Πηγή, πόσο επηρεάζει τελικά. (ΠΟΛΥ)

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2023

    Την Κυριακή, 19/2/2023 και ώρα 14:00 στο Μεζεδοπωλείο "Αρχοντικό"θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Avclub για το 2023.

    Το Μεζεδοπωλείο βρίσκεται στο Μπουρνάζι Λ. Κωνσταντινουπόλεως 94 Περιστέρι Τηλ.: 210 5743525

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

PanMan

Μέλος Σωματείου
19 June 2006
9,226
Νεο Ψυχικο
Πρίν λίγες μέρες παρέλαβα το dac μου expanded by Dim Dim. To σύνδεσα με το cd player μέσω coaxial 75 ohm. Οι ακουστικές εντυπώσεις ήταν άριστες. Δεν με ενοχλούσαν πλέον οι φωνές όπως σε παλιότερες delta sigma υλοποιήσεις, όλα καλά. Αυτό ομως δεν είναι το θέμα του παρόνtος thread. Μαζί του είχε φέρει μια τάβλα με ένα τροφοδοτικό, μία πλακέτα κατασκευής του και ένα raspberry module - αν κατάλαβα καλά - συνδεδεμένο. Έτρεχε το γνωστό archfile του φίλτατου Tuxx. Είχα ακούσει με Pc σεταρισμένο όπως πρέπει, δεν είχε τρομακτικές διαφορές με το transport (sony cd xa-50es). To συνδέσαμε με ένα usb της σειράς (Belden αν δεν απατώμαι) και για να είμαι ειλικρινής οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές. Πόσο ρόλο να παίζει η πηγή; 01 στέλνει, το dac κάνει τη δουλειά.
Αυτό που άκουσα πραγματικά δεν μπορώ να το χωνέψω. Το αποτέλεσμα με "κούφανε". Στο cd του Αγγελάκα με τους επισκέπτες υπήρχε ένας πρωτοφανής διαχωρισμός των οργάνων, που όμοιο του δεν έχω ξανά ακούσει στο σύστημα μου. Οι φωνές καρφώθηκαν στο κέντρο της σκηνής, αποτέλεσμα που έπαιρνα μόνο με προσεχτική τοποθέτηση εως τώρα. Θυμάμαι μια ζωή μετακινώ τα ηχεία και πάντα με τα ψηφιακά κάτι έλειπε. Τα ηχεία εξαφανίστηκαν, όλα ήταν τοποθετημένα με σαφήνεια στον χώρο. Δεν έχω την λογοτεχνική ικανότητα να μεταφέρω αυτό που ένιωσα αλλά χαμογελούσα συνεχώς. Δεν έχω ξανα ακούσει κάτι τέτοιο στον χώρο μου. Κατάλαβα πως το digital audio είναι χειρότερο από το πικ απ. Αν αυτό παίζει τόσο ρόλο (προφανώς minimising θόρυβο - jitter), τότε παίζει ρόλο και το καλώδιο και το ethernet και το switch. Μπλέξαμε λοιπόν; Μπα, εγώ με αυτό το player είμαι ευτυχής.-

Ακούσαμε
Αρλέτα - Τσάι Γιασεμιού
Επισκέπτες και Αγγελάκας - Από εδώ και πάνω
Active member - Fiera
EMMA - Test cd 2001 - 2002
Αλεξίου - Γυρίζοντας τον κόσμο
Αυτά σε cd και ριπαρισμένα στο EAC σύμφωνα με τον οδηγό του Τάσου.
Περιμένω και τον Δημήτρη να πει τι άκουσε, να πειστώ πως δεν φταίει ο ενθουσιασμός μου.
 
Δεν φταίει ο ενθουσιασμός σου.. Όντως, δυστυχώς τα πάντα τελικά παίζουν το ρόλο τους στο τι θα βγει από τα ηχεία.

Στις δοκιμές που έχω κάνει σπίτι μου, το PC με Windows παίζει απλά χάλια, το Squeezebox Touch παίζει σχετικά καλά, ένα "κλασικό" RPi με καλό γραμμικό τροφοδοτικό παίζει ακόμα καλύτερα, αλλά το παρακάτω τα νικάει όλα τους πολύ εύκολα.

Το συγκεκριμένο streamer που έχω σχεδιάσει είναι μεν βασισμένο στο Compute Module 3 της Raspberry αλλά περιλαμβάνει συνολικά 15 τοπικά LDO regulators, όλα τους γραμμικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι τα καλύτερα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή (LT3045, LT3042).

IMG-7df4b109bb37f2a40bec3b14620ab490-V.jpg

Ένα από αυτά τα τροφοδοτικά τροφοδοτεί (μέσω του USB καλωδίου) και το Amanero USB receiver που έχει μέσα το DAC σου με εξαιρετικής ποιότητας ρεύμα.

Ως pre-regulator έχω βάλει ένα τροφοδοτικό Salas L-Adapter, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον Salas ειδικά για να τροφοδοτεί τέτοιου είδους κατασκευές (SBCs, switches, routers, κτλ).

Το λειτουργικό σύστημα που τρέχει είναι το Archphile του "δικού μας" Μιχάλη / Tux, το οποίο φημίζεται για τον μινιμαλισμό του (όσο αφορά running services), και κατ' επέκταση για τον χαμηλότερο δυνατό θόρυβο.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν το noise signature του μηχανήματος και κατ' επέκταση, το jitter του.

Το αποτέλεσμα είναι όντως αυτό που άκουσες.. Σε συνδυασμό με ένα καλό DAC θα πάρεις καθαρότατο ήχο, άψογα εστιασμένο, τον οποίο είναι απλά απόλαυση να ακούς.

Αυτό που δεν έχω καταφέρει να κάνω ακόμα είναι να το ακούσω σε σύγκριση με κάποιο από τα γνωστά εμπορικά καλά streamers (Aurender κτλ). Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια σύγκριση.
 

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,001
Καλησπέρα
Δημήτρη αν κατάλαβα καλά στο ιδιο dac με τα ίδια καλώδια αυτό παίζει πολυ καλύτερα απο ενα windows laptop πχ οταν δουλευει με μπαταρία?
Να στεισω ενα λαπτοπ μονο για μουσική και να το δοκιμάσουμε οταν θα εχεις χρόνο σπιτι μου???
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
31,996
127.0.0.1
mr-bean-waiting.gif
 
Καλησπέρα
Δημήτρη αν κατάλαβα καλά στο ιδιο dac με τα ίδια καλώδια αυτό παίζει πολυ καλύτερα απο ενα windows laptop πχ οταν δουλευει με μπαταρία?
Να στεισω ενα λαπτοπ μονο για μουσική και να το δοκιμάσουμε οταν θα εχεις χρόνο σπιτι μου???

Ο Τζιμίσκουλας παραπάνω υπονοεί ότι θα περιμένεις και θα περιμένεις με την πάρτη μου.. Πράγματι, χρόνος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πια..

Σχετικά με το θέμα μας, μια τόσο συγκεκριμένη σύγκριση θα είχε καθαρά ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μιας και πρακτικά υπάρχουν μισή χούφτα άνθρωποι στην Ελλάδα που θα μπορούσα να μοντάρουν το Audio Pi μου.. Μιλάμε για εξαρτήματα SMD 0402 (διαστάσεις 1mm x 0,5mm x 0,35mm), που για να κολληθούν από άνθρωπο θέλουν καλό μικροσκόπιο και πολύ σταθερό χέρι.

Ο σκοπός ύπαρξης του νήματος είναι το να επισημάνει ότι όντως "ακούγονται" τα digital transports / network streamers.

Οπότε είναι λάθος το να βάζουμε ένα laptop με Foobar να παίζει και να λέμε ότι έχουμε πάρει το 100% από το σύστημά μας.

Υπάρχουν (ακριβά) εμπορικά network streamers, τα οποία σίγουρα παίζουν καλύτερα..

Ακόμα και ένα κλασικό RPi των 50€ με ένα γραμμικό τροφοδοτικό θα παίζει καλύτερα. Αλλά χρειάζεται ενασχόληση μέχρι να το φέρεις στα μέτρα σου.

Διαφορετικά δίνεις μερικά χιλιάρικα για ένα Aurender και ξεμπερδεύεις.

Αυτά που δεν ξέρω πόσο καλά παίζουν είναι τα εμπορικά network streamers σχετικά χαμηλού κόστους, π.χ. iFi Zen Stream.
 
Αυτό που δεν έχω καταφέρει να κάνω ακόμα είναι να το ακούσω σε σύγκριση με κάποιο από τα γνωστά εμπορικά καλά streamers (Aurender κτλ). Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια σύγκριση.

Που λέτε κατάφερα τις προάλλες να κάνω τέτοια σύγκριση, με επώνυμο streamer με πενταψήφιο κόστος, το οποίο δεν έχει νόημα να κατ' ονομάσω.

Ας πούμε ότι.. εχμ.. οι διαφορές δεν ήταν μικρές.. και δεν ήταν υπέρ του εμπορικού..

Συμπέρασμα: μάθετε να κολλάτε SMD.. συμφέρει... :D
 
  • Like
Reactions: platon and takisot