Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Maestro" data-source="post: 1058848751" data-attributes="member: 1746"><p>Λοιπόν εδώ και καναδυο χρόνια αντιμετώπιζα διάφορα θέματα στα εσπρεσσάκια, με μηχανή Breville (ή όπως λέγεται στην Ευρώπη) dual boiler και κόφτη Baratza Sette.</p><p></p><p>1. Η μηχανή ξεκίναγε μπουκωμένη (πίεση στα 9+ και να πέφτουν ελάχιστες σταγόνες), και μετά από λίγα δευτερόλεπτα έπεφτε γρήγορα στο 7, και η ροή αύξανε ιδιαίτερα απότομα από σταγόνες σε... νεράκι.</p><p></p><p>2. Ήταν σχεδόν αδύνατο να φτιάξεις δυο εσπρεσσάκια, αφού η ροή από τη μια μεριά του portafilter ξεκίναγε έως και 10 δευτερόλεπτα μετά από την άλλη, παρά το γεγονός ότι το puck φαινόταν οριζοντιωμένο.</p><p></p><p>Τελικά, επειδή όλο κι όλο έπινα έναν καπουτσίνο κάθε πρωί, κι αυτόν μισοκοιμισμένος το είχα παρατήσει στον αυτόματο.</p><p></p><p></p><p>Πριν κάνα διβδόμαδο, είπα για κάτσε ρε, κρίμα είναι να πίνω σάπιο καφέ κάθε πρωί. Έσκασα ένα 100ρικο, με το οποίο πήρα ένα bottomless portafilter, ένα distribution χτενάκι, ένα leveler, και ένα σχετικά πιο σοβαρό/βαρύ tamper, και άρχισα να ψάχνομαι. Κατέληξα σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, που τα γράφω μήπως και σώσω κάναν ομοιοπαθή:</p><p></p><p>Μάλλον το πρόβλημα ήταν συνδυασμός πολύ ψιλού κοψίματος και πολύ κακού distribution στο καλάθι. Επειδή όπως ανέφερα η ροή γινόταν νερό πολύ γρήγορα και με χαμηλή πίεση, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό το να κόβω χονδρότερα, αντιθέτως έψαχνα για ακόμα πιο fine. Πλέον κόβω μια ολόκληρη μεγάλη σκάλα (ήτοι πάνω από 10 μικρές) πιο coarse. Το χτενάκι βοηθάει να σπάσουν οι κολλημένοι κόκκοι, ο καφές βγαίνει με σταθερή πίεση γύρω στο ~8, οπτικά είναι υπέροχος τις περισσότερες φορές (τιγρέ κλπ).</p><p></p><p>Ακόμα δεν έχω καταλήξει για το πως πρέπει να κάνω tamp. Υπάρχει μια σχολή που λέει να βάζεις το leveler σκέτο, και αυτό θα συμπυκνώσει όσο χρειάζεται. Άλλοι λένε να κάνεις και τα δυο. Μέχρι τώρα έχω δει και τις δυο εκδοχές να δουλεύουν, όχι όμως κάθε φορά, χρειάζεται προπόνηση, οι χρόνοι ποικίλουν από 30-45 δευτερόλεπτα.</p><p></p><p>[ATTACH=full]211581[/ATTACH]</p><p></p><p>Η ερώτηση που ποτέ δεν κατάφερα να απαντήσω παρά τα δεκάδες βιντεάκια που παρακολούθησα, είναι η εξής: από πότε πρέπει να μετράς τον χρόνο του extraction για να δεις αν είναι σωστός; Από τη στιγμή που πατάς το κουμπί, και αρχίζει ο θόρυβος της μηχανής με το preinfusion, ή από τη στιγμή που θα δεις τη σταγόνα να σκάει από το καλάθι; Η λογική μου έλεγε πάντα το δεύτερο.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maestro, post: 1058848751, member: 1746"] Λοιπόν εδώ και καναδυο χρόνια αντιμετώπιζα διάφορα θέματα στα εσπρεσσάκια, με μηχανή Breville (ή όπως λέγεται στην Ευρώπη) dual boiler και κόφτη Baratza Sette. 1. Η μηχανή ξεκίναγε μπουκωμένη (πίεση στα 9+ και να πέφτουν ελάχιστες σταγόνες), και μετά από λίγα δευτερόλεπτα έπεφτε γρήγορα στο 7, και η ροή αύξανε ιδιαίτερα απότομα από σταγόνες σε... νεράκι. 2. Ήταν σχεδόν αδύνατο να φτιάξεις δυο εσπρεσσάκια, αφού η ροή από τη μια μεριά του portafilter ξεκίναγε έως και 10 δευτερόλεπτα μετά από την άλλη, παρά το γεγονός ότι το puck φαινόταν οριζοντιωμένο. Τελικά, επειδή όλο κι όλο έπινα έναν καπουτσίνο κάθε πρωί, κι αυτόν μισοκοιμισμένος το είχα παρατήσει στον αυτόματο. Πριν κάνα διβδόμαδο, είπα για κάτσε ρε, κρίμα είναι να πίνω σάπιο καφέ κάθε πρωί. Έσκασα ένα 100ρικο, με το οποίο πήρα ένα bottomless portafilter, ένα distribution χτενάκι, ένα leveler, και ένα σχετικά πιο σοβαρό/βαρύ tamper, και άρχισα να ψάχνομαι. Κατέληξα σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, που τα γράφω μήπως και σώσω κάναν ομοιοπαθή: Μάλλον το πρόβλημα ήταν συνδυασμός πολύ ψιλού κοψίματος και πολύ κακού distribution στο καλάθι. Επειδή όπως ανέφερα η ροή γινόταν νερό πολύ γρήγορα και με χαμηλή πίεση, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό το να κόβω χονδρότερα, αντιθέτως έψαχνα για ακόμα πιο fine. Πλέον κόβω μια ολόκληρη μεγάλη σκάλα (ήτοι πάνω από 10 μικρές) πιο coarse. Το χτενάκι βοηθάει να σπάσουν οι κολλημένοι κόκκοι, ο καφές βγαίνει με σταθερή πίεση γύρω στο ~8, οπτικά είναι υπέροχος τις περισσότερες φορές (τιγρέ κλπ). Ακόμα δεν έχω καταλήξει για το πως πρέπει να κάνω tamp. Υπάρχει μια σχολή που λέει να βάζεις το leveler σκέτο, και αυτό θα συμπυκνώσει όσο χρειάζεται. Άλλοι λένε να κάνεις και τα δυο. Μέχρι τώρα έχω δει και τις δυο εκδοχές να δουλεύουν, όχι όμως κάθε φορά, χρειάζεται προπόνηση, οι χρόνοι ποικίλουν από 30-45 δευτερόλεπτα. [ATTACH type="full" width="215px"]211581[/ATTACH] Η ερώτηση που ποτέ δεν κατάφερα να απαντήσω παρά τα δεκάδες βιντεάκια που παρακολούθησα, είναι η εξής: από πότε πρέπει να μετράς τον χρόνο του extraction για να δεις αν είναι σωστός; Από τη στιγμή που πατάς το κουμπί, και αρχίζει ο θόρυβος της μηχανής με το preinfusion, ή από τη στιγμή που θα δεις τη σταγόνα να σκάει από το καλάθι; Η λογική μου έλεγε πάντα το δεύτερο. [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…