Οθόνες ALR (Ambient Light Rejecting)

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Αφού καταστρέψαμε διάφορα νήματα στους προβολείς :flipout:, ανοίγω αυτό εδώ το νήμα ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις για τις οθόνες ALR.
Τι είναι οι ALR οθόνες?

Γενικά οι ALR οθόνες είναι οθόνες που διαθέτουν πανί από ειδικό υλικό PVC (συνήθως γκρι/ασημί) το οποίο έχει την ιδιότητα να στέλνει το μεγαλύτερο μέρος του φωτός που ανακλάτε από έναν βιντεοπροβολέα πάνω της κάθετα πίσω και λιγότερο προς άλλες κατευθύνσεις. Επίσης ότι φως έρθει στο πανί από άλλη κατεύθυνση (από περιβάλλοντα φωτισμό π.χ), δεν το στέλνει κάθετα προς το σημείο θέασης, οπότε δεν επηρεάζει την θέαση (μπορείτε να βλέπετε δηλαδή ακόμα και με κάποιο φως ανοιχτό δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη απώλεια στην εικόνα).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαλιναγώγηση κατα κάποιο τρόπο των φωτονίων που ρίχνει ο προβολέας πάνω στο πανί, πράγμα το οποίο σημαίνει λιγότερες ανακλάσεις στο χώρο, καλύτερη κατεύθυνση των φωτονίων (αντί προς όλες τις κατευθύνσεις, μόνο προς το σημείο θέασης) καλύτερο contrast, καλύτερη εμπειρία θέασης.
Ιδανικό υλικό αν η προβολή μας γίνεται σε οχι εξειδικευμένο χώρο, αλλά σε έναν κοινό χώρο όπως το σαλόνι μας.

Contrast

Ο σημαντικότερος παράγοντας της εικόνας δεν είναι ούτε η φωτεινότητα της, ούτε τα χρώματα. Είναι το contrast.
Το πόσο φωτεινό θα εκλάβει ο εγκέφαλος μας ένα σημείο κοιτάζοντας το έχει να κάνει με το πόσες φορές πιο σκοτεινό είναι κάποιο άλλο σημείο αναφοράς στην ίδια εικόνα, και όχι πόσο φωτεινό είναι σαν μέτρηση φωτεινότητας αυτό το σημείο όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Κανόνας!
Το contrast κάνει μια εικόνα ανάγλυφη, εντυπωσιακή, αρεστή, γιαυτό και οι OLED τηλεοράσεις είναι σχεδόν μονόδρομος αν θέλεις να δεις "καλή" εικόνα (ή οι JVC αν μιλάμε για προβολείς).

Οι ALR οθόνες πουσάρουν το contrast (ιδιαιτέρως το ansi contrast, δηλαδή το contrast μεταξύ λευκού και μαύρου όταν συνυπάρχουν στο ίδιο καρέ) σε ΠΟΛΥ υψηλότερα επίπεδα από ένα κοινό λευκό ή γκρι πανί. Αυτό είναι μάλλον το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα!

Αλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των πανιών είναι η υφή τους. Πρόκειται για πλαστικό PVC με εντελώς λεία επιφάνεια (μιλάμε για εντελώς λεία επιφάνεια), πράγμα που σημαίνει ευκρινής και συμπαγή εικόνα σε σχέση με τα κλασικά πανιά που έχουμε κατα νου.
Αρα ιδανικά για προβολή υψηλής ευκρίνειας υλικού (2Κ, 4Κ, κ.τ.λ).

Εχει μειονεκτήματα όμως αυτή η τεχνολογία?

Σαφώς, επειδή όταν μιλάμε για ALR πανί συνήθως μιλάμε για γκρι χρώμα πανιού με gain συνήθως 0.3-0.4 το οποίο με ειδική επεξεργασία αποκτά ανάκλαση στα 1.0-1.2 gain, έχουμε ως μειονεκτήματα το φαινόμενο hot spot (ένα πολύ φωτεινό κέντρο σε συνδυασμό με πολύ σκοτεινά άκρα), την μικρή γωνία θέασης (αν κινηθούμε πλάγια η εικόνα σκοτεινιάζει) και το φαινόμενο να "διακρίνουμε" το υλικό του πανιού κατά την προβολή (λόγω των υλικών υψηλής ανάκλασης που προστίθενται ώστε το γκρι gain 0.3-0.4 να γίνει 1.0-1.2).

Επίσης αν μιλάμε για ALR με gain κάτω της μονάδας (τώρα τελευταία εμφανίζονται και αυτά), έχουμε μια μείωση φωτεινότητας σε σχέση με ένα λευκό πανί με ανάκλαση gain 1.

Αλλο μειονέκτημα είναι η τιμή. Οι ALR οθόνες είναι πανάκριβες, και κυμαίνονται συνήθως σε τετραψήφια νούμερα. Τεράστιο μειονέκτημα αν αναλογιστούμε ότι πλέον αγοράζει κανείς μια νορμάλ λευκή ηλεκτρική οθόνη προβολής 100 ιντσών ακόμη και με 150 ευρώ.

Αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ALR οθόνη?

Επειδή σήμερα παρέλαβα την δική μου, και επειδή έχω γράψει πολλές ώρες δοκιμών τις τελευταίες μέρες, θα πω οχι μόνο αξίζει. ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ αν θέλεις να πάρεις πραγματικά "εντυπωσιακό" αποτέλεσμα από τον προβολέα σου.

Προσφάτως έπεσα πάνω σε μία ΠΟΛΥ δυνατή ALR οθόνη και σας έχω ενημερώσει αναλυτικά από day 1 (έχω δει σχεδόν ότι ALR υπάρχει στην αγορά, υπόψιν).
Σήμερα όμως παρέλαβα και την εγκατέστησα στο σπίτι μου:grinning-smiley-043

Η προσμονή από αυτά που είδα στις δοκιμές μεγάλη.

Πως θα δουλεύει στο σαλόνι μου?Θα κάνει την διαφορά?Αξίζει ο κόπος που μπήκα? (δεν είναι και ασήμαντος κόπος να ξηλώνεις την παλιά σου οθόνη και να βάζεις καινούργια, έχει κουβαλήματα, σκάλες, μετρήσεις, πολλά κακά!)

Η οθόνη είναι η celexon dynamic slate ALR.

Αυτή η οθόνη έπεσε τυχαία στην αντίληψη μου και ενώ έχω εμπειρία από ΠΟΛΛΕΣ ALR οθόνες, σε αυτή μου έκαναν εντύπωση τα κλασικά πλεονεκτήματα των ALR οθονών σε συνδυασμό με την σχεδόν πλήρης απουσία των μειονεκτημάτων!

Σχεδόν έχω ολοκληρώσει το υλικό για το review που θα κάνω όπως έχω ήδη αναφέρει για αυτή την οθόνη, μιλάμε για ΠΟΛΥ υλικό!

Capture.png


Απλά μια φωτογραφία σημερινή από το σαλόνι μου ως teaser, μη αγχώνεστε, έχω πάθε μεγαλύτερη "ζημιά" από εσάς ήδη...:flipout:

Δεν είναι ψεύτικη. Δεν έχει υποστεί ΚΑΜΙΑ επεξεργασία. Καμία. Οι φωτογραφίες είναι ακριβώς όπως τραβήχτηκαν από την μηχανή.
Αναφέρω, και οι δυο f-stop 1.4, expose time 1/20 sec, ISO 100, focal length 16mm. Φωτογραφική sony a6500, φακός sigma prime lens 16mm.
Μην σταθείτε στην εικόνα, η φωτογραφική δεν μπορεί να συλλάβει σωστά το δυναμικό εύρος σε μία εικόνα με υψηλό contrast. Θέλω να σταθείτε μόνο στις ανακλάσεις στον χώρο, που σε αυτές έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Πάνω η λευκή μου gain 1 οθόνη λίγο πριν την κατεβάσω
Κάτω η καινούργια μου celexon dynamic Slate ALR οθόνη

DSC01418.jpg


DSC01539.jpg(δεν υπάρχουν "καμμένα" μαύρα όπως φαίνονται, απλά αδύνατο να συλλάβει η μηχανή το dynamic range που πλέον έχει ανέβει ΠΟΛΛΆ steps σε σχέση με την πρώτη φωτογραφία!). DLP με αυτό το μαύρο?ω ναι....:grinning-smiley-043

Ειλικρινά, μετά από 20+ χρόνια ενασχόλησης μου με την βιντεοπροβολή, νιώθω σαν rookie που μόλις την ανακάλυψε.
Οχι, δεν περίμενα να το ζήσω αυτό αν αυτή είναι η απορία σας...
Για εμένα προσωπικά λύθηκε το ΑΛΥΤΟ πρόβλημα του να παίζω σε πολύ στενό σαλόνι με ΠΟΛΛΕΣ ανακλάσεις.
Οχι, δεν πίστευα ποτέ ότι μπορώ να βρω λύση αν με ρωτήσει κάποιος, μέχρι σήμερα...:grinning-smiley-043

Το αν η λύση βρέθηκε, το αφήνω στην κρίση σας....

Ηδη γράφω το review της οθόνης. Αυτό που αξίζει όμως να σημειώσω είναι οτι ακολουθεί στο "καπάκι" mega συγκριτικό ALR και όχι μόνο οθονών. Περισσότερα στο review...-bye-
 

K.ROMPOTIS

Μέλος Σωματείου
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ω ρε φίλε, πως ζωήρεψε έτσι η εικόνα; Πραγματικά ισχύει αυτό που είπες, (αν αυτό που βλέπω στην φωτό απεικονίζει και αυτό που εσύ βλέπεις) πέραν του καλύτερου μαύρου το λευκό φαίνεται πιο φωτεινό αντί για πιο μουντό.
Κι όντως, ο τοίχος δεξιά είναι πιο σκούρος λογω λιγότερου φωτός εξ ανακλάσεως απ την οθόνη, πόσο κοστίζει αυτή η συγκεκριμένη;
 

Stergios Giotas

AVClub Enthusiast
4 November 2006
833
Τι μέγεθος έχει η οθόνη; 110"; Με ποιον προβολέα βγήκε η φωτογραφία; Κάποιον dlp; Να υποθέσω επίσης ότι δεν κάνει για ust προβολέα και η τιμή θα βγει όντως κοντά στο χιλιάρικο;
 
16 July 2006
7,445
HAMBURG
Πραγματικά κάνει δουλεια.....
Εδω μου πέσαν τα σαγονιά με την απλή γκρι δικια μου......

Φαντάζομαι ότι αν πέσουν οι τιμές λίγο ακόμα για τις 140 ιντζες που θέλω θα πάθουν πλακα οι γνωστοί μου και εμείς στο σπίτι πρωτίστως...

Και η θέαση ταινιών πλέον δεν έχει γυρισμό σε τηλεόραση....
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Re: Απάντηση: Οθόνες ALR (Ambient Light Rejecting)

παρα πολύ ωραία παρουσίαση. Εύγε σου!

Από τιμές που βρίσκεται?

Eυχαριστώ! στα ~800 ευρώ περίπου (η επίσημη είναι κάπου στα 1000)
 

george0083

AVClub Enthusiast
23 May 2007
737
Φίλε Νίκο στα 800 είναι η 110 η 100
Θέλω αμεσα την 110 σήμερα αν γίνεται
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Τι μέγεθος έχει η οθόνη; 110"; Με ποιον προβολέα βγήκε η φωτογραφία; Κάποιον dlp; Να υποθέσω επίσης ότι δεν κάνει για ust προβολέα και η τιμή θα βγει όντως κοντά στο χιλιάρικο;

Η φωτογραφία βγήκε με έναν vivitek DLP HD ready. Οντως την έπιασες την διάσταση, είναι η 110. Και σε αυτό μέσα έπεσες!!Το επόμενο review που ήδη ετοιμάζω είναι UST προβολέας πάνω στην ALR, πολύ σύντομα θα μας λυθούν και στους 2 οι απορίες για το πως παίζει (πρώτες εντυπώσεις πάντως από τον UST, βρε συ!παίζουν καλά αυτοί :grinning-smiley-043). Οι επίσημες τιμές ξεκινάνε από 900 ευρώ για την 100αρα.
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Φίλε Νίκο στα 800 είναι η 110 η 100
Θέλω αμεσα την 110 σήμερα αν γίνεται

ε αμα βιάζεσαι τόσο έλα να ξεκρεμάσουμε την δική μου να στην δώσω βρε:flipout:.
Σου έχω στείλει πμ με τις τιμές που παίζουν και τις διαστάσεις.
 

manmar

AVClub Enthusiast
21 December 2015
1,181
Υπάρχουν διάφορες στην εικόνα αναλόγως τη γωνία θέασης; είτε δεξιά αριστερά, είτε πάνω κάτω;
Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι υπάρχουν τέτοια θεματακια με τις alr.
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Nαι, μα αυτό είναι και το νόημα των ALR, υπο γωνία να σκοτεινιάζουν για να κοντρολάρουν τις δευτερογενείς ανακλάσεις, δεν είναι θέμα, αυτός είναι ο σκοπός τους.
Το θέμα είναι να μην δημιουργούν πρόβλημα κατα την θέαση υπό νορμαλ γωνίες. Δυστυχώς οι περισσότερες ALR που έχω δει (τις έχω δει σχεδόν όλες) δημιουργούν αυτό το θεματάκι ακόμα και σε νορμάλ θέαση που απλά κουνιέσαι ή αλλάζεις θέση στον καναπέ. Στην Celexon, απλά δεν υφίσταται αυτό, νομίζεις ότι βλέπεις οθόνη λευκή με gain 1 σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά αν πας αρκετά πλάγια τότε αρχίζεις να βλέπεις της ιδιότητες της ALR, αλλα μιλάμε ότι πρέπει να πας εσκεμμένα αρκετά πλάγια για να δεις να αλλάζει συμπεριφορά.
 

Stergios Giotas

AVClub Enthusiast
4 November 2006
833
Η φωτογραφία βγήκε με έναν vivitek DLP HD ready. Οντως την έπιασες την διάσταση, είναι η 110. Και σε αυτό μέσα έπεσες!!Το επόμενο review που ήδη ετοιμάζω είναι UST προβολέας πάνω στην ALR, πολύ σύντομα θα μας λυθούν και στους 2 οι απορίες για το πως παίζει (πρώτες εντυπώσεις πάντως από τον UST, βρε συ!παίζουν καλά αυτοί :grinning-smiley-043). Οι επίσημες τιμές ξεκινάνε από 900 ευρώ για την 100αρα.


Μπράβο για το ριβιού και το βίντεο! Για τα υπόλοιπα, μισό λεπτό για να καταλάβω. Αυτή η οθόνη μπορεί να παίξει απροβλημάτιστα και με ust προβολέα; Γιατί μέχρι τώρα, αυτό που ίσχυε είναι, αγοράζουμε alr για normal/short throw και clr tab tensioned για ust και δε μπορούμε να τα μπλέξουμε μεταξύ τους. Όταν πχ. δοκίμασα σε μια μικρή δανεική alr έναν Screeneo 2.0 που χρησιμοποιώ ως δεύτερη τηλεόραση, δεν έπαιξε σωστά. Φαινόταν απευθείας ότι η οθόνη ήταν ακατάλληλη για αυτόν τον τύπο προβολέα. Αν με τη celexon αλλάζει αυτός ο κανόνας και έχουμε μια οθόνη κατάλληλη για όλους τους τύπους προβολέων, τότε μιλάμε για σουγιά-πολυεργαλείο.
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Μπράβο για το ριβιού και το βίντεο! Για τα υπόλοιπα, μισό λεπτό για να καταλάβω. Αυτή η οθόνη μπορεί να παίξει απροβλημάτιστα και με ust προβολέα; Γιατί μέχρι τώρα, αυτό που ίσχυε είναι, αγοράζουμε alr για normal/short throw και clr tab tensioned για ust και δε μπορούμε να τα μπλέξουμε μεταξύ τους. Όταν πχ. δοκίμασα σε μια μικρή δανεική alr έναν Screeneo 2.0 που χρησιμοποιώ ως δεύτερη τηλεόραση, δεν έπαιξε σωστά. Φαινόταν απευθείας ότι η οθόνη ήταν ακατάλληλη για αυτόν τον τύπο προβολέα. Αν με τη celexon αλλάζει αυτός ο κανόνας και έχουμε μια οθόνη κατάλληλη για όλους τους τύπους προβολέων, τότε μιλάμε για σουγιά-πολυεργαλείο.

όπα!δεν τον έχω δοκιμάσει ακόμα στην Celexon!Θα τον δοκιμάσω πολύ σύντομα όμως, μόλις βρω χρόνο, πιθανότατα το ΣΚ!
 

billpeppas

Moderator
Staff member
23 October 2013
5,806
Athens
Νίκο ( ακόμα δεν κατάφερα να βρω χρόνο να έρθω ναι! :( ), θα βγεί το υλικό και σε fixed frame ?
Έχω άτομα που είναι with the finger on the trigger αν το βγάλουν και σε fixed frame.
 

Stergios Giotas

AVClub Enthusiast
4 November 2006
833
Για να δούμε και οπτικά τι εννοούμε περί ust προβολής με clr οθόνη , παραθέτω ενδεικτικά δυο βιντεάκια από μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του χώρου. Οι clr οθόνες είναι καλύτερο να είναι τύπου τεντωμένου κάδρου που κρεμιέται στον τοίχο, διαφορετικά αν δεν είναι εντελώς ευθυγραμισμένες και αλφαδιασμένες ή υπάρχει έστω μια μικρή τσάκιση, αυτομάτως εμφανίζεται πρόβλημα στη γεωμετρία της εικόνας. Στον Screeneo 2.0 που τον έχω σε μια κλασική άσπρη οθόνη 120", ίδια με αυτή στο βίντεο του tegonik, σε χώρο 3χ3 μέτρα, οι γεωμετρικές παραμορφώσεις πάνε σύννεφο. Από την άλλη, μιλάμε για προβολή πλήρους κάδρου 120" ιντσών από μισό μέτρο, έστω και με χειρότερη ποιότητα, οπότε για καθημερινή χρήση ακόμη και ως τηλεόρασης, λες εύκολα αντίο στους κλασικούς προβολείς. Οι δε καινούργιοι laser ust έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε εικόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=S0jP-0wCrck

https://www.youtube.com/watch?v=sDNVSSMwOv8
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
Νίκο ( ακόμα δεν κατάφερα να βρω χρόνο να έρθω ναι! :( ), θα βγεί το υλικό και σε fixed frame ?
Έχω άτομα που είναι with the finger on the trigger αν το βγάλουν και σε fixed frame.

Εχω την εντύπωση ότι θα βγει και σε frame αργότερα μέσα στη χρονιά...
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,017
Athens
110" στα 16:9 ή στα 4:3;
Αν μπορείς Νίκο πες μας το εκμεταλλεύσιμο πλάτος της οθόνης.

110 σε 16/9 φυσικά!Η 110 έχει ωφέλιμο 243χ136, αλλα στην πράξη είναι 253χ200 περίπου αν ανοίξεις όλη την οθόνη και παίξεις από άκρη σε άκρη (εντωμεταξύ αν η εικόνα τελειώνει ακριβώς στην άκρη του πανιού, είναι άκρως εντυπωσιακή φάση)