Συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης δικτύωσης. Πώς;

Ξέρω ότι δεν είναι εδώ ακριβώς ο τόπος να συζητιώνται τέτοια θέματα και μάλλον θα έπρεπε να ψάξω κανένα κομπιουτερίστικο φόρουμ, αλλά εδώ έχω και εμπιστοσύνη και μπορώ να λέω τις σκέψεις μου χωρίς φόβο και πάθος.

Πάμε, λοιπόν.

Μέχρι τώρα βολευόμουνα με το ADS2 Router+Modem US Robotics 9112, που μου είχε δώσει η Forthnet σαν κομμάτι του παρεχόμενου εξοπλισμού.

Όμως τελευταία, η κόρη και ο γιός θέλουν να δουλεύουν στους δικούς τους υπολογιστές, κι έτσι αναγκαστικά πρέπει να δικτυώσουμε, τουλάχιστον το διαδίκτυο, στα δωμάτιά τους.

Η υπάρχουσα εγκατάσταση έχει την τηλεφωνική σύνδεση 2 ορόφους πιο κάτω, όπου και συνδέεται το US Robotics. Σε αυτό συνδέω ένα D-Link DGS-1008D LAN gigabit switch 8 θυρών, από το οποίο φεύγει ένα καλώδιο CAT-5 μήκους περίπου 22 μέτρων, που καταλήγει σε ένα 5-θυρο Netgear Fast Ethernet (10/100) switch FS650 v.2. Σε αυτό θέλω να συνδέσω ένα Wireless Access Point Level One Wap-300, το οποίο να αναλάβει την περαιτέρω ασύρματη μετάδοση της σύνδεσης στα 2 τοπικά laptops (τα οποία εννοείται πως έχουν Wi-Fi).

Μιλώντας όμως με τον πωλητή του e-shop, έμαθα πως το US Robotics δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά γιατί δεν υποστηρίζει Bridged Mode.

Έτσι αναγκάστηκα να παραγγείλω άλλο ενσύρματο ADSL2 Router+Modem, το TP-LINK TD-8810, που κάνει - λέει - γι αυτή τη δουλειά.

Ερωτώ:

1) Έχει δίκιο ο πωλητής του e-shop, που λέει ότι το υπάρχον router/modem της US Robotics δεν κάνει; Χρειάζεται όντως router/modem που να υποστηρίζει Bridged Mode;

2) Με αυτή την διάταξη καλύπτομαι, ώστε να υπάρχει διανομή σήματος στα δύο laptops;

3) Από ταχύτητες πώς πάει αυτή η διάταξη; Αν θελήσω να μεταφέρω (αργότερα) π.χ. κάποιες ταινίες, που έχω αποθηκευμένες στον κύριο υπολογιστή μου 2 ορόφους πιο κάτω, σε έναν άλλο συνδεόμενο ασύρματα (όπως τα laptops, που αναφέρω) ή ακόμα και να θελήσω να αναπαράγω αυτές τις ταινίες σε ένα HTPC, συνδεδεμένο στην τηλεόραση του σαλονιού μου, θα έχω πρόβλημα;

4) Από ασφάλεια τί γίνεται; Από ότι είδα και συζήτησα με τον πωλητή, το Wireless Access Point προσφέρει κωδικοποίηση κατά 64/128-bits WEP Encryption/Decryption, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK, ανάθεμά με αν ξέρω τί μπορεί να είναι αυτά. Είναι αρκετά αυτά; Και ποιού είδους πρωτόκολλο πρέπει να επιλέξω (αν μπορώ φυσικά να επιλέξω);

Συγχωρείστε μου τόσες (χαζές, ίσως) ερωτήσεις, αλλά θα ήθελα να ξέρω κάτι πριν προβώ στην οριστική αγορά τους.

Αναμφισβήτητα, οποιαδήποτε άλλη πρόταση ή προτροπή για άλλου είδους διάταξη ή καλύτερο εξοπλισμό είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ.
 

doros

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,411
Ηράκλειο Αττικής
Πολύ γρήγορα:

1)Μου φαίνεται περίεργο να μην κάνει το παλιό σου. Ψάχνω να καταλάβω το λόγο, αλλά δεν... Στο εξήγησε; Δε νομίζω πως χρειάζεται να υποστηρίζει κάτι, από τη στιγμή που συνεργάζεται με τα ενσύρματα, τι πρόβλημα να έχει με τα ασύρματα;
2)Εξαρτάται που θα βάλεις το Access Point. Αν το βάλεις στην ακτίνα κάλυψης, στο κέντρο περίπου μεταξύ των 2 laptop και δεν έχεις παρεμβολές από ασύρματα τηλέφωνα, μεταλλικές κατασκευές, φούρνους μικροκυμάτων, θα είσαι ΟΚ
3)Δεν ξέρω. Αν πιάνεις το μάξιμουμ, το οποίο είναι απόλυτη συνάρτηση των παραπάνω και περισσότερο της απόστασης του laptop από το Access Point, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα
4) Καλύτερα να διαλέξεις κάτι από WPA και πέρα, αν βέβαια υποστηρίζεται από όλα τα συστήματα που συμμετέχουν. Αρκετά θα είναι (ειδικά αν πας σε WPA2). Δεν ασχολείσαι με πρωτόκολλα
 

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,151
ΑΘΗΝΑ
Παναγιώτη, βρίσκω πολύ μπερδεμένο το setup σου.
Εγώ θα έκανα το εξής.
Θα χρησιμοποιούσα το υπάρχον Cat5 για να φέρω το τηλεφωνικό σήμα 2 ορόφους πάνω.
Στον 2ο λοιπόν όροφο, θα έβαζα 1 και μόνο 1, ADSL2+ Wireless Modem Router (που έχει και 4 θύρες Ethernet) και θα τελέιωνα.
Το Bridging δεν καταλαβαίνω που κολλάει....
 

vpapous

New member
24 May 2008
69
Δεν ξέρω αν χρειάζεσαι όλα τα αυτά τα switch με τις θύρες που έχεις βάλει.
Πάντως μια τυπική τοπολογία θα ήταν:

Βάζεις εκεί που έχεις την τηλεφωνική μπρίζα το adsl router.

Από εκεί φεύγει το Cat5 καλώδιο και καταλήγει στον άλλο όροφο και συνδεέται με το Access Point.

Αν το adsl router εχει θύρες ethernet μπορείς απευθείας να συνδέεις και το δικό σου pc. Αν όχι, το συνδεέις με ένα switch και στην συνέχεις μέσω του cat5 καταλήγει στο Access point.

Settings που πρέπει να προσέξεις ωστε να μην χρειάζεσαι bridging mode και άλλα τέτοια:

Να έχεις σε μια συσκευή το dhcp διαφορετικά δεν θα παίζει.

Ενας πρακτικός τρόπος θα ήταν να ενεργοποιήσεις το dhcp στο switch, να το απεργοποιήσεις σε όλα τα άλλα και το adsl router με το switch να τα συνδεσεις με στατικές ip.
 
Όντως, μόνο που εγώ θα έλεγα να κρατήσεις μόνο τον DHCP server του router, καθότι τα οικιακά (μικρά) switches δεν έχουν DHCP server, και η δεύτερη εναλλακτική σου θα ήταν ο DHCP server του access point.

Φυσικά router & access point με static IPs.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Κάνει μια χαρά το router που έχεις, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο...

Όπως το λες θα παίξει μια χαρά το όλο setup αλλα δεν θα είναι για να μεταφέρεις ογκώδη δεδομένα στα ασύρματα pc...

Αν δεν είχες αγοράσει τον υπόλοιπο εξοπλισμό, ένα wireless repeater θα έστελνε μια χαρά το σήμα 2 ορόφους κάτω...
 

zoomzoom2

New member
30 June 2009
49
Αθηνα
εχω τα εξης modem hol στα 50μ συνδεση μεσω ethernet και power over ethernet και access point wap54g στα 100μ αποσταση wap54g access point 50μ καλωδιο ethernet power over ethernet και μετα εντος sitecom 54g turbo wifi router και συνδεση σε ολο το σπιτι ασυρματα !
εαν θελεις καποιες λεπτομερειες γραψε μου
 

vpapous

New member
24 May 2008
69
Όντως, μόνο που εγώ θα έλεγα να κρατήσεις μόνο τον DHCP server του router, καθότι τα οικιακά (μικρά) switches δεν έχουν DHCP server, και η δεύτερη εναλλακτική σου θα ήταν ο DHCP server του access point.

Φυσικά router & access point με static IPs.

Εγώ το πρότεινα γιατί έτσι γλυτώνεις το bridging. To switch/access point μοιραζει διευθύνσεις και δίνει σαν default gateway την static του ρουτερ ώστε να βγαίνουν όλοι internet.

Αλλά πρακτικά για αυτό που θέλει να κάνει ο φίλος υπάρχουν άπειρες τοπολογίες :)