Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
Home
Forums
New posts
Search forums
What's new
New posts
Latest activity
Members
Current visitors
Κανονισμός Λειτουργίας
Σωματείο AVClub
Log in
Register
Search
Search titles only
By:
Search titles only
By:
New posts
Search forums
Menu
Install the app
Install
Reply to thread
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Message
<blockquote data-quote="Γιώργος Κυριακαράκος" data-source="post: 1058931219" data-attributes="member: 18"><p>Μια από τις βασικές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις είναι πόση αυτοματοποίηση θέλεις να έχεις. Υπάρχουν λύσεις από πατάω ένα κουμπί και βγαίνει καπουτσίνο μέχρι όλα χειροκίνητα και να θες εξτρά ζυγαριές και χρονόμετρα για να φτιάξεις ένα απλό εσπρεσσάκι. Μετά τη δική μου αναζήτηση και μετά από τη συμβίωση με την Lelit Anita PID αυτή είναι η ερώτηση που θα έθετα αρχικά ειδικά όταν υπάρχει άνετο budget (το άνετο σχετικό αλλά με τόσα χρήματα επιλογές αρκετές υπάρχουν).</p><p></p><p>Για να φτιάξω ένα καπουτσίνο εκεί πρέπει:</p><p>1. Να ζυγίσω το portafilter μαζί με το δακτυλίδι (εξτρά αγορά) σε ζυγό ακριβείας (εξτρά - να έχει 1 δεκαδικό στο γραμμάριο)</p><p>2. Να αρχίσω με χρονόμετρο (εξτρά αγορά) να κόβω καφέ περίπου στα δευτερόλεπτα που ξέρω ότι βγαίνουν τα 16-17 γραμμάρια (ανάλογα τη συνταγή) που θέλω.</p><p>3. Να ζυγίσω ξανά μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό βάρος (2-3 φορές για να πετύχω πχ 16.5 γραμμάρια)</p><p>4. Να περάσω τον καφέ με τις βελόνες (εξτρά)</p><p>5. Να πιέσω με το εργαλείο ισοκατανομής (εξτρά)</p><p>6. Να πιέσω με το πατητήρι (εξτρά)</p><p>7. Να βάλω τη σίτα (εξτρά)</p><p>8. Να βάλω αφήσω νερό να τρέξει από τη ντουζιέρα</p><p>9. Να βάλω το πορταφίλτερ στην καφετιέρα</p><p>10. Να βάλω άλλη ζυγαριά ακριβείας (εξτρά) που να την παίρνει από κάτω με ποτηράκι εσπρέσσο</p><p>11. Να ανοίξω την αντλία και ταυτόχρονα να ξεκινήσω το χρονόμετρο</p><p>12. Μόλις φτάσει το βάρος που θέλω ο καφές να κλείσω την αντλία και το χρονόμετρο</p><p>13. Να γυρίσω το διακόπτη στον ατμό και να περιμένω να ανεβάσει θερμοκρασία</p><p>14. Να βάλω σε κανατάκι γάλα</p><p>15. Να ανοίξω το ακροφύσιο για τον ατμό και να φτιάξω το αφρόγαλα</p><p>16. Να ρίξω το αφρόγαλα στο φλυτζάνι</p><p></p><p>Όλα τα παραπάνω τα κάνω πια μηχανικά και δεν μου παίρνουν χρόνο και το απολαμβάνω. Υποτίθεται ότι κάποια βήματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά ΟΚ. Επίσης όπως φαίνεται χρησιμοποιώ αρκετά αξεσουάρ που δεν περιλαμβάνονταν στη μηχανή, αλλά μπορείς να φτιάξεις καφέ και με ότι έχει μέσα στο κουτί "με το μάτι" πχ γεμίζω το πόρταφίλτερ οριακά και πετάω ότι παραπάνω καφέ έχω, χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο πατητήρι (που σπρώχνεις προς τα πάνω το πορταφίλτερ στο σταθερό πατητήρι) και γεμίζεις το φλιτζανάκι μέχρι εκεί που νομίζεις ότι είναι εντάξει.</p><p></p><p>Οι sage/breville είναι ημιαυτόματες, ενώ υπάρχουν και πλήρως αυτόματες.</p><p></p><p>Πάντως οι αυτοματισμοί δεν είναι σίγουρο ότι σου δίνουν σταθερό αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος να πάρεις από το μύλο τα γραμμάρια που ρίχνεις είναι να βάζεις τον καφέ από πάνω και να τον κόβεις όλο, αλλιώς συνήθως υπάρχει χρονοδιακόπτης. Αλλά στα 10 δευτερόλεπτα σίγουρα δεν είναι απόλυτη η ακρίβεια στον καφέ που παίρνεις κλπ κλπ.</p><p>Αλλά το καταλαβαίνω κάποιος να μην θέλει να κάνει όλα τα παραπάνω και να αποδέχεται ότι θα χάσει κάτι αλλά θα κερδίσει σε ευκολία.</p><p>Όπως επίσης καταλαβαίνω κάποιον που θέλει να πάει σε κόκκο που να κόβεται εκείνη τη στιγμή αλλά να θέλει την ευκολία μιας nespresso που και αυτό υπάρχει.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Γιώργος Κυριακαράκος, post: 1058931219, member: 18"] Μια από τις βασικές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις είναι πόση αυτοματοποίηση θέλεις να έχεις. Υπάρχουν λύσεις από πατάω ένα κουμπί και βγαίνει καπουτσίνο μέχρι όλα χειροκίνητα και να θες εξτρά ζυγαριές και χρονόμετρα για να φτιάξεις ένα απλό εσπρεσσάκι. Μετά τη δική μου αναζήτηση και μετά από τη συμβίωση με την Lelit Anita PID αυτή είναι η ερώτηση που θα έθετα αρχικά ειδικά όταν υπάρχει άνετο budget (το άνετο σχετικό αλλά με τόσα χρήματα επιλογές αρκετές υπάρχουν). Για να φτιάξω ένα καπουτσίνο εκεί πρέπει: 1. Να ζυγίσω το portafilter μαζί με το δακτυλίδι (εξτρά αγορά) σε ζυγό ακριβείας (εξτρά - να έχει 1 δεκαδικό στο γραμμάριο) 2. Να αρχίσω με χρονόμετρο (εξτρά αγορά) να κόβω καφέ περίπου στα δευτερόλεπτα που ξέρω ότι βγαίνουν τα 16-17 γραμμάρια (ανάλογα τη συνταγή) που θέλω. 3. Να ζυγίσω ξανά μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό βάρος (2-3 φορές για να πετύχω πχ 16.5 γραμμάρια) 4. Να περάσω τον καφέ με τις βελόνες (εξτρά) 5. Να πιέσω με το εργαλείο ισοκατανομής (εξτρά) 6. Να πιέσω με το πατητήρι (εξτρά) 7. Να βάλω τη σίτα (εξτρά) 8. Να βάλω αφήσω νερό να τρέξει από τη ντουζιέρα 9. Να βάλω το πορταφίλτερ στην καφετιέρα 10. Να βάλω άλλη ζυγαριά ακριβείας (εξτρά) που να την παίρνει από κάτω με ποτηράκι εσπρέσσο 11. Να ανοίξω την αντλία και ταυτόχρονα να ξεκινήσω το χρονόμετρο 12. Μόλις φτάσει το βάρος που θέλω ο καφές να κλείσω την αντλία και το χρονόμετρο 13. Να γυρίσω το διακόπτη στον ατμό και να περιμένω να ανεβάσει θερμοκρασία 14. Να βάλω σε κανατάκι γάλα 15. Να ανοίξω το ακροφύσιο για τον ατμό και να φτιάξω το αφρόγαλα 16. Να ρίξω το αφρόγαλα στο φλυτζάνι Όλα τα παραπάνω τα κάνω πια μηχανικά και δεν μου παίρνουν χρόνο και το απολαμβάνω. Υποτίθεται ότι κάποια βήματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά ΟΚ. Επίσης όπως φαίνεται χρησιμοποιώ αρκετά αξεσουάρ που δεν περιλαμβάνονταν στη μηχανή, αλλά μπορείς να φτιάξεις καφέ και με ότι έχει μέσα στο κουτί "με το μάτι" πχ γεμίζω το πόρταφίλτερ οριακά και πετάω ότι παραπάνω καφέ έχω, χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο πατητήρι (που σπρώχνεις προς τα πάνω το πορταφίλτερ στο σταθερό πατητήρι) και γεμίζεις το φλιτζανάκι μέχρι εκεί που νομίζεις ότι είναι εντάξει. Οι sage/breville είναι ημιαυτόματες, ενώ υπάρχουν και πλήρως αυτόματες. Πάντως οι αυτοματισμοί δεν είναι σίγουρο ότι σου δίνουν σταθερό αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος να πάρεις από το μύλο τα γραμμάρια που ρίχνεις είναι να βάζεις τον καφέ από πάνω και να τον κόβεις όλο, αλλιώς συνήθως υπάρχει χρονοδιακόπτης. Αλλά στα 10 δευτερόλεπτα σίγουρα δεν είναι απόλυτη η ακρίβεια στον καφέ που παίρνεις κλπ κλπ. Αλλά το καταλαβαίνω κάποιος να μην θέλει να κάνει όλα τα παραπάνω και να αποδέχεται ότι θα χάσει κάτι αλλά θα κερδίσει σε ευκολία. Όπως επίσης καταλαβαίνω κάποιον που θέλει να πάει σε κόκκο που να κόβεται εκείνη τη στιγμή αλλά να θέλει την ευκολία μιας nespresso που και αυτό υπάρχει. [/QUOTE]
Verification
Post reply
Home
Forums
AVClub Lounge
Επί παντός
Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Top
Bottom
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
Accept
Learn more…