Περί έκθεσης

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,446
Το βάζω εδώ καθώς και με την pentax k100d super το πάθαινα αυτό και τώρα με την pen e-pl1 . Σήμερα στην παρέλαση με πρόγραμμα ταχύτητας και ρύθμιση στο 1/500 ώστε να έχω ακούνητη φωτογραφία με τον 40-150 στο τέρμα ζουμ και iso400 , άφησα την μηχανή να παίζει με το διάφραγμα καθώς μετά από κάποια τεστ είδα πως κυμαίνονταν από F7.1 έως F13 , καλές τιμές για οξύτητα .
Ο ήλιος φαίνεται (13:00 η ώρα) σε ποια κατεύθυνση ήταν από τις σκιές .

Καθώς ξεκίνησε η παρέλαση από τα αριστερά μου πήρα τις πρώτες φωτό .

P4220322.JPG


Όπως όμως φτάσανε μπροστά μου η μηχανή ανέβασε σε F16 , ακόμη και F20 όσο γύριζα προς τα δεξιά έχοντας τον ήλιο πίσω μου πλέον (αν παίζει ρόλο αυτό) με αποτέλεσμα υποφωτισμένες φωτογραφίες , προφανώς επειδή έκλεινα το ζουμ όπως έφταναν κοντά μου η μηχανή θεώρησε πως πρέπει να κλείσει το διάφραγμα (το έκλεισε αρκετά όμως), εδώ η πρώτη με F16 και οι υπόλοιπες βγήκαν με F20 ακόμη σκοτεινότερες .

P4220325.JPG


Τι πρέπει να προσέξω την επόμενη φορά ώστε η έκθεση να είναι ίδια καθώς αλλάζω την εστιακή απόσταση ?
 
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Είχες σποτ φωτομέτρηση και γιαυτό η μηχανή φωτομετρούσε μια πολύ μικρή περιοχή στο κέντρο. Αν τύχαινε να φωτομετρήσει σε άσπρες-ηλιόλουστες επιφάνειες θεωρούσε οτι το φώς ήταν γενικά πολύ και έκλεινε διάφραγμα.
Γενικά όταν έχεις σποτ φωτομέτρηση η μηχανή θεωρεί οτι το σημείο που φωτομετρά θα πρέπει να το αποδώσει ως μέσο γκρί.

Διάλεξε άλλο πρόγραμμα φωτομέτρησης που παίρνει υπόψιν του όλο το κάδρο σαν μέσο όρο ή με κεντροβαρή προτεραιοτητα.

Επίσης ISO 400 σε ηλιόλουστη μέρα !!!. Χάνεις δυναμική περιοχή οσο ανεβάζεις ISO που την χρειάζεσαι γιατί το κάδρο σου έχει πολύ κοντραστ.

f/13 δεν είναι καλή τιμή για οξύτητα. f/5.6 - f/8.0 θεωρούνται τέτοιες.
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,446
Ευχαριστώ Ηλία , έβαλα σποτ διότι στην αρχή ερχόταν από την μεριά του ήλιου και φοβήθηκα μήπως τα πρόσωπα βγουν σκοτεινά , τελικά αποδείχθηκε λάθος .
Για το διάφραγμα διάβασα εδώ πως για τον συγκεκριμένο φακό στα 150mm το καλύτερο είναι μεταξύ F/8 - F/11 .
Το iso το ανέβασα διότι σε ταχύτητα 1/250 κάνοντας μεγέθυνση στην οθόνη έβλεπα την φωτογραφία λίγο κουνημένη (είχε μια ελαφριά θολούρα) , ενώ σε 1/500 η φωτογραφία στην οθόνη φαινόταν πεντακάθαρη , ακόμη δεν μπορώ να τραβήξω σταθερά μη ακουμπώντας την μηχανή στο μάτι .
Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου .
 
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Σωστή σκέψη για το σποτ με την παραδοχή οτι θα μπορούσες να φωτομετρήσεις στα πρόσωπα αλλά ... δεν πετυχαίνει πάντα σε μακρινό πλάνο και αν αντί πρόσωπο πιάσεις άσπρο μανίκι την έβαψες. Επίσης αν φωτομετρήσεις σωστά ενα σκιασμένο πρόσωπο είναι σίγουρο οτι θα κάψεις τα ηλιόλουστα άσπρα μανίκια. Ενώ εσύ τα θέλεις και τα δυο σωστά. Ο τρόπος να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις το ISO που σου δίνει την μεγαλύτερη δυναμική περιοχή, φωτομέτρηση μέσου όρου και να "φέρεις" τα σκοτεινά πρόσωπα στην φωτεινότητα που θέλεις κατα την επεξεργασία.

Για το διάφραγμα έγραψα γενικά για όλους τους φακούς και όλα τα εστιακά μήκη. Παρέβλεψα οτι μιλούσες για τέρμα ζοομ στα 150 οπου το πιο ανοιχτό είναι το 5,6. Ισχύει συνήθως το να παίρνουμε καλύτερα αποτελέσματα κλείνοντας κατα 1 στοπ σε σχέση με το τερμα ανοιχτό που είναι διαθέσιμο.
Αν υπάρχουν στοιχεία εξειδικευμένα για ενα φακό για την χρήση που θα γίνει ισχύουν αυτά.

Για την ταχύτητα τραβώντας σε 150mm m4/3 είναι ισοδύναμο με 300mm FF και άρα καλή ταχύτητα θεωρείται το 1/300. Αυτό όμως είναι μια γενίκευση που δεν ισχύει πάντα. Οπως λες παίζει ρόλλο η σταθερότητα του χρήστη αλλά και το κράτημα που προσφέρει η μηχανή (γιαυτό θεωρώ αδιανόητο για μένα να καταφέρω ακούνητη λήψη χωρίς οφθαλμοσκόπιο με τα χέρια τεντωμένα).
Επίσης η τυχόν σταθεροποίηση που παρέχει το σώμα ή ο φακός και πως συμπεριφέρεται στα συγκεκριμένα εστιακά μήκη. Συνήθως βοηθάει, μερικές φορές όμως κάνει κακό αντί για καλό.
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,446
Συμπέρασμα για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής :

Αν είχα την δυνατότητα για ακριβή εστίαση , που ήταν αδύνατο στην περίπτωσή μου λόγω ηλιοφάνειας και ίσα που έβλεπα την οθόνη , θα ήταν σωστή επιλογή μιας και το iso δεν μπορούσα να το κατεβάσω .

Στο διάφραγμα τα πήγα σχεδόν καλά πιστεύω σύμφωνα με τα δεδομένα για τον φακό (την άλλη φορά βέβαια θα δοκιμάσω και ότι μου είπες) .

Την ταχύτητα την επέλεξα σωστά μετά από δοκιμή σε ένα μπαλκόνι με ανθισμένα λουλούδια όπου , βλέποντας σε μεγέθυνση και σε ταχύτητα 1/500 τα άνθη ξεχώριζαν μεταξύ τους και φαίνονταν καθαρά , εν αντιθέσει με 1/250 όπου φαίνονταν σαν μια μάζα .

Άρα με σωστή ρύθμιση φωτομέτρησης θα είχα αποδεκτό αποτέλεσμα , μιας και το iso κάτω από 400 μου έδινε χαμηλή ταχύτητα για την σταθερότητα των χεριών μου . Νιώθω καλά διότι το διάβασμα που έχω ρίξει αρχίζει και αποδίδει , την επόμενη φορά ίσως να έχω το αποτέλεσμα που μου αρέσει καθώς δεν ήταν όλα όσα επέλεξα λάθος οπότε και έχω λίγα πράγματα να διορθώσω .


Πρέπει να κάνω κάτι για evf :chinscratch:
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,446
Τώρα που το σκέφτομαι , αν είχα κλειδώσει την έκθεση κατά την πρώτη φωτό , δεν θα είχαν όλες την ίδια φωτεινότητα ?