Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Βασίλης Α." data-source="post: 1058730208" data-attributes="member: 4284"><p>Για την ερώτηση 2 δεν καταλαβαίνω ακριβώς τί εννοείς.</p><p></p><p>Δηλαδή ρωτάς, ενώ γυρίζουν τα μαχαίρια του μύλου, εκείνη τη στιγμή να ρίχνεις τον ζυγισμένο καφέ και όχι πριν που τα μαχαίρια δεν περιστρέφονται?</p><p></p><p>Λογικά δεν θα έχεις θέμα, πρόσεξε μόνο μην είναι τίποτα άψητοι σκληροί καφέδες και σου μπλοκάρουν τον ενσωματομένο σου μύλο. Αν γυρίζουν τα μαχαίρια το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι να εκτιναχθεί κανένα σπυρί (pop corning) εκτός του θαλάμου του μύλου, τίποτα περισσότερο.</p><p></p><p>Σε άλλου είδους μύλων, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δυνατά μοτέρ, προτείνουν πρώτα να περιστρέφονται τα μαχαίρια και έπειτα να πέφτουν οι κόκκοι προς άλεση, βοηθάει έτσι τον μύλο να μην φάει κανένα κόλλημα (συμβαίνει με τους πολύ Light καφέδες).</p><p></p><p>Για την ερώτηση 3 προσπάθησε λίγο να αφήσεις το θέμα πίεση στην άκρη. </p><p></p><p>Σε single origin κοίτα για αρχή να παίρνεις αναλογία 1:2, (μέγιστο 40ml ροφήματος καφέ στην κούπα) σε 25-30sec. Δοκίμασε και δες αν σου αρέσει ή όχι.</p><p></p><p>Αν το βρίσκεις θεόξινο, τότε ή η θερμοκρασία σου ήταν πολύ χαμηλή (δηλαδή το νερό της μηχανής χτύπησε το puck του καφέ με θερμοκρασία κάτω από 90c) ή ο καφές καθ'αυτός έχει τέτοια όξινα χαρακτηριστικά, οπότε καλό είναι για αρχή να αποφεύγεις καφέδες που αναφέρουν περιγραφές όπως ''bright, lemon, lemon zest, malic κλπ''.</p><p></p><p>Αν ο καφές ήταν θεόπικρος τότε ανάποδα, δοκιμάζεις να ανεβάσεις θερμοκρασία 1 βαθμό και βλέπεις. Προσωπικά πίνω μόνιμα καφέδες αρκετά χρόνια στους 93c και δεν πειράζω τη θερμοκρασία.</p><p></p><p>Στην ερώτηση 4, ανάλογα την κατακράτηση που έχουν τα μαχαίρια του μύλου σου, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς.</p><p>Άλλοι μύλοι θέλουν μια δόση να την πετάξεις (19-20gr), άλλοι μπορεί 5gr κλπ.</p><p>Σίγουρα αν αλλάζεις από commercial σε single origin καφέδες, οι αλλαγές στη ρύθμιση του μύλου θα είναι μεγάλες, από single origin σε single origin κάπως μικρότερες.</p><p></p><p>Ειδικά η εκχύλιση σε commercial, χωρίς να έχω ασχοληθεί αρκετά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 16-17gr καφέ input, με εκχύλιση όχι περισσότερο από 25sec. </p><p>Αν πρόκειται και για σκούρα χαρμάνια, τότε ίσως και λιγότερο από 25sec, αλλιώς θα γευτείς πολλά πικρά στοιχεία του καφέ.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Βασίλης Α., post: 1058730208, member: 4284"] Για την ερώτηση 2 δεν καταλαβαίνω ακριβώς τί εννοείς. Δηλαδή ρωτάς, ενώ γυρίζουν τα μαχαίρια του μύλου, εκείνη τη στιγμή να ρίχνεις τον ζυγισμένο καφέ και όχι πριν που τα μαχαίρια δεν περιστρέφονται? Λογικά δεν θα έχεις θέμα, πρόσεξε μόνο μην είναι τίποτα άψητοι σκληροί καφέδες και σου μπλοκάρουν τον ενσωματομένο σου μύλο. Αν γυρίζουν τα μαχαίρια το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι να εκτιναχθεί κανένα σπυρί (pop corning) εκτός του θαλάμου του μύλου, τίποτα περισσότερο. Σε άλλου είδους μύλων, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δυνατά μοτέρ, προτείνουν πρώτα να περιστρέφονται τα μαχαίρια και έπειτα να πέφτουν οι κόκκοι προς άλεση, βοηθάει έτσι τον μύλο να μην φάει κανένα κόλλημα (συμβαίνει με τους πολύ Light καφέδες). Για την ερώτηση 3 προσπάθησε λίγο να αφήσεις το θέμα πίεση στην άκρη. Σε single origin κοίτα για αρχή να παίρνεις αναλογία 1:2, (μέγιστο 40ml ροφήματος καφέ στην κούπα) σε 25-30sec. Δοκίμασε και δες αν σου αρέσει ή όχι. Αν το βρίσκεις θεόξινο, τότε ή η θερμοκρασία σου ήταν πολύ χαμηλή (δηλαδή το νερό της μηχανής χτύπησε το puck του καφέ με θερμοκρασία κάτω από 90c) ή ο καφές καθ'αυτός έχει τέτοια όξινα χαρακτηριστικά, οπότε καλό είναι για αρχή να αποφεύγεις καφέδες που αναφέρουν περιγραφές όπως ''bright, lemon, lemon zest, malic κλπ''. Αν ο καφές ήταν θεόπικρος τότε ανάποδα, δοκιμάζεις να ανεβάσεις θερμοκρασία 1 βαθμό και βλέπεις. Προσωπικά πίνω μόνιμα καφέδες αρκετά χρόνια στους 93c και δεν πειράζω τη θερμοκρασία. Στην ερώτηση 4, ανάλογα την κατακράτηση που έχουν τα μαχαίρια του μύλου σου, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς. Άλλοι μύλοι θέλουν μια δόση να την πετάξεις (19-20gr), άλλοι μπορεί 5gr κλπ. Σίγουρα αν αλλάζεις από commercial σε single origin καφέδες, οι αλλαγές στη ρύθμιση του μύλου θα είναι μεγάλες, από single origin σε single origin κάπως μικρότερες. Ειδικά η εκχύλιση σε commercial, χωρίς να έχω ασχοληθεί αρκετά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 16-17gr καφέ input, με εκχύλιση όχι περισσότερο από 25sec. Αν πρόκειται και για σκούρα χαρμάνια, τότε ίσως και λιγότερο από 25sec, αλλιώς θα γευτείς πολλά πικρά στοιχεία του καφέ. [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…