Σώμα-κατασκευή-χειρισμός
Πρόκειται για μια μεγάλη σε διαστάσεις μηχανή, εξίσου μεγάλη με τις NIKON D200, CANON 20D/30D, όσο δύσκολο κι αν είναι να το παραδεχθεί κανείς. Το βάρος της μηχανής είναι 1100 γρ. με μπαταρία και κάρτα. Άρα δεν είναι μια μηχανή που την έχεις μαζί σου κάθε στιγμή, όπως οι άλλες κόμπακτ. Αντίθετα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που κάνουν τις DSLR απωθητικές για πολλούς (όγκος, βάρος) και θετικά (καλό κράτημα). Διότι καλό κράτημα έχει η μηχανή, ίσως καλύτερο από τις περισσότερες ερασιτεχνικές SLR. Βαθιά, χοντρή λαβή, που κουμπώνεικαλά στη χούφτα. Δεν κρατιέται όμως με το ένα χέρι, καθώς το βάρος συγκντρώνεται στα αριστερά της μηχανής, λόγω του φακού, επομένως είναι απαραίτητο να στηρίζει κανείς τη μηχανή με το αριστερό χέρι κάτω από το φακό.
Όσο για την ποιότητα κατασκευής η μηχανή είναι φτιαγμένη από καλό πλαστικό. Η ένωση των πλαστικών τμημάτων είναι καλή, αλλά τίποτε το ιδιαίτερο. Πολλοί την έπιασαν με επιφωνήματα θαυμασμού (κοίτα τι φτιάχνει η SONY !!!), αλλά δεν έχω την ίδια γνώμη. Η μηχανή δεν μοιάζει στα μάτια μου και στα χέρια μου κατασκευασμένη όπως μια CANON 20D/NIKON D200 και φυσικά δεν διανοούμαι να μου πέσει κάτω. Έτσι κι έπεσε, έσπασε, και δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει. Οι μεσαίες DSLR πέφτουν, χτυπούν, τις πιάνεις ξανά στα χέρια σου, κάνεις μια προσευχούλα στην Παναγία και συνεχίζεις.
Στο χειρισμό της η μηχανή αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Θετικές εντυπώσεις αφήνουν τα μενού, που είναι τυπικά των SONY, δηλαδή εύκολα στο χειρισμό τους και στη ρύθμιση της μηχανής. Αρνητικές εντυπώσεις αφήνουν τα χειριστήρια της μηχανής. Τα κουμπιά της είναι πολλά και σπαρμένα παντού πάνω στη μηχανή και σε διαφορετικές θέσεις από τις τυπικές DSLR. Για κάποιον που έχει συνηθίσει στο χειρισμό μιας CANON/NIKON, χρειάζεται ένα διάστημα εκμάθησης. Κάποιοι θα δυσκολευτούν να χειρίζονταιάνετα ταυτόχρονα μια DSLR και μια R1. Σε γενικές γραμμές η R1 δεν σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να τη χειριστείς με κλειστά μάτια (αυτοματοποιημένες ενέργειες).