Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Greg61

Senior Member
Μεταφέρω απο τεχνικό φόρουμ:

"Όπως λέει το θέμα, σκέφτομαι να στήσω έναν καινούργιο πλήρη υπολογιστή ειδικών απαιτήσεων και συγκεκριμένα για επεξεργασία φωτογραφίας.

Τα RAW αρχεία των 36ΜΡ είναι τεράστια: Ξεκινάνε για πλάκα απο τα 42ΜΒ και μπορούν να φθάσουν άνετα και τα 52+ΜΒ το καθένα. Η επεξεργασία τους με Photoshop, Lightroom κλπ, πρέπει να γίνεται σχετικά γρήγορα. Αυτό είναι απαραίτητο, δεδομένου οτι πολλές φορές χρειάζεται να επεξεργαστούμε 400+ αρχεία αυτού του μεγέθους.

Δέν ασχολούμαι καθόλου με games και video editing. Κι άν ασχοληθώ με το video στο άμεσο μέλλον, αυτό θα είναι στο στάδιο της εκμάθησης. Συνεπώς, δέν μου χρειάζεται άμεσα μιά πανάκριβη κάρτα γραφικών. Μ' ενδιαφέρει πάντως η μητρική να υποστηρίζει γρήγορες κάρτες, προκειμένου να μπορώ να την αντικαταστήσω σε καμμιά διετία.

Το σημαντικό που με ενδιαφέρει, είναι πρωτίστως η σταθερότητα λειτουργίας και η ασφάλεια των δεδομένων. Επίσης, δέν ασχολούμαι με το overclocking.

Με βάση τα παραπάνω, κάνω μιά γενική περιγραφή των απαιτήσεων που έχω:

Λειτουργικό: Windows αποκλειστικά. (7άρια pro 64-bit, Greek, Service Pack 1, ή μήπως 8; Τα δοκίμασε κανείς; )
Επεξεργαστής: Intel i5 (i7?)
Μνήμη: 16 GB με δυνατότητα 2πλασιασμού της στο μέλλον.
Δίσκος για λειτουργικό και προγράμματα: SSD 120 GB.
Δίσκος για επεξεργασία φωτογραφιών (Scrap) : SSD 200+ GB.
Δίσκοι αποθήκης: 2*2TB/7200rpm σε συστοιχία raid1, με δυνατότητα προσθήκης μιάς επιπλέον ανεξάρτητης συστοιχίας 2 δίσκων σε raid1 στο μέλλον.
DVD-rw με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα εγγραφής.

Αρχικώς επιθυμητή τελική τιμή μέ ΦΠΑ χωρίς οθόνη και UPS, μέχρι 1200 (*) Ευρώ.

Παρακαλώ τη βοήθειά σας, κι ευχαριστώ εκ των προτέρων."

___________________________
Σημείωση 1: (*) Επειδή με 1200 Ευρώ μάλλον δέν βγαίνει η σύνθεση με Intel επεξεργαστή και με τις λοιπές προδιαγραφές που θέτω, το ποσόν της αρχικής δαπάνης αυξάνεται στα 1500 - 1600 Ευρώ.

Σημείωση 2: Συζήτηση με τους "γκουρού" των υπολογιστών, έχει γίνει εδώ.
Επειδή όμως πρόκειται για υπολογιστή προσανατολισμένο σε καθαρά φωτογραφική χρήση, θα ήθελα και τη γνώμη των εδώ ειδικών.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Δεν είμαι ειδικός επξεργασίας φωτογραφίας αλλά θα παραθέσω κάποιες σκέψεις μιας και ασχολούμαι με υπολογιστές.

Η συζήτηση που έγινε στο adslgr μέσες άκρες πηγαίνει σε μια πολύ καλή σύνθεση. Εκεί που μπορείς να "μαζέψεις" λίγο το κόστος είναι το εξής:

- νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι δεύτερο ssd για την επεξεργασία. Μπορείς να πάρεις έναν γρήγορο 240άρη : http://www.msystems.gr/index.php?category=2021&product=14586 και να σε καλύπτει και για λειτουργικό και για επεξεργασία. Windows+προγράμματα θα σου καταλάβουν περί τα 60-70 γίγα και μετά έχεις ελεύθερα περί τα 200παρά γίγα.

- θα έλεγα αρχικά να ξεκινήσεις με ένα σκληρό 2ΤΒ και μέσα στους επόμενους μήνες να πάρεις ένα δεύτερο προς τα 3ΤΒ (ίσως και 4) που θα έχουν πέσει οι τιμές λίγο ακόμη και ίσως καλύτερα έναν εξωτερικό. Αυτό το λέω για δύο λόγους. Ο ένας είναι το οικονομικό και ο δεύτερος είναι η ασφάλεια που αναφέρεις. Το ιδανικό για ασφάλεια θα ήταν ένα NAS αλλά ανεβαίνει αρκετά το κόστος. Μπορείς όμως να έχεις τον δεύτερο σαν εξωτερικό (με μια usb3.0 που υποστηρίζει η μητρική η μεταφορά των αρχείων δεν θα σε καθυστερεί) για μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Να μην δουλεύουν δλδ διαρκώς και να αποφύγεις τον κίνδυνο κάποιας επιπλοκής από το τροφοδοτικό (όσο καλό και να είναι ο κίνδυνος πάντα υπάρχει). Όπότε θα έχεις τον 2ΤΒ εσωτερικό για άμεση πρόσβαση και τον εξωτερικό ως μία ασφαλή αποθήκη. Όποιος και από τους δύο να σκάσει θα έχεις τον δεύτερο με όλα τα αρχεία σου. Τη συστοιχία raid την αναφέρεις για ταχύτητα ή για ασφάλεια? Όπως σου έγραψα και πιο πάνω η ασφάλεια μέσα στον υπολογιστή πάντα είναι "επισφαλής". Πρόσεξε επίσης ποια σειρά σκληρού θα επιλέξεις γιατί με τις εγγυήσεις πλέον υπάρχει ένα μπέρδεμα. Κάποιοι προσφέρουν μόνο 1 χρόνο εγγύηση και κάποιοι (πιο λίγοι, 2 ή 3).

- για τον επεξεργαστή και εγώ είμαι (χωρίς ιδιαίτερο λόγο) φαν των ιντελ. Θα πρότεινα ι7 (ο 3770 που προτείνεται είναι πολύ δυνατός. Μπορείς να πας με μικρή διαφορά και στον 3770Κ που είναι "ξεκλείδωτος" για μελλοντικό πουσάρισμα. Και να μην ασχολείσαι εσύ δεν είναι κάτι δύσκολο) ακατάβετο για να κερδίσεις κάποια δευτερόλεπτα στην επεξεργασία.

- τα 16 γίγα που αναφέρεις είναι μάλλον αρκετά προς το παρόν. Η μητρική Και η Corsair και η G.Skill Που αναφέρθηκαν είναι πολύ καλές. Οι G.Skill λίγο υψηλότερης ταχύτητας αλλά μάλλον δεν θα δεις διαφορά καθώς θα περιορίζονται από άλλους παράγοντες. Οι Κορσερ σε βολεύουν καθώς υπάρχουν στην Msystem άμεσα διαθέσιμες. Η μητρική ναι μεν υποστηρίζει μέχρι 32 γίγα αλλά έχει 4 θέσεις οπότε μελλοντικά θα πρέπει να "πετάξεις" τις 4χ4 που θα έχεις τώρα. Υποθέτω όμως ότι με 16 γίγα θα είσαι καλυμμένος για χρόνια.

- το μέγεθος της μνήμης σε υποχρεώνει να πας σε χ64 windows. Όμως τσέκαρε ότι όλα τα προγράμματα που θα χρειαστείς υπάρχουν διαθέσιμα σε χ64. Τα 8 επισήμως βγαίνουν τον Οκτώβρη και απλά τώρα με 15 ευρώ χρέωση μπορείς να κάνεις αναβάθμιση από 7. Θα σου πρότεινα να μην γίνεις εσύ beta tester και να μείνεις για κάποιο καιρό στα 7.
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,570
RAM
Όση μνήμη RAM μπορείς. Το PS & LR μπορούν να τη χρησιμοιποιήσουν, ιδίως για τέτοια αρχεία. 24, 32 η κ 48..
Μέχρι πρότεινος θα έλεγα σε LGA 1366 αλλά πιά καλό να πάρει κανείς τη νέα πλατφόρμα Ivy Bridge Ζ77 κ άν βρείς μητρικές με 6 slots μνήμης.

GPU
Η τελευταία έκδοση CS6 εκμεταλεύεται τη κάρτα γραφικών. Προσοχή το Ps δε τα παει καλά με 2 καρτες γραφικών σε περίπτωση που θέλει κάποιος περισσότερες οθόνες και έχει τις GF 4 & 5.
http://forums.adobe.com/thread/979969
Οι τελευταίες 670+ με kepler & είναι πιο οικονομικές στο ρεύμα & θερμοκρασία αλλά υποστηρίζουν & 4 οθόνες (οι παλιές μέχρι 2)
HDD
Το ΑΕ CS6 & νομίζω & το Ps εκμεταλεύεται σκληρο SSD ξέχωρο για cache files. Ένας 120-250 ssd dedicated for cache δε θα σε χαλάσει με κόστος 100-200 ευρά.
To scrap disk η Hash Cashe ίσως είναι αυτο´αλλά δέν έιναι ο δίσκος επεξεργασίας σου.
Εκεί προτιμώτερο πάρε 2 κανονικούς του 1ΤΒ σε RAID 0. Και πιο οικονομικοί θα βγούν και πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και αντέχουν περισσότερο σε γράψε σβήσε απο τους SSD.. Mετα την επεξεργασία τα μεταφέρεις τα αρχεία στον αποθηκευτικό δίσκο.

10bit Display
Άν θα δουλέυει κανείς σε Pro RGB και θέλει να εκμεταλευτεί το χρωματικό έυρος, θέλει σύνδεση Display Port, & monitor 10bit (NEC PA 301w, NEC PA 271w & τις αντίστοιχες Eizo CG) που να προσομοιώνει επιτυχώς τα προφίλ.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Θα σου έλεγα φίλε Greg να ξεκινήσεις πρώτα από όλα από την οθόνη. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ενός συστήματος που προορίζεται για σοβαρή επεξεργασία εικόνας. Στο κόστος της οθόνης θα υπολογίσεις και τον εξοπλισμό που χρειαζεται για να καλιμπραριστεί σωστά σε σχέση με τα profile που χρησιμοποιείς και με τα χρώματα που υπάρχουν στο χώρο σου. Θα σου πρότεινα μεγάλη οθόνη (μεγαλύτερη των 24") 10bit, και σύνδεση με display port όπως γραφει πιο πάνω ο συνονοματος. Αυτό σημαίνει ότι και μια ανάλογη κάρτα γραφικών είναι απαραίτητη.

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τα παιδιά πιο πάνω ότι είναι υπερβολικό το κόστος για 2 SSD. Νομίζω πως ένας είναι αρκετός τόσο για λειτουργικό όσο και επεξεργασία (πόσες φωτογραφίες θα επεξεργάζεσαι ταυτόχρονα; ). Τα λεφτά που υπολόγιζες για 2ο SSD επένδυσέτα σε απλούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας εσωτερικούς ή εξωτερικούς.

Μνήμη πάρε πολύ. Τα 16GB είναι αρκετά και θα σε βολέψουν για πολύ καιρό.
 

Greg61

Senior Member
Σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις, τις μελέτησα και τις έλαβα πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου.

Στα γρήγορα:

-Εσωτερικοί σκληροί: Την εσωτερική συστοιχία Raid1 (Mirror) τη σκεφτόμουν για αποθήκευση και ασφάλεια των δεδομένων. Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε όμως, η ασφάλεια είναι σχετική όταν οι δίσκοι βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία. Κατέληξα λοιπόν στη χρήση των εξωτερικών δίσκων που ήδη χρησιμοποιώ σε Raid1 για αποθήκευση των φωτογραφιών και των backups των υπολογιστών.
Οι δύο ταχύτατοι εσωτερικοί δίσκοι θα τοποθετηθούν προς το παρόν σάν ανεξάρτητοι (E: , F: ) μέσα στο κουτί και, αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο απο τα κουτιά των εξωτερικών που έχω σήμερα (υπάρχει ήδη κουτί SATA III με 2*500GB σε Raid1) , αντικαθιστώντας τους εκεί υπάρχοντες.

-SSD: Θα τοποθετηθούν δύο, 1*240GB ως C: + 1*120GB ως D:. Στον δεύτερο, πέραν της όποιας άλλης χρήσης, θα εγκατασταθεί Linux Ubuntu και ο υπολογιστής στο ξεκίνημα θα δίνει επιλογή εκκίνησης είτε με τον C: είτε με τον D:.

-Προγράμματα: Λειτουργικό Microsoft: Windows 7 pro. Τα 8άρια πρέπει όντως να δοκιμαστούν και... τα βλέπουμε στην πορεία. Το Lightroom θα εγκατασταθεί εξ αρχής 64μπιτο. Τα υπόλοιπα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι ανοικτού λογισμικού, οπότε θα εγκατασταθούν με τις νεώτερες 64μπιτες εκδόσεις τους.

Και φθάσαμε στο κρίσιμο θέμα: Οθόνη.
Ποιές δουλεύετε για φωτογραφία;
Ποιές προτείνετε;
Επιθυμητό κόστος μέχρι 500 Ε και επιθυμητή διάσταση μέχρι 26".

Και πάλι σας ευχαριστώ.
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,570
Και φθάσαμε στο κρίσιμο θέμα: Οθόνη.
Ποιές δουλεύετε για φωτογραφία;
Ποιές προτείνετε;
Επιθυμητό κόστος μέχρι 500 Ε και επιθυμητή διάσταση μέχρι 26".

Και πάλι σας ευχαριστώ.

Στις τιμές αυτές που θέτεις, καλά reviews έχει η νέα 24άρα της HP ZR244W
http://www.skroutz.gr/s/392026/HP-ZR2440w.html
Προτείνω με μικρή αυξηση προυπολογισμού (γιατι έχει ανέβει η τιμής της λιγο πρόσφατα) να πάς στην 27αρα Dell U2711 που έχει αρκετά μεγαλύτερη ανάλυση, άπειρες εισόδους και ccfl Wide Gamut.
http://www.skroutz.gr/s/259576/Dell-UltraSharp-U2711.html?keyphrase=dell+2711

Εδώ έχει εκτενείς και εμπεριστατωμένες δοκιμές των δύο αυτών
http://www.prad.de/en/monitore/review/2012/review-hp-zr2440w-part10.html#Conclusion

http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2711-part20.html#Conclusion



Με άλλους προϋπολογισμούς θα σου σύστηνα τις δύο NEC PA271w & PA301w...
 

enoxos

AVClub Enthusiast
6 July 2008
798
Κοζάνη
Οθόνη να πάς σε DELL 27αρα με πιστοποιηση sRGB και adobe rgb

Aν σε πέρνει βάλε μητρική intel με 2 XEON επεξεργαστές και 16-24 GB ram.Βάλε ssd για βασικό 180GB και πανω και ένα 500-640 για scratch disk.Βαλε εναν εξωτερικο usb3 για το αρχειο σου και κάρτα γραφικών με 3gb ram nvidia και με cuda και καθαριθσες.

windows 8 μην βάλεις.Δεν κάνουν γι αυτο που θες.Τα 7αρια 64bit ειναι ΟΚ.
 
Last edited:

Greg61

Senior Member
Μιά ακόμα ερώτηση: Για το υποσύστημα Γραφικών, επελέγη η κάρτα αυτή: http://www.msystems.gr/index.php?category=1622&product=14411
Κριτήρια επιλογής:
(1) Προσφερόμενες Έξοδοι 2x DVI-D, HDMI port, DisplayPort που κατά βάσιν σημαίνει οτι λειτουργώ 2 ή 4 οθόνες πάνω στην ίδια κάρτα,
(2) Χρήση γραφικών αποκλειστικά για Φωτογραφία, δεδομένου οτι δέν είμαι hard gamer και δέν σκοπεύω να γίνω,
(3) Η προσφερόμενη Ανάλυση που ξεπερνά κατά πολύ τις δικές μου ανάγκες για την επόμενη τριετία τουλάχιστον και
(4) Το value for money.

Η συγκεκριμένη κάρτα έχει 2GB RAM δικά της, πλέον των 16GB RAM ταχύτατης μνήμης με την οποία ήδη εξοπλίζω τον νέο Η/Υ.
Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο ή διαφορετικό σε κάρτα γραφικών για καθαρά φωτογραφική χρήση, στην περιοχή τιμής των 100Ε;
 
Last edited:

Greg61

Senior Member
Δυό όψεις της Κάρτας...

14411.1.jpg
14411.2.jpg



...και τα χαρακτηριστικά της: http://www.msystems.gr/files/product/14411.pdf

Κατασκευαστής Asus
Μοντέλο GT 640-2GD3
Part Number C1CSB0-S0UAN0YZ
Κατηγορία nVidia GeForce GTX 600 (PCIEx)
Chipset GeForce GT 640
Tαχύτητα Πυρήνα 901MHz
Μνήμη 2048MB DDR3, 128bit
Tαχύτητα Μνήμης 1.78GHz
Έξοδοι 2x DVI-D, HDMI port, DisplayPort
Λοιπά στοιχεία Premium alloys inside power delivery components defeat the heat for cards that run better, cooler, and longer than reference, GPU Tweak utility helps you modify and tune clock speeds, voltages, and fan performance via an intuitive interface, Drive up to four HD displays or connect to a 3D-enabled TV for a true cinematic 3D experience, Super Alloy Power, GPU Tweak , Dust-proof Fan, nVidia CUDA, nVidia PhysX, DirectX 11 Done
Εγγύηση 3 Έτη
 
Last edited:

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,979
Dystopia
Απο την στιγμή που μιλάμε για ivy bridge πχ i5 3570Κ με γραφικά ΗD4000 δεν αξίζει να δωσεις 100Ε για την GT640.
Φυλαξέ τα χρήματά σου ή πάρε μια κανονική κάρτα αργότερα.

Για μένα ακολούθησε την συμβουλή του Photis.
Πρώτα οθόνη μετά όλα τα άλλα.


Για τους δίσκους SSD ρίξε μια ματιά και εδώ.
 

Greg61

Senior Member
Ακριβώς αυτόν τον επεξεργαστή, τον 3770, επέλεξα κι εγώ.
Επίσης, απο τις προταθείσες παραπάνω οθόνες, επελέγη η Hewlett Packard ZR2440w 24¨ και λόγω κόστους, αλλά πρωτίστως λόγω όγκου.

Η πλήρης σύνθεση, κοστίζει σήμερα 03.Αυγ.12, 2188,80 . Όπως ξαναβλέπω τη σύνθεση αυτή, υπολογίζω οτι λίγα μόνο υποσυστήματα θα χρειαστούν αντικατάσταση σε ορίζοντα πενταετίας τουλάχιστον. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
Η σύνθεση αυτή, αναρτήθηκε για λειτουργικούς λόγους στο δικό μου Site. Μπορείτε να την δείτε εδώ.

Στην απόφαση επιλογής των διαφόρων υποσυστημάτων, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι υπόλοιπες (και συνεχώς αυξανόμενες) ιντερνετικές μου δραστηριότητες (wamp server, backups του Site μου κλπ), που πρέπει να εξυπηρετούνται και αυτές απο τον ίδιο υπολογιστή.

Το μόνο "κακό" της υπόθεσης είναι οτι, μετά απο τη συγκεκριμένη δαπάνη, κάθε άλλη σκέψη για αγορά φωτογραφικών, αναβάλλεται για του χρόνου και βάλε. Αλλοιώς... παντόφλα!!!
Άς είναι όμως. Θεωρώ οτι αξίζει τον κόπο.

Σας ευχαριστώ όλους -για μία ακόμα φορά- για τη βοήθεια που μου παρείχατε. Αυτή άλλωστε, είναι και η δύναμη ενός φόρουμ!
 

nios

Senior Member
3 April 2011
412
Καστορια
Και ενα μαραφετι για να καλιμπραρεις την οθονη(το πιο σημαντικο απ'ολα ειναι η σωστη απεικονιση των χρωματων),αλλιως μην αγορασεις τιποτα.
Χωρις σωστα χρωματα νομιζω ειναι ματαια ολα τα παραπανω,εφοσον τον θελεις για επεξεργασια φωτο,εγω εχω την dell U2410 και το Χ-RΙΤΕ Color Munki.
 
Last edited:

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,570
Συμφωνώ με το colorimeter κ συστήνω iColor Display με DTP94 bundle.
Επίσης για 100 ευρώ επιπλέον θα διπλασίαζα τη μνήμη σε 32Gb!

Και για εξοικονόμηση πόρων θα έλεγα οτι Δέν έχω πεισθεί στο κατα πόσο βοηθά στην ουσία ο SSD για τα προγράμματα (C).
Ναι, ωραίο είναι να φορτώνουν πιο γρήγορα, αλλά απο εκεί κ πέρα δε βοηθά σε τιποτα τη ταχύτητα και παραγωγικότητα σε αντίθεση με τη RAM.
Αν δε, κάποιος θέσει ώς Temp/ Tmp path τον γρήγορο Raid 0 θα δεί αρκετά καλύτερη απόδωση απο ότι με το default c:/tmp, που εκει το PS αποθηκέυει ολά τα smart Objects, oπότε άν έχεις καποιο μεγάλο "sub-comp"Object και είναι στο C θα αργεί να ανανεώνει αρκετα.
Ένας γρήγορος κανονικός δίσκος 500GB μια χαρά είναι για boot.
 

Greg61

Senior Member
Για το καλιμπραριστήρι... ναί, έχετε δίκιο και το έχω στα υπ' όψιν, για κανα μήνα μετά την αγορά του υπολογιστή.
Βεβαίως, λόγω "παντόφλας", αυτό θα καταχωρηθεί στα "μηνιαία ατομικά έξοδα" και δέν θα φανεί μέσα στη συνολική αρχική δαπάνη.

Για τον δίσκο προγραμμάτων:
-Ένας γρήγορος 500άρης Φώτη, κοστίζει ήδη 90 ευρώ, και δέν είναι τόσο γρήγορος όσο οι δύο των 2ΤΒ που θα μπούν στο σύστημα, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές τους.
-Τα διπλά λεφτά + 6,5Ε παραπάνω, κοστίζει ο SSD 240GB που θα χρησιμοποιηθεί ως C και είναι τέσσαρες τουλάχιστον φορές πιό γρήγορος απο τον μηχανικό 500άρη. Στα τεχνικά φόρα, όλοι οι παιχνιδάδες και οι "γκουρού" των υπολογιστών, λένε οτι για ένα τέτοιο σύστημα με επεξεργαστή i7 και μνήμη 16GB, ένας SSD για λειτουργικό και προγράμματα, είναι must-have. Δέν θα ήθελα, σ' αυτή την κατηγορία δαπάνης που αποφάσισα να προβώ, να με τρώει μέσα μου οτι υπολείπεται το σύστημα για 95 ευρώ διαφορά.

Για τη μνήμη:
Χμμμμ... 32άρα λές έ?
Συμφωνώ μαζί σου. Και για να είμαι ειλικρινής, το σκέφτηκα να κόψω κάτι άλλο και να δώσω τα 122Ε που χρειάζονται για τα επι πλέον 16GB. Δυό πράγματα με κράτησαν:
(1) Οι περισσότεροι σήμερα, δουλεύουν ακόμα με 4GB ή άντε 8GB μνήμες. Μέχρι πρίν λίγους μήνες, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν -και χρησιμοποιούσαν- 16άρια συστήματα (δέν αρκεί μόνο να το έχεις, πρέπει και να το χρησιμοποιείς). Με το δεδομένο αυτό, θεωρώ οτι, για κανα εξάμηνο τουλάχιστον, τα 16GB μνήμης είναι αρκετά.
(2) Σε κανα εξάμηνο -άντε χρόνο- απο τώρα που θα έχουν βγεί μεγαλύτερης χωρητικότητας μνήμες, η τιμή της συγκεκριμένης 8άρας θα έχει πέσει περίπου στο μισό. Πάω τότε και παίρνω άλλες δυό ίδιες (που δέν θα φανούν άμεσα και στη συνολική αρχική δαπάνη) και είμαστε κομπλέ.

Για το σύστημα με τους δύο Xeon που αναφέρθηκε παραπάνω... εντάξει, καλό είναι, αλλά το θεωρώ υπερβολικό για τα δικά μου σημερινά δεδομένα. Θα τους έχω, αλλά μάλλον δέν θα χρησιμοποιήσω ποτέ σχεδόν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.
Μετά απο καναδυό χρόνια, κι εφ' όσον έχουν βγεί περισσότερο ενεργοβόρα προγράμματα που θα τα χρειάζομαι πραγματικά και που θα γονατίζουν την υπ' όψη σύνθεση, έ! τότε αλλάζω μιά μητρική, βάζω κι έναν σύγχρονο επεξεργαστή (πάντα θα είναι αρκετός ένας σύγχρονος επεξεργαστής για τις δικές μου ανάγκες), προσθέτω και τις απαραίτητες μνήμες και είμαστε ΟΚ. Τουλάχιστον, δέν θα χρειαστεί να προβώ εκ νέου στο σύνολο μιάς τέτοιας δαπάνης όπως η τωρινή.
Άλλωστε, και τώρα δουλεύω μ' έναν διπύρηνο Pentium@2*2.4Ghz εξαετίας και με 4 GB μνήμη.
 

racer

AVClub Addicted Member
2 February 2009
2,911
Rotterdam
Re: Απάντηση: Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Δέν έχω πεισθεί στο κατα πόσο βοηθά στην ουσία ο SSD για τα προγράμματα (C).
Ναι, ωραίο είναι να φορτώνουν πιο γρήγορα, αλλά απο εκεί κ πέρα δε βοηθά σε τιποτα τη ταχύτητα και παραγωγικότητα σε αντίθεση με τη RAM.

Με τίποτα.. Προτιμώ μηχάνημα με SSD και 2GB RAM παρά χωρίς και με 8. Δε μπορώ να δουλέψω σε μηχάνημα χωρίς SSD πλέον.. εκνευρίζομαι.
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,570
Σε επαγγελματικό workstation για επεξεργασία φωτό ή βίντεο, τα κύρια προγράμματα φορτώνονται το πρωί και κλείνουν το βράδυ..
Δεν ανοιγοκλέινουν πενήντα φορές Photoshop, bridge, AE PP etc, και ουτε η χρήση του μηχανήματαος έιναι mail & web surfing να ανοιγοκλείνουν συνέχεια αυτά, οπου η διαφορά ενός ssd θα φαινόταν.
Επίσης όσο γεμίζει ο δίσκος & SSD γίνεται πιο αργός. Γενικά άν θα βάλεις SSD ώς C φρόντισε να είναι ο μισος γεμάτος. Εδώ έχω περίπου 110GB γεμάτα χωρίς να έχω φορτώσει άπειρες εφαρμογές και έχω όλα τα cache & temp σε άλλους δίσκους.
http://thessdreview.com/ssd-guides/optimization-guides/the-ssd-optimization-guide-2/2/
http://thessdreview.com/ssd-guides/beginners-guide/the-ssd-manufacturers-bluff/2/

Για Xeon άστο, καθόλου value for money εκτος άν έκανες πολύ 3D & video encoding.
Οι περισσότεροι σήμερα, δουλεύουν ακόμα με 4GB ή άντε 8GB μνήμες. Μέχρι πρίν λίγους μήνες, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν -και χρησιμοποιούσαν- 16άρια συστήματα
πού, σε laptops??
Εδώ και τρία χρόνια δουλεύουν με 12GB (2χ6GB, πρίν βγούν τα τσιπάκια των 4GB) και τώρα με τα 8αρια πιά, ανάλογα τί υποστηρίζει η μητρική.
Εδώ κ ενάμιση χρόνο είμαι με 24 (6χ4). Για multithreading εφαρμογές θέλει 2-4Gb ανα πυρήνα επεξεργαστή,που "βλέπει και τους virtual" oπότε έχεις 8.

Σχετικά με την οθόνη πάντως θα επέμενα για τη Dell U2711, έστω και οτι η HPZR2440w είναι πολύ καλή (έχει και καλύτερο μαύρο..)
 
Last edited:

Greg61

Senior Member
Σ' έναν υπολογιστή για καθαρά επαγγελματική φωτογραφική χρήση, όντως τα προγράμματα φορτώνουν μιά φορά το πρωί και μένουν φορτωμένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, Στον δικό μου υπολογιστή όμως που δέν είμαι επαγγελματίας, θα ανοιγοκλείνουν προγράμματα αρκετές φορές τη μέρα. Επίσης, το αυτό σύστημα που πρέπει να είναι πολύ καλό για επεξεργασία φωτογραφίας, θα χρησιμοποιείται παράλληλα και για τα e-mails, και για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, και για τις δουλειές που πρέπει να κάνω στο Site μου.

Οπότε μέχρι στιγμής έχουμε:
-Έναν SSD 240GB (C) για τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν σε Windows.
-Έναν SSD 120GB (D) για Linux και λοιπές χρήσεις, όπου πιθανόν να χρειαστεί ένας SSD.
-Δύο HDDs των 2TB@7200rpm (E, F)

Ερωτήσεις:
- Ο SSD 240GB (C) είναι αρκετός για Windows, PS, LR σύν τα λοιπά μικρά προγράμματα που τρέχουν για χρήση διαδικτύου (περίπου 120-130 GB σύνολο?), ή να πάρω έναν μεγαλύτερο;
-Τα cache & temp να τα βάλω να τρέχουν απο τον δεύτερο SSD; Ή να πάρω ακόμα έναν (τρίτο) SSD 120GB που τους έχει σε προσφορά στα 89,40 ; Αξίζει τον κόπο για χρήση μόνο cache & temp;
-Ή... τα cache & temp να τα βάλω να τρέχουν απο έναν απο τους 2 σκληρούς των 7200 στροφών, αφήνοντας τον D: για το Linux και γλυτώνοντας τα 90 του τρίτου SSD;
-Ή... να δώσω 122 επιπλέον και να πάρω εξ αρχής ακόμα 16 GB RAM (κάτι ξέρει ο Φώτης που φωνάζει, και συμφωνώ μαζί του), αφήνοντας το υπόλοιπο σύστημα ως έχει;
 
Last edited: