OPTOMA DV10

tdm900m

New member
21 November 2006
7
Καλημέρα μήπως έχει κανένα παιδί αγοράσει τον Οptoma dv10 να μου πει εντυπώσεις,η κάποιος που μπορεί να έχει ακούσει κάτι.
Το έχω βρεί στα 787€.
 
17 June 2006
3,031
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο φακός και οι γρίλιες για τον εξαερισμό του εσωτερικού καλύπτουν την εμπρόσθια όψη. Στο επάνω μέρος , εκεί που συνήθως βρίσκουμε τα πλήκτρα χειρισμού της συσκευής βρίσκουμε το πορτάκι του dvd player το οποίο ανοίγει μηχανικά. Τα χειριστήρια τόσο για τον έλεγχο των λειτουργιών του προβολέα όσο και αυτών του dvd , οι βασικές δηλαδή, είναι εκατέρωθεν της σε ημικυκλικό σχήμα.
Στο πίσω μέρος η απουσία ψηφιακής εισόδου κάνει αισθητή την απουσία της. Έτσι από πλευράς εισόδων βρίσκουμε Vgi (Component μέσω 15pinDSUB) , S-VIDEO, Video, Composite, USB και μια θύρα RS-232 ενώ από πλευράς εξόδων βρίσκουμε μια ψηφιακή (Toslink), μια στερεοφωνική αναλογική έξοδο και μια μονοφωνική σε βύσμα μεγέθους 1/8 (τύπου ακουστικών). Μέσω των αναλογικών εξόδων ήχου μπορούμε να συνδέσουμε εάν θέλουμε εξωτερικό σετ ηχείων ενώ αν είμαστε ικανοποιημένοι από τον ήχο των ενσωματωμένων ηχείων μπορούμε να συνδέσουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα για θέαση ταινιών που δεν είναι άλλο από ένα ενεργό υπογούφερ.

Εσωτερικά η Ti δίνει και εδώ το παρόν της με ένα μονό (16:9) DMD panel διαγωνίου 0,53¨(480p) με επίστρωση DM2(Dark metal). Μπορεί να επεξεργαστεί σήματα NTSC/NTSC 4.43/PAL/PAL-M/PAL-N/SECAM και HDTV.
Ρίχνοντας εσωτερικά μια προσεκτική ματιά είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις πόσο πολύ μοιάζει με τον Η27 της εταιρείας εάν δεν είναι ίδιος με λίγες προσαρμογές. Για να είμαι ειλικρινής έχοντας δει και τον Η27 μου φάνηκε η ίδια κατασκευή.
Έτσι όλα υλοποιούνται σε μια πλακέτα, που φιλοξενεί τα ηλεκτρονικά στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο νέος controller της Τι ο DDP2000. Η AnalogDevices δίνει και αυτή το παρόν της με το με το AD9883KST-100 (8bit).
Στο σύστημα ψύξης δεν θα δούμε κάτι το ιδιαίτερο παρά ένα μικρό ανεμιστηράκι το οποίο κρατά την λάμπα αλλά και το εσωτερικό στην σωστή θερμοκρασία. Η απαγωγή θερμότητας γίνεται από την αριστερή πλευρά, ενώ ο συνολικός θόρυβος έχει κρατηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (28db). Η διάχυση φωτός είναι λιγοστή και δεν ενοχλήσει κατά την προβολή ταινίας.
Ο τροχός είναι επτά σημείων (RGBRGBW) η δε ταχύτητα του χρωματικού τροχού είναι 4Χ . Μελανό ίσως σημείο είναι το γεγονός ότι ο χρωματικός τροχός δεν είναι καλυμμένος ώστε να προστατεύετε από την σκόνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα μια και πρέπει να παραδεχθώ ότι οι τεχνικοί έκαναν σοβαρή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την διάχυση φωτός με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών στα επίμαχα σημεία. Στα δύο πίσω άκρα της συσκευής είναι τοποθετημένα κατάλληλα τα δυο ηχειάκια της συσκευής (5Wattmax.) σε δικό τους πλαστικό κουτάκι για αύξηση της απόδοσής τους και μείωση των κραδασμών.

Η φωτεινότητα του είναι 1000 ANSIlumens ενώ ο λόγος αντίθεσης που ανακοινώνει η εταιρεία είναι 4.000:1. Κάνει χρήση μια λάμπας UHP 200W ενώ η διάρκεια ζωής ποικίλει ανάλογα με την χρήση από 2.000 ώρες έως 3.000 ώρες σε economicmode.
Το μενού είναι πολύ εύχρηστο και μάλιστα «μιλά» και Ελληνικά αλλά και πλήρες ενώ για την εικόνα βρίσκουμε δυο υπομενού. Εκτός από τις πλέον βασικές ρυθμίσεις έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές καμπύλες για το gamma καθώς επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε και τις τρεις χρωματικές συνιστώσες ξεχωριστά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ύπαρξης τριών επιλογών που βρίσκουμε στο υπομενού display και αναφέρονται στην ρύθμιση της εικόνας μας όταν ο προβολέας καλείται να προβάλλει σήμα με λόγο πλευρών 4:3 ή σήμα υψηλής ανάλυσης 1080i επιλέγοντας 16χ9 1:1 pixelmapping. Με χειροκίνητη ρύθμιση εστίασης ,ο longdistance φακός μπορεί να μας δώσει εικόνα 100 ιντσών (16:9) από μια απόσταση από 3,45 μέτρων. Το zoom είναι χειροκινητο1.11 Οι αναλογικές είσοδοι υποστηρίζουν σήμα 1180i, 720p, 576i, 576p, 480i ,και 480p.
Εάν είχα ένα απλό προβολέα μάλλον κάπου εδώ θα τελείωνε και η περιγραφή του . Αλλά η διαφορετικότητα του movietime έγκειται στην ύπαρξη ενός dvdplayer στο επάνω μέρος της όπως προανέφερα. Το player είναι αναρτημένο με ειδικά διαμορφωμένη θέση Παίζει τα πάντα. DVD,SVCD, VCD, CD, HDCD, MP3 JPEG, WMA,JPEG/KODAK. Το player είναι γρήγορο στην ανάγνωση ενώ διαθέτει το δικό του βασικό μενού ρυθμίσεων(brightness,contrast, color,tint) το οποίο επιδρά στις ρυθμίσεις του προβολέα. Το τηλεχειριστήριο του προβολέα είναι σχετικά εύκολο στην χρήση του και εμπεριέχει όλες τις εντολές τόσο για τον προβολέα όσο και για το Player.


Εντυπώσεις


Δεδομένου ότι το μηχάνημα είναι ένας Η-27 με ενσωματωμένο player περιμένει κανείς να έχει την ίδια συμπεριφορά και την ίδια καλή εικόνα.
Στο dv-10 στο θέμα της εικόνας συναντάμε την νέα τεχνολογία επεξεργασίας της που η OPTOMA την ονομάζει ImageAi. Τι είναι όμως αυτή η νέα τεχνολογία και τι ακριβώς κάνει; Το Ai έχει να κάνει με την διαχείριση της λάμπας ρυθμίζοντας το φως της λάμπας ώστε τα σκοτεινά πλάνα να φαίνονται ποιο σκοτεινά ενώ τα φωτεινά θα φαίνονται ποιο φωτεινά. Στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλά μόνο όταν έχουμε εναλλαγές μεταξύ λευκού και μαύρου και όχι σε κανονική ροή ταινίας γιατί αυτό δεν φαίνεται εύκολα και είναι πολύ δύσκολο να το παρατηρήσετε. Από εκεί προέρχεται και το αυξημένο contrastratio που ανακοινώνει ο κατασκευαστής.
Χρωματικά ο movietime είναι πολύ καλός χωρίς να εμφανίζει φαινόμενα υπερκορεσμού όπως είχαμε παρατηρήσει στον Η30. Το scaling και το dancercising κάνουν καλά την δουλειά τους δίχως όμως να μπορούν να απαλλάξουν την εικόνα μας από artifacts. Δεδομένου την χαμηλή ανάλυση του panel η εικόνα είναι άκρως κινηματογραφική. Καλό θα ήταν να κρατήσετε την ρύθμιση του whitepeaking σε χαμηλά επίπεδα γιατί από την μία ανεβάζει την φωτεινότητα του προβολέα από την άλλη όμως χαλάει την εικόνα μας για θέαση ταινιών.
Αυτό όμως που κάνει την διαφορά στον dv-10 είναι το ενσωματωμένο player. Διαβάζει τα πάντα ενώ μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε την εικόνα ξέχωρα από εκείνα που μας δίνει το τμήμα του προβολέα. Η εικόνα του διακρίνεται από τα λαμπρά χρώματα την σχετικά καλή απόδοση της κλίμακας του γκρι όπως επίσης εντυπωσιάζει το βάθος πεδίου . Τα όποια τεχνουργήματα στις απαιτητικές σκηνές δεν απουσιάζουν όπως επίσης και ο αυξημένος θόρυβος που ταλαιπωρεί τα player αυτής της κατηγορίας τιμής. Ηχητικά κινείται σε καλά επίπεδα και συνολικά σαν player κινείται σε πολύ καλά επίπεδα.

Εάν όμως θέλετε να βρείτε τα όρια του πάνελ καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό pc και με ανάλυση 854χ480 μέσω π.χ. του powerstrip να τον τροφοδοτήσετε με το ανάλογο σήμα ακόμα και με 1080i . Η εικόνα θα αποκτήσει μια καλύτερη ευκρίνεια με την ίδια καλή χρωματική παλλλέτα.
Εάν λοιπόν είστε ένας από αυτούς που θέλουν ένα μηχάνημα plugandplay που μπορούν να τον μεταφέρουν και στις εξορμήσεις του Σ/Κ. τότε προβείτε στην αγορά του άφοβα.
 
17 June 2006
3,031
Το παρών κείμενο είναι απο δική μου δημοσιευμένη κριτική σε περιοδικό του χώρου.
Δεν νομίζω να αξίζει να πάρεις αυτή την εποχή μηχάνημα με 480p ανάλυση όταν με λίγο παραπάνω χρήματα μπορείς να μπείς στον κόσμο των 720p. Εκτός και αν, όπως αναφέρω ποιο πάνω, είσαι απο τους ανθρώπους που θα τον μοιράζονται μεταξύ μονίμου κατοικίας και εξοχικού.
Ελπίζω να σε κάλυψα.