Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Γιώργος Κυριακαράκος" data-source="post: 1058794656" data-attributes="member: 18"><p>Ήθελα να μοιραστώ μια απρόσμενη αναβάθμιση που έκανα και τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά.</p><p>Γίνεται αρκετή κουβέντα τον τελευταίο χρόνο για τη χρήση μεταλλικού φίλτρου/πλέγματος πάνω από τον καφέ ανάμεσα στην ντουζιέρα και το πόρταφιλτερ. Τα κείμενα και βίντεο όλα συμφωνούν στο ότι το μεγαλύτερο όφελος στη χρήση είναι ότι δεν λερώνεται η ντουζιέρα και επίσης ότι δεν υπάρχει σε κανένα βαθμό αρνητική επίπτωση στον καφέ. Υπάρχουν βέβαια και βίντεο που μιλάνε για κάποια πλεονεκτήματα που θα αναφέρω πιο κάτω.</p><p>Τυχαία κάπου στις αρχές του καλοκαιριού μου έβγαλε μια διαφήμιση στο Ali για τέτοιο φίλτρο στη σωστή διάσταση για τη lelit και για κόστος κάτω του 10ευρου είπα απλά να το δοκιμάσω. Μετά από σχεδόν 2 μήνες αναμονής συν τις ημέρες των διακοπών τελικά ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω. Μπορώ να πω ότι βοηθάει σε πολλά επίπεδα ΑΝ:</p><p>- Είσαι αρχάριος και η τεχνική σου έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.</p><p>- Η μηχανή σου και τα αξεσουάρ σου είναι βασικά και όχι κορυφαία.</p><p>Κρίνοντας τα βίντεο και όσα είχα διαβάσει πριν το πάρω καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν έβλεπαν κάτι παραπάνω από ένα τρόπο να κρατάς πιο καθαρή τη μηχανή σου.</p><p>Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζω καιρό τώρα είναι ότι πάντα όταν βγάζω το πορταφιλτερ ελάχιστος καφές μένει κολλημένος στην ντουζιέρα. Η όψη όμως που έχω στο πάνω μέρος του πακ είναι ότι μάλλον έχω και channeling. Σίγουρα από όταν πήρα τις βελόνες για ισοκατανομή και κατεβάζω την επιφάνεια του καφέ λίγο πιο κάτω με περισσότερη συμπίεση έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά δεν έχει φύγει το θέμα. Ίσως και να υπερφορτώνω το καλαθάκι που έχω με 17 γραμμάρια.</p><p>Όσους καφέδες έχω φτιάξει με το φίλτρο/πλέγμα η γεύση είναι πλήρως επαναλήψιμη στον καφέ, το πακ είναι τέλειο και φαίνεται ότι δεν υπάρχει channelling. Τον καφέ τον κόβω πιο χοντροκομμένο για τον ίδιο χρόνο εκχείλισης, αλλά είναι λογικό - είδα την εξήγηση σε ένα βίντεο.</p><p>Γενικά αν είχα πολύ καλύτερη τεχνική ή πολύ ακριβότερο εξοπλισμό (ή και τα δύο) όντως αμφιβάλω αν θα έβλεπα και εγώ κάποια βελτίωση πέρα της καθαριότητας. Όμως τώρα έχει γίνει ήδη μέρος της ρουτίνας και θα το πρότεινα σαν μια ουσιαστική αναβάθμιση χαμηλού κόστους για αρχάριους ή κατόχους εισαγωγικών μηχανών.</p><p></p><p>Υ.Γ.1. Περιμένω τον Tusso Epic Arabica να δοκιμάσω. Αν δεν με τρελάνει θα ξαναγυρίσω στον Hausbrandt Nonneti.</p><p>Υ.Γ.2. Στο εξοχικό έχω πάει το παλιό σεταπ με τον μύλο και τη brikka. Έφτιαχνα καφεδάκια με Coffee Island Indonesia Sumatra και μπορώ να πω ότι ήταν απολαυστικά. Δεν είναι εσπρέσο, αλλά είναι πολύ καλύτερο για τις δικές μου προτιμήσεις από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει εκτός εσπρέσο (και καλύτερα από όλους τους εσπρέσο που ήπια φέτος σε μαγαζιά). Επίσης ακόμη και στο περίπου να φτιάξεις τον καφέ σου (η ζυγαριά που έχω εκεί είναι στο γραμμάριο και όχι στα εκατοστά του γραμμαρίου, το γκαζάκι ποτέ δεν μπορείς να το έχεις ακριβώς το ίδιο σε ρύθμιση, το νερό πάντα είναι λίγο πάνω λίγο κάτω μετρώντας με το πάνω μέρος της brikka, η ισοκατανομή στο καλαθάκι γίνεται απλά με χτυπηματάκια στο πλάι και προφανώς η άλεση του καφέ από τον φθηνό μύλο παίζει) δεν αλλάζει ιδιαίτερα η τελική γεύση αν δεν έχεις αλλάξει κάτι πολύ. </p><p>Υ.Γ.3. Με τρώει να πάρω περφορατέρ και να δοκιμάσω και χάρτινα φίλτρα στο κάτω μέρος του καφέ στο πορταφιλτερ...έχει δοκιμάσει κανείς;;;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Γιώργος Κυριακαράκος, post: 1058794656, member: 18"] Ήθελα να μοιραστώ μια απρόσμενη αναβάθμιση που έκανα και τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά. Γίνεται αρκετή κουβέντα τον τελευταίο χρόνο για τη χρήση μεταλλικού φίλτρου/πλέγματος πάνω από τον καφέ ανάμεσα στην ντουζιέρα και το πόρταφιλτερ. Τα κείμενα και βίντεο όλα συμφωνούν στο ότι το μεγαλύτερο όφελος στη χρήση είναι ότι δεν λερώνεται η ντουζιέρα και επίσης ότι δεν υπάρχει σε κανένα βαθμό αρνητική επίπτωση στον καφέ. Υπάρχουν βέβαια και βίντεο που μιλάνε για κάποια πλεονεκτήματα που θα αναφέρω πιο κάτω. Τυχαία κάπου στις αρχές του καλοκαιριού μου έβγαλε μια διαφήμιση στο Ali για τέτοιο φίλτρο στη σωστή διάσταση για τη lelit και για κόστος κάτω του 10ευρου είπα απλά να το δοκιμάσω. Μετά από σχεδόν 2 μήνες αναμονής συν τις ημέρες των διακοπών τελικά ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω. Μπορώ να πω ότι βοηθάει σε πολλά επίπεδα ΑΝ: - Είσαι αρχάριος και η τεχνική σου έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. - Η μηχανή σου και τα αξεσουάρ σου είναι βασικά και όχι κορυφαία. Κρίνοντας τα βίντεο και όσα είχα διαβάσει πριν το πάρω καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν έβλεπαν κάτι παραπάνω από ένα τρόπο να κρατάς πιο καθαρή τη μηχανή σου. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζω καιρό τώρα είναι ότι πάντα όταν βγάζω το πορταφιλτερ ελάχιστος καφές μένει κολλημένος στην ντουζιέρα. Η όψη όμως που έχω στο πάνω μέρος του πακ είναι ότι μάλλον έχω και channeling. Σίγουρα από όταν πήρα τις βελόνες για ισοκατανομή και κατεβάζω την επιφάνεια του καφέ λίγο πιο κάτω με περισσότερη συμπίεση έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά δεν έχει φύγει το θέμα. Ίσως και να υπερφορτώνω το καλαθάκι που έχω με 17 γραμμάρια. Όσους καφέδες έχω φτιάξει με το φίλτρο/πλέγμα η γεύση είναι πλήρως επαναλήψιμη στον καφέ, το πακ είναι τέλειο και φαίνεται ότι δεν υπάρχει channelling. Τον καφέ τον κόβω πιο χοντροκομμένο για τον ίδιο χρόνο εκχείλισης, αλλά είναι λογικό - είδα την εξήγηση σε ένα βίντεο. Γενικά αν είχα πολύ καλύτερη τεχνική ή πολύ ακριβότερο εξοπλισμό (ή και τα δύο) όντως αμφιβάλω αν θα έβλεπα και εγώ κάποια βελτίωση πέρα της καθαριότητας. Όμως τώρα έχει γίνει ήδη μέρος της ρουτίνας και θα το πρότεινα σαν μια ουσιαστική αναβάθμιση χαμηλού κόστους για αρχάριους ή κατόχους εισαγωγικών μηχανών. Υ.Γ.1. Περιμένω τον Tusso Epic Arabica να δοκιμάσω. Αν δεν με τρελάνει θα ξαναγυρίσω στον Hausbrandt Nonneti. Υ.Γ.2. Στο εξοχικό έχω πάει το παλιό σεταπ με τον μύλο και τη brikka. Έφτιαχνα καφεδάκια με Coffee Island Indonesia Sumatra και μπορώ να πω ότι ήταν απολαυστικά. Δεν είναι εσπρέσο, αλλά είναι πολύ καλύτερο για τις δικές μου προτιμήσεις από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει εκτός εσπρέσο (και καλύτερα από όλους τους εσπρέσο που ήπια φέτος σε μαγαζιά). Επίσης ακόμη και στο περίπου να φτιάξεις τον καφέ σου (η ζυγαριά που έχω εκεί είναι στο γραμμάριο και όχι στα εκατοστά του γραμμαρίου, το γκαζάκι ποτέ δεν μπορείς να το έχεις ακριβώς το ίδιο σε ρύθμιση, το νερό πάντα είναι λίγο πάνω λίγο κάτω μετρώντας με το πάνω μέρος της brikka, η ισοκατανομή στο καλαθάκι γίνεται απλά με χτυπηματάκια στο πλάι και προφανώς η άλεση του καφέ από τον φθηνό μύλο παίζει) δεν αλλάζει ιδιαίτερα η τελική γεύση αν δεν έχεις αλλάξει κάτι πολύ. Υ.Γ.3. Με τρώει να πάρω περφορατέρ και να δοκιμάσω και χάρτινα φίλτρα στο κάτω μέρος του καφέ στο πορταφιλτερ...έχει δοκιμάσει κανείς;;; [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…