Ώρα για Μπύρα

17 June 2006
9,809
Τα φοβαμαι αυτα τα μηχανακια ειναι τοσο πολυπλοκα και επειδη βασιζονται σε kick σταρτερ εταιριες παιζει και να εξαφανιστουν οι τυποι μετα απο χ χρονια και να κλαις τα λεφτα σου αν και εφοσον χρειαστεις support.
Συμβουλη για μικρα batches all grain...
Αν θελεις μεχρι 10-12 λιτρα (τοσα φτιαχνω και εγω περιπου) καθε χρονο βγαζει το Lidl με 30 ευρω ενα κονσερβοποιητη ( https://manuall.gr/silvercrest-ian-96253-siskevi-konservopiisis/ ειναι μεγαλη κατσαρολα με ψηφιακο θερμοστατη) και ενα σακο για Brew in a bag ( https://beerdeli.gr/product/σάκος-βύνης-35-λίτρων/ ) και εισαι κομπλε!!! Ειναι δε τοσο φθηνος ο βραστηρας που αν χαλασει σε παιρνει να αγοραζεις καινουριο καθε χρονο. Οποτε καθαρισες με την βυνοποιηση,εχεις ελεγχομενη θερμοκρασια ( αυτο που κανουν τα αυτοματοποιημενα μηχανακια απλα πρεπει να προσαρμοζεις εσυ το χρονο ) με αυτον τον βραστηρα ανετα φτιαχνεις και 20αρια batch .Για ζυμωση τωρα το καλοκαιρι δοκιμασε μαγια KVEIK ζυμωνει με 25-40 βαθμους κελσιου!!!! και ειναι αρκετα καθαρη στο αποτελεσμα οποτε κανει για αρκετους τυπους μπυρας.Το χειμωνα θερμοστατη με χαλακι θερμανσης σχετικα φθηνο και αυτο .Αν εχεις χωρο πας στην λυση που προταθηκε παραπανω με το ψυγειακι (κοστος περιπου 120 ευρω) Τωρα για το σερβιρισμα λογω οτι κανεις μικρες παρτιδες 20-30 μπουκαλια 330ml δεν νομιζω οτι ειναι κοπος να εμφιαλωσεις σε σχεση μετα 60-65 που κανεις με τα κιτ.Τα keg ειναι ωραιο σπορ αλλα αν δεν καταναλωσεις το περιεχομενο σε ενα μηνα το πολυ χανει πολυ οποτε bottle rules .Κατα τα αλλα το All grain θελει λιγο διαβασμα και χρονο αλλα εδω ειμαστε και εμεις...Ζυθοποιω απο το 2009 αν θυμαμαι καλα υπηρχαν και τοτε παρομοιες συσκευες αλλα ειναι τοσο απλο που καλυτερα να επενδυσεις αυτα τα χρηματα σε κατι αλλο.
Ευχαριστώ!!!

1. Πολύ ωραία η πρόταση του κονσερβοποιητή!!! Θα μπει στα υπόψη μαζί με το σάκο.
2. Απλή ερώτηση για τη μαγιά. Πχ αγοράζω ένα από τα δύο παρακάτω που μου αρέσουν πολύ και απλά αφήνω το σακουλάκι με τη μαγιά στην άκρη που έχουν μέσα και χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από KVEIK; (Στην πραγματικότητα τα Brewferm είναι πιο πρακτικά γιατί βγάζουν μόνο 9 λίτρα και μπορείς να έχεις περισσότερη ποικιλία).
1714456828044.png1714456843202.png
3.Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ο χώρος περισσότερο. Είχα σκεφτεί μέχρι και ιδιοκατασκευές βασισμένες σε σάκους νεοπρέν και συστήματα υδρόψυξης για υπολογιστή και είναι στην ουσία το μεγαλύτερο θέμα. Εφόσον με τη μαγιά γίνεται δουλειά, όλα καλά!
4. Το minibrew είναι τελείως στην κατηγορία που λες ότι αν κλείσει η εταιρία ελπίζεις κάποιοι από τους χρήστες να φτιάξουν κάτι σαν opensource με τη βοήθεια κάποιου πρώην υπαλλήλου της εταιρίας αλλιώς κλάφτα. Αλλά υπάρχουν από το 2017 και αυξάνουν οι πωλήσεις τους, οπότε το τρελό ρίσκο νομίζω πέρασε. Επίσης έπεσε και η τιμή από 3000 ευρώ στο πρωτότυπο στα 1000 ευρώ. Τα 5-6 λίτρα που βγάζει είναι εύκολο να τα τελειώσεις και οι χρήστες έχουν κάποιες -μέτριες- λύσεις για μετάγγιση σε μπουκάλια.

Σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξω να ζυθοποιήσω με κιτ και KVEIK.

Υ.Γ. Κοιτάζω αυτή την εποχή για bbq με γκάζι και ενώ δεν έβρισκα λόγο να πάρω κάποιο μοντέλο με πλαϊνή εστία για πχ τηγάνι, νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για την κατσαρόλα για τη ζυθοποίηση!!!
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
465
Αθηνα ,Κεντρο
Πάλι δεν χρειάζεσαι έξτρα εξοπλισμό, σακί, κατσαρόλα, θερμοστάτη κλπ κλπ;
Έχω δοκιμάσει, η μπύρα βγαίνει ακόμη πιο "φρέσκια", αλλά με το ζόρι βρίσκω χρόνο και χώρο για αυτά που έχω ήδη 😉
Έχουν δύο φίλοι και παίζουμε.
Ναι χρειαζεσαι μια κατσαρολα που θα βραζεις το γλευκος αναλογα την συνταγη 1ωρα συνηθως .Αν εχεις μια αποθηκη να στριμωξεις τον κονσερβοποιητη που προτεινα παραπανω δεν χρειαζεαι κατι αλλο . Η τιμη ενος 5κιλου ξηρου extract ειναι γυρω στα 47 ευρω με αυτο φτιαχνεις περιπου 1μιση μπυρα των 20 λιτρων .Π.χ. για μια Pale ale 1.056 sg 5.5% alc θελεις 3.6 κιλα εξτρακτ ,80 γραμμαρια λυκισκο μια μαγια και 500 γραμμαρια βυνη για να εμπλουτισεις την γευση .Συνολικα σε χρηματα βγαινει παραπανω απο το κιτ αλλα θα σου περισεψουν 1.5μιση κιλο εξτρακτ και 20-25 γραμμαρια λυκισκου για την επομενη φορα.Δεν ξερω κατα ποσο συμφερει οντως . Μπορεις ομως αν δεν το εχεις δοκιμασει ηδη να αντικαταστησεις την δεξτροζη που χρειαζεται καθε κιτ (οχι για την εμφιαλωση) με εξτρακτ ετσι θα εχεις περισοτερο σωμα .Εκει ισως συμφερει η αγορα 5κιλου επισης μπορεις να κανεις dry hopping αν ξερεις τι λυκισκο χρησημοποιει το κιτ (καποια το γραφουν στην συσκευασια) .Τα κιτ δεν ειναι ασχημη λυση με μινιμουμ εξοπλισμο εχεις ωραια αποτελεσματα ...
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,201
127.0.0.1
5-6 λίτρα δεν είναι λίγα;
Ένα βράδυ να βρεθείς με φίλους να πιεις μπύρες δεν θα σε φτάσουν.
Και θεωρώ ότι με 1000€ στήνεις πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

@Γιώργος Κυριακαράκος έχεις δοκιμάσει τέτοια μπύρα;
Βασικά είναι πιο "φρέσκια" αλλά αν πιεις το κατακάθι εύχεσαι να είχες πεθάνει.
Επίσης με φίλο που πάω σπίτι του και στήνουμε τέτοια κατάσταση μας παίρνει κάπου στις 3-4 ώρες κάθε φορά.
Έχεις σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πας νεροχύτη και αν το κάνεις μετά από 2 μήνες ωρίμανση πονάει.
Και η διαφορά στο κόστος από το κιτ δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερη.
Με το κιτ θα σου βγει κάπου στα 2€ το λίτρο max για premium μπύρα.

θα βγάλω κοντά στα 100 λίτρα μπύρα

Γράψτε λάθος, δεν θα βγουν 100 λίτρα μπύρα, θα βγουν περίπου 100 μπουκάλια του μισού λίτρου μπύρα. :p
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,201
127.0.0.1
Μπορεις ομως αν δεν το εχεις δοκιμασει ηδη να αντικαταστησεις την δεξτροζη που χρειαζεται καθε κιτ (οχι για την εμφιαλωση) με εξτρακτ ετσι θα εχεις περισοτερο σωμα .Εκει ισως συμφερει η αγορα 5κιλου επισης μπορεις να κανεις dry hopping αν ξερεις τι λυκισκο χρησημοποιει το κιτ (καποια το γραφουν στην συσκευασια) .Τα κιτ δεν ειναι ασχημη λυση με μινιμουμ εξοπλισμο εχεις ωραια αποτελεσματα ...


Έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω τη δεξτρόζη με μέλι με αδιάφορα αποτελέσματα.
Ούτε καν που πήρε άρωμα.
Φίλος που το έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο μου είπε ότι παίζει μόνο σε μπύρες που δεν έχουν πολύ έντονα αρώματα.
Εγώ το δοκίμασα σε καπνιστή μαύρη...
Υπάρχει κάποιο πρόσθετο που δίνει το άρωμα του μελιού ή τσάμπα παιδεύομαι;
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
465
Αθηνα ,Κεντρο
Ευχαριστώ!!!

1. Πολύ ωραία η πρόταση του κονσερβοποιητή!!! Θα μπει στα υπόψη μαζί με το σάκο.
2. Απλή ερώτηση για τη μαγιά. Πχ αγοράζω ένα από τα δύο παρακάτω που μου αρέσουν πολύ και απλά αφήνω το σακουλάκι με τη μαγιά στην άκρη που έχουν μέσα και χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από KVEIK; (Στην πραγματικότητα τα Brewferm είναι πιο πρακτικά γιατί βγάζουν μόνο 9 λίτρα και μπορείς να έχεις περισσότερη ποικιλία).
View attachment 232737View attachment 232738
3.Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ο χώρος περισσότερο. Είχα σκεφτεί μέχρι και ιδιοκατασκευές βασισμένες σε σάκους νεοπρέν και συστήματα υδρόψυξης για υπολογιστή και είναι στην ουσία το μεγαλύτερο θέμα. Εφόσον με τη μαγιά γίνεται δουλειά, όλα καλά!
4. Το minibrew είναι τελείως στην κατηγορία που λες ότι αν κλείσει η εταιρία ελπίζεις κάποιοι από τους χρήστες να φτιάξουν κάτι σαν opensource με τη βοήθεια κάποιου πρώην υπαλλήλου της εταιρίας αλλιώς κλάφτα. Αλλά υπάρχουν από το 2017 και αυξάνουν οι πωλήσεις τους, οπότε το τρελό ρίσκο νομίζω πέρασε. Επίσης έπεσε και η τιμή από 3000 ευρώ στο πρωτότυπο στα 1000 ευρώ. Τα 5-6 λίτρα που βγάζει είναι εύκολο να τα τελειώσεις και οι χρήστες έχουν κάποιες -μέτριες- λύσεις για μετάγγιση σε μπουκάλια.

Σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξω να ζυθοποιήσω με κιτ και KVEIK.

Υ.Γ. Κοιτάζω αυτή την εποχή για bbq με γκάζι και ενώ δεν έβρισκα λόγο να πάρω κάποιο μοντέλο με πλαϊνή εστία για πχ τηγάνι, νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για την κατσαρόλα για τη ζυθοποίηση!!!
2. Ναι χρησημοποιεις την Kveik και κρατας του κιτ στο ψυγειο για τον χειμωνα .
3. Ναι ο χωρος ειναι το παν εγω εχω αποθηκη στο υπογειο που εχει σταθερη θερμοκρασια οποτε χειμωνα εχει περιπου 15-16 βαθμους αναλογα την εποχη και παιζω με ενα χαλακι θερμανσης για ενυδρεια το καλοκαιρι φτανει μεχρι 23 οποτε ειμαι οκ .Φαντασου ειχα φτιαξει θερμοστατη και δεν τον χρησημοποιησα ποτε...
4. Ακριβο ρε γαμωτο ακομα και για τα 1000
5.Μια μικρη ανοξειδωτη μαρμιτα 20-25 λιτρων κοστιζει γυρω στα 70-80 ευρω οποτε ο κονσερβοποιητης ειναι σταθερη αξια .Αν παιξεις με γκαζι θελεις η εστια να εχει ισχυ πανω απο 4Kw γιατι θα βραζεις εξω και θα χανεται θερμοτητα .
Με τα πολλα ξεχασα οτι χρειαζεται και ενας εναλακτης θερμοκρασιας για να ριχνεις την θερμοκρασια μετα τον βρασμο προβλημα που δεν υφίσταται με τα κιτ κοστιζει κοντα στα https://beerdeli.gr/product/εναλλάκτης-θερμότητας-σπιράλ/ 70 ευρω η τα μισα ισως και λιγο παρακατω αν το φτιαξεις μονος σου
.Με απλη κατσαρολα το κανεις στο νεροχυτη και δεν χρειαζεται αλλα χρειαζεσαι δυνατη εστια στην κουζινα για να βρασεις π.χ. 10 -12 λιτρα γλευκους (περιπου 2,5 KW)
Ξερω σας καταστρεφω τα ονειρα ....
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,201
127.0.0.1
Ξερω σας καταστρεφω τα ονειρα ....

Όχι τα δικά μου.
Το έχω δει, ξέρω τι χρειάζεσαι και τι καταλήγεις να αποθηκεύεις για αυτό με βλέπεις αρνητικό. :ROFLMAO:
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
465
Αθηνα ,Κεντρο
Έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω τη δεξτρόζη με μέλι με αδιάφορα αποτελέσματα.
Ούτε καν που πήρε άρωμα.
Φίλος που το έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο μου είπε ότι παίζει μόνο σε μπύρες που δεν έχουν πολύ έντονα αρώματα.
Εγώ το δοκίμασα σε καπνιστή μαύρη...
Υπάρχει κάποιο πρόσθετο που δίνει το άρωμα του μελιού ή τσάμπα παιδεύομαι;
Το εξτρακτ η brew enchancer η οπως το πουλαει η καθε εταιρια για να εμπλουτισεις τα κιτ δεν προσφερει εξτρα γευση .Προσφερει "σωμα" στην μπυρα που θελεις , η δεξτροζη ζυμωνεται ολη μιας και προκειται για απλο τυπο σακχαρου και δεν αφηνει υπολειματα οποτε η μπυρα μας ειναι πιο "νερουλη" (Εγω οταν βαριεμαι να φτιαξω allgrain και παρω κανενα κιτ παντα αντιακθιστω την ζαχαρη με extract). Μπορεις να δοκιμασεις την Βελγικη candy sugar μεχρι 15% της ποσοτητας ζαχαρης που γραφει το κιτ .Βγαινει σε δυο χρωματα διαφανη και σκουρα https://beerdeli.gr/product/κρυσταλλική-ζάχαρη-candi-sugar-brown-500gr/ https://beerdeli.gr/product/κρυσταλλική-ζάχαρη-candi-sugar-white-500gr/ η μαυρη δινει λιγο καραμελα αλλα οχι τρελα πραγματα .Εννοειται οτι αναλογα το χρωμα της μπυρας που θα φτιαξεις θα βαλεις και το αναλογο χρωμα ζαχαρης .
Το μελι ζυμωνεται και αυτο 100% γιαυτο δεν αφηνει γευση. Η μαυρη candi sugar κανει για Dubbel κ.λ.π
 
  • Like
Reactions: Tzimisce