Σύγχρονα Lieder

17 June 2006
14,350
cover_minst.jpg


Siri Gjaere & Tord Gustavsen - Aire & Angels

Δύο σπουδαίοι δίσκοι που βέβαια δεν είναι για τον καθένα αλλά αποτελούν εξαίρετο δείγμα σύγχρονων Lieder. Τους ανακάλυψα περίπου τυχαία ψάχνοντας το παρελθόν του Tord Gustavsen που είχε κάνει ένα καταπληκτικό άλμπουμ με το τρίο του στην ECM (Changing Places).
Για να τους προμηθευτώ έφτασα διαδικτυακά περίπου μέχρι το Νορβηγικό Οργανισμό Τουρισμού (!).
Αξιζε τον κόπο και με το παραπάνω.
Η Siri Gjaere τραγουδά και τη συνοδεύει στο πιάνο ο Tord Gustavsen. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό μέσα στη γύμνια και την κρυστάλλινη διαφάνειά του. Στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Aire & Angels, η Siri λέει δικούς της στίχους και κείμενα Αγγλων ποιητων του 17ου αιώνα (John Donne, Sir Francis Kynaston). Στο δεύτερο άλμπουμ (Aire & Angels II) τα ποιήματα είναι της Siri και του Rupert Brooke (1887-1915) To στίλ της είναι ανάμεσα σε μιλητό και τραγούδι. Ο Tord είναι η απλότητα προσωποποιημένη: ντύνει τους στίχους με απλές μελωδίες, μικρές μινιατούρες γεμάτες λυρισμό και λεπτοφυείς απόηχους ΕυρωπαΪκού Lied, jazz και blues, ένα ηχητικό σύμπαν που ώρες ώρες μοιάζει υποβρύχιο, εύθραυστο και μεγαλειώδες - πέρα για πέρα μεθυστικό.
Δύο εξαιρετικοί Σύγχρονοι δίσκοι/δείγματα απίστευτα υψηλής καλλιτεχνίας.
 
Last edited:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,023
Αιγάλεω
cover_minst.jpg


Siri Gjaere & Tord Gustavsen - Aire & Angels

Δύο σπουδαίοι δίσκοι που για να τους προμηθευτώ έφτασα διαδικτυακά περίπου μέχρι το Νορβηγικό Οργανισμό Τουρισμού (!).

Αν τόξερα νωρίτερα, θα τους παράγγελνα στον Σόλιντ να μου τους φέρει...
Τωωώρα, πάει.. Το χάσαμε το κονέ..-bye-
 

plin

Established Member
26 June 2006
272
Τί να γράψεις γι' αυτή την υπέροχη μουσική. Είναι κρίμα που το νήμα έχει ξεχαστεί. Σπάνια ακούς τέτοιας ποιότητας μικρά μουσικά ποιήματα.
Πώς να περιγράψεις αυτή την γεμάτη ομορφιά ερωτική μουσική; Πώς να περιγράψεις την τρυφερά μελωδική γραμμή του πιάνου του Tord Gustavsen ή την βαθειά εσωτερική ερμηνεία της Siri Gjaere; Ο κ. Κ.Λ. προσπάθησε, αλλά κάποιες φορές ακόμα και αυτός αδυνατεί (πολλά ευχαριστώ που μας τους πρωτοπαρουσίασες!)
Θα κάνω μια παρομοίωση. Φανταστείτε ότι είσαστε κάπου ήσυχα ένα βράδυ και συζητάτε, ή σωστότερα ακούτε, μια απλή, αμακιγιάριστη, χωρίς κανένα κόσμημα, αλλά υπέροχα γλυκιά, φωτεινή, έξυπνη, απίστευτα σοφή για το νεαρό της ηλικίας της, που ακόμα και οι σιωπές της σημαίνουν πολλά, ειλικρινή γυναίκα.
Για εμένα ο δεύτερος δίσκος είναι οριακά ανώτερος από τον πρώτο, ένα σύγχρονο αριστούργημα. Ακούστε τα καλής ποιότητας δείγματα που ανέφερε παραπάνω ο κ. Γ. Κ., ή αυτά που υπάρχουν στο http://www.tordg.no/aireangels/
Ακούστε τα νύχτα, σε πλήρη ησυχία και αφιέρωση, χωρίς ποτό. Δεν θα το χρειαστείτε για να μεθύσετε.
 
Last edited:

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Κώστα εκπληκτικό το ΙΙ.....!!!!

Αέναο, μελωδικότατο.....λιτό και γεμάτο.

Thanx!!!!!!
Υ.Γ Μαζί με του Σπύρου την πρόταση πέρασα θαυμάσια το Σ/Κ......