Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για το burn-in και τις OLED...

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,417
Terra
Burn-in, αυτός ο παλιόφιλος από τον καιρό των CRT, όσο δεν απασχόλησε κανέναν εκείνη την εποχή που είχαμε όλοι ευπαθείς στο φαινόμενο τηλεοράσεις, έγινε πρωτοσέλιδο στις μέρες των Plasma και συνεχίζει και σήμερα να αντιπαραβάλλεται ως το βασικό επιχείρημα κατά της αγοράς αυτόφωτου μέσου προβολής. Τελικά, είναι τόσο ευπαθείς οι σύγχρονες αυτόφωτες τηλεοράσεις ή μήπως έχουμε την ίδια ή και μικρότερη πιθανότητα να το πάθουμε σε σχέση με τα παλιά φωσφορούχα μπαούλα με τα οποία μεγαλώσαμε;

Ας ξεκινήσουμε με το τί είναι το burn-in:

To burn-in δεν είναι τίποτε άλλο, από την διαφορά φωτεινότητας που προκύπτει μεταξύ ενός καταπονημένου τμήματος και της υπόλοιπης φωτοεκπέμπουσας επιφάνειας της οθόνης.

Τοποθετώντας αυτόν τον ορισμό στα πλαίσια λειτουργίας ενός πάνελ OLED, τα pixel όσο λειτουργούν και διαρρέονται από ρεύμα γερνάνε, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά μέρος της φωτεινότητάς τους. Όσο περισσότερο φως ακτινοβολεί από ένα pixel, τόσο περισσότερο ρεύμα το διαρρέει και άρα ταχύτερη η γήρανσή του και η συνεπακόλουθη πτώση φωτεινότητάς του. Για παράδειγμα ένα pixel που απεικονίζει συνεχόμενα 100% λευκό ή χρώμα θα γεράσει πιο γρήγορα από ένα άλλο Pixel, που λειτουργεί με χαμηλότερη φωτεινότητα ή και έχει σβήσει κατά διαστήματα.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας αντιλαμβανόμαστε πως μια συστάδα pixel που θα απεικονίζουν συνεχώς ένα στατικό πλάνο και δη φωτεινό, δύνανται να γεράσουν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα που θα παίζουν συνεχώς εναλλασσόμενο περιεχόμενο, οπότε και χαμηλώνουν την έντασή τους ή και σβήνουν στιγμιαία εντελώς, όπως γίνεται στις OLED.

Πρόληψη και θεραπεία:

Έχοντας κατανοήσει πως προκαλείται το burn-in, αντιλαμβανόμαστε πως τα διάφορα βιντεάκια με χιονάκια ή εναλλαγές RGB χρωματιστών καρτελών ή οτιδήποτε άλλο, δεν συνεισφέρουν απολύτως καμία βοήθεια. Και αυτό γιατί όλα τα pixel θα παίζουν την ίδια εικόνα κάνοντάς τα να γερνούν τώρα ισόποσα. Μία τυχόν προκληθείσα διαφορά προηγούμενης γήρανσης μεταξύ τους, δεν μπορεί να διορθωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Αυτού του τύπου τα βιντεάκια, προσφέρουν βοήθεια στο προσωρινό image retention των Plasma και κάποιων LCD, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση φορτίων στην επιφάνεια του πάνελ, φαινόμενο από το οποίο δεν υποφέρουν οι OLED.

Η μεγάλη διαφορά που φέρνουν οι OLED σε σχέση με τα αυτόφωτα μέσα που έχουν προηγηθεί, είναι πως η γήρανση των οργανικών στοιχείων τους είναι γραμμική, ανάλογη της ποσότητας ρεύματος που διήλθε από αυτά και άρα και προβλέψιμη. Αυτό επέτρεψε στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν κάποιους αλγόριθμους που μπορούν να εκτιμήσουν πόσο γέρασε ένα pixel, δηλαδή πόση φωτεινότητα έχασε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Έτσι, οι OLED τηλεοράσεις μετρούν και αλλάζουν την τάση που διοχετεύουν στα pixel ώστε να τα κάνουν να παίζουν και πάλι συνολικά ισόποσα σε ένταση φωτός. Κάθε φορά που θα κλείσουμε μια OLED, αν αυτή έχει συμπληρώσει περίπου τρεις ώρες λειτουργίας, θα ξεκινήσει μια διαδικασία ισοστάθμισης της τάσης οδήγησης των pixel, το επονομαζόμενο compensation cycle (για συντομία CC από εδώ και στο εξής).

Το CC σύμφωνα με τα δεδομένα, του πόσο ρεύμα έχει περάσει μέσα από κάθε sub-pixel το τελευταίο 3ωρο λειτουργίας, φτιάχνει ένα correction table σύμφωνα με το οποίο προσαρμόζει ελαφρώς την τάση οδήγησης στα sub-pixel που δεν έχουν υποστεί “κακοποίηση”, ώστε να ταιριάζει το φως τους με αυτά που έχουν υποστεί “κακοποίηση” κι έτσι πρακτικά “σβήνει” το burn-in πριν αυτό προκληθεί. Για να ξεκινήσει το CC θα πρέπει η TV να έχει λειτουργήσει τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την κλείσουμε. Οι ώρες μπορεί να είναι και αθροιστικές. Δηλαδή να λειτουργήσει η TV για π.χ. δυο ώρες, να κλείσει, να ξανανοίξει, να λειτουργήσει άλλη μια ώρα και τότε αν ξανακλείσει, θα ξεκινήσει το CC. Στις OLED με ανάλυση 1080p έχει διαπιστωθεί πως το CC χρειάζεται 2 λεπτά της ώρας για να ολοκληρωθεί (55EG910V), ενώ στις OLED 6 λεπτά (77G7V). Σε περίπτωση όπου η τηλεόραση ξανανοίξει πριν ολοκληρωθεί το CC, τότε δεν θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στην τάση των pixels. Θα ξεκινήσει και πάλι το CC την επόμενη φορά που θα την κλείσουμε.

Το ιδεατό λοιπόν για την πρόληψη του burn in είναι να κλείνουμε την τηλεόραση όσο πιο συχνά στην συμπλήρωση ενός τρίωρου λειτουργίας. Γιατί όμως αυτό; Γιατί πολύ απλά το CC δεν πραγματοποιεί τεράστιες αλλαγές στην τάση των pixels (είτε για αποφυγή απότομης πτώσης της φωτεινότητας όλου του πάνελ, είτε επειδή η μνήμη καταγραφής των ρευμάτων οδήγησης επαρκεί μόνο για ένα τρίωρο, αυτό το γνωρίζει μόνο η LG). Οπότε αν η τηλεόραση λειτουργήσει π.χ. ασταμάτητα 12 ώρες και την κλείσουμε, ίσως η διαφορά φωτεινότητας μεταξύ των καταπονημένων και λιγότερο καταπονημένων pixel που θα έχει προκύψει, να μην μπορεί να καλυφθεί από τις δυνατότητες του συστήματος CC. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός πως αυτό εξαρτάται και από το πόσο φωτεινό είναι το στατικό λογότυπο, μπάρα ή ό,τι άλλο. Όσο πιο φωτεινό κοντά στα 100% τόσο γρηγορότερη η γήρανση άρα και μεγαλύτερη η συνεπακόλουθη πτώση φωτεινότητας που θα προκαλέσει. Αν η TV έχει συμπληρώσει κάποιες ώρες λειτουργίας και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη CC, αν βάλουμε μια γκρι καρτέλα ίσως παρατηρήσουμε να έχει μείνει ένα αποτύπωμα από κάποιο στατικό πλάνο που υπήρχε. Αυτό, αναφέρεται συνήθως ως προσωρινό image retention (αν και δεν έχει σχέση με το προσωρινό αποτύπωμα των Plasma/LCD), μιας και όταν πραγματοποιηθεί CC, θα εξαλείψει τη διαφορά φωτεινότητας και το αποτύπωμα θα εξαφανιστεί. Αν πάλι το CC δεν μπορέσει να αντισταθμίσει, τότε το προσωρινό αποτύπωμα θα μετατραπεί σε μόνιμο (burn-in).

Η σημασία του CC φαίνεται και από τα ευρήματα των δύο δοκιμών που πραγματοποίησε το rtings, όπου η τηλεόραση που έκανε ένα CC ανά 20 ώρες έπαθε burn-in από ειδησεογραφικού τύπου λογότυπο σε μόλις 280 ώρες, ενώ αυτή που έκανε ένα CC ανά 5 ώρες, χρειάστηκε 3360 ώρες συνεχούς έκθεσης του λογότυπου για να πάθει burn-in.

https://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled

https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Τι είναι το "pixel refresher" που διαθέτουν οι 4Κ OLED;

Καθώς γερνάει ένα στοιχείο OLED, δημιουργούνται κάποιες “ακαθαρσίες” (impurities) στην επιφάνειά του, οι οποίες αλλάζουν τα ηλεκτρολογικά χαρακτηριστικά του. Τυπικά, αυξάνεται η αντίστασή του και απαιτείται υψηλότερη τάση για να μας δώσει το ίδιο φως με παλαιότερα. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε 2000 ώρες, τα WOLED πάνελ της LG είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιούν μία διαδικασία που ονομάζεται recalibration των τρανζίστορ οδήγησης. Σε αυτή, λαμβάνονται υπόψη δεδομένα που αποθηκεύονται από όλα τα CC και επιπλέον μετράται η αντίσταση του κάθε sub-pixel για να διαπιστωθεί πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ πραγματικής και προβλεπόμενης γήρανσης του πάνελ. Πιο απλά, ενώ το CC υποθέτει πόσο γέρασαν τα pixel (λόγω του ότι γνωρίζουμε πως γερνάνε γραμμικά στο χρόνο), εδώ πλέον υπολογίζεται πόσο πραγματικά έχει γεράσει το πάνελ.

Ακολούθως, πέρα από την όποια τοπική ισοστάθμιση που δύναται να πραγματοποιηθεί ανάλογα με την πιθανή τοπική ανομοιομορφία φθοράς, ρυθμίζεται η βασική τάση λειτουργίας των τρανζίστορ σε υψηλότερο επίπεδο, έτσι ώστε η φωτεινότητα του πάνελ να παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, στην πορεία του χρόνου.

Η διαδικασία αυτή, αναφέρεται ότι χρειάζεται περίπου μία ώρα για να ολοκληρωθεί στα 4Κ πάνελ.

Από τα μοντέλα του ‛16, έχει προστεθεί στα μενού των συσκευών η επιλογή “pixel refresher”, η οποία δίνει τη δυνατότητα χειροκίνητης εκκίνησης αυτής της διαδικασίας από τον απλό χρήστη. Ο ρόλος της είναι να αποτελεί βοήθημα σε περίπτωση έντονης ανομοιομορφίας ή αρχόμενου burn-in που να μην απαιτεί την επίσκεψη τεχνικού στο σπίτι (υπάρχει σαν επιλογή και στις παλαιότερες OLED, μόνο μέσα από το service menu όμως) και η χρήση της πρέπει να γίνεται με φειδώ, καθώς η οδήγηση ενός μη γερασμένου πάνελ με υψηλότερη της προβλεπόμενης τάση, θα οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση του.

Λοιπά συνεπικουρικά βοηθήματα:

Οι νεότερες OLED κάθε χρόνο προσθέτουν κάποια έξτρα βοηθήματα προφύλαξης από το burn-in. Για παράδειγμα, την μετατόπιση εικόνας, όπου μετακινείται όλη η εικόνα 1-2 pixel κυκλικά, ανά κάποια διαστήματα (αυτό το είχαν και οι Plasma). Φυσικά, αυτό προστατεύει μόνο τα pixel που σχηματίζουν τις ακμές σε κάποιο στατικό αντικείμενο, αφού τα εσωτερικά pixel ενός π.χ. logo θα συνεχίσουν να μένουν αναμμένα. Στην ουσία, αυτή η λειτουργία δεν θα εξαφανίσει κάποιο burn-in που θα προκληθεί, αλλά θα κάνει το περίγραμμά του πιο θολό, αμβλύνοντας έτσι την αίσθηση του αποτυπώματος ως ξεκάθαρο σχήμα. Μια νέα λειτουργία επίσης, στα μοντέλα του 2018 και έπειτα, είναι η ανίχνευση στατικών λογότυπων. Όταν o επεξεργαστής εικόνας διαπιστώσει κάτι στατικό για 1-2 λεπτά, επεμβαίνει και του ρίχνει κατά 20% την φωτεινότητα. Έτσι, μειώνει τυχόν διαφορά φωτεινότητας από τα υπόλοιπα pixel που παίζουν με πιο μειωμένο φως ή και σβήνουν κατά τη θέαση.
 

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,214
Να προσθεσω για τους πιο ανησυχους της παρεας πως αν και δεν εχουν φοβο για Burn in εαν η Tv κλεινει ανα 3-4 ωρες για να εκτελεσει CC μπορουν να εφαρμοσουν και κατι ακομη για να κοιμουνται πιο ησυχοι.
Αν εχουν προθεση να παρακολουθησουν καποιο τηλεοπτικο προγραμμα για πολλες ωρες, ή πολυωρα Games ή οτιδηποτε αλλο που εχει στατικη εικονα ή μαυρες μπαρες, μπορουν πολυ απλα να τροποποιησουν καποιο απο τα Mode της τηλεορασης.

Χαμηλωνοντας το oled light και την αντιθεση λιγο πιο κατω απο εκει που παρακολουθουν συνηθως, θα προστατευσουν ακομα περισσοτερο το πανελ, μιας και θα εξαναγκασουν τα Pixel να μην παιζουν με τοσο μεγαλη διαφορα φωτεινοτητας μεταξυ τους. Αυτο κανω π.χ. εγω οταν σερφαρω με τις ωρες οπως κανω αυτη τη στιγμη που γραφω αυτο το κειμενο.

Επισης, μολις ανακοινωσε και η EBU τις νεες συστασεις στα τηλεοπτικα καναλια με νεες προδιαγραφες, πόσο να φωτιζονται τα λογοτυπα των καναλιων τους για την προστασια των Oled. Αν πραξουν τα σωστα τα καναλια, ενα ακομη βημα προς την εξαλλειψη του Burn in που αφορα τα τηλεοπτικα καναλια.

Απο ολα οσα ειπωθηκαν πιο πανω, το σημαντικοτερο ολων ειναι να μην αφηνουν να χανονται compensation cycles.

Μπραβο στον JL_? για τις κατατοπιστικες και χρησιμες πληροφοριες.
Περαν της εγκυκλοπεδικης γνωσης, ειναι ενδιαφερουσες τοσο για τους κατοχους οσο και για τυχον υποψηφιους αγοραστες.
 

vagκ1973

Established Member
27 October 2018
115
εξαιρετικη η ενημερωση απ τα παιδια και σας ευχαριστουμε . καποιες ερωτησουλες αποριες.
1. το cc το εκτελει η τηλ αθροιστικα απ την χρηση της ή ανεξαρτητα απ το χρονο που κλεινει η τηλ ? πχ αν εγω βλεπω μπαλα μπασκετ κ την κλεισω στο ημιχρονο θα εκτελεσει το
 

vagκ1973

Established Member
27 October 2018
115
εξαιρετικη η ενημερωση απ τα παιδια και σας ευχαριστουμε . καποιες ερωτησουλες αποριες.
1. το cc το εκτελει η τηλ αθροιστικα απ την χρηση της ή ανεξαρτητα απ το χρονο που κλεινει η τηλ ? πχ αν εγω βλεπω μπαλα μπασκετ κ την κλεισω στο ημιχρονο θα εκτελεσει το cc ή οταν θα συμπληρωσει 3 ωρες η τηλ σθροιστικα 3 ωρες με διακεκομενη χρηση θα εκτελεσει το cc ??
2. Σχετικα με τα logo των καναλιων απο εμπειρια ξερουμε ποια ειναι τα επικυνδυνα ειτε απο digea nova cosmote ?
3. η μειωση της αντιθεσης κ της φωτεινοτητας ποσο πρεπει να πεφτει περιπου για να μην υπαρχουν θεματα ? ευχαριστω.
 
19 June 2006
35,670
Συγχαρητήρια ντόκτορ!! Άριστο κείμενο που βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Για να τελειώνουμε με τις...


18Xcpq9y_400x400.jpg
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
47,513
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Kαι πανω που ειχα πεισθει ... η επομενη αγορα να ειναι OLED ....
τωρα απλα θα επιλεξω καποια καλη LED (oποια προτεινει ο Γιαννης).

Οι OLED μαλλον ειναι ιδανικες για ατομα χωρις αγχος.
Να τους φερει στα ισια με μας τους υπολοιπους ... τους αγχωτικους.
 

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
94,547
Εκεί ψηλά.....
Εμεις που ειμαστε ακομα με πλασμα και μαθαμε να τρεμουμε δεν αγχωνομαστε παντως :D


Κανουμε κυκλικη θεαση διαφορετικων προγραμματων :a0210:


υγ

Θεουλης ο JL :firstprize:
 

vagκ1973

Established Member
27 October 2018
115
Επίσης παιδια μια ακομα απορία σχετικά με το "pixel refresher" αν υπάρχει απαντηση σ αυτό : Η LG και η Sony ενω το εχουν σαν εφαρμογη στα μοντελα τους (και ειναι λογικο λόγω των πανελ LG ) , η μεν LG στα μοντελα της το πραγματοποιει αυτοματα ανα 2000 ωρες , η δε SONY το συστήνει με φειδω , το πολύ μια φορά το χρόνο και εφόσον υπάρχει πρόβλημα κλπ γιατί μπορεί να προκαλέσει μειωση της ζωης του πανελ.
1.Γιατί ενώ φορουν το ιδιο πανελ στα μοντελα τους η καθε εταιρια χρησιμοποει αυτό το όπλο με διαφορετικό τρόπο ?
2. αν υποθέσουμε ότι μοιράζουμε τις ωρες που το κανει η LG αυτόματα στην διάρκεια ενος έτους που σημαίνει 2000 ωρες : 365 μερες χοντρικά μέσος χρόνος θέασης 5,5 ώρες την μέρα. Γι αυτο τον χρόνο χρήσης συνολικά στο έτος πρέπει να γίνεται το "pixel refresher" και στις sony ? και είναι υποχρεωτικό να γίνει ακόμα και αν δεν υπάρχουν προβλήματα με ir ή burn in? και γιατί η LG είναι τοσο large ας πουμε και εχει στανταρ οριο και το κανει αυτόματα ανα 2000 ωρες ( που προφανώς μπορεί κάποιος να μην έχει πρόβλημα αλλά η τηλεόραση θα το πραγματοποιήσει αυτό) , ενω η sony δεν το συστήνει ιδιαίτερα ? και πάλι ευχαριστώ.
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,417
Terra
Re: Απάντηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για το burn-in και τις OLED...

Kαι πανω που ειχα πεισθει ... η επομενη αγορα να ειναι OLED ....
τωρα απλα θα επιλεξω καποια καλη LED (oποια προτεινει ο Γιαννης).

Οι OLED μαλλον ειναι ιδανικες για ατομα χωρις αγχος.
Να τους φερει στα ισια με μας τους υπολοιπους ... τους αγχωτικους.

Φαντάζομαι με τη CRT που έχεις για μόνιτορ υπολογιστή τί άγχος θα τραβάς... :laugh:
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
47,513
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Φαντάζομαι με τη CRT που έχεις για μόνιτορ υπολογιστή τί άγχος θα τραβάς... :laugh:
Eλα απο δω να δεις.

Μετα απο 17 χρονια ... ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ...

οτι εχει χαθει ως ικανοτητα (φωσφορου) ειναι ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟ.

Δεν λεω οτι δεν εχει χαθει .... αλλα ειναι ομοιομορφο.
 

songless_bird

AVClub Fanatic
8 May 2013
11,318
Νότια Μακεδονία
Eλα απο δω να δεις.

Μετα απο 17 χρονια ... ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ...

οτι εχει χαθει ως ικανοτητα (φωσφορου) ειναι ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟ.

Δεν λεω οτι δεν εχει χαθει .... αλλα ειναι ομοιομορφο.

Eizo T566 CRT με λειτουργια αναγεννησης μετα απο μερικες χιλιαδες ωρες λειτουργιας. Κοστος 550 το 2002 . Λειτουργει αψογα ακομη και σημερα και μετα απο αυτην ολες οι οθονες lcd μου φαινονται υποδεεστερες οταν παω να επεξεργαστω μια φωτογραφια. Αναλυση 1600x1200 σε 15.8"
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,897
ΑΘΗΝΑ
εγω την OledB6 65,την εχω 2 χρονια παρα 4 μηνες.
παιζει τηλεοπτικο 5-6 ωρες την ημερα και σκ + 2-3 ταινιες.
παιχνιδια απο xbox γυρω στις 10 ωρες συνολικα την εβδομαδα.
ιδιαιτερη προσοχη δεν εχω δωσει ποτε,εαν εξαιρεσω τις πρωτες ωρες που επαιζα κανα βιντεακι στρωσιματος και κανα καθαρισμα μεσα απο το μενου της τιβι.
μεχρι σημερα κανενα απολυτως θεμα..
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,545
Θεσσαλονίκη
Δημήτρη μου δίνεις ελπίδες.

Παραλαμβάνω την 55Β8 στο τέλος της εβδομάδας και αγχώνομαι λόγω αρκετών ωρών που κάθεται η σύζυγος στο σπίτι.

Σε περίπτωση ύπαρξης υπολογιστή, όταν αυτός μπαίνει σε sleep mode απότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει λόγος να βάλω screen saver. μάλλον το ανάποδο ε? Η απόλυτη μαυρίλα (ή ότι βγάζει η τηλεόραση μόνη της εν πάσει περιπτώσει) είναι καλύτερη καθώς γερνάει το πάνελ λιγότερο.
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
47,513
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Eizo T566 CRT με λειτουργια αναγεννησης μετα απο μερικες χιλιαδες ωρες λειτουργιας. Κοστος 550 το 2002 . Λειτουργει αψογα ακομη και σημερα και μετα απο αυτην ολες οι οθονες lcd μου φαινονται υποδεεστερες οταν παω να επεξεργαστω μια φωτογραφια. Αναλυση 1600x1200 σε 15.8"


Ο Γιαννουκος εχει δικιο αλλα ξερεις που ?
Στις CRT ... ΠΡΟ 1996 ....

Οταν δωρισα το PC/XT με το μονιτορ των 14 ιντσων του 1988
ολοι με ρωτησαν "τι ειναι αυτος ο μαυρος κυκλος στο κεντρο ?".
Ηταν το mandelbrot set απο τις χιλιαδες ωρες που ετρεχα ξανα
και ξανα και ξανα ... μεχρι να τελειωσει ο υπολογισμος του
μεσα απο Pascal. Ολα γυρω απο το set ειχαν φως ... το set ....
μαυριλα ερεβωδης. O πρωτος υπολογισμος διηρκεσε 14 ωρες.
Συνολικα ποσα mandelbrot sets ετρεξα ? Ουτε που θυμαμαι !
Στην κατηγορια των ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ....

Το 19αρι της NEC ..... ειναι ενα μονιτορ CRT που περα απο την
εξασθενιση του μπλε χρωματος (δεν ξερω γιατι ειδικα αυτο)
δεν μασαει μια απο ανομοιομορφιες. Οτι χανει το χανει ισοποσα.
Τεχνολογια του 2001.

Παρολα αυτα .... ο Γιαννουκος αξιζει ενα τεραστιο ευχαριστω
ωστε να μην τρεχουμε μεσα σε Μαυρες Παρασκευες να αγορασουμε
οτι OLED βρεθηκε κατω απο 1600 ευρω. ΕΥΤΥΧΩΣ που υπαρχει
ο Γιαννουκος .... να παρακαλαμε ο θεος να τον εχει καλα ....

Γιατι αν ηταν ΜΟΝΟ απο μας ..... πολυ κλαμα :bigcry:
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,897
ΑΘΗΝΑ
Δημήτρη μου δίνεις ελπίδες.

Παραλαμβάνω την 55Β8 στο τέλος της εβδομάδας και αγχώνομαι λόγω αρκετών ωρών που κάθεται η σύζυγος στο σπίτι.

Σε περίπτωση ύπαρξης υπολογιστή, όταν αυτός μπαίνει σε sleep mode απότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει λόγος να βάλω screen saver. μάλλον το ανάποδο ε? Η απόλυτη μαυρίλα (ή ότι βγάζει η τηλεόραση μόνη της εν πάσει περιπτώσει) είναι καλύτερη καθώς γερνάει το πάνελ λιγότερο.

oταν η τηλεοραση καταλαβει οτι μενει στασιμη η εικονα της,ριχνει την φωτεινοτητα μονη της.
στο Netflix π.χ,μπαινει και screen saver.
προχωρα αφοβα.
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,417
Terra
Re: Απάντηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για το burn-in και τις OLED...

Ο Γιαννουκος εχει δικιο αλλα ξερεις που ?
Στις CRT ... ΠΡΟ 1996 ....

Οταν δωρισα το PC/XT με το μονιτορ των 14 ιντσων του 1988
ολοι με ρωτησαν "τι ειναι αυτος ο μαυρος κυκλος στο κεντρο ?".
Ηταν το mandelbrot set απο τις χιλιαδες ωρες που ετρεχα ξανα
και ξανα και ξανα ... μεχρι να τελειωσει ο υπολογισμος του
μεσα απο Pascal. Ολα γυρω απο το set ειχαν φως ... το set ....
μαυριλα ερεβωδης. O πρωτος υπολογισμος διηρκεσε 14 ωρες.
Συνολικα ποσα mandelbrot sets ετρεξα ? Ουτε που θυμαμαι !
Στην κατηγορια των ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ....

Το 19αρι της NEC ..... ειναι ενα μονιτορ CRT που περα απο την
εξασθενιση του μπλε χρωματος (δεν ξερω γιατι ειδικα αυτο)
δεν μασαει μια απο ανομοιομορφιες. Οτι χανει το χανει ισοποσα.
Τεχνολογια του 2001.

Παρολα αυτα .... ο Γιαννουκος αξιζει ενα τεραστιο ευχαριστω
ωστε να μην τρεχουμε μεσα σε Μαυρες Παρασκευες να αγορασουμε
οτι OLED βρεθηκε κατω απο 1600 ευρω. ΕΥΤΥΧΩΣ που υπαρχει
ο Γιαννουκος .... να παρακαλαμε ο θεος να τον εχει καλα ....

Γιατι αν ηταν ΜΟΝΟ απο μας ..... πολυ κλαμα :bigcry:

Έτσι λες; Για ξεκίνα μερικά mandelbrot sets και στο NEC και τα ξαναλέμε... :p

Αυτό που άλλαξε στα CRT από τη δεκαετία του '80 στη δεκαετία του '00, είναι ότι ο χρόνος ημιζωής των φωσφόρων τους, πήγε από τις 15.000 ώρες στις 20.000-25.000...

Μια χαρά ευπαθείς ήταν στο φαινόμενο του burn-in, απλά με τη φυσιολογική οικιακή χρήση ήταν πολύ δύσκολο να το πάθεις, όπως αντίστοιχα ισχύει για τις Plasma και OLED.

Το μόνο μέτρο προστασίας που είχαν τα μόνιτορ υπολογιστή τότε, ήταν η αρκετά μειωμένη φωτεινότητα σε σχέση με τις τηλεοράσεις (έπαιζαν με το ζόρι 50-70nits, όταν η μέση τηλεόραση της εποχής έφτανε μέχρι 100-150).

Βάλε και την OLED στα 50-70 nits κι έλα να μου πεις αν θα πάθει ποτέ burn-in... :laugh:

Εγώ το tablet με OLED που έχω, το έχω ρυθμισμένο στα 170 (!) nits και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για σερφάρισμα. 4 χρόνια τώρα, δεν έχει ούτε καν υποψία αποτυπώματος...

Στη δε τηλεόραση, επίσης ρυθμισμένη στο ίδιο φως, είδα συνεχόμενο όλο το Star Trek TNG (140+ ώρες υλικού 4:3 με μαύρες μπάρες), χωρίς επίσης κανένα πρόβλημα... -bye-
 

Valant1s

New member
13 May 2016
59
Καλησπερα & ευχαριστουμε για την αναλυση.4 γρηγορες ερωτησεις παρακατω (ως κατοχος LG C7):

1) Αν εχουμε την τβ σε "Εξοικονομηση ενεργειας-Αυτοματο" εχουμε καποιο κερδος σε βαθος χρονου ; Οταν δεν μας ενδιαφερει η απολυτη ποιοτητα (σε τηλεοπτικο π.χ.) να το προτιμαμε εναντι του "Απενεργοποιηση" ;

2) Αν το "εξοικονομηση ενεργειας" ειναι στο αυτοματο,μετριαζεται το "κακο" του να εχεις το Contrast στο 95-100 ;

3) Αν σκοπευουμε να εχουμε την τβ ανοιχτη για καποια ωρα αλλα ειτε το περιεχομενο ειναι στατικο (youtube videos) ειτε θελουμε απλως να ακουμε ενω δεν βρισκομαστε μπροστα στην τβ,η απενεργοποιηση οθονης ειναι η καλυτερη λυση ; Ειτε προκειται να την βαλουμε για 10 λεπτα ειτε για ωρες ειναι το ιδιο ασφαλης αυτη η επιλογη ; Βεβαια οταν ενεργοποιεις ξανα την οθονη με το πατημα ενος κουμπιου,η τβ βγαινει απο την εξοικονομηση ενεργειας και πρεπει να την ξαναβαλεις χειροκινητα.

4) Οταν βλεπουμε ενα προγραμμα για αρκετη ωρα,αν αλλαξουμε καναλι εστω και για ενα δευτερολεπτο και ξαναγυρισουμε σε αυτο που βλεπαμε,βοηθαει καθολου ; Ή πρεπει να μεινει αρκετη ωρα στο 2ο ωστε να εχει νοημα αυτη η αλλαγη καναλιου ;

Ευχαριστω και παλι !
 

songless_bird

AVClub Fanatic
8 May 2013
11,318
Νότια Μακεδονία
Απάντηση: Re: Απάντηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για το burn-in και τις OLED...

Έτσι λες; Για ξεκίνα μερικά mandelbrot sets και στο NEC και τα ξαναλέμε... :p

Αυτό που άλλαξε στα CRT από τη δεκαετία του '80 στη δεκαετία του '00, είναι ότι ο χρόνος ημιζωής των φωσφόρων τους, πήγε από τις 15.000 ώρες στις 20.000-25.000...

Μια χαρά ευπαθείς ήταν στο φαινόμενο του burn-in, απλά με τη φυσιολογική οικιακή χρήση ήταν πολύ δύσκολο να το πάθεις, όπως αντίστοιχα ισχύει για τις Plasma και OLED.

Το μόνο μέτρο προστασίας που είχαν τα μόνιτορ υπολογιστή τότε, ήταν η αρκετά μειωμένη φωτεινότητα σε σχέση με τις τηλεοράσεις (έπαιζαν με το ζόρι 50-70nits, όταν η μέση τηλεόραση της εποχής έφτανε μέχρι 100-150).

Βάλε και την OLED στα 50-70 nits κι έλα να μου πεις αν θα πάθει ποτέ burn-in... :laugh:

Εγώ το tablet με OLED που έχω, το έχω ρυθμισμένο στα 170 (!) nits και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για σερφάρισμα. 4 χρόνια τώρα, δεν έχει ούτε καν υποψία αποτυπώματος...

Στη δε τηλεόραση, επίσης ρυθμισμένη στο ίδιο φως, είδα συνεχόμενο όλο το Star Trek TNG (140+ ώρες υλικού 4:3 με μαύρες μπάρες), χωρίς επίσης κανένα πρόβλημα... -bye-
Τα 400 cd/m2 ποσα nits ειναι;