PLINIUS SA-102 ΤΕΛΙΚΟΣ, Γνωρίζει κανείς??

THANOS77

Senior Member
11 January 2007
348
PLINIUS SA-102 Τελικός Ενισχυτής 120W σε τάξη Α

Γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτόν, κυρίως αν τον έχει ακούσει κανείς, τι τιμή βγαίνει καινούριος και πόσο μεταχειρισμένος κτλ.. κτλ...

οποιαδήποτε πληροφορία θα εκτιμηθεί δεόντως!!!
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,762
Π. Φάληρο, Αθήνα
Toν συγκεκριμένο τελικό τον έχω ζήσει από κοντά για αρκετό διάστημα, αλλά δυστυχώς όχι όσο θα ήθελα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με τον συγκεκριμένο τελικό είναι η ταχύτητα αναπαραγωγής της μουσικής και ο καταπληκτικός έλεγχος που είχε επάνω στα ηχεία. Τα 120W δεν είναι πολλά αλλά δεν είναι και λίγα. Σημασία έχει ο ενισχυτής να μπορεί να τα δίνει αβίαστα ακόμα και σε δύσκολα ηχεία και να αναδεικνύει τις δυναμικές αντιθέσεις της μουσικής και όχι απλά να ακούγεται δυνατά και να αισθάνεααι ότι κάποιος πρέπει να πάει επιτέλους να χαμηλώσει την ένταση.
Ο ενισχυτής δεν δίνει όλα τα watts σε τάξη Α . Σε τάξη Α δίνει περίπου τα μισά ίσως και κάτι παραπάνω. Με έναν διακόπτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας, τάξη Α ή Α/Β.

Εχουν ακουστεί πολλά για την τάξη Α και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα όταν φτάσαμε στην τάξη D. Λειτουργώντας τον Plinius σε τάξη Α κατ' αρχας δεν αισθάνθηκα ότι έχασα σε ισχύ. Απλά ένιωσα ότι ο ενισχυτής έγινε ποιο λυρικός χωρίς όμως να χάνει σε ταχύτητα. Ξέροντας ότι έχω γυρίσει το διακόπτη σε τάξη Α, διατηρούσε την ένταση σε μέτριες στάθμες, εκεί δηλαδή που ακουω συνήθως μουσική, όταν θέλω όντως να ακούσω μουσική κι όχι απλά για να παίξω το γνωστό παιχνιδάκι -για μεγάλα παιδιά- του HiEnd δοκιμάζοντας μηχανήματα και καλώδια με φίλους ή μόνος μου.
Και τα δύο έχουν βέβαια τη χάρη τους, ειδικά όταν υπάρχει το μεράκι ή αν θέλετε το μικρόβιο για τα μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και τα συνοδά τους.

Ναι θα έλεγα ότι αυτός ο ενισχυτής μπορεί να βγάλει στον αέρα την πληροφορία που δέχεται από τον προενισχυτή και την πηγή. Θέλει βέβαια κάτι καλό γιατί από μόνος τους δεν φαίνεται να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι στο/από το πηγαίο σήμα.

Εχει όμως και τις απαιτήσεις του αυτός ο τελικός. Θέλει καλή τροφοδοσία και προσεγμένο στήσιμο επάνω σε ένα στιβαρό ρακ ή για μένα ακόμα καλύτερα να κάθεται απευθειας επάνω στο πάτωμα ή έστω επάνω σε μια φέτα πωρόλιθου που θα παρεμβάλεται ανάμεσα στο πάτωμα και τον ενισχυτή. Μακριά από γρανίτες. Τουλάχιστον εγώ τους αποφεύγω. Κι όχι μόνο με τον συγκεκριμένο ενισχυτή.

Οσο για την τροφοδοσία, εδώ χρειάζεται δουλειά και μάλιστα πολύ προσεκτική δουλειά που στην αρχή κάποιοι θα θεωρήσουν ότι μπορεί να λέω και υπερβολές.
Οταν όμως αυτός ο ενισχυτής τροφοδοτηθεί από μια ανεξάρτητη παροχή από τον πίνακα, η ταχύτητά του φτάνει πλέον στα όριά της.
Η μεγάλη διαφορά ακούγεται στην αναπαραγωγή του χαμηλού, με ποιο ολοκλρωμένη άποψη για το τι εστί ταχύτητα και όγκος χαμηλού σε σημείο που αρχίζεις να ξεχωρίζεις πλέον και τον ήχο της μεμβράνης στα μεγάλα τύμπανα και όχι απλά να ακούς ένα ογκώδες χαμηλό προερχόμενο από κάποιο φυσικό φαινόμενο άσχετο βέβαια με τα μουσικά όργανα.

Ξεχάστηκα και άρχισα να γράφω ιστορίες γι αυτόν τον ενισχυτή λες και είναι δικός μου. Δυστυχώς δεν είναι, είχα όμως την ευκαιρία κι εγώ να τον ακούσω.

Από τιμές δεν γνωριζω πολλά πράγματα . Αν θυμάμαι καλά αυτος ο ενισχυτής είχε στην Αμερική γύρω στα 6.500-7.000 USD. Στην Ελλάδα φαντάζομαι ότι θα είχε κάπου στα 7.000 ευρώ ή τέλος πάντων κάπου εκεί. Οταν βεβαια κάποιος κρατάει τα λεφτά και είναι ζεστά στο χέρι πάντα αγοράζει σε καλύτερες τιμες, Ο όρος ζεστό χρήμα δεν πρέπει να βγήκε τυχαία.
 
Last edited:

Γιώργος ΚΟΨ

AVClub Addicted Member
20 June 2006
2,803
GLYFADA
PLINIUS SA-102 Τελικός Ενισχυτής 120W σε τάξη Α

Γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτόν, κυρίως αν τον έχει ακούσει κανείς, τι τιμή βγαίνει καινούριος και πόσο μεταχειρισμένος κτλ.. κτλ...

οποιαδήποτε πληροφορία θα εκτιμηθεί δεόντως!!!

Thanos77,
αν σε ενδιαφέρει μια συνοπτική παρουσίαση χαρακτηριστικών, διαστάσεων, λοιπών στοιχείων και τιμών, από το 2006 Stereophile Buyer's Guide, μπορώ να σου τη στείλω με φαξ.

btw τα watt είναι 125 με saturation 140 στα 8ohm. A/AB κατ' επιλογήν.