Ψύξη

Ulyseas

Senior Member
28 October 2011
525
Άμστερνταμ
Καλημέρα. Στο θέμα ψύξη. Απ' ότι έχω κάτι καταλαβεί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είχα μία ιδέα, ίσως σας φανεί αφελής. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε φουρφούρια; Υπάρχουν μοντέλα 24άρια και 12άρια από εταιρίες pcmodding που είναι σούπερ αθόρυβα. Επίσης με μία αντίσταση μπορούμε να ρίξουμε τις στροφές στις 200, ίσα ίσα να δημιουργείτε ρεύμα αέρα. Ή και όχι;
 
Πολλοί επαγγελματικοί ενισχυτές έχουν
Δεν είναι τόσο μεγάλη καινοτομία η χρήση τους
Αλλά λόγο φασαρίας, κινούμενων μερών και άλλων πιθανών επιπλοκών οι περισσότεροι τα αποφεύγουν σε ιδιοκατασκευές προτιμώντας άλλες λύσεις.
 
Γιατί δεν είναι ότι καλύτερο να έχεις μία γεννήτρια ηλεκτρονικού θορύβου τόσο κοντά στα κυκλώματα ήχου.
Δεν μιλάμε για κανέναν λαμπάτο που θα του στείλει τα ηλεκτρόνια στον ενισχυτή του διπλανού... :p

Πάρε ένα φουρφούρι και πήγαινέ το δίπλα σε μια παλιά CRT να δεις τι δημιουργεί. :smile:
 
οι ψυκτρες όμως ειναι πολύ μεγάλες και ακριβες! Δεν έχω παρατηρήσει κάτι σε οθόνες καθοδικής λυχνίας. Μιλάω για φουρφούρια συνεχούς ρεύματος. Στην τελική μπορούμε να έχουμε στριφτά τα 2 καλώδια μεταξύ τους ή να βάλουμε ένα μαγνητικό δαχτυλίδι.
τι είδους θόρυβο προκαλεί ένας ανεμιστήρας και από τι; από τον μαγνήτη;
 
μπορεις να χρησιμοποιησεις αν θελεις.
μονο που δεν μπορεις να βαλεις οτι αντισταση θελεις
γιατι σταμτανε να δουλευουν.
αν παρης ηδη αθορυβα δεν εχουν και πολυ περιθωριο
για λιγοτερο.
 
Εδώ έβαλα ψύκτρες στο PC για να μην ακούω ανεμιστήρες τα βράδια...
Το ψυγείο το βλέπω να πάει στο μπαλκόνι...!
Οι επαγγελματικοί έχουν αλλά εκεί τα db είναι αλλού!
 
Μια χαρά είναι τ' ανεμιστηράκια και κανένα θόρυβο δεν δημιουργούν. Ούτε ηλεκτρονικό (στα ζόρια ξεχωριστό τροφοδοτικό), ούτε ακουστό (αθόρυβος ανεμιστήρας & φίλτρο αέρα).

Το θέμα είναι αλλού. Οτι σε έτοιμες συσκευές/κατασκευές διάφορα χαρακτηριστικά έχουν ρυθμιστεί σε δεδομένη θερμοκρασία (ρεύματα ηρεμίας) με δεδομένα ψυγεία.
 
Μια χαρά είναι τ' ανεμιστηράκια και κανένα θόρυβο δεν δημιουργούν. Ούτε ηλεκτρονικό (στα ζόρια ξεχωριστό τροφοδοτικό), ούτε ακουστό (αθόρυβος ανεμιστήρας & φίλτρο αέρα).

Το θέμα είναι αλλού. Οτι σε έτοιμες συσκευές/κατασκευές διάφορα χαρακτηριστικά έχουν ρυθμιστεί σε δεδομένη θερμοκρασία (ρεύματα ηρεμίας) με δεδομένα ψυγεία.

+1

και είναι μεγάλο θέμα, ειδικά στα τρανζίστορ. Επιπλέον, πολλοί ενισχυτές στο service ρυθμίζονται ανοιχτοί κι όταν κλείσουν...
 
Καλημέρα. Στο θέμα ψύξη. Απ' ότι έχω κάτι καταλαβεί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είχα μία ιδέα, ίσως σας φανεί αφελής. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε φουρφούρια;

Κανένα πρόβλημα με τους ανεμιστήρες, αλλά οι υπολογισμοί? Για την ψύκτρα έχεις δεδομένα, βάση των οποίων μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια μεγεθος σε συνάρτηση με την κατανάλωση. Με τον ανεμιστήρα, πως και τι θα υπολογίσεις?
Δεν λέω οτι δε γίνεται, αλλά θέλει ψάξιμο .

Σοβαροί πάντως σχεδιαστές (πχ πισιών και PA audio), τους χρησημοποιούν στανταρ, κι αυτό λέει πολλά ......
 
Μια χαρά είναι τ' ανεμιστηράκια και κανένα θόρυβο δεν δημιουργούν. Ούτε ηλεκτρονικό (στα ζόρια ξεχωριστό τροφοδοτικό), ούτε ακουστό (αθόρυβος ανεμιστήρας & φίλτρο αέρα).


Συνάδελφε ξεχνάς τα UMF...
Ότι θωράκιση και να βάλεις, κάποια μαγνητικά πεδία θα βγουν εκτός του στάτορα. :smile:
 
Γέρος είμαι αλλά δεν ξεχνάω. Ακόμα ...

Φαντάζομαι ότι το ανεμιστήρ δεν θα είναι στο 1mm από ευαίσθητα σημεία. Αν παρόλ αυτά μας πειράζει θα πρέπει να μονώσουμε και την κοσμική ακτινοβολία : )
 
Καλά, στο 1mm είναι αρκούντως εμφανής η παραμόρφωση που δημιουργούν.
Αλλά ακόμη και στα 1-2 cm που έχω δοκιμάσει σε καθοδική λυχνία, κάποια μεγάλα (και φτηνά) το είχαν το θεματάκι τους.
Αν τώρα πας μετά τα 2-3 cm, δεν θα ψύχεις ομοιόμορφα όλα τα ενεργά στοιχεία, εκτός αν στήσεις ολόκληρο σύστημα αεριοδιόδων.
 
Να κάνω μία διευκρίνιση. Το σκεπτικό μου είναι να χρησιμοποιήσω ψύκτρα μεν, αλλά όχι ψύκτρα-ντουλάπα!
Δηλαδή ψύκτρα θα μπεί αλλά θα είναι μινιμαλιστικη(αναλογικά πάντα) και στη πίσω όψη του κουτιού θα μπει 12άρης ανεμιστήρας, σκεπτικό αρχιτεκτονικής υπολογιστή.. Ταυτόχρονα το κουτί θα έχει γρίλιες στο κάτω μέρος του και φυσικά θα έχει πατούρες ώστε να δημιουργηθεί απόσταση από το έπιπλο.
 
mekanixz για πες τι πάς να φτιάξεις ?

ΙΜΗΟ καλό θα ήταν να προβλέψεις και κάποια άλλη ‛προστασία’ εάν είναι να βασιστείς σε ένα ‛αθόρυβο’ ανεμιστήρα. Μη χαλάσει ο ανεμιστήρας και δε το καταλάβεις.

Ενώ σίγουρα ο σχεδιασμός του κουτιού θέλει προσοχή.
 
Και φίλτρα φυσικά όπως λέει ο Morfeas. Δες πως βάζουν εύκολα αφαιρούμενα φίλτρα σε πάτους PC κάτω από τα τροφοδοτικά.
 
Μόλις τελειώσω το ντακ μου ξεκινάω βα3 με φ5. Ακόμα δεν έχω παραγγείλει τίποτα,είμαι κυριολεκτικά με χαρτί και μολύβι και υπολογίζω την κατασκευή...και μου ρχονται κάτι φλασιές σαν αυτές με τον ανεμιστήρα...
 
παλιά κακή συνήθεια η μη χρήση ανεμιστήρων.
τώρα ποια είναι τόσο αθόρυβοι που τους βάζεις άνετα σε οτι θες.
η χρήση τους βέβαια περιττό να πούμε πόσο βοηθάει.
Το μόνο κακό η περίπτωση βλάβης που αφήνει τον ενισχυτή ουσιαστικά χωρίς ψύξη.