Πειράματα δορυφορικής εγκατάστασης

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Θέλω να εγκαταστήσω δορυφορική στο σπίτι μου. Συγκεκριμένα σε μια 3όροφη πολυκατοικία χρονολογίας ~1985.

Αυτή τη στιγμή η πολυκατοικία έχει μόνο εγκατάσταση επίγειου σήματος, με μια κεντρική κεραία, χωρίς ενισχυτή, αφού έχω φάτσα τον Υμηττό και δεν έχω πρόβλημα. Το σήμα από την κεραία κατεβαίνει σε ένα κεντρικό σημείο όπου διαχωρίζεται στα 3 (με ένα διακλαδωτή πηνίου - αν το λέω καλά). Επομένως έχουμε ένα καλώδιο για κάθε όροφο/διαμέρισμα, το οποίο με τη σειρά του περνάει από 2 ή 3 πρίζες διελεύσεως και καταλήγει σε μια τερματική (σύνολο 3 ή 4 πρίζες σε κάθε γραμμή δηλαδή).

Η εγκατάσταση όπως καταλάβατε δεν είναι τύπου αστέρα, αλλά σε σειρά για κάθε όροφο. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) γιατί δεν πρόκειται να μπει πάνω από 1 δορυφορικός δέκτης σε κάθε όροφο / γραμμή.

Με το σκεπτικό αυτό σκέφτομαι το επόμενο βήμα που είναι η δοκιμή του κατά πόσο το καλώδιο που είναι ήδη περασμένο (κάποιο ομοαξονικό της... εποχής) μπορεί να υποστηρίξει τη διανομή του δορυφορικού σήματος.

Προκειμένου να σιγουρευτώ αγοράζοντας τον ελάχιστο απαραίτητο εξοπλισμό σκέφτηκα το εξής: Να αγοράσω ένα μείκτη tv/sat και να τον βάλω πριν από τον υπάρχοντα διακλαδωτή του τηλεοπτικού σήματος. Με την προϋπόθεση ότι ο παλιός αυτός διακλαδωτής επιτρέπει τη διέλευση dc τάσης και τις υψηλότερες δορυφορικές συχνότητες, θα αλλάξω μια οποιαδήποτε πρίζα σε ένα από τους 3 ορόφους με δορυφορική και θα δω αν πιάνω κάτι στον δέκτη. Ισχύει αυτό ή πρέπει οπωσδήποτε να τον βάλω στην 1η πρίζα κάποιου ορόφου; Δηλαδή οι απλές πρίζες επιτρέπουν τη διέλευση δορυφορικών σημάτων; Σε περίπτωση που μας τα χαλάει o υπάρχων διακλαδωτής θα δοκιμάσω να βάλω το μείκτη tv/sat μετά από αυτόν και να δώσω δορυφορική σε ένα μόνο όροφο, αλλάζοντας και την αντίστοιχη πρίζα.

Αυτά τα λίγα για αρχή. Θα ήθελα τις συμβουλές και προτάσεις σας. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποιον φτηνό μείκτη tv/sat για να δοκιμάσω (αν όλα πάνε καλά ίσως τον αλλάξω με κάτι καλύτερο) θα το εκτιμούσα. Και κάτι τελευταίο: Ποια η διαφορά του διακλαδωτή πηνίου με το τυπικό splitter με υποδοχές τύπου F;