στη σελιδα με όλα τα κανάλια της πλατφόρμας.

nova.png

Αναμεταδότες πακέτου Nova, πηγή: www.lyngsat.com

Κατεβαινοντας προς τα κάτω θα δουμε και την κατανομή των καναλιών ανα συχνότητα και ανα αναμεταδότη (ΤΡ). Θα επιλέξουμε λοιπον τυχαια τη συχνότητα 11938. Γενικά χρειαζόμαστε τα εξής:
-Τη συχνότητα εκπομπής (ο 5ψηφιος κωδικος)
-Την πολωση (οριζόντια ή καθετη. Συμβολίζεται με H και V αντίστοιχα)
-Το symbol rate
Τα παραπάνω θα τα βρουμε για καθε κανάλι και καθε πλατφόρμα απο το lyngsat οπως φαινεται παρακάτω.

frequencies.png
Χαρακτηριστικά συντονισμού, πηγή: www.lyngsat.com

Πλεον έχουμε τα στοιχεια που χρειαζόμαστε για να εισάγουμε στο πεδιόμετρο. Στο παραδειγμα μας, 11938Η, 27500. Ένας αναμεταδότης για όσους θέλουν να ρυθμισουν το κατοπτρο τους για την Cosmote Tv, ειναι ο 12207Η, 27500 και για όσους στοχευουν στον 3Ε για τα κανάλια της Digea, 12734V, 16750.

1. Επιλογή του δορυφόρου.

DSC_0010.JPG
Αρχική οθόνη πεδιομετρου

Στο Sat Setting στην αρχική οθόνη, πατωντας ΟΚ, οδηγουμαστε στην παρακάτω οθόνη:
sat settings.JPG
Χαρακτηριστικά δορυφορων

Πατώντας το δεξί βέλος θα μπουμε στο μενου επιλογης δορυφόρου:

DSC_0011.JPG
Λίστα με προεγκατεστημένους δορυφόρους

Αναλογα με την πλατφόρμα, ή γενικά το δορυφορο στον οποιο θέλουμε να στοχευσουμε, επιλέγουμε αντίστοιχα.

2. Εισαγωγή συχνοτητας συντονισμου.

Εδω εχουμε αρκετες εναλλακτικές. Μπορουμε να αποθηκευσουμε αναμεταδότες στο TP Manager για χρηση αργοτερα. Εδω θα παμε αμεσα στην αναζητηση σηματος. Στην αρχική οθόνη παταμε στο Signal Scan και θα δουμε την εξης οθονη:

DSC_0012.JPG
Οθόνη ανιχνευσης σηματος

Εδώ μπορουμε να επιλεξουμε τον δορυφορο (ουσιαστικά το πρωτο βημα δε χρειαζεται) πατώντας το δεξι πλήκτρο. Κατεβαινοντας στο F και πατώντας παλι το δεξί πλήκτρο μπαινουμε στο μενου επιλογής αναμεταδότη:

DSC_0014.JPG
Λιστα με διαθεσιμους προεγκατεστημένους αναμεταδοτες

Εαν υπάρχει ο αναμεταδότης που θέλουμε τον επιλέγουμε με ΟΚ. Διαφορετικά, μπορουμε χειροκίνητα να εισάγουμε συχνότητα, symbol rate και πολωση στα πεδία F, SR και POL αντιστοιχα.

DSC_0013.JPG
Χειροκινητη εισαγωγή στοιχείων αναμεταδότη

Πλεον ειμαστε ετοιμοι για την ρυθμιση. Οταν στοχευσουμε επιτυχώς, θα δουμε καποια τιμη db στο πεδιο της εντασης σηματος η οποια θα συνοδευτεί με ενα αντίστοιχο ηχητικό τόνο. Κοιτάμε την ποιότητα σηματος (Q) και ρυθμίζουμε όπως περιγράψαμε παραπάνω ουτως ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατό υψηλότερη τιμη.

DSC_0015.JPG
Εχουμε στοχευσει επιτυχώς και το πεδιομετρο εχει κλειδωσει το σημα
 
Last edited:
  • Like
Reactions: SWBiiLive and Sthol

mclisme

Senior Member
4 May 2012
646
Κατ'αρχάς μπράβο για τον οδηγό, πολύ χρήσιμος σε όλους τους ερασιτέχνες του χώρου. Όντας και εγώ ένας από αυτούς έχω μια απορία σχετικά με τη χρήση ενός αποκωδικοποιητή με ήδη κατεβασμένα κανάλια για το συντονισμό ενός νέου πιάτου που προτείνεται. Από ότι καταλαβαίνω μπορεί να λειτουργήσει (περίπου) ως ένα βασικό πεδιόμετρο των 30-50ευρώ υπό την έννοια ότι θα δούμε σήμα (στα κανάλια) μόνο όταν πέσουμε επάνω στο δορυφόρο;

Αλλά τότε ποιά η διαφορά του από το να είμαστε απλά στη σελίδα σήματος του αποκωδικοποιητή και να περιμένουμε να "κουνηθεί" κάτι ως συνήθως;

Πρόκειται να πάω σε φίλο μέσα στο Σαββατοκύριακο για εγκατάσταση σε περίεργη τοποθεσία με χρήση μόνο ενός satfinder αλλά αν είναι να βοηθήσει η χρήση "έτοιμου" αποκωδικοποιητή τότε να πάρω μαζί μου το δικό μου για να ξεμπερδέψουμε πιο γρήγορα.
 
Last edited:

cyclades

Senior Member
10 March 2012
390
Ο ...."έτοιμος" αποκωδικοποιητής...θα σε βοηθησει αρκετα αν , ( πριν τον βγαλεις απο την δικη σου δυνδεση)
ρυθμισεις το lnb στη θεση που θα εχει στο νεο πιατο που θα εγκαταστησεις (υποθετικα 1)
και τον αφησεις σε καποιο καναλι που εκπεμπει ελευθερα.
Για τις 13Ε συνηθως αυτο γινεται με το καναλι της Βουλης .
 

kostikos

Supreme Member
14 February 2012
3,960
Από ότι καταλαβαίνω μπορεί να λειτουργήσει (περίπου) ως ένα βασικό πεδιόμετρο των 30-50ευρώ υπό την έννοια ότι θα δούμε σήμα (στα κανάλια) μόνο όταν πέσουμε επάνω στο δορυφόρο;

Ναι σωστά, με τη διαφορά πως η αποκριση του δεκτη ειναι λιγο πιο αργή σε σχέση με ένα πεδιόμετρο. Δηλαδή περιστρεφεις το κατοπτρο, περιμένεις 2-3 δευτερολεπτα και κοιτας για την ενδειξη. Θελω να πω, πως οι ενδειξεις δεν ερχονται ακαριαια στην οθόνη.

Αλλά τότε ποιά η διαφορά του από το να είμαστε απλά στη σελίδα σήματος του αποκωδικοποιητή και να περιμένουμε να "κουνηθεί" κάτι ως συνήθως;

Δε καταλαβα ακριβως τί εννοεις :/

Καλύτερα θα έλεγα να εφερνε τον δικο του αποκωδικοποιητή στο χωρο σου, για να μη πηγαινοφερνετε μηχανηματα, αλλα ναι, το μονο σιγουρο ειναι πως χρειαζεται καποιος προ-σεταρισμένος δεκτης.
 

mclisme

Senior Member
4 May 2012
646
Δε καταλαβα ακριβως τί εννοεις :/

Καλύτερα θα έλεγα να εφερνε τον δικο του αποκωδικοποιητή στο χωρο σου, για να μη πηγαινοφερνετε μηχανηματα, αλλα ναι, το μονο σιγουρο ειναι πως χρειαζεται καποιος προ-σεταρισμένος δεκτης.

Εννοώ ποιά η διαφορά του να μπεις στη διαδικασία να φέρεις κ να συνδέσεις προσεταρισμένο δέκτη από το να βάλεις απλά τον καινούριο και να βρίσκεσαι στη σελίδα σήματος; Αποκρίνεται πιο γρήγορα ο προσεταρισμένος από τον ασυντόνιστο;
 

cmoustakas

Supreme Member
5 June 2011
5,363
Αθήνα
Η σημαντική διαφορά ειναι οτι ο καινούργιος για να πάρει σήμα και να μπεις στα κανάλια πρέπει να ειναι ήδη συντονισμένο το πιάτο σωστά ώστε να πάρει σήμα και να περάσεις στο menu αφού ήδη εχει ξεκλειδώσει η κάρτα του δέκτη, σε αντίθεση με τον προσεταρισμενο που όλες αυτές η διαδικασίες έχουν γίνει και ειναι έτοιμος ακόμα και να δείξει κανάλια αν χρειαστεί για επιβεβαίωση οτι είσαι στον σωστό δορυφόρο.
 

jojo88

New member
10 November 2017
10
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω εαν έχει σημασία η συχνότητα της Nova που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε (στον εντοπισμό κ´ ανίχνευση) ώστε να έχουμε το
περισσότερο δυνατόν καλύτερο σήμα είτε είναι πεδιόμετρο είτε δορυφορικός δέκτης!!!
 

cmoustakas

Supreme Member
5 June 2011
5,363
Αθήνα
Κοιτά συχνότητα με συχνότητα εχει διαφορά σε δύναμη σήματος, άλλες ειναι δυνατές και άλλες ειναι πιο αδύναμες. Ο συντονισμός γίνεται πάντα σε μια αδύναμη συχνότητα σε σχέση με τις άλλες.
 

jojo88

New member
10 November 2017
10
Κοιτά συχνότητα με συχνότητα εχει διαφορά σε δύναμη σήματος, άλλες ειναι δυνατές και άλλες ειναι πιο αδύναμες. Ο συντονισμός γίνεται πάντα σε μια αδύναμη συχνότητα σε σχέση με τις άλλες.
Έγινε σε ευχαριστώ!!!
 

lak100

AVClub Enthusiast
26 December 2008
855
Ποια είναι η πιο αδύναμη συχνότητα σεnova και ΟΤΕ;

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

cmoustakas

Supreme Member
5 June 2011
5,363
Αθήνα
Όταν θα κανεις την εγκατάσταση έχοντας μόνο τους δέκτες της Nova και της CosmoteTV αυτό με την ασθενέστερη συχνότητα δν ισχυει.

Αν ομως κανεις εγκατάσταση με πεδιομετρο η άλλον δέκτη του εμπορίου τότε ισχυει.
 

WolfRathmA

Senior Member
23 January 2008
695
Νίκαια
Γεια χαρά σε όλους.

Μια βοήθεια για αυτούς που γνωρίζουν.

Έχω ένα sat finder ίδιο με το παρακάτω στο βίντεο. Είχε τους δορυφόρους μέσα και καταλαθος έσβησα από μέσα τον Hotbird για το νόβα που με ενδιαφέρει και θέλω να τον προσθέσω.

Μου ζητάει να βάλω κάποιες συχνότητες για τον δορυφόρο αλλά δεν τις ξέρω.

Μπορεί κάποιος να μου πει τι πρέπει να βάλω;

Ευχαριστώ!

https://youtu.be/az3phyYjmMQ

524b5249543b0eb7d75826b956cef36b.jpg
 

maximusv

Established Member
17 September 2013
182
Καλησπέρα σας,
Έχω συνδρομή σε Nova και COSMOTE και θέλω να κάνω συνεγκατάσταση στο ίδιο πιάτο. Γνωρίζετε κάποιον από Θεσσαλονίκη να μπορεί να το κάνει;
Ευχαριστώ

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 

cmoustakas

Supreme Member
5 June 2011
5,363
Αθήνα
Αν ψάξεις στο google για εγκαταστάσεις και καταστήματα δορυφορικών ειδών στην Θεσσαλονίκη θα βρεις αρκετά. Συνήθως στο είδος αυτό όσοι έχουν καταστήματα στην πλειοψηφία τους κάνουν και εγκαταστάσεις.
 

GTZCFM

New member
24 June 2008
15
Καλησπέρα σας.Εχω Cosmote TV και σκέπτομαι να το χρησιμοποιήσω στη Βουλγαρία (Σόφια) για το γιο μου που σπουδάζει.Γνωριζετε αν οι συχνοτητες της Cosmote έχουν εμβελεια στη Σόφια?