Προβληματική εσοχή

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,464
Ραφήνα
Έβαλα το σύστημα αναγκαστικά σε μία εσοχή του σαλονιού η οποία έχει πλάτος 4 μέτρα και βάθος 1,20 μέτρα. Στο κέντρο της εσοχής βρίσκεται το έπιπλο που φιλοξενεί τα μηχανήματα το οποίο έχει πλάτος 3 μέτρα. Άρα μένουν από 50 εκ. δεξιά και αριστερά για τα ηχεία. Τα ηχεία είναι τα B&W CM9 δαπέδου με την οπή στο πίσω μέρος κάτω χαμηλά. Όπως το περίμενα έχω πρόβλημα με τις χαμηλές ακόμα και όταν κάνω αποκοπή από τον AV στα 80 Hz. Το πρόβλημα ξεκινάει από μέτριες εντάσεις και πάνω. Αν ντύσω με κάποιο υλικό τους 3 τοίχους που σχηματίζουν την εσοχή θα λυθεί το πρόβλημα ?
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,762
Π. Φάληρο, Αθήνα
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δεν οφείλεται σε ανάκλαση, ώστε να λυθεί με κάποιο ηχοαπορροφητικό υλικό. Πριν μπεις σε έξοδα, δοκίμαζε να σφραγίσεις προσωρινά τις οπές των bass reflex των ηχείων με ένα σφουγγάρι ή κάτι αντίστοιχο. Κάποτε η B&W έδινε μαζί με τα ηχεία της και τις κατάλληλες τάπες για τα bass reflex.
Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να φέρεις τα ηχεία μισό μέτρο πιο μπροστά από το όριο της εσοχής του σαλονιού.
 
Last edited:

exp4nder

Banned
18 January 2009
1,390
Αθήνα
Όπως τα λέει ο ΙΚ, μαζί με πολλές προσευχές...
Τα ηχοαπορροφητικά στον τοίχο δεν κάνουν για χαμηλές συχνότητες!
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,464
Ραφήνα
Re: Απάντηση: Προβληματική εσοχή

Πριν μπεις σε έξοδα, δοκίμαζε να σφραγίσεις προσωρινά τις οπές των bass reflex των ηχείων με ένα σφουγγάρι ή κάτι αντίστοιχο. Κάποτε η B&W έδινε μαζί με τα ηχεία της και τις κατάλληλες τάπες για τα bass reflex.
.

Τα βρήκα αυτά τα σφουγγαράκια. Τα έχει η B&W όπως είπες και πραγματικά κάνουν θαύματα. Είναι κυλινδρικά με περίπου 5 πόντους διάμετρο και 15 βάθος. Στο κέντρο του κυλίνδρου είναι κομμένα με τέτοιο τρόπο που αν αφαιρέσεις το κεντρικό κομμάτι σχηματίζουν ένα μεγάλο ''δαχτυλίδι''. Δεν το αφαίρεσα και τα τοποθέτησα στις οπές όπως ήταν. Το μπάσο περιορίστικε σε μεγάλο βαθμό και το μπουμάρισμα πλέον είναι αμελητέο. Τα συνιστώ σε όποιον έχει παρόμοιο πρόβλημα.