Σύντομος οδηγός αποκωδικοποιητών της αγοράς

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ενώ πλέον ξεκινάει η φάση όπου κάποιες περιοχές αρχίζουν να αποχαιρετούν τα αναλογικά τηλεοπτικά σήματα.
Οι παλιές τηλεοράσεις -αλλά και πολλές μόλις 2-3 ετών- δεν υποστηρίζουν το νέο ψηφιακό σήμα MPEG4, κάνοντας απαραίτητη την αγορά ενός επίγειου ψηφιακού αποκωδικοποιητή που θα συνδεθεί σε αυτές και θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα, αλλά και να προσφέρει επιπλέον λειτουργίες.

Οι κάρτες PCMCIA, αν και βολικές αφού δεν καταλαμβάνουν χώρο και δεν χρειάζονται ένα ακόμα τηλεχειριστήριο για τον χειρισμό τους, δεν μπορούν να συνδεθούν στις αρκετά παλιές τηλεοράσεις επειδή δεν διαθέτουν αντίστοιχη υποδοχή. Ακόμη και για όσες όμως την διαθέτουν, δεν συνίσταται η χρήση τους επειδή αποδείχθηκαν αναξιόπιστες, ασύμβατες με πολλά μοντέλα τηλεοράσεων, ανίκανες να διαχειριστούν HD κανάλια, πολύ αργές κατά την αλλαγή καναλιών και με αισθητά μειωμένη ποιότητα εικόνας.
Εξαιτίας όλων αυτών των μειονεκτημάτων τους η επιλογή ενός επίγειου ψηφιακού αποκωδικοποιητή θεωρείται πολύ καλύτερη επιλογή.

Με τον παρακάτω οδηγό, θα προσπαθήσω να δώσω μια συνοπτική περιγραφή των κυριοτέρων κατηγοριών αποκωδικοποιητών, αλλά και μερικών γνωστών μοντέλων της αγοράς.
Αποτελούν μια προσωπική άποψη και αντίληψη που διαμορφώθηκε από πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από αυτό το φόρουμ και τους χρήστες των διαφόρων μοντέλων δεκτών που μοιράστηκαν εδώ τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες τους.
Πιθανότατα υπάρχουν κάποιες παραλήψεις και ανακρίβειες, ενώ φυσικά η αντίληψή μου μπορεί να διαφέρει από άλλων για κάποια ή όλα από τα ακόλουθα θέματα. Έτσι, οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις όλων σας θα είναι πολύτιμες και ιδιαίτερα καλοδεχούμενες για την βελτίωση του οδηγού.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
SD αποκωδικοποιητές

Οι SD δέκτες ικανοποιούν τις απαιτήσεις του περισσότερου κόσμου και απευθύνονται σε όσους θέλουν έναν απλό αποκωδικοποιητή για να βλέπει τηλεόραση και να κάνει εγγραφές. Από αυτές τις λειτουργίες εξαιρείται το πιλοτικό κανάλι ERT HD και όποια άλλα HD κανάλια πιθανόν υπάρξουν στο μέλλον.

Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή ALi Μ3105, οπότε έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα στην ταχύτητα αλλαγής καναλιών ή σε λειτουργίες ως δέκτης από τους HD, ίσως το αντίθετο. Ως προσιτοί δέκτες όμως, δεν έχουν πλούσιες πολυμεσικές δυνατότητες. Φυσικά υποστηρίζουν μονάδες αποθήκευσης FAT32 και NTFS, παίζουν MP3 και εμφανίζουν φωτογραφίες, αλλά αναπαράγουν μόνο βιντεάκια τύπου DivX/Xvid που δεν ξεπερνούν την ανάλυση 720x576, ενώ ο ήχος μπορεί να είναι μόνο MP3 ή AAC. Επίσης εμφανίζουν τους υπότιτλους πάρα πολύ μικρούς, πρόβλημα όλων των δεκτών με ALi. Έχει διορθωθεί σε νεότερη έκδοση firmware της ALi, αλλά κανένας εισαγωγές δεν το έχει διαθέσει.
Συνήθως, οι υποδοχές τους περιορίζονται σε μια scart, μια ομοαξονική ψηφιακού ήχου και USB.
 • Ο Crystal Micro-SD είναι καλή επιλογή για όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, λόγω της καλής υποστήριξης που προσφέρει η εταιρία μετά την αγορά. Μπορεί να αγορασθεί και από το site της εταιρίας, σε τιμή που δεν διαφέρει από της αγοράς και συμπεριλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς.
 • Ο Edision mini-triton ξεχωρίζει στους SD διαθέτοντας RF έξοδο, που δίνει λύση για τις τηλεοράσεις που διαθέτουν μόνο την υποδοχή της κεραίας ως είσοδο σήματος. Η RF είναι χρήσιμη και σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που αδυνατούν να επιλέξουν την είσοδο scart της τηλεόρασης όταν εκείνη δεν ενεργοποιείται αυτόματα μόλις δεχθεί σήμα. Τα 5 έτη εγγύησης και το καλό τηλεχειριστήριό του είναι επιπλέον λόγοι να προτιμηθεί. Ίσως και το μεταλλικό κουτί του (για τα θερμά περιβάλλοντα), που όμως είναι λίγο ογκώδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο μόνος με M3105 που έχει αναβάθμιση firmware, και μάλιστα πρόσφατη. Θα βρεθεί κυρίως σε τοπικά καταστήματα.
 • Ο Elite SD είναι ουσιαστικά ο ίδιος αποκωδικοποιητής με τον Edision mini-triton και ομοίως μπορεί προτιμηθεί για τηλεοράσεις που διαθέτουν μόνο την υποδοχή της κεραίας ως είσοδο σήματος. Και αυτός μπορεί να βρεθεί σε τοπικά καταστήματα.


Υπάρχουν και κάποιοι νεότεροι αποκωδικοποιητές στην αγορά. Λόγω νεότητας έχουν νεότερη έκδοση firmware από τον ανταγωνισμό, άρα ίσως και διορθωμένο το πρόβλημα των μικρών υποτίτλων και κάποιες βελτιώσεις.
 • Οι F&U MPF3381 και United MPU1313 εισάγονται από την Αμοιρίδης-Σαββίδης, βρίσκονται στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και έχουν 3 έτη εγγύησης.
 • Ο F&U MPF2828S είναι κι αυτός της Αμοιρίδης-Σαββίδης, αλλά αυτός είναι τύπου scart. Δηλαδή έχει πολύ μικρό μέγεθος και στηρίζεται πάνω στην θύρα scart της τηλεόρασης, χωρίς έτσι να καταλαμβάνει χώρο πάνω σε κάποιο έπιπλο ή να φαίνεται κάποιο κουτί κοντά στην τηλεόραση. Για την λήψη των εντολών από το τηλεχειριστήριο, έχει ένα καλώδιο που στην μία άκρη του έχει τον αισθητήρα και ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε όποιο σημείο θεωρούμε βολικότερο για εμάς και που θα δίνει την καλύτερη λήψη των εντολών. Παρά το πολύ μικρό μέγεθός του, δεν υστερεί σε λειτουργίες και περιλαμβάνει έχει θύρα USB. Το μόνο που ίσως λείψει σε ελάχιστους, είναι η ψηφιακή έξοδος ήχου.
 • Ο Doop ZSD 1100 είναι κι αυτός νέος αποκωδικοποιητής, έχει μεταλλικό κουτί όπως όλοι του Πλαισίου και είναι ο μόνος με composite έξοδο. Έχει ίδια εμφάνιση με τον HD του πλαισίου και μόνο 1 έτος εγγύηση.
 • Ο Crystal Prime-SD είναι κι αυτός επόμενης γενιάς SD αποκωδικοποιητής, αντικαταστάτης του Micro-SD. Εμφανισιακά είναι όμοιος με το HD μοντέλο της εταιρίας, τον Micro-HD, και θα μπορούσε να μπερδευτεί κάποιος εύκολα μεταξύ τους.
 • O Focus SD είναι ο μόνος από τους νέους δέκτες που έχει RF έξοδο. Focus είναι η επωνυμία που χρησιμοποιεί η Edision για τους προσιτότερους δέκτες της. Εμφανισιακά είναι ίδιος με τον Edision mini-triton, πλην της πρόσοψης που έχει πλήκτρα On/Off και αλλαγής καναλιού. Δεν έχει το ίδιο -πολύ καλό- τηλεχειριστήριο με τους Edision, και η εγγύηση είναι μειωμένη στα 2 έτη. Λόγω της ομοιότητας με τον mini-triton, ίσως να μην χρησιμοποιεί νέο επεξεργαστή.


Ο επεξεργαστής ITE IT9066F είναι ο μόνος εναλλακτικός SD, με σχετικά λίγους αποκωδικοποιητές να τον χρησιμοποιούν. Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές για αποκωδικοποιητές με επεξεργαστή της ITE, αλλά από τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια που υπάρχουν, φαίνεται ότι έχει όμορφο, απλό και πολύ ευανάγνωστο μενού, ιδανικού για μικρές τηλεοράσεις και ηλικιωμένους. Ο media player του φαίνεται ότι υποστηρίζει πολύ μεγάλη ποικιλία μορφών αρχείων βίντεο, κυρίως για SD δέκτες, υποστηρίζοντας πληθώρα μορφών όπως AVI, MKV, DIVX, XVID, DAT, MPG, VOB, TS, TP, TRP, 3GP, MP4, MOV, MP3, WMA, AAC-LC, HE-AAC, HE-AAC+. Εντυπωσιακό ακόμη και για HD δέκτες.
 • Ο Doop SDMP-200 εισάγεται από το Πλαίσιο και πωλείται μόνο στα καταστήματα της αλυσίδας. Έχει μεταλλικό κουτί που είναι καλό για τα θερμά περιβάλλοντα, αλλά μάλλον άχρηστο στην περίπτωση του IT9066F, αφού ο επεξεργαστής δεν χρειάζεται καν ψύκτρα. Στα αρνητικά του είναι το μόλις 1 έτος εγγύησης.
 • O ShOP+ T200sd είναι ένας ακόμα, και θα τον βρείτε σε πολλά μικρά καταστήματα.
 • O F&U MPF2829S είναι ο νεότερος δέκτης με ΙΤ9066, επομένως θα έχει την νεότερη έκδοση firmware της ITE. Είναι τύπου scart, όπως ο F&U MPF2828S κι έτσι έχει τα ίδια πλεονεκτήματα που δίνει αυτή η μορφή δέκτη.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Εισαγωγή στους HD αποκωδικοποιητές

Οι HD αποκωδικοποιητές δίνουν την επιπλέον δυνατότητα παρακολούθησης του καναλιού ΕΡΤ HD και όποιων άλλων HD καναλιών τυχών προκύψουν στον μέλλον. Προτιμώνται και από όσους είναι απαιτητικότεροι στην ποιότητα εικόνας, αφού διαθέτουν ψηφιακή σύνδεση HDMI και ισχυρό επεξεργαστή.
Ο συνηθέστερος λόγος επιλογής τους φαίνεται πως είναι οι πολυμεσικές τους δυνατότητες. Δεν έχουν τον περιορισμό ανάλυσης των SD και υποστηρίζουν περισσότερες μορφές αρχείων και κωδικοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, δεν συναγωνίζονται τις συσκευές media player και οι δυνατότητές τους θα πρέπει να θεωρούνται ως βασικές. Ενδεικτικά, δεν υποστηρίζουν FLV ή WMV αρχεία, ούτε το διαδεδομένο πια DTS, ενώ κάποιοι δεν υποστηρίζουν καν Dolby Digital (AC3).

Οι επεξεργαστές που συναντώνται σε αυτή την κατηγορία δεκτών είναι ουσιαστικά δύο, της Mstar και της ALi. Και οι δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δείχνουν να απευθύνονται σε αγοραστές με διαφορετικές προτιμήσεις.
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικά των Mstar

O Mstar MSD7818 είναι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των HD αποκωδικοποιητών και διάδοχος του γνωστού MSD7828.
Έχει μέτριας ευχρηστίας μενού, χωρίς να είναι κακό, σε βαθμό που ίσως δυσκολεύσει μόνο τους ηλικιωμένους. Οι ενδείξεις στην οθόνη (OSD) και το μενού της Mstar είναι πολύ μέτριας αναγνωσιμότητας στις μικρές CRT τηλεοράσεις, ενώ η έλλειψη ρύθμισης της διαφάνειάς τους θα δυσαρεστήσει λίγους. Επίσης στα μειονεκτήματα είναι η αδυναμία ρύθμισης της διάρκειας των πληροφοριών προγράμματος (Info Bar) κατά την αλλαγή καναλιών και η υστέρηση στην ταχύτητα αλλαγής καναλιών (ζάπινγκ) που φτάνει ως τα 3". Το 2ο δεν ενοχλεί όσους είναι συνηθισμένοι σε τηλεοράσεις με λίγο αργή αλλαγή καναλιών, αλλά οι χρήστες αναλογικών τηλεοράσεων θα δυσαρεστηθούν. Το κυριότερο μειονέκτημα ίσως, είναι η απώλεια της σειράς που αποθηκεύει ο χρήστης τα κανάλια. Είχε παρατηρηθεί στα πρώτα firmware του 7818 και φαίνεται να ξαναπαρουσιάζεται στα νέα.

Το πλεονέκτημα των Mstar είναι ο media player. Έχουν καλή (για δέκτες) συμβατότητα με τα υποστηριζόμενα format στα νέα firmware, αφού αρχικά ήταν λίγο περιορισμένη. Επίσης, έχουν λειτουργία GoTo ώστε ο χρήστης να μεταπηδά σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μιας ταινίας ή εγγραφής, άμεσα και με ακρίβεια δευτερολέπτου. Ενδιαφέρουσα είναι η ρύθμιση χρώματος και μεγέθους υποτίτλων, και η δυνατότητα εμφάνισης χρωματιστού πλαισίου πίσω από αυτούς για να είναι ευδιάκριτοι στην οθόνη. Συνήθως, στα παλιότερα firmware πρέπει να ρυθμίζονται στο μέγιστο μέγεθος για να είναι ευανάγνωστοι, αλλά και πάλι κάποιοι ίσως τους θελήσουν ελαφρώς μεγαλύτερους. Ένα πρόβλημα με τους υπότιτλους είναι ότι αν έχουν κωδικοποίηση UTF-8 σταματούν να εμφανίζονται κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ταινίας, αλλά λύνεται εύκολα αλλάζοντας την κωδικοποίηση σε Unicode. Όλα όμως τα προβλήματα των υποτίτλων λύνονται, όπως και στην περίπτωση των τσιπ της ALi, με την χρήση υποτίτλων μορφής VobSub (.sub/.idx) η οποία επιπλέον επιτρέπει πλήρη παραμετροποίηση των υποτίτλων. Όμως για να αναγνωρισθούν οι Vobsub πρέπει να ενσωματωθούν μέσα στο αρχείο βίντεο, διαδικασία που ευτυχώς είναι εύκολη και σύντομη.
Το πρόβλημα της Info Bar και της διαφάνειας των μενού έχουν λυθεί σε νεότερες εκδόσεις firmware της MStar, ενώ αναμένεται να λυθεί μελλοντικά και των UTF-8.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Αποκωδικοποιητές με Mstar

Μερικοί από τους αποκωδικοποιητές με Mstar 7818 είναι οι:

 • Ο Crystal Prime-HD, όπως και ο SD δέκτης της εταιρίας, έχει πολύ καλή υποστήριξη μετά την αγορά, καθώς και 2 έτη εγγύηση. Έχει το νεότερο και πληρέστερο firmware της Mstar -ενώ είναι ο μόνος που έχει λύσει τα προβλήματα του 7818, όπως αυτά των εγγραφών, των αρχείων βίντεο ΜΡ4 και της απώλειας της σειράς των καναλιών- και φαίνεται πως έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν την υποστήριξη του 7818 ακόμη και πέραν της επίλυσης προβλημάτων. Πέραν του «after sales» και των αναβαθμίσεων η εταιρία συμμετέχει ενεργά στο φόρουμ προσφέροντας υποστήριξη και λαμβάνοντας τις απόψεις των μελών για τα προϊόντα της.
  Το κυρίως μειονέκτημα του δέκτη είναι το τηλεχειριστήριό του, όχι τόσο για την εργονομία του, που δεν ξεφεύγει από τον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά για την εμβέλειά του.
  Μια αναλυτικότερη περιγραφή του υπάρχει σε παλιότερο μήνυμα που έχω γράψει στο φόρουμ.


 • Ο Edision mini-triton+HD, αν και δεν βρίσκεται στα μεγάλα καταστήματα, είναι πιο εύκολο να βρεθεί στα συνοικιακά μάλλον λόγω της φήμης που έχει η εταιρία από τα δορυφορικά της μοντέλα. Αρχικά ταλαιπώρησε τους ιδιοκτήτες του, όπως κι άλλοι με Mstar 7818, χάνοντας τη σειρά των καναλιών, ώσπου βγήκε αναβάθμιση στο τέλος του Απριλίου. Είναι από τους ελάχιστους πια με μεταλλικό κουτί (αν και λίγο μεγάλο) και έχει σχετικά καλό τηλεχειριστήριο που θα εκτιμηθεί από πολλούς. Αν βρείτε το τηλεχειριστήριο του Ferguson Ariva T55 ή του Lifeview LV6TBOXHD ή κάποιο προγραμματιζόμενο με αυτά τα μοντέλα, μπορεί λειτουργήσει με τα firmware τους που είναι καλύτερα. Κρίνοντας από το κακό παρελθόν της Edision, μάλλον δεν θα υπάρξει νέο επίσημο firmware. Διαθέτει τη μεγαλύτερη εγγύηση, στα 5 έτη.

 • O Focus HD είναι αντίστοιχη περίπτωση με τον Focus SD, μια προσιτότερη έκδοση του αντίστοιχου Edision, του mini-triton+HD σε αυτή την περίπτωση. Έτσι και αυτός έχει διαφορετική πρόσοψη με πλήκτρα On/Off και αλλαγής καναλιού, δεν έχει το ίδιο -πολύ καλό- τηλεχειριστήριο των Edision, και η εγγύηση είναι μειωμένη στα 2 έτη.

 • Ο Lifeview LV6TBOXHD πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του '11 έχοντας τον Mstar 7828, πριν κυκλοφορήσει ο 7818. Αργά εκείνο το καλοκαίρι βγήκε ο 7818 και ο δέκτης απέκτησε τον νέο επεξεργαστή. Ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικοί δέκτες, όμως η εταιρία διατήρησε το όνομα ίδιο. Για αποφυγή σύγχυσης αναφέρονται ως v1 και v2, με τον ν2 να αναφέρεται και χωρίς το διακριτικό. Είναι πολύ γνωστός επειδή δεν έχει σημαντικές ελλείψεις (π.χ. AC3), έχει συχνές ενημερώσεις firmware που ανεβαίνουν στον server του εισαγωγέα της Πολωνίας, έχει καλή εικόνα σε σχέση με άλλους δέκτες με Mstar, και σε γενικές γραμμές δεν προβληματίζει, ενώ σε πολλούς αρέσει η λειτουργία απευθείας εισόδου στο μενού πολυμέσων πατώντας το κόκκινο πλήκτρο. Στα μειονεκτήματά του είναι η έλλειψη δυνατότητας ρύθμισης της διάρκειας της άμεσης εγγραφής (διαδοχικά πατήματα του REC). Έχει δύο έτη εγγύηση.

 • O Doop HDMP-100 λόγω της μη ενημέρωσης του λογισμικού του έχει μείνει σημαντικά πίσω από τον ανταγωνισμό. Δεν έχει τις βελτιώσεις ούτε τις διορθώσεις της Mstar για το firmware του 7818. Ούτε καν τη διόρθωση του ανακατέματος των καναλιών. Έγινε προσπάθεια ενημέρωσης του Πλαισίου, αλλά δεν υπήρξε απόκριση. Στην σελίδα του παρουσιάζει μια τεράστια λίστα υποστηριζόμενων format, που όμως δεν υποστηρίζει. Το μόλις ένα έτος εγγύησης είναι επίσης αποτρεπτικό στοιχείο..
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικά των ALi

Ο ALi Μ3601E είναι o δεύτερος συχνότερα συναντώμενος επεξεργαστής που συναντάται στους HD δέκτες της αγοράς, αν και λίγες εταιρίες τον χρησιμοποιούν.
Φημίζεται για την καλή ποιόητα εικόνας από scart, την μεγάλη ταχύτητα αλλαγής καναλιών, το απλό μενού και την ευκολία χρήσης του, καθώς και την πολύ καλή αναγνωσιμότητα που έχει ακόμα και σε μικρές CRT τηλεοράσεις. Το μόνο που ίσως δυσαρεστεί στην χρήση ως δέκτης είναι το ασυνήθιστο EPG. Ίσως και ο μάλλον υπερβολικός (ανάλογος της χωρητικότητας του USB μας) χώρος που δεσμεύει για το timeshift, αφού ακόμα και όταν δεν το ενεργοποιούμε χρησιμοποιεί ένα μέρος του USB μας για εγγραφή των τελευταίων λεπτών αυτού που παρακολουθούμε. Αυτό όμως του δίνει ένα πλεονέκτημα, ότι μπορεί να συμπεριλάβει αυτά τα λεπτά εγγραφής στην εγγραφή που ξεκινάει από τον χρήστη. Έτσι, αν δούμε κάτι που θα θέλαμε να είχαμε γράψει, πατώντας το πλήκτρο RECORD η εγγραφή μας θα περιλάβει και τα παραπάνω λεπτά της εκπομπής πριν ξεκινήσουμε την εγγραφή.
Οι εγγραφές είναι μάλλον το δυνατό στοιχείο των ALi, καθώς οι περισσότεροι επιτρέπουν κατά την εγγραφή μιας εκπομπής να δούμε μια παλιότερη εγγραφή. Επίσης μπορούμε κατά την εγγραφή να πάμε σε οποιοδήποτε σημείο της για να δούμε ότι γράψαμε, χωρίς αυτή να διακοπεί -όπως στο Timeshift-. Αυτό μάλλον θέτει το Timeshift και το πρόβλημα χώρου που το συνοδεύει, κάτι περιττό.
Η λίστα εγγραφών εμφανίζει τις εγγραφές με το όνομα της εκπομπής, πράγμα πολύ χρήσιμο για όσους συνηθίζουν να διατηρούν πολλές εγγραφές.

Ο media player που έχει υστερεί έναντι του 7818. Έχει αρκετά καλή συμβατότητα με τα υποστηριζόμενα format, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις βίντεο στα οποία η κίνηση δεν είναι εντελώς φυσική, σαν να έχει χαμηλή συχνότητα καρέ το βίντεο, που όμως ευτυχώς είναι σπάνιες. Επίσης δεν έχει λειτουργία GoTo, αλλά μια οριζόντια μπάρα παρόμοια με εκείνη των προγραμμάτων media player των υπολογιστών, αλλά έχει μικρή ακρίβεια αφού μετακινείται σε κάπως μεγάλα βήματα. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι οι μη υποστηριζόμενες μορφές ήχου, όπως το DTS, δεν μπορούν να σταλούν σε εξωτερικό ενισχυτή-αποκωδικοποιητή ήχου.
Το κυριότερο μειονέκτημα του media player είναι η εμφάνιση των υποτίτλων. Όχι τόσο επειδή δεν έχει ρυθμίσεις χρώματος και μεγέθους, όσο επειδή εμφανίζονται αναπτυσσόμενοι προς τα δεξιά θυμίζοντας εφέ του Powerpoint και κυρίως λόγω του λιλιπούτειου μεγέθους τους. Η λύση είναι η χρήση προγραμμάτων, όπως τα Txt2Vobsub, AVIAddXSubs (βεβαιωθείτε για την ρύθμιση 1) και SubtitleCreator, για τη μετατροπή των υποτίτλων μας σε μορφή VobSub (.sub/.idx) η οποία επιτρέπει να θέσουμε σύμφωνα με την προτίμησή μας κάθε παράμετρό τους.
Νέες εκδόσεις firmware από την ALi έχουν διορθώσει κάποια προβλήματα, όπως το μέγεθος των υποτίτλων, αλλά δεν τις έχουν προμηθευθεί όλοι οι εισαγωγείς.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Αποκωδικοποιητές με ALi

Κάποιοι από τους HD αποκωδικοποιητές με ALi είναι οι:

 • Ο Crypto ReDi 210AD MP είναι ένας μάλλον τυπικός αποκωδικοποιητής με τον επεξεργαστή 3601. Η έκδοση του firmware του πρέπει να είναι αρκετά παλιά, αφού το InfoBanner αντί να εμφανίζει την ώρα αρχής και του τέλους της εκπομπή που δείχνει και εκείνης που ακολουθεί, δείχνει στην θέση των ωρών τις λέξεις «Τρέχον» και «Επόμενο» αντίστοιχα. Πάντως έχει διορθωμένο το πρόβλημα εμφάνισης ελληνικών ονομάτων αρχείων.
  Η εικόνα του είναι καλή από την έξοδο scart, αλλά όχι και τόσο από την HDMI, κάτι που πιθανόν οφείλεται στην παλαιότητα του firmware. Σε συνδυασμό με το κακό upscale -δηλαδή αν ρυθμιστεί να δείχνει σε μεγαλύτερη ανάλυση της 576i που εκπέμπουν τα κανάλια (πλην του ERT HD) ή αυτής που είναι δημιουργημένα τα βιντεάκια- που μειώνει την ποιότητα εικόνας, κάνει την scart να είναι η λογικότερη επιλογή σύνδεσης για τον 210AD.
  Έτσι, θα προτιμηθεί από όσους ζητούν αποκωδικοποιητή με πολύ γρήγορη αλλαγή καναλιών για να συνδεθεί μέσω scart αλλά να μπορούν να παρακολουθήσουν το ERT HD που δεν θα μπορούσαν με έναν SD, και να βλέπουν και βιντεάκια χωρίς πάλι τους περιορισμούς των SD.
  Δίνει δυνατότητα να συνεχίσουμε την παρακολούθηση κάποιας εγγραφής από το σημείο που διακόψαμε, αφού ξεκινάει αυτόματα από εκείνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι από τους ελάχιστους δέκτες που ενώ γράφει μπορούμε να δούμε κάποια παλιότερη εγγραφή.
  Η εγγύηση της Crypto είναι δύο ετών.

 • O Crypto ReDi 210A MP έχει μία και μόνο διαφορά με τον 210AD, πλην της τιμής. Δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει ήχο Dolby Digital (AC3). Αυτό σημαίνει ότι μάλλον στα περισσότερα βιντεάκια δεν θα έχετε ήχο, όπως και στην περίπτωση που το ERT HD ή κάποιο άλλο HD κανάλι που ίσως δημιουργηθεί στο μέλλον αρχίσει να χρησιμοποιεί ήχο Dolby Digital. Έχει αναφερθεί ότι δέχεται το firmware του 210AD και αποκτάει AC3.

 • Ο DigitalWorld HDT-330, γνωστός και ως DigitalΒox HDT-300, είναι ίδιος δέκτης με τον ReDi 210A και παίρνει το λογισμικό του, αλλά έχει ομορφότερο γυαλιστερό κουτί που ίσως προτιμηθεί από όσους θέλουν να τον τοποθετήσουν στο σαλόνι τους.

 • Ο Crypto ReDi 215D είναι ένας νεότερος αποκωδικοποιητής με τον 3601 και έχει νέα έκδοση firmware της ALi με τη διόρθωση του μεγέθους των υποτίτλων. Αν και δεν δείχνει να έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στον media player, πρέπει να έχουν λυθεί κάποια μικρά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες λειτουργίες και ίσως έχουν γίνει και κάποιες βελτιώσεις.

 • Ο Crypto ReDi 215 είναι αντίστοιχη περίπτωση του 210A, δηλαδή η μόνη διαφορά είναι ότι δεν αποκωδικοποιεί Dolby Digital κι έτσι ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

 • Ο Digitalworld HDMI-200 συνδέεται (ή σωστότερα, κρέμεται) σε υποδοχή HDMI μόνο και έτσι μπορεί να κρυφτεί πίσω από την τηλεόραση, ενώ όπως οι δέκτες τύπου scart έχει εξωτερικό τροφοδοτικό και καλωδιάκι με τον αισθητήρα λήψης των εντολών του τηλεχειριστηρίου. Ο Digitalbox HDT-950 είναι ο ίδιος δέκτης με άλλο όνομα και κουτί.

 • O Opticum HD T90 αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένο δέκτη με το 3601 και οι λόγοι είναι αρκετοί. Δείχνει πως έχει λυμένο (ως έναν βαθμό τουλάχιστον) το μειονέκτημα της ποιότητας εικόνας από HDMI που έχουν τα 3601 ως προς τα Mstar 7818, διαθέτει ρυθμιζόμενο χρόνο για αυτόματη απενεργοποίηση/αναμονή του δέκτη, καλό τηλεχειριστήριο και λήψη σήματος και εμπρός οθόνη ενδείξεων.
  Οι εγγραφές που μπορούμε να τον προγραμματίσουμε φτάνουν τις 30 αντί 8, συνεχίζει την αναπαραγωγή τους από το σημείο που διακόπηκε, διαθέτει ρυθμιζόμενη λειτουργία μεταπήδησης (Jump) ανά 30"/1'/5' η οποία λειτουργεί προς εμπρός αλλά και πίσω, αναπαραγωγή σε αργή κίνηση, και κατά την διάρκεια εγγραφής ο χρήστης μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο της χωρίς να την διακόψει. Μειονέκτημα των εγγραφών είναι η έλλειψη ρύθμισης εβδομαδιαίας εγγραφής.
  Τα πλεονεκτήματά του συνεχίζονται και στην αναπαραγωγή πολυμέσων, αφού μπορεί να εξάγει DTS από την ψηφιακή έξοδο και διαθέτει αναπαραγωγή καρέ-καρέ. Οι υπότιτλοι είναι αρκετά μεγάλοι, αν και έχουν μαύρο φόντο για να διακρίνονται και στις φωτεινές σκηνές, πράγμα που ίσως ενοχλήσει κάποιους (μαζί με τη Times New Roman γραμματοσειρά) αλλά ξεπερνιέται χάριν στην υποστήριξη υποτίτλων Vobsub.
  Το EPG του έχει την οριζόντια προβολή μερικών καναλιών όπως όλοι οι δέκτες με ALi που δεν είναι βολική καθώς δεν χωράνε τα ονόματα των εκπομπών, αλλά έχει και επιλογή κάθετης προβολής ανά κανάλι. Ταλαιπωρείται όμως από σημαντικά προβλήματα όταν υπάρχει συνδεδεμένη συσκευή USB.
  Ένα πρόβλημα του δέκτη είναι ότι παρέχει λίγο ρεύμα από την USB του, οπότε δεν αναγνωρίζονται αρκετοί μη αυτοτροφοδοτούμενοι εξωτερικοί δίσκοι, αλλά μπορεί να παρακαμφθεί με χρήση αυτοτροφοδοτούμενου USB hub.

 • Ο Opticum HD N1 θεωρείται έκδοση του Τ90 χωρίς οθόνη, ενώ οι Τ80, Τ80 ECO και FT24, μάλλον είναι παλιότερες εκδόσεις του ίδιου δέκτη, αφού φαίνεται πως έχουν τις ίδιες λειτουργίες, ενώ και οι αναβαθμίσεις τους είναι πάντα ταυτόχρονες και με τις ίδιες βελτιώσεις.

 • Ο Xoro HRT 8300 αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από πολλές απόψεις. Το ελληνικό μενού και EPG προστέθηκε με πριν λίγους μήνες με αναβάθμιση, ενώ οι ελληνικοί υπότιτλοι από αρχεία δεν εμφανίζονται αν δεν μετατραπούν σε Unicode, αλλά έχει διπλό δέκτη και καλές δυνατότητες στις εγγραφές. Έτσι μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκπομπή και να γράφετε μια άλλη χωρίς να εκπέμπονται στην ίδια συχνότητα, ενώ επίσης μπορείτε να γράφετε ταυτοχρόνως δυο εκπομπές διαφορετικής συχνότητας παρακολουθώντας συνάμα όποια εκπομπή των δύο αυτών συχνοτήτων θέλετε. Μια ακόμα αξιόλογη δυνατότητά του είναι η προβολή μιας εγγραφής και ταυτόχρονα να πραγματοποιεί εγγραφή κάποιας εκπομπής. Ακόμα μπορεί να προβάλει οποιοδήποτε σημείο μιας εγγραφής, την ώρα που εκείνη ακόμα εκτελείται. Ίσως όμως απογοητευθούν όσοι επεξεργάζονται σε η/υ τις εγγραφές, καθώς ο δέκτης σπάει τις εγγραφές σε αρχεία μέγιστου μεγέθους 1GB.
  Χρησιμοποιεί δυνατότερο επεξεργαστή από τους υπόλοιπους με ALi, τον διπλό M3606C, που μάλλον ευθύνεται και για την γρήγορη αλλαγή καναλιών. Ακόμη και τα μενού του έχουν ομορφότερα και πιο προσεγμένα γραφικά απ' ότι εκείνα που συνοδεύουν τους υπόλοιπους επεξεργαστές της ALi.
  Δεν γνωρίζουμε τις πολυμεσικές του δυνατότητες, αλλά κρίνοντας από τους αποκωδικοποιητές με τον μικρότερο Μ3601Ε, θα πρέπει να είναι καλές. Αυτές όμως δεν αξιοποιούνται, αφού δεν εμφανίζει ελληνικούς υπότιτλους. Κρίμα, γιατί έχει και διορθωμένο το πρόβλημα του μεγέθους τους.
  Είναι μεταλλικός και καλοφτιαγμένος, αλλά και σχετικά ογκώδης καθώς πέραν των συνηθισμένων οι υποδοχές του περιλαμβάνουν και τις composite και component.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Δέκτης με NEC

O F&U DTR2205HDPVR είναι μια από τις λίγες εξαιρέσεις HD δεκτών που δεν έχουν κάποιον από τους προαναφερθέντες επεξεργαστές. Έχει Ιαπωνικό επεξεργαστή NEC EMMA3SL/HD (MC-10087), μάλλον τον μοναδικό μη Κινέζικο/Ταϊβανέζικο της αγοράς. O demodulator του είναι επίσης της NEC και σε αυτόν δείχνει να οφείλεται η κορυφαία λήψη σήματος που διαθέτει, κάνοντάς τον την προτεινόμενη επιλογή για περιοχές με κακό σήμα.
Έχει πολύ καλή ταχύτητα αλλαγής καναλιών και φημίζεται για την ποιότητα εικόνας του, κάτι που φαίνεται κυρίως σε μεγάλες οθόνες και προβολείς. Επίσης, διαθέτει πολλές υποδοχές, που όμως τον κάνουν σχετικά ογκώδη. Αυτές είναι HDMI, δύο scart, RF-Loop, ομοαξονική ψηφιακού ήχου, USB, composite, ενώ είναι από τους ελάχιστους δέκτες με component έξοδο. Τα θετικά του στοιχεία ολοκληρώνονται από το μεταλλικό κουτί και την τριετή εγγύηση.
Στα αρνητικά του είναι το δυσανάγνωστο μενού σε CRT τηλεοράσεις, η μη υποστήριξη των μορφοποιημένων σε NTFS συσκευών USB αλλά των exFAT, και οι μάλλον κακές πολυμεσικές δυνατότητες.
Οι τελευταίες προστέθηκαν στα firmware σειράς 2.xx. Ο media player του έχει πολύ μέτρια συμβατότητα με HD βίντεο, η μέγιστη ανάλυση του δέκτη στα 1080i ίσως δυσαρεστήσει τους απαιτητικούς, ενώ δεν παίζει αρχεία MKV άνω των 4GB, οπότε αυτά πρέπει να μετατραπούν σε MP4. Αντιθέτως, στα DivX/Xvid δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Επίσης δεν έχει λειτουργία GoTo στα βιντεάκια, όμως έχει για τις εγγραφές του δέκτη. Για αυτές έχουν αναφερθεί προβλήματα όπως ότι «ξεχνάει» καμιά φορά να γράψει (συνήθως με μεγάλο καλώδιο σύνδεσης σε δίσκο).
Ένα πρόβλημα που αναφέρθηκε από μερικούς στα firmware των εκδόσεων 2.xx είναι ότι ανά αραιά διαστήματα μπορεί να μαυρίσει η εικόνα για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Μπορεί να συμβεί 1 φορά στις 2 ημέρες, μπορεί να συμβεί και και λίγες φορές φορές την ημέρα.
Κάτι που θα πρέπει να προσέξουν όσοι τον επιλέξουν, είναι ότι οι συχνότητες του τηλεχειριστηρίου του συμπίπτουν με εκείνες κάποιων τηλεοράσεων LG και πρέπει να σταλεί στο service της F&U για να αλλαχθεί το firmware και το τηλεχειριστήριο.
Ο δέκτης έχει παύσει να παράγεται εδώ και πολλούς μήνες, οπότε είναι αρκετά δυσεύρετος. Υπήρξαν αρκετοί κλώνοι του, οπότε μπορούν να βρεθούν στην αγορά σε στοκ κάποιοι. Μερικοί από αυτούς είναι οι Discover Digy-Pro, Digitalbox HDT-200, Digimax DX 121, iQ DVB-T749HD και ο Laser DVBT HD2800.
 
Last edited:

deadlock7

New member
28 July 2008
94
Ευχαριστούμε για τον κόπο και χρόνο που διέθεσες να μας βοηθήσεις..:grinning-smiley-043
 

bykrie

Πρόεδρος Δ.Σ.
Staff member
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, και για τον οδηγό σου που είναι πληρέστατος.
Και στα καταστήματα έτσι ενημερώνουν τον υποψήφιο αγοραστή.
Δεν θα πω που για ευνόητους λόγους, τυχαία ρώτησα για δέκτη που είδα να παίζει εκεί, και όταν ρώτησα την πωλήτρια αν έχει HDMI μου έδειξε το skart !!! :damnyou:
 

frea74

New member
2 April 2012
29
Τα θερμά μου συγχαρητήρια!! Είναι απείρως ανακουφιστικό μετά από 2ήμερο τρελό ψάξιμο στο μαγικό κόσμο των αποκωδικοποιητών (με player) για λογαριασμό "πανικόβλητων" συγγενών (με παλιές CRT που αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν), να βρίσκω όλες τις απαντήσεις για τα 3 μοντέλα στα οποία είχα καταλήξει σε ένα τόσο πλήρες και περιεκτικό thread σαν κι αυτό! Το forum αυτό αποδεικνύεται top notch πηγή πληροφόρησης/ενημέρωσης για ακόμα μία φορά!! Ευχαριστούμε!
 

terryman

Established Member
12 June 2010
226
Αθήνα
Με αυτό το τοπικ λύθηκαν όλες μου οι απορίες και μπόρεσα να αποφασίσω τι δέκτη να αγοράσω. Ευχαριστώ :)
 

yale107

Senior Member
29 October 2010
374
Μπράβο και από μένα και φυσικά ευχαριστούμε για τον πληρέστατο οδηγό.