παρακεντρη ληψη

NikosR

Senior Member
17 June 2006
349
εχω 1 πιατο 1,40*1,20 με 2 lnb
astra kai hotbird παρακεντρα
η ερωτηση ειναι
μπορω να βαλω κ αλλα lnb παρακεντρα??
και αν γινεται ποιους δορυφορους μπορω να πιασω και με τι απωλειες?
αθηνα μενω
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Μπορείς να κάνεις 100% λήψη του Eutelsat W2 στις 16 Ε, πλήρη λήψη του πρώην Arabsat (τώρα Badr) στις 26. Μάλλον άνετη λήψη των Astra/Eurobird στις 28 Ε, πλην των πολύ δύσκολων συχνοτήτων τις οποίες δεν θα κατέβαζες ακόμα και με κεντραρισμένο το πιάτο σου.

Το μόνο που χρειάζεσαι απο εξοπλισμό είναι έναν τετραπλό διακόπτη Diseqc και τα αντίστοιχα lnb.
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Η παράκεντρη λήψη είναι μια σπουδαία τεχνολογικά δυνατότητα για ταυτόχρονη λήψη περισσότερων δορυφόρων χωρίς μετακίνηση του κατόπτρου. Αρκει να μας το επιτρέπει η διάμετρος του πιάτου μας και κυρίως η γεωγραφική μας θέση.

Στην Φλώρινα σκοπεύεις σαφώς πιο εύκολα παράκεντρα από ότι στην Κρήτη ή στην Ρόδο.

Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα για λήψη (ταυτόχρονα) δύο δορυφόρων με ένα διπλό διακόπτη Diseqc και μέχρι τέσσερις με έναν τετραπλό. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αλλάζουμε κάτι στην υπάρχουσα καλωδίωση.

Υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούμε σχετικά εύκολα και στη λήψη οκτώ ή περισσότερων δορυφόρων. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο δέκτης μας να υποστηρίζει κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Μιλάω για είσοδο διακόπτη 0/12 Vή την συνεργασία με το πρωτόκολλο Diseqc 1.1 στο οποίο θα αναφερθώ σε ξεχωριστό θέμα.

Στην περίπτωση με την χρήση του διακόπτη 0/12Vμπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονη λήψη έως οκτώ δορυφόρων. Χρειαζόμαστε δύο τετραπλούς διακόπτες Diseqc και ένα διακόπτη 0/12 V. Με αυτό τον σχεδιασμό η έξοδος του κάθε τετραπλου diseqc οδηγείται στον διακόπτη 0/12V και ένα πλέον ένα καλώδιο (το υπάρχον) καταλήγει στον δέκτη. Ο διακόπτης πρέπει να τροφοδοτείται με ρεύμα από την είσοδο 0/12 V του δέκτη.
Οι ρυθμίσεις στον δέκτη είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της συνδεσμολογίας είναι η ταυτόχρονη λήψη μέχρι και οκτώ δορυφόρων, χωρίς μετακίνηση κατόπτρου, χωρίς μοτερ, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην εναλλαγή των δορυφόρων.