Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Ώρα για Μπύρα
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Γιώργος Κυριακαράκος" data-source="post: 1058918903" data-attributes="member: 18"><p>Είναι όπως τα είπε ο Μιχάλης. Ξεκινάς με ένα κιτ βασικό με κουβάδες. Θα χρειαστείς σίγουρα και μερικά μικρά εξτραδάκια και μπουκάλια και το πρώτο έτοιμο μίγμα, οπότε υπολόγισε κάπου 100 ευρώ για να είσαι μέσα.</p><p></p><p>Και όντως μπορείς να μείνεις ακόμη και εδώ. Αλλά όλα είναι σχετικά. Το βασικό με τη ζυθοποίηση είναι ότι πρέπει να μην ξεπεράσει ο χώρος περιβάλλοντος μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μιας και είναι και η αντίδραση εξώθερμη. Αν έχεις υπόγειο πχ είσαι οκ για όλο το χρόνο, αλλά εγώ που έφτιαχνα σπίτι στην ουσία από Μάιο/Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη/Οκτώβρη δεν μπορούσα.</p><p></p><p>Αν έχεις υπόγειο με σταθερή θερμοκρασία και καλοκαίρι, είσαι άρχοντας και μπορείς να δεις επόμενο στάδιο με πολύ μικρό κόστος και αρκετή προσπάθεια να ξεκινάς από κριθάρι όπως το παρακάτω βίντεο.</p><p></p><p></p><p>[MEDIA=youtube]roDePRplEJg[/MEDIA]</p><p></p><p></p><p>Σταδιακά μπορείς να αναβαθμίσεις εξοπλισμό κλπ.</p><p></p><p>Όμως αν ΔΕΝ έχεις υπόγειο τότε το επόμενο βήμα μετά το κιτ είναι η ψύξη του κουβά για να μπορείς να φτιάχνεις όλο το χρόνο. Εκεί είτε θα πας για πατέντα είτε για κάτι έτοιμο που δεν είχα καταφέρει ποτέ να βρω με κάτω από 300-400 ευρώ και όταν μιλάμε για 300 ευρώ, συνήθως είναι χωρίς ψυγείο, απλά για το κύκλωμα που συνήθως ρίχνεις σε ένα ψυγειάκι camping πάγο και κάνεις κυκλοφορία νερού. Θέλεις 1000+ για να πάρεις κάτι έτοιμο εμπορικό που να δουλεύει όπως το παρακάτω:</p><p>[URL unfurl="true"]https://www.alebox.gr/homebrewing/Grainfather%20category/Grainfather-Glycol-Chiller-1049[/URL]</p><p>Η πατέντα μπορεί να αρχίσει από κάτι πολύ απλό, πχ ένα σάκο από νεοπρέν που βάζεις παγάκια και να φτάσει σε τρέλα. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με ψύξη για overclocking επεξεργαστών μάλλον μπορούν να καταλάβουν.</p><p><strong>Αρα μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά.</strong></p><p></p><p>Είχα καταλήξει κάποτε ότι το παρακάτω θα ήταν η -σχεδόν- τέλεια λύση για το σπίτι.</p><p>[URL unfurl="true"]https://minibrew.io/[/URL]</p><p>Ναι, έχει 1000 ευρώ και το κόστος για καλή μπύρα σε υλικά/κιτ δεν είναι και το χαμηλότερο δυνατό. Όμως το βασικό του πλεονέκτημα είναι ο πλήρης έλεγχος της ζύμωσης με θερμοκρασιακό έλεγχο και απίστευτη επαναληψιμότητα. Άσε που πιάνει και λίγο χώρο που για μένα που δεν θέλω δεκάδες λίτρα μπύρας είναι σημαντικό.</p><p>Όμως έχει ένα χοντρό θέμα για αγορά 1000 ευρώ. Η χρήση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της εταιρίας και των server της. Αν η εταιρία βαρέσει κανόνι τα χάνεις όλα και περιμένεις κανέναν τρελαμένο μήπως και βγάλει κάποιο open software για να το χρησιμοποιείς ή κάποιος πρώην υπάλληλος να διαρρεύσει κώδικα. Βέβαια η εταιρία κλείνει 10ετία τώρα. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και δικές σου συνταγές χωρίς να βασίζεσαι στα κιτ της εταιρίας, όμως αυτό έχει και ετήσια συνδρομή 90 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό...</p><p></p><p>Άρα που καταλήγω.</p><p></p><p>Αν έχεις υπόγειο έφυγες χθες και με 100 ευρώ ξεκινάς ένα ωραίο hobby και το εξελίσσεις σιγά σιγά με το δικό σου ρυθμό.</p><p></p><p>Αν δεν έχεις υπόγειο βάζεις στο μυαλό σου να προγραμματίσεις την παραγωγή σου ώστε να έχεις παράξει τις μπύρες του καλοκαιριού νωρίς με δεδομένο ότι καλό είναι να έχουμε ως στόχο κατανάλωση εντός 3 μηνών (μπορεί να πάει και πιο πάνω). Δυστυχώς η μετάβαση σε κατάσταση ψύξης είναι απότομη σε κόστος και εμπειρία, δεν είναι κάτι που μπορείς να λύσεις απλά "αργότερα". Ναι οκ, αν ξέρεις να παίζεις με Arduino και πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις κάποια πατέντα με 100-200-300 ευρώ και ίσως να δουλεύει και μια χαρά και ίσως να έχεις λύσεις το πρόβλημα έτσι, απλά οι περισσότεροι δεν θα τα καταφέρουν και φθηνή εναλλακτική απλά δεν υπάρχει.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Γιώργος Κυριακαράκος, post: 1058918903, member: 18"] Είναι όπως τα είπε ο Μιχάλης. Ξεκινάς με ένα κιτ βασικό με κουβάδες. Θα χρειαστείς σίγουρα και μερικά μικρά εξτραδάκια και μπουκάλια και το πρώτο έτοιμο μίγμα, οπότε υπολόγισε κάπου 100 ευρώ για να είσαι μέσα. Και όντως μπορείς να μείνεις ακόμη και εδώ. Αλλά όλα είναι σχετικά. Το βασικό με τη ζυθοποίηση είναι ότι πρέπει να μην ξεπεράσει ο χώρος περιβάλλοντος μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μιας και είναι και η αντίδραση εξώθερμη. Αν έχεις υπόγειο πχ είσαι οκ για όλο το χρόνο, αλλά εγώ που έφτιαχνα σπίτι στην ουσία από Μάιο/Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη/Οκτώβρη δεν μπορούσα. Αν έχεις υπόγειο με σταθερή θερμοκρασία και καλοκαίρι, είσαι άρχοντας και μπορείς να δεις επόμενο στάδιο με πολύ μικρό κόστος και αρκετή προσπάθεια να ξεκινάς από κριθάρι όπως το παρακάτω βίντεο. [MEDIA=youtube]roDePRplEJg[/MEDIA] Σταδιακά μπορείς να αναβαθμίσεις εξοπλισμό κλπ. Όμως αν ΔΕΝ έχεις υπόγειο τότε το επόμενο βήμα μετά το κιτ είναι η ψύξη του κουβά για να μπορείς να φτιάχνεις όλο το χρόνο. Εκεί είτε θα πας για πατέντα είτε για κάτι έτοιμο που δεν είχα καταφέρει ποτέ να βρω με κάτω από 300-400 ευρώ και όταν μιλάμε για 300 ευρώ, συνήθως είναι χωρίς ψυγείο, απλά για το κύκλωμα που συνήθως ρίχνεις σε ένα ψυγειάκι camping πάγο και κάνεις κυκλοφορία νερού. Θέλεις 1000+ για να πάρεις κάτι έτοιμο εμπορικό που να δουλεύει όπως το παρακάτω: [URL unfurl="true"]https://www.alebox.gr/homebrewing/Grainfather%20category/Grainfather-Glycol-Chiller-1049[/URL] Η πατέντα μπορεί να αρχίσει από κάτι πολύ απλό, πχ ένα σάκο από νεοπρέν που βάζεις παγάκια και να φτάσει σε τρέλα. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με ψύξη για overclocking επεξεργαστών μάλλον μπορούν να καταλάβουν. [B]Αρα μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά.[/B] Είχα καταλήξει κάποτε ότι το παρακάτω θα ήταν η -σχεδόν- τέλεια λύση για το σπίτι. [URL unfurl="true"]https://minibrew.io/[/URL] Ναι, έχει 1000 ευρώ και το κόστος για καλή μπύρα σε υλικά/κιτ δεν είναι και το χαμηλότερο δυνατό. Όμως το βασικό του πλεονέκτημα είναι ο πλήρης έλεγχος της ζύμωσης με θερμοκρασιακό έλεγχο και απίστευτη επαναληψιμότητα. Άσε που πιάνει και λίγο χώρο που για μένα που δεν θέλω δεκάδες λίτρα μπύρας είναι σημαντικό. Όμως έχει ένα χοντρό θέμα για αγορά 1000 ευρώ. Η χρήση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της εταιρίας και των server της. Αν η εταιρία βαρέσει κανόνι τα χάνεις όλα και περιμένεις κανέναν τρελαμένο μήπως και βγάλει κάποιο open software για να το χρησιμοποιείς ή κάποιος πρώην υπάλληλος να διαρρεύσει κώδικα. Βέβαια η εταιρία κλείνει 10ετία τώρα. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και δικές σου συνταγές χωρίς να βασίζεσαι στα κιτ της εταιρίας, όμως αυτό έχει και ετήσια συνδρομή 90 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό... Άρα που καταλήγω. Αν έχεις υπόγειο έφυγες χθες και με 100 ευρώ ξεκινάς ένα ωραίο hobby και το εξελίσσεις σιγά σιγά με το δικό σου ρυθμό. Αν δεν έχεις υπόγειο βάζεις στο μυαλό σου να προγραμματίσεις την παραγωγή σου ώστε να έχεις παράξει τις μπύρες του καλοκαιριού νωρίς με δεδομένο ότι καλό είναι να έχουμε ως στόχο κατανάλωση εντός 3 μηνών (μπορεί να πάει και πιο πάνω). Δυστυχώς η μετάβαση σε κατάσταση ψύξης είναι απότομη σε κόστος και εμπειρία, δεν είναι κάτι που μπορείς να λύσεις απλά "αργότερα". Ναι οκ, αν ξέρεις να παίζεις με Arduino και πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις κάποια πατέντα με 100-200-300 ευρώ και ίσως να δουλεύει και μια χαρά και ίσως να έχεις λύσεις το πρόβλημα έτσι, απλά οι περισσότεροι δεν θα τα καταφέρουν και φθηνή εναλλακτική απλά δεν υπάρχει. [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Ώρα για Μπύρα
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…