Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Γιώργος Κυριακαράκος" data-source="post: 1058740626" data-attributes="member: 18"><p>Για να απαντήσω:</p><p>- Ζυγαριές έχω 2. Η μία που πήρα αρχικά είναι η παρακάτω:</p><p>[URL unfurl="true"]https://www.amazon.de/gp/product/B08418ZLXY[/URL]</p><p>Αλλά δεν την παίρνει κάτω από το portafilter οπότε αγόρασα και δεύτερη </p><p>[URL unfurl="true"]https://www.skroutz.gr/s/16784918/Homestyle-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%96%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-735097-0-2kg-0-1gr.html[/URL]</p><p>Μια χαρά είναι αν και κινεζιές και οι δύο. Το βασικότερο είναι σταθερές οι μετρήσεις και δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα για τα ίδια αντικείμενα.</p><p>- Αν ξεκινώ χρονομέτρηση από όταν ενεργοποιώ την αντλία στα 25 δευτερόλεπτα παίρνω πολύ όξινους καφέδες. Πρέπει να έχω 30-35 δευτερόλεπτα για να είναι ωραία η γεύση - κάτι που ταιριάζει και με τους χρόνους που λέει το video με τη Breville πιο πάνω. Συνήθως 5 με 8 δευτερόλεπτα κάνει να ξεκινήσει να πέφτει ο καφές στο φλυτζάνι, οπότε είμαι στα 30-35 δευτερόλεπτα. Είπα να μετρήσω από όταν αρχίζει να πέφτει καφές γιατί σε κάποιες πιο ακριβές ζυγαριές που έχουν και ενσωματωμένο χρονόμετρο, το χρονόμετρο ξεκινά μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα και μεταβληθεί το βάρος. Στη δική σου Γιώργο πως ξεκινά αυτόματα χρόνο;</p><p>- Ο μύλος είναι stepless απλά σου έχει και μια κλίμακα για να ξέρεις τι γίνεται από 1 μέχρι 7. Νομίζω πως μάλλον χάλασα την εργοστασιακή ρύθμιση κάποια από τις πρώτες φορές που ρύθμισα το μύλο χωρίς να είναι σε λειτουργία. Διάβασα ότι ειδικά σε stepless χαμηλού κόστους, καφές που έχει μείνει μέσα μπορεί να μην αφήσει το ρυθμιστικό να κλείσει την απόσταση και να πηδήξει δόντι όταν πας να ρυθμίσεις πιο λεπτοκομμένο. Φυσικά ξαναρυθμίζεται εσωτερικά, αλλά αφού παίρνω το κόψιμο που θέλω χωρίς να είμαι στην άκρη δεν έχω δώσει σημασία. Πια ρυθμίζω μόνο με το μύλο σε λειτουργία.</p><p>- Κλασσικά έφαγα αρκετή ώρα με το PID και τις ρυθμίσεις του με αποτέλεσμα. Προφανώς κάθε μηχανή είναι διαφορετική και θέλουν βελτιστοποίηση οι τιμές. Μετά από δοκιμές, ξεπερνώ τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για 1 βαθμό, αλλά πέφτει σχετικά γρήγορα και μετά δεν κουνιέται από εκεί. Και το recovery είναι κοντά στα 40 δευτερόλεπτα για άλλο εσπρέσσο.</p><p>- Επίσης μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι πρέπει να ζεσταθεί όλη η μηχανή και όχι μόνο το νερό για να πιω καλό καφέ. Οπότε τι και αν φτάνει το Boiler στη θερμοκρασία που θες σε 1μιση-2λεπτά, θέλει πάνω από 10 λεπτά για να κάψουν όλα. Και όντως ο καφές μετά είναι πολύ καλύτερος.</p><p>- Το μόνο που δεν έχω μετρήσει ακόμη είναι πόση είναι πραγματικά η θερμοκρασία του νερού στο γκρουπ σε σχέση με τη θερμοκρασία στο Boiler. Πολλοί λένε στη μηχανή μου ότι είναι 8 βαθμούς, άλλοι έχουν μετρήσει 5.5-6. Δυστυχώς έχω μόνο ένα θερμόμετρο υπέρυθρων και δεν έχω και κομμένο portafilter για να έβαζα κανένα θερμοζεύγος από κάτω για να μέτραγα. Σε κάθε περίπτωση και με οδηγό τη γεύση παίρνω πιο γευστικούς καφέδες με πιο ζεστό νερό (94-95 βαθμών λογικά θα είναι) για να κόβει τα όξινα χωρίς να πηγαίνω στο άλλο άκρο και να έχω πικρίλες.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Γιώργος Κυριακαράκος, post: 1058740626, member: 18"] Για να απαντήσω: - Ζυγαριές έχω 2. Η μία που πήρα αρχικά είναι η παρακάτω: [URL unfurl="true"]https://www.amazon.de/gp/product/B08418ZLXY[/URL] Αλλά δεν την παίρνει κάτω από το portafilter οπότε αγόρασα και δεύτερη [URL unfurl="true"]https://www.skroutz.gr/s/16784918/Homestyle-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%96%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-735097-0-2kg-0-1gr.html[/URL] Μια χαρά είναι αν και κινεζιές και οι δύο. Το βασικότερο είναι σταθερές οι μετρήσεις και δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα για τα ίδια αντικείμενα. - Αν ξεκινώ χρονομέτρηση από όταν ενεργοποιώ την αντλία στα 25 δευτερόλεπτα παίρνω πολύ όξινους καφέδες. Πρέπει να έχω 30-35 δευτερόλεπτα για να είναι ωραία η γεύση - κάτι που ταιριάζει και με τους χρόνους που λέει το video με τη Breville πιο πάνω. Συνήθως 5 με 8 δευτερόλεπτα κάνει να ξεκινήσει να πέφτει ο καφές στο φλυτζάνι, οπότε είμαι στα 30-35 δευτερόλεπτα. Είπα να μετρήσω από όταν αρχίζει να πέφτει καφές γιατί σε κάποιες πιο ακριβές ζυγαριές που έχουν και ενσωματωμένο χρονόμετρο, το χρονόμετρο ξεκινά μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα και μεταβληθεί το βάρος. Στη δική σου Γιώργο πως ξεκινά αυτόματα χρόνο; - Ο μύλος είναι stepless απλά σου έχει και μια κλίμακα για να ξέρεις τι γίνεται από 1 μέχρι 7. Νομίζω πως μάλλον χάλασα την εργοστασιακή ρύθμιση κάποια από τις πρώτες φορές που ρύθμισα το μύλο χωρίς να είναι σε λειτουργία. Διάβασα ότι ειδικά σε stepless χαμηλού κόστους, καφές που έχει μείνει μέσα μπορεί να μην αφήσει το ρυθμιστικό να κλείσει την απόσταση και να πηδήξει δόντι όταν πας να ρυθμίσεις πιο λεπτοκομμένο. Φυσικά ξαναρυθμίζεται εσωτερικά, αλλά αφού παίρνω το κόψιμο που θέλω χωρίς να είμαι στην άκρη δεν έχω δώσει σημασία. Πια ρυθμίζω μόνο με το μύλο σε λειτουργία. - Κλασσικά έφαγα αρκετή ώρα με το PID και τις ρυθμίσεις του με αποτέλεσμα. Προφανώς κάθε μηχανή είναι διαφορετική και θέλουν βελτιστοποίηση οι τιμές. Μετά από δοκιμές, ξεπερνώ τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για 1 βαθμό, αλλά πέφτει σχετικά γρήγορα και μετά δεν κουνιέται από εκεί. Και το recovery είναι κοντά στα 40 δευτερόλεπτα για άλλο εσπρέσσο. - Επίσης μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι πρέπει να ζεσταθεί όλη η μηχανή και όχι μόνο το νερό για να πιω καλό καφέ. Οπότε τι και αν φτάνει το Boiler στη θερμοκρασία που θες σε 1μιση-2λεπτά, θέλει πάνω από 10 λεπτά για να κάψουν όλα. Και όντως ο καφές μετά είναι πολύ καλύτερος. - Το μόνο που δεν έχω μετρήσει ακόμη είναι πόση είναι πραγματικά η θερμοκρασία του νερού στο γκρουπ σε σχέση με τη θερμοκρασία στο Boiler. Πολλοί λένε στη μηχανή μου ότι είναι 8 βαθμούς, άλλοι έχουν μετρήσει 5.5-6. Δυστυχώς έχω μόνο ένα θερμόμετρο υπέρυθρων και δεν έχω και κομμένο portafilter για να έβαζα κανένα θερμοζεύγος από κάτω για να μέτραγα. Σε κάθε περίπτωση και με οδηγό τη γεύση παίρνω πιο γευστικούς καφέδες με πιο ζεστό νερό (94-95 βαθμών λογικά θα είναι) για να κόβει τα όξινα χωρίς να πηγαίνω στο άλλο άκρο και να έχω πικρίλες. [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…